Turdur´isimli üyeden Alıntı
spartacus; Aslında Suriye'de Alevi yok biz anlaşılsın diye Alevi-Nusayri diyoruz. O kişiler Nusayri'dir. Ben yaptığım sohbeti buraya yazdım. Bunlar anlamazlar kim medya kim emperyal. Biraz maddi açıdan kuvvetli oldukları için kaçmışlar hemen. Zaten bunların ailesinde yurt dışına çıkıp gelen bir sürü akrabaları var, ailenin gençleri İngilizce biliyor. Şam'ın en güzel kesiminde bir evleri varmış onu araştırıyorlardı en son. Bildiğimiz villa tipi ev. Ama ortalık o kadar karışık ki oraya gidip önce evin tapusunu ispatlamaları gerekiyor ardından evi öyle satacaklardı ama mahalle yıkıldığı için bu aralar bıraktılar işin peşini.
|
Bektaşiler, Hubiyarcılar, Nusayriler
Bunlar kıyaslanabilir.
Bektaşiler ne kadar alevi ise Nusayriler de o kadar. Elbette yüzyıllarca süren asimilasyonlar, çeşitli bölgelerde bazı farklılıklar oluşturmuştur.
Ama Nusayrilik bildiğiniz Bektalişik gibi, ekol olarak alınmalı ok? Ve dediğim gibi ABD hükümetini kursaydı, emin olun Nusayri katliamları gerçekleşekti(IŞİD ve AKP destekli yapılar yer, yer gerçekleştirdi) hatta bir çok sunni yerleşkelerde de, zira az buçuk, laik yaşam tarzını benimsemiş her kesim, iktidarın direk düşmanı olacaktı, Afganistan modeli...
Gelelim kaçanlarla yaptığımız diğer konuşma ayrıntılarına;
Türkiye için -> yaşaması çok zor, çok yoksul bir ülke diyorlar. Halbuki, bu iç savaş öncesi gayet iyi yaşadıklarını sölüyorlar, devlet her türlü desteği veriyordu diyorlar. Bizim kaldığımız evlere bakıp, bizim orada ahırlar böyleydi diyebiliyorlar, köy yollarına bakıp bizde böyle değildi diyorlar vs. yani yaşam standardından şikayetleri de yok.
Öyleyse sorun ne dediğimiz de çoğu(!), hepsi demedim, Esad demiyor, IŞİD diyor ve bunlar Nusayri değiller, sünniler. Türkiye de ise 21. yüzyılda dahi, hala alevi köyleri toprak, sünni köyleri asfalt, bunu da görüp, hayret edeni var.
Sonuç itibariyle, ABD propagandalarına aldanmamalı, demek istedğim bu. Asıl mesele Esad değil, mesele ABD vb ülkeler, temeldeki asıl sorunu görmek gerekiyor. ABD vb ülkeler ve kapitalizm var olduğu sürece, iyi kötü, yer altı ve yer üstü kaynağı olan ülkelerin toplumlarına Zeus yardım eylesin artık ne diyeyim, o kaynaklar sömürüldüğü ya da toplumlar topyekün bilinçlenmediği ve bağımsızlığı sağlamadığı sürece yüzyılları, kanla yıkanacak. gerçek bu.