Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-07-2007, 23:01
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Manastır ve Keşişlik

Habilis, verdiğin link hoşuma gitti. Epey bir bilgi var orda. Benedict'le ilgili en önemli bilgi Monte Casinno'yu yaptığı yerle ilgili. Bu ayrıntı diğer metinlerde yer almıyordu.

Bu yüzden 527'de Roma'nın 85 mil güneydoğusundaki, tepesinde Apollo adına yapılmış bir altar(kurban taşı) bulunan Monte Cassino'ya seyahat etti; Aziz Benediktus oradaki pagan tapınağını yıktı ve daha sonra gelmiş geçmiş manastırların en büyüğünü ve en ünlüsünü kurdu. Bu manastır Benedikten tarikatının evi oldu. Mekan tamamen sembolikti, çünkü iri bir kaya üzerine Tanrı için bir tapınak inşa etti ve ayrıca dayanıklı bir temel üzerine ‚''Kutsal Ruh'un'' bir tapınağını inşa etti. Aziz Benediktus öldüğünde 14 Benedikten topluluğu vardı ve 14. yüzyıla gelindiğinde bu sayı 30.000 e çıkmıştı.
http://www.meryemana.net/book/index....k=44&site=3202

Aziz Benedikt manastırını kuracak başka yer bulamamış herhalde. Gidiyor Apollo adına yapılmış bir tapınağı yıkıyor, putlarını kırıyor ve üstüne kendi manastırını kuruyor. Burda da kaya tapımına ait bir işretle karşılaşıyoruz. Muallak taşı olayında görmüştük bunu. Önce Yahudilerin kutsal saydıkları bir kaya var ortada. Sonr Hıristiyanlar da bu taşa sahip çıkıyorlar. Müslümanlar Ömer döneminde Kudüs'ü işgal edince hepsinden baskın olan onlar çıkıyor. Başka bir yer yokmuş gibi gidip tam o taşın olduğu yere cami yaptırıyor. Çünkü taş Muhammed'in arşa çıkarken atının bastığı taşmış, Cebrail yarım etmiş, parmak izi taşın üzerine çıkmış vb.

Bu dinler niye bir öncekine bu kadar düşman olur? Herneyse bu başka bir tartışma, biz hıristiyanların paganlara neler ettiğini daha göreceğiz. Paganlar hıristiyanlara zamanında katliamlar yapmış, 300 yıl zulüm yapmışlardı, şimdi de hıristiyanlar paganların közünü kazıyacaklar.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 21-07-2007, 23:25
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili sargon

* abdallardan bahsederken kalenderilere bir göz atmakta fayda var. Hacı Bektaş da kalenderi idi. Anadolu aleviliginin pek çok köklerini kalenderilikte bulmak mümkün. Hatta özellikle mevali arasında yayılan dervişlik uygulamasının ilk kökenini kalenderlerde bulmak mümkün.

* *
* * saygılarımla
Alt 22-07-2007, 14:34
Onur Üyesi

İrlanda'nın Akıncı Keşişleri
İtalya'dan kıta Avrupa'sının dışana çıkıyoruz şimdi. İrlanda'ya kadar uzanıyoruz. Çünkü burda Avrupa tarihini de Hıristiyanlık tarihini de büyük ölçüde etkileyecek bir gelişme oluyordu. İrlanda ve Amerika'da hala kutlanmakta olan ve delice içilen St. Patrick gününün atfedildiği bir azizden bahsedeceğiz şimdi. St. Patrick 16 yaşında köle tüccarlarının eline geçip İrlanda'ya satılır. En azından öykü böyle başlıyor. Kendisinden önce de İrlanda ve İngiltere'yi hıristiyanlaştırmak için gelenler olmasına karşın en etkilileri Patrick olur. Adanın Druidleriyle mücadeleye girişir ve mucizeler yaratarak üstün gelir.

İrlanda keşiş geleneği doğudaki gelenekten farklı bir gelişim izler. Patrick'in kurduğu manastırlar daha elit okullar haline gelir. Buralarda ayin dili olan Latince, kutsal metinler ve Yunanca eğitimi öne çıkar. El yazılarının çoğaltılması bir yazı sanatının doğmasına eşlik eder. Kitap süslemeleri, mükemmel bir Latince grammer kullanılması, metrik ayet yazımları ve felsefi bilgi gibi şeylerle karşılaşırız. İrlanda manastırları bir eğitim merkezi haline gelir.

Benedickt'in manastırı terketmeme kuralı (Stabilas loci) kuralı yerine "peregrinatio" yani "dünyayı tufan gibi basma" ideali geçirilir. Ülkesini terkedip başka yerlere Hıristiyanlığı yaymak en yüksek inanç göstergesi sayılır. Aynı İbrahim gibi bir hacı olarak yabancı topraklara gidilmesi gereklidir. Bu anlayışla hacılar akın akın İskoç adalarına, Grönland'a, İngiltere'ye ve nihayet "ölülerin gölgesinde şaşkın.. paganlığın yoldan çıkarttığı" kara Avrupa'sı Fransa'ya akarlar.

Bu yarı-barbar pagan dünyasında iş yapmak kolay birşey değildi. Yerliler açısından görüntü nasıldı acaba? 6. yüzyıldan beri ülkelerine akıp duran bu İrlanda'lı keşişler uzun sakalları, saçlarını garip bir biçimde uzatıp bağlayan, kaba kumaştan yapılmış ceketler giymiş, ellerinde budaklı ağaçtan bir asa tutan, inandıkları eski tanrılarla öfkeli bir şekilde alay eden, iblislere, şeytanlara lanet edip duran ve yorulmak bilmeyen adamlardı. İrlandalı hacıların akınları sonraki birkaç yüzyıl içinde Avrupa'daki manastır ve kiliselerin gelişiminde oldukça önemli yer tutacaktı.

İrlanda'lı keşişlerin en önemlisi ise kuşkusuz Kolumban(545-615) olacaktır.

Mısırlı bir gösterici
Alt 23-07-2007, 10:33
Üye Değil

Sevgili sargon ;

Belki aşağıdaki matta 16:18 Benedict'in yaptığı kiliseyi neden oraya yaptığı ile ilgili başka bir bakışı da ortaya koyabilir.

Matta.16: 18 Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun*fx* ve ben kilisemi * bu kayanın *fx* üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek.
Alt 25-07-2007, 00:51
habilis habilis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

pisiko konuyu açmışken bende bi ekleme yapmak istiyorum .

Matta.16: 18 Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun*fx* ve ben kilisemi * bu kayanın *fx* üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek.

isa bu söze göre petrusu özel olarak görevlendiriyor. onu yeruşalimin babası ilan ediyor. .. yeşeya 22:21 e referans yapıyor !..

hrıstıyan teolojisine göre böyledir ( katolkiklerde ) ..zaten petrusun ilk papa olmasının kanağıda budur .. ancak gelgelelim isa yanılıyor şaşırıyor bir yanlışlık yapıyor. gelin ayetleri yazalım ;

22. bölümden :

21 Senin cüppeni ona giydireceğim.

Senin kuşağınla onu güçlendirip

Yetkini ona vereceğim.

Yeruşalim'de yaşayanlara

Ve Yahuda halkına o babalık yapacak.

*22 Davut'un evinin anahtarını ona teslim edeceğim.

Açtığını kimse kapayamayacak,

Kapadığını kimse açamayacak.

bu ayetlere karşın isa şunu diyor :

Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun*fx* ve ben kilisemi * bu kayanın *fx* üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek.

aklınca referans yapacak ... gelelim ayetlerin hemen üstünde ne yazdığına ..

17 Ey güçlü kişi,

RAB seni tuttuğu gibi şiddetle savuracak.

*18 Top gibi evirip çevirip

Geniş bir ülkeye fırlatacak.

Orada öleceksin,

Gurur duyduğun arabaların orada kalacak.

Efendinin evi için utanç nedenisin!

*19 Seni görevden alacak,

Makamından alaşağı edeceğim.

*20 "'O gün Hilkiya oğlu kulum Elyakim'i çağırıp ...Davut'un evinin anahtarını ona teslim edeceğim.

burada anahtarı tanrı hilkiya nın oğlu elyakimden bahseder .. yani kişi ,zat bellidir !! biz bu ismi cismi belli adamıo nasıl olurda PETRUS yaparız !!.. bunu bir ön bildiri olarak görmek çok büyük bir saçmalıktır!! güya tanrı bu sözü ilerisi için söylemiş isada bu bildiriyi gerçekleştirecek olan kişi !! tanrı anahtarı elyakime teslim eder !! petrusa değil !!

NO GOD
NO RELIGION

"İnsanların varlığını belirleyen şey,
onların bilinçleri değildir; tam tersine,
onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır."

K. Marx
Alt 25-07-2007, 01:48
Onur Üyesi

Sevgili psiko,

burdaki kaya olayı bayağı tartışılmış birşeydi, daha önce habilis mi bahsetmişti, şimdi tam olarak hatırlayamadım. Kaya Grekçe'de Petra. Petros da kaya parçası, taş parçası anlamına geliyormuş. İsa'nın sözü de kilise'nin onun üzerine kurulacağı, yani ilk liderin Petrus olacağı anlamında anlaşılıyor.

Eski Ahit'te çok fazla kaya kullanılıyor. Çoğu kez Tanrı anlamına geliyor. Benim kayamsın,
benim mağaram, benim sığınağımsın gibi sözler sık sık tekrarlanıyor. Burda bence taş kutsallığından izler var. Yani putperetlerde taş kutsallığı önemli, tek tanrılı dinler de bunu alıyorlar ama içerik değişiyor, bir de bu arada kayaların üzerine tapınak kurmak gibi şeyler gündeme geliyor. Halbuki bu kaya, taş kutsallığı putperestliğe ait. Hatta taş kutsallığını engellemek için rahipler tapılan taşları haç işareti biçiminde kesiyorlar. Yapmadık şey bırakmıyorlar.

Sevgili Habilis,

Değerlendirmene katılamayacağım maalesef. Matta 16'da İsa kiliseyi Petrus'a devredeceğini söylüyor. Hıristiyanlar'ın iddiası bu. Diyorsun ki bu iddia doğru değildir. Ama getirdiğin alıntı Eski Ahit'ten. Yeşaya 22. bölüm. Yeşaya İ. Ö. 8. yüzyılda yaşamış. Yani İsa'nın Yeşaya kitabında geçen Hilkiya'ya görev vermesi söz konusu olamaz. Arada 8 yüzyıldan fazla fark var.

İkinci olarak Yeşaya kitabında *RAB konuşmaktadır. Zavallı Yeşaya'dan o sırada kral olan Şevna'ya gidip böbürlendiği için Şevna'yı mahvedeceğini, yerine de Hilkiya oğlu Elyakim'İ oturtacağını söyler. Yani onu kral yapacaktır. Henüz o metinde kilise yoktur. Tanrı kendisi için "yüksekte mezar, kayada konut oyan" ve "arabalarıyla guru duyan" Şevna'yı top gibi evirip çevireceğini söyler. Olaylar başka olduğundan burdan bir itirazla Matta metninde yanlış olduğu söylenemez.

Mısırlı bir gösterici
Alt 25-07-2007, 09:26
Üye Değil

Sevgili sargon ;

Dinler bazı yerlerde motamot bir dil kullanırlar.Bazı yerlerde de imgelerle konuşurlar.Kur'anda da bu Ali İmran 7 de anlatılmaktadır.
Kilise ; Hz.İsanın öğretilerinin insanların anlayışlarından maddi hayata geçen fiziksel görünümüdür.Öğretilerin etrafında toplanan insanları,fiziksel olarakta bir araya toplayan yerlerdir.
Dolayısı ile Matta 16:18 ;Öğretilerini yaymak için çok fazla zamanı olmayan Hz.İsa'nın öğretilerinin nereden alınacağı ve neyin üzerine kurulacağını anlatan imgesel bir ayettir.

Ayette geçen "Ölüler diyarının kapıları ona direnemeyecek" sözü ise,yine "Ölü" konusunda anlayış kazandıran :
Matta 8: 21 Başka bir öğrencisi İsa'ya, "Ya Rab, izin ver, önce gidip babamı gömeyim" dedi.

Matta 8: 22 İsa ona, "Ardımdan gel" dedi. "Bırak ölüleri, kendi ölülerini kendileri gömsün."
Ayetleri ışığında,"Ruhen ölü" sayılanların,Hz.İsa'nın,Petrus'tan yayılacak olan kendi öğretilerine direnemeyeği ve burada da sıkça karşılaştığımız "Kalp gözleri kapılarının" açılacağını anlatmaktadır.

Enam 122.Ayette bunun Kur'an dili ile anlatımıdır.

Petrus'a, Hıristiyanların "Sırat el müstakim" i denilebilir.

Senin "Uyku" başlığında da söylemiştim.
Ruhen ölü iken dirilenlerin,Kur'anda Araf 34 de geçen "Her ümmetin bir eceli vardır.." ifadesi ile,İnanan toplumların; Tekrar ruhen ölmek konumuna geçecekleri zamana gelmeden önce imgeleri doğru anlayamaması neticesinde gelinen,oluşan durumlara da bir nevi "Uyku" durumu deniyor.

Taşların putperest'lerce kullanılması ve tek tanrılı dinlerde de içeriği değişerek kullanılması durumunu ise ; Medeniyetlerin, tıpkı annesinden doğan kendi kişiliği olan ama yine de ebeveynlerinden,gen havuzu vasıtasıyla bir şeyler alan bir insanın durumu gibi algılıyorum.
Alt 25-07-2007, 10:15
Onur Üyesi

Benim asil sordugum soru su sevgili Psiko. Uzerine manastir yapacak baska tas kalmamis midir da Benedikt *gidip putperestlerin kutsal mabetlerinin oldugu yere manastirini yapiyor. O da gitsin 100 metre ileri yapsin kardesim. Yok, ille de adamlarin tapinagini yikacak ve oraya konduracak manastirini.

Imgeleri anlarim da bu mantigi nereye koyacagiz?

Mısırlı bir gösterici
Alt 25-07-2007, 10:50
Üye Değil

Sevgili sargon ;

Onu da sevgisizliğe ver. Çünkü aklıma başka bir şey gelmiyor.
İnanki ben de anlayamıyorum neden bu sevgi yoksunluğu ?
"Konstantinopolis öykülerinde" "Lausos sarayı öyküsünde "Antik çağın eserleri" konusunda Kostas ile Niko'nun konuşmaları ve antikçağ kültürüne bakışları ne güzeldi.
"İlahi bilgeliğin çöküşü" öyküsünde ise Miletos'lu İsidoros'un sözleri harika idi.
Alt 09-08-2007, 17:27
habilis habilis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

tabi ya bakın mesela Papa XII. Pius un şu sözünü paylaşmak isterrim sizinle ;

“Sınıfların çokluğu Yaratıcının tasarımına tümüyle uymaktadır.” -

Yani Kilise, sınıflı toplumun değişmez, ebedi olduğunu ve ilahi bir kaynağı olduğunu düşünmektedir.

“Zengin adam şatosunda, fakir adam onun kapısında: O (Tanrı) yukarıdakilerle aşağıdakileri yarattı ve onları zümrelerine göre dizdi”.

-Papa XII. Pius 21 Eylül 1958

kurandada diyorya "biri birinize üstün kıldık "diye.. nasıl sözleridir bunlar böyle ..

Benedikt in bu şekilde davranmasıda doğal dimi

NO GOD
NO RELIGION

"İnsanların varlığını belirleyen şey,
onların bilinçleri değildir; tam tersine,
onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır."

K. Marx

Önerilen Siteler