Sayın nil öğretmenim ;
İlk etapta "Zihni zehirlenmiş" sözünüzden alınmadığımı belirtmek isterim.
Tanımlama,inançlı olanlara genel edilmiş bir söz ile,inançlı olmak sıfatımdan kaynaklı beni de işaret ediyor ise,İNSAF ve MERHAMET gibi,bilimin ölçütleri ile ölçülemeyecek duygularımla, edilen sözü ölçerim.
Bilirim ki nesnel dünyanın tarifini ve çıkarımlarını BİLİM yapacaktır.
Din'in işi nesnel dünyanın gerçekleri değildir,olmamıştır ve olmayacaktır.
Din nesnel dünyaya mana verir diye biliyorum.
Mesela benim anlayışıma göre,DİN der ki :
"Daha iyi bir dünya;saf ve iyi ameller,övgüye layık ve uygun davranışlarla insanlığın hizmetine sunulabilir"
Bu şahsi anlayışıma göre bir manadır.
Peki bu mana'dan nesnel dünya için ne çıkarmalıyım ?
"Saf ve iyi"
Başkalarına iyilik etmek ve karşılığını beklemek "Saf" bir amel midir ?
Şahsen hayır derim.
Buradan da amelimin saf olabilmesi için başkalarına iyilik edip karşılığını beklemenin bir "Menfaat"ler ağına yol açacağından bu tür amellerin beni esir almasına izin vermeme çabasında olmam gerektiğini düşünürüm.
Bunu becerebildiğimde,acıkmam,susamam ve hava almam kadar doğal olarak bunları yaşam kültürümün bir parçası haline getirebildiğimde anlayabilirim ki "Saf" olan niyetim "İyi" amele dönüşebiliyor.
Yani "Soyut" tan gelen bir anlayış "Somuta" yansıyor.
Şimdi diyebilirsiniz ki,iyi de bunları başarabilmek için Din'e ne gerek var ?
Eğitime sonsuz inanıyorum.
Maddi ve insani bir çok eğitimin,geçmişe göre inanılmaz seviyeleri bulmuş olduğunu hepimiz gözlemlemekte ve bilmekteyiz.
Peki "İnsan erdemlerini" eğitecek bir kuruma ben mi rastlayamadım.Veya öyle bir akademik eğitim kurumu var da ben mi bilmiyorum ?
"Övgüye layık"
Mesela doktorum,mühendisim,atomla uğraşan bir fizikçiyim.
Tüm bu meslekler "Övgüye layık" meslekler değil midir ?
Sanırım öyledir.
Peki bu meslek sahiplerinden doktorun ettiği "Hipokrat yemini" bile ona organ nakli kaçakçılığında engel olamıyor ise,"Övgüye layık" mesleğinde *"Uygun" bir davranış mıdır ?
17 Ağustos 1999 Ülkemizle birlikte,tüm dünyayı üzüntüye boğan bir tarih.
Önemi; "Övgüye layık" bazı mühendislerimiz işlerini "Uygun" yapmışlar mı ?
(Bu olay belediyelerden başlayıp,inşaatlara katkısı olan ne kadar etmen var ise,şahsıma göre ,tamamının "Uygun" olmayan davranışlarının el birliği ile elde ettikleri bir sonuçtur. Mühendisleri,örnek verdiğim için yazdım.)
Atomla uğraşan bir fizikçinin "Hiroşima ve Nagazaki" olaylarına sebeb olan uğraşısı "Övgüye layık" mesleğinde "Uygun" bir davranış mıdır ?
Bu örnekleri bol miktarda verebiliriz.
İNSANA önem veririm.
Bilirim ki BİLİM denilen şey İNSAN tarafından ortaya konuyor.
Yine bilirim ki DİN denilen şey de İNSAN tarafından ortaya konuyor.
Hangisi olursa olsun İNSAN ın kendine yabancılaşması,içinde yaşadığımız dünyayı inanılmaz etkiliyor.
İNSAN ın kendisi ile çelişemeyeceğine inanıyorum.
"Küresel ısınma" yı,BİLİM in üzerine yıkamayız.Ama "Övgüye layık" olan bir çok olgunun "Uygun" yapılmadığını anlamakta zor olmasa gerek *
Benim zihnimin "Zehirleri" bunlar.
Umarım kimseye rahatsızlık vermezler.