Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-11-2007, 19:14
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: İncil'e göre İsa tanrı mıdır?

EĞER İNCİLE GÖRE İSA TANRIYSA NASIL OLUYORDA TANRI KENDİSİNE DUA EDEBİLİYOR !!!????

TANRI DUA EDER Mİ ???

işte ben burada bir tutarsızlık bir çelişki görüyorum...

siz ne dersiniz..
Önceki yazımda Tanrı dua eder mi? sorusunu ben de yazacaktım ama aklıma Allah'ın Kur'an'daki duaları geldi, vazgeçtim.
Demek ki Tanrı da dua ediyormuş. * *
Yani hristiyanlara ve müslümanlara Tanrının dua etmesi tuhaf gelmez.

Hristiyanlığın teslisini bilmediğim dönemlerde İncil okurken bana baba-oğul sözleri tuhaf gelmezdi.
Benzetme olarak düşünürdüm. ve İsa'yı peygamber olarak algılardım. Çünkü o gözle okurdum.

Şimdi ise okurken İsa'ya tanrı olarak inanıldığını düşünerek okuyorum. Ama taşlar oturmuyor. Sanki İnciller buna zıt ifadelerle dolu. İsa'nın sözlerini ve havarilerin yorumlarını yanlış algılamışlar gibi düşünüyorum.
Habilis'in yazdığı ayetlerden örnek vereyim.

"Rab İsa Mesih'in lütfu, Tanrı'nın sevgisi ve Kutsal Ruh'un paydaşlığı hepinizle birlikte olsun. "
cümlesi ile

"Allah'ın merhameti, Hz. Muhammed'in ve meleklerin şefaati üzerine olsun."
cümlesi arasında pek fark göremiyorum.
("Rab İsa" derken Rab'la öğretmen, öğreten, eğiten kastedilir.)

Ya da;
«Gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana verildi. Bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin. Onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin.» cümlesi ile

Kız istemelerdeki meşhur söze küçük bir ilave yaparak;
"Allah'ın emri, ruhun (cebrail'in) vahyi, peygamberin kavli ile" cümlesi arasında yine pek fark yoktur.
Buna bir başka örnek de Alevilerin " Allah muhammed Ali " sözüdür. Ama hiçbir Alevi bunu söylerken üçlü birlik düşüncesiyle yapmaz.

İsevi İncil yazarları da Aleviler gibi teslis bilinciyle yazmamışlardır kitaplarını.
Ama kökenlerinde Paganlık olan Pavlus gibi din yayıcıları bu sözleri teslis olarak yorumlayarak İsa'yı tanrılaştırdılar.
Alt 06-11-2007, 19:43
Üye Değil

Sevgili habilis ;

Seni biraz gülümseteyim *

İsa bizler gibi bir insan.
Ama bir artısı var "Seçilmiş" birisi.
İnsan olan bu kişinin ikinci bir şapkası var o da "Elçilik".
Hani Muhammed için de "Abd u Hu ve Resul u Hu" denir ya öyle.

Şimdi yine bir drama yapalım mı ?
Tanrıya "Güneş" diyelim.Elçilerine de "Ayna"
Güneş aynaya vurunca,ayna güneşi yansıtır.
Ayna güneşin ışığını yansıtıyor olsa da,güneş aynanın içinde midir ?
Tanrı ile elçisi arasındaki bu mistik birleşmede doğan şeyin adına din terminolojisinde "Ruh ül kuds" deniyor.
Yani bir üçlü var.
Güneş
Ayna
ve
Yansıma.

Benim çocuksu bakışımla Hıristiyanların "Teslis" dedikleri üçleme aslında bu kadar basit diye düşünüyorum.

Çok gülme ha *
Alt 06-11-2007, 20:17
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Mantikli bir yorum, ama ya gunes yoksa?

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 06-11-2007, 21:11
habilis habilis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

heehhh çok basit bi şekilde olayı yazmışsın he psiko ,, anlamayan yada anlamakmakta ısrar den *hrıstıyan arkadaşlara
yardımcı olursun artık,, bak sevabada girdin ))

pante iyi yazmışsın ..herbir cümlene katılıyorum..

vartorun bakışıda güzel,, zaten böyle birşey yok ancak cahil arkadaşlarımızı biraz aydınlatabilsek,
karanlıktan - tabulardan özgürleştirebilsek ne mutlu bize,,

NO GOD
NO RELIGION

"İnsanların varlığını belirleyen şey,
onların bilinçleri değildir; tam tersine,
onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır."

K. Marx
Alt 07-11-2007, 01:51
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

bende iki fıkrayla katılayım. isa *tanrımıdır değilmidir? tartışmasına

horoz.

bir gurup, tavukmu yumurtadan çıkmıştır yoksa tavukmu yumurtadançıkmıştır,konusunda tartışmaya başlarlar. tartışma sürüp gider bir türlü herhangi bir
yöne doğru fikir birliği oluşmaz. en sonunda birisi derki ''kardeşim boşuna tartışmayalım bunu en iyi horoz bilir gidip ona soralım''
ve horoza giderler ve horoza derlerki ''horoz kardeş bizim bir derdimiz var. açıklarsan seviniriz''
horoz '' söyleyin edebilirsem ederim''

sorarlar ''horoz kardeş yumarta mı tavuktan çıktı, tavukmu yumurtadan''
horoz ''kardeşim ben basar giderim. bana ne? kim kimden çıkmış'
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

sen karışma ulan piç.

Kilisenin yardım kutusuna bir adam dadanır . kilise açılr açılmaz ,meryem ananın önünde, bir istavroz çıkarıp ,
''meryem ana, açım muhtacım''deyip paraları toplayıp gidiyor. bu, uzun süre böyle devam edince, zangoç papaza
''efendim ben bu işe galiba bir çözüm buldum '' der
papaz heyecanla ''nedir yol''diye sorar.
zangoç ''efendim, sabahleyin, ben bu adam gelmeden, isa efendimizin arkasına saklanıp ,bariton bir sesle paraları tam alacağı *zaman *''evladım o para kiliseye lazım'' diyeyim. herhalde bir daha kilisenin parasını almaz''
papaz bu fikri beğenir ve zangoça '' peki evladım. yarın sabah deneyelim ''der

zangoç isanın arkasına gizlenir, adam gelir ve paraları kutudan toplamaya başlayınca, zangoç isanın ikonunun
arkasından bariton bir sesle '' evladım o para kiliseye lazım''der
parayı toplayan, kafasını kaldırıp isanın ikonuna bakıp ''ulan piç * sen karışma . ben annenden istiyorum ''der ve paraları alıp kaybolur

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 07-11-2007, 08:50
Üye Değil

Sevgili ağabey ;

Ben okumuş biri değilim.
Ancak yaşam laboratuarı şahsıma çok şey anlatmıştır.

Atasözleri veya büyük adamların aforizmaları ; Yaşam denilen laboratuarda imbiklerden geçmiş ve muhteşem bir gözlem kabiliyeti olan bu büyük adamlar tarafından akıl marifeti ile muhakeme kuvveti ile insanlığın hizmetine sunulmuştur.
"Ateş olmayan yerden duman çıkmaz."
Bu atasözü'nün içeriğini düşündüğüm zaman,anlarım ki, dumanın "Varlığı" ateşe bağlıdır.
Ama biz "Varlık" olarak dumanı görürüz.
"İstidlal" kelimesi sevdiğim kelimelerden biridir.

Bizim orada biraz değişik bir söz vardır.
"Bekar bir kadının,gözlerden gizli yaptığı fuhuşu,karnındaki çocuğun eşgali meydana çıkarır."

İster tarihin derinliklerinde,ister yaşamın kendisinde yapmış olduğum gözlemlerimde,din adamı sınıfının baskın rolünden gördüğüm şu olmuştur :
İnsaf sahibi birinin, yadsıyamayacağı,bir toplama işlemini,bünyesinde barındıran kutsal metinlerin ortaya çıkmasını sağlayan "Ayna"ların yokluğunda,İlahi amacın yorumu üzerinde tam bir denetimi ellerinde tutup,kendi anlayışlarına göre sahiplenerek,Hizipçilik doğuran teolojik küstahlıklara neden olmuşlardır.

Mesela Müslüman din adamları "Kur'an" da var olmayan bir "Başörtüsü" olayını,üstelik te
"Araf 33. De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sınırı aşmayı, hakkında hiçbir delil indirmediği bir şeyi, Allah'a ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır."
Bu şekilde uyarıldıkları halde toplumlarına sanki onlar biliyorlarmış veya yetkileri varmış gibi hem bu konuda hem de başka konularda dayatmışlardır.

Bu teolojik küstahlıklar ise insanoğlunda var olan ilhamın akışına sekte vurmuş,bağımsız düşünebilme cesaretini kırmış ve maalesef din diye insanları günlük ritüellerin yapıldığı törenlerin ayrıntılarına odaklamış.

En kötüsü de bu kendi kendilerini dinin sahibi tayin etmiş kişiler,kendilerinden farklı düşünenlere karşı nefret ve önyargı doğmasının baş müsebbibleri olmuşlar.
Ama her ne yaparlarsa yapsınlar,İlahi gücün,yaratıcı gücü,bilinci sürekli olarak ileri taşımayı sürdürmüştür.

Kısaca İncil'e göre,Tanrı olmayan İsa,bu din adamlarının kendilerine güç sağlayabilme,meşruiyet elde edebilmesi adına "Tanrı" yapılmıştır.

Yani
Kullanımının kötü olmuş olmasına rağmen
Şahsıma göre bir "Duman" var ve bu dumanın çıkmasına sebeb olan bir de "Ateş"(Güneş) sevgili ağabey.
Ama bu ne "Rakı"nın ne de "Rakının içme adabının varlığını" yadsımıyor tabi ki.

Yaftasına takılmadan,ağabeyini seven kardeşi,psiko *
Alt 07-11-2007, 11:49
Üye Değil

farketmez psiko sen böyle devam et *çok şey anlatabiliyorsun,seni büyük bir keyifle okuyorum
Alt 07-11-2007, 12:56
Üye Değil

bende liseyi bitirdim *psiko, burada sadece üniversteliler fikir beyanedebilir diyerleri edemez diye birşeyyok veya insanlığa sadece okumuşların faydası var ve oldu diyerlerinin olmaz ve olmadı diyebirşeyde yok *neticede okumamış *bir kişiyi öldürür ama okumuşun bombaları yüzbinleri öldürür veya okumamış kimsenin beynini zehirliyemez ama okumuş milyonların beynini zehirler ben ne senin nede birbaşkasının okumamış diye çekinerek birşey yazmasını istemiyorum herkes fikrini inancını gerçek dünyada nasıl yaşıyorsa buradada deyiştirmeden veya kelimeleri süslemeden yazsın *kıyamete kadar hepbirarada yaşıcaz önemli olan birbirimize hoşgülü olarak yaşayıp *yeni nesilleri yetiştirmek,hiçkimse aşalık kopleksine kapılmadan yazsın..ben hepinizden birşeyler öreniyorum,aynı tempo devam,hepinizin önünde saygıyla şapkamı çıkartıyorum,,
Alt 07-11-2007, 14:07
beelzbb beelzbb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

beelzbb - MSN üzeri Mesaj gönder beelzbb - YAHOO üzeri Mesaj gönder

vartor";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Mantikli bir yorum, ama ya gunes yoksa?
O da senin körlüğün abi...
Alt 07-11-2007, 15:26
degisim degisim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kör gözleri açabilecek iyi bir hastane var mı ?

Bana da lazım da 8)

Ben katarakt oldum, *henüz daha tam kör değilim.Önlem almakta fayda var diye düşündüm de o yüzden soruyorum.

''..halk kimden tiksinir? Serbest ruhtan, zincir düşmanından, tapmayan adamdan, ormanda yaşayandan...Nietzsche

Önerilen Siteler