Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim > Psikoloji

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-01-2008, 13:41
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Standart Re: Karabasan

Ayrıca belirtmeyi unutmuşum, zorunlu yada anormal uyanım hallerinde bir süre yarı uyanık durum vardır(Bilinç açık, vücut uyku modunda). Bu kısa süreli bir şeydir, uyandığımız halde vücut hala uyku pozisyonunu korumaktadır. Bu durumda kısa sürelide olsa iradi olarak hiç bir yerimizi oynatamayacağız demektir-ki bu durumda bilincin açık olması, endişe verici bir duruma tanık olmak şeklindedir, bu halde Karabasan vs gibi çeşitli hurafelerin adlandırılıp tanımlanması normaldir-. Genelde rahatsızlık veren uyku hallerinde(iç-dış etkenler), uyanmalar durumunda ortaya çıkıyor.

Bende ara sıra böyle durumları yaşıyorum, o anda bütün çabamı bir elimin parmağını oynatma olarak sarfediyorum. Parmak oynadığı anda her şey normale dönüyor. *

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 05-01-2008, 14:13
gerilla gerilla isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

karabasan durumu işine geleni duyma durumudur. erdal demirkıran diye bi delinin "sadece aptallar 8 saat uyur" adlı kitabında uyku ile ilgili bir çok bilgi ve terim veriliyor. dışardan gelen sesleri algılaman sonucu karabasa, , öcü, gulyabani gibi saçmalıkları uydurabiliyorsun.
Alt 05-01-2008, 15:32
mer-orh mer-orh isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Demek ki yalniz degilim,ben niye karabasan görmüyorum,bana niye gelmiyor diye düsünüyordum.

Aslinda sormak istedigim soruyu Vartor sormus,Ateist dostlarimiz icinde cin,peri,karabasan gören varmi? diye.

Respendial tafsiyeni arkadasima söylesem, kendi kendini yaksa olmaz mi? Yada tanidigin Sivas li yobaz bir arkadasin varmi? onlar bu is i cok iyi beceriyor.Is i *ustasina birakmak gerek diye düsünüyorum.

Sivasli kelimesini silmeni ya da cumleni degistirmeni bekliyorum, genellemeler kirici olabilir, saygilarimla - Ucuncuyol
Alt 06-01-2008, 11:29
Üye Değil

tafsiye kelimesini de duzeltirsen sevinirim. Tafsiye degil, tavsiye olacak.
Alt 07-01-2008, 03:35
Üye

Cahilligime bagisla respendial,uyarin icin tsk.
Alt 07-01-2008, 03:55
Üye

Profesör oldugu halde Cemal bile yazarken hata yapiyor,ben yapmisim cokmu?
Alt 16-01-2008, 21:34
anselmo anselmo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Uyku sırasında vücudumuz kalkıp yürümememiz için, ya da oraya buraya düşmememiz için bir kilit mekanizmasını devreye sokar. Uyandığımız anda ise bu kilit açılır ve biz bilinçli olarak kontrolü tekrar elimize alırız.

Bu sadece hareket kabiliyetimizle ilgili de değil. Örneğin ışık ve ses için de aynı durum geçerli. uyanma aşamasında etrafta duyduğumuz ortamdaki sesler tam anlamıyla uyandığımızdan sonra duyduğumuza göre çok daha düşük seviyededir. Ses uyanma sürecimizle doğru orantılı olarak yükselir. (çok hafif uykum vardır ve tam anlamıyla bir sessizlik hastasıyımdır, bu konudaki hassasiyetim sayesinde bunu çok defalar tecrübe ettim...)

Dediğim gibi uyandığımızda bu kilit açılmalı ki biz de hareket edebilelim ancak tam bu noktada bu kilidin açılması bilincimizle senkronize olmayan bir biçimde gecikebilir, yani; vücut uykudan uyanmak için henüz hazır olmayabilir. Ve biz de birkaç saniye bununla cebellişiyor duruma düşebiliriz. Sonra da bir takım geri kafalılar çıkar buna karabasan der, Ayet-el kürsi okuyup, gusül abdesti alacaksın falan diye öğüt verirler..

Bunlar hikaye, safsata ortaçağ karanlığı... Bilincin uyanmak zorunda olması ile vücudun uyanmamak istemesi asıl önemli konudur. Bu da insanın doğaya ve kendine yabancılaşmasının örneklerinden biridir.
Alt 16-01-2008, 22:59
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Daha dogrusu biyolojik olaylara insan ustu anlamlar yukleyerek dini satmak, kar vesilesi yaratmaktir.. Bu arada aramiza hos geldin anselmo.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 18-01-2008, 01:23
Üye Değil

bizim trabzondada karakoncula derler *norvveccesi svart uhyre cogu mitoloji ve yerel efsane kaynakli kulturel unsurlar

Önerilen Siteler