Bu konuyu tekrar tartışmaya açmana çok şaşırdım Alümünyum. Çünki bir
önceki yazında yaş konusunda itirazın yoktu. Bu sefer İbni Hişamı kaynak göstererek eskiden beri bilinen bir hesap oyununa giriyorsun:
''Ayrıca Aişe validemizin ablası Esmanın hicrette 27 yaşında olduğu biliniyor. Hz. Aişenin ablası Esmadan 10 yaş küçük olduğu da rivayetler arasında. Bu hesaba göre hicrette Hz. Aişenin 17 yaşında olduğunu görürüz. BU rivayet neden dikkate alınmaz bilmem. (Mutezile kaynak ister şimdi, İbn-i Hişam mutezile abi İbn-i Hişam)''
Bu hesabı yapanın İbn-i Hişam OLMADIĞINI, Ali Himmet Berki/Osman Keskinoğlu adlı yurttaşlar olduğunu; yazdıkları eserin adının da 'Hatemü'l Enbiya Hz Muhammed ve Hayatı S.210 olduğunu söylemek zorundayım..
Hataya düşmeyeyim diye google da tekrar İbni Hişam araması yaptım ama böylesi bir İbni Hişam HADİSİNE rastlamadım. 'Humanum errare est', yine de senin İbni Hişama gönderme yapan kaynağını öğrenmeyi çok isterim.
Buna benzer bir hesap oyununu yapan 2. kaynak da: (Mevlana Şibli'nin Asr-ı saadet İst. 1928 Cilt II S. 997) Bu hesap oyunları ile BÜTÜN KÜTUBU SİTTE'Yİ, Buhari'yi, Müslim'i... karşısına alan Tatlı Su kurnazları
senin aklını çelmesin sevgili Alümünyum. Tekrar Hz Ayşe'nin evlenme bahsi ile ilgili bir kaç kaynak ekleyelim ki konunun KATİYETİ VE sarihliği
bir kez daha ortaya konmuş olsun:
Bkz:Buhari, e’s Sahih, Kitabu Menakıbı’l-Ensar/44; Tecrid, Hadis no:1553; Müslim, e’s-Sahih, Kitabu’n-Nikah/69, Hadis no:1422. Tehanevi, Keşşafu ıstılaha-tı’l-Fünun,1/788). Ma’mer, Zuhri’den, o da Urve’den, o da Aişe’den haber verdi ki: Peygamber Aişe’yi yedi yaşında bir kız iken akid yaptı, dokuz yaşında ve oyuncakları beraber iken de evlendi ve nihayet Aişe on sekiz yaşında bulunduğu sırada Resulullah vefat etti.
Aişe şöyle demiştir: Resulullah Aişe’yi altı yaşında iken akid yaptı. Aişe dokuz yaşında bir kız iken Resulullah’ın evine gidip zifaf oldu. On sekizlik bir kadın iken de Resulullah vefat etti. 6542 - Abdullah İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe radıyallahu anha ile yedi yaşında iken onunla nikahlandı, dokuz yaşında iken zifaf yaptı. Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe onsekiz yaşlarında iken vefat etti"
5575 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, ben altı yaşında iken benimle evlendi. Medine'ye geldik. Benî'l-Hâris İbnu'l-Hazrec kabilesine indik. Ben hummaya yakalandım. Saçlarım döküldü. (İyileşince) saçım yine uzadı. Annem Ümmü Rumân, ben arkadaşlarımla salıncakta oynarken, bana geldi, benden ne istediğini bilmeksizin yanına gittim. Elimden tuttu. Evin kapısında beni durdurdu. Evimizde, Ensârdan bir grup kadın vardı. "Hayırlı, bereketli olsun!", "Uğurlu mübarek olsun!" diye dualar, tebrikler ettiler. Annem beni onlara teslim etti. Onlar kılık-kıyafetime çeki düzen verdiler. Beni, (kuşluk vakti aniden) Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm(ın gelişinden) başka bir şey şaşırtmadı. Annem beni O'na teslim etti. O gün ben dokuz yaşında idim."
Buhari, Nikâh 38, 39, 57, 59, 61;
Müslim, Nikah 69, (1422);
Ebu Dâvud, Nikâh 34, (2121); Edeb 63, (4933, 4934, 4935, 4936, 4937);
Nesai, Nikah 29, (6, 82). 6542 - Abdullah İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe radıyallahu anha ile yedi yaşında iken onunla nikahlandı, dokuz yaşında iken zifaf yaptı. Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe onsekiz yaşlarında iken vefat etti"
6547 - Ebu Saidi'l-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe radıyallahu anha'yı, elli dirhem değerinde ev eşyası mukabilinde nikahladı."
BUNLARA MUKABİL:
''55 yaşında iken, Hz. Hatice’nin vefatından uzun bir müddet sonra, Allahü teâlânın emri ile Hz. Âişe’yi nikahladı. Diğerlerini dini sebeplerle veya ihsan ederek nikah etti. Bunların hepsi dul ve çoğu da yaşlı idi.''
''Çok evlenmesinin önemli bir sebebi de, dini bildirmek içindi. Hicab âyeti gelip, kadınların yabancı erkeklerle oturmaları, konuşmaları yasak edilince, yabancı kadınları kabul etmedi. Hz. Âişe’den sormalarını emretti. Soranların çokluğundan, Hz.Âişe, hepsine cevap vermeye zaman bulamıyordu. Bu hizmeti kolaylaştırmak ve Hz. Âişenin yükünü hafiflet-
mek için gerektiği kadar hanımı nikah etti'' Kaynak:
www.dinibilgiler.org
(Mehmet Ali Demirbaş)
Bu çocukça lakırdıların Alümünyu'mu bile tatmin etmiyeceğini düşünüyo-
rum. Ama olur ya, bunlarında meraklısı çıkabilir.