karadenizli´isimli üyeden Alıntı
Seninle kader konusunu tartışmak isterim ama başka bir başlıkta
bütün bunlar bu konuyu iyi anlamamandan kaynaklanıyor.
konuyu bulandırmak istemiyorum
|
Konuyu bulandırmıyorsun. Burada zaten kader ve özgür irade konuşuluyor.
Şimdi düşün; küçük yaşta ölen çocuklar iradelerini kullanamadan, yani islama göre günahsız olarak ölüyorlar. Doğru cennete, peki 80 yaşına kadar yaşayan ve yaptığı hiçbir şeyden yine islama göre sorumlu olmayan bir insan da günahları yüzünden cehnneme gidiyor. Bu nasıl sınavdır.
Allah açısından bir imtihan dünyası değil. zaten herşeyi biliyor. insanlar olacakları bilmediğinden, bizim açımızdan bir imtihan dünyası oluyor.
Yine yola koyuldular. Bir süre sonra bir oğlana rast geldiler; tuttu onu öldürdü. Mûsa dedi: "Tertemiz bir insanı, bir cana karşılık olmaksızın öldürdün ha!? Vallahi çok kötü bir iş yaptın!" (kehf suresi 74. ayet)
"Oğlan çocuğa gelince: Onun anası-babası inanmış kişilerdi. Çocuğun onları azgınlık ve inkâra sürüklemesinden korktuk. " (80. ayet)
"Diledik ki, Rableri onlara o çocuktan temizlikçe daha üstün, merhametçe daha gelişmişini versin. " (81. ayet)
Burada çocuk daha büyüyüp günahlarını işlemeden imtihanı sonlandırılıyor. Yani bir kişinin neyi hak edip etmediği en başından belli. Ayrıca çocuk yaşasaydı anne ve babasını saptırabilecekmiş. Ama sapmayı hak etmedikleri için onlar kurtarılıyorlar. Böyle bir kader anlayışı olabilir mi?
Madem herşey belli, biz sadece önümüzdeki şıklara göre hareket ediyoruz. Ama netice Allah tarafından biliniyor. Ben kendimce özgür irademe göre bir şıkkı seçtiğimi düşünüyorum, oysa önüme gelen şıkları belirleyen ben değilim. Seçtiğim şıkka göre sonucun ne olacağını da bilmiyorum. Ama yaptığım yanlış bir tercih beni cehennemin dibine göndermeye yetiyor. Böyle adalet olmaz.
Hani hep soruyorsunuz ya, Ya Allah varsa ne yapacaksınız diye, ben de size soruyorum; ya Allah varsa ama bu Allah muhammedin tebliğ ettiği değil se, ya muhammed bunları uydurduysa, asıl tanrı musanınki, budistlerinki, zerdüştünki vs. ise siz ne yapacaksınız... Dinini sen özgür iradene göremi seçtin, yoksa doğduğun ailenin, toplumun ve coğrafyanın etkisiyle mi oldu?