29-04-2009, 18:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sn. Pante,
|
Yeni Ahit = İnciller + Elçilerin İşleri + Mektuplar
İnciller = Matta, Marcos, Luka, Yuhanna
|
demişsiniz. Bu hususta sizinle inatlaşmayacağım. Ama yine de son olarak yazıyorum, şunun bilinmesinde fayda görüyorum: Neredeyse bütün İngilizce - İngilizce sözlükleri (biraz Rransızca da dahil) ve İngilizce ansiklopedileri taradım. Sonuç: İncil (Bible) = Eski Ahit + Yeni Ahit şeklinde çıktı. Türkçe İncil metinlerini yayınlayan sitelerin çoğu da böyle belirlenmiş. Sadece bir yerde İncil = Yeni Ahit olarak gözüküyor.
Bu kelime bir görüşe göre MS4. asırda Hıristiyan yazmalarını ifade etmek üzere kullanılmaya başlanmış ve zamanla çeşitli dinlerin geleneklerine de şamil olmuş. Bir de kelimenin başlangıçta aslının papirus rulosu anlamında, bilhassa bu malzemenin üretilip satıldığı Fenike limanı BYBLOS'tan geldiği şeklinde kaynak belirtiliyor. Sözlüklerde ayrıca "yetkin, güvenilir, ve haber veren referans kitabı" şeklinde bir tarif de olduğu için geniş şümullü bir kelime olduğunu sanıyorum.
Yalnız yerli internet kaynakları, bilhassa İslami olanlar, 4 Gospeli (müjdeyi) İncil olarak aktarıyorlar. Ben bunların doğruluğuna ikna olamadım. Tabii, herkesin düşüncesi farklı olabilir. Ama dışarda (Türkiye dışında) sadece 4 Gospel'in İncil olarak tanımlanmasına şaşırabilirler.
.
Açıklık gerçeğin vazgeçilmez koşuludur.
|

30-04-2009, 14:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Hıristiyanlıkta kadınla ilgili ayetleri ararken iki enteresan ayet buldum. Bunlar Matta 5:32 ile 19:9. Bu ayetler hemen hemen birbirinin aynı. Ayetlerin daha rahat anlaşılmaları açısından, surelerde birkaç ayet öncesine giderek aktarıyorum:
----------------------------------------
1 - Matta 5:
1 İsa kalabalıkları görünce dağa çıktı. Oturunca öğrencileri yanına geldi. 2 İsa konuşmaya başlayıp onlara şunları öğretti:3 …. 27 ‹Zina etmeyeceksin› dendiğini duydunuz. 28 Ama ben size diyorum ki, bir kadına şehvetle bakan her adam, yüreğinde o kadınla zina etmiş olur. 29 Eğer sağ gözün günah işlemene neden olursa, onu çıkar at. Çünkü … 31 <Kim karısını boşarsa ona boşanma belgesi versin› denmiştir. 32 Ama ben size diyorum ki, karısını fuhuş dışında bir nedenle boşayan onu zinaya itmiş olur. Boşanmış bir kadınla evlenen de zina etmiş olur…
2 - Matta 19:
1 İsa konuşmasını bitirdikten sonra Celile'den ayrılıp … 2 Büyük halk toplulukları da O'nun ardından gitti… 3 İsa'nın yanına gelen bazı Ferisiler, O'nu denemek amacıyla şunu sordular: ‹Bir adamın, herhangi bir nedenle karısını boşaması Kutsal Yasa'ya uygun mudur?› 4 - 5 İsa şu karşılığı verdi: ‹Kutsal Yazılar'ı okumadınız mı? Yaradan başlangıçtan ‹İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı› ve şöyle dedi: ‹Bu nedenle adam annesini babasını bırakıp karısına bağlanacak, ikisi tek beden olacak.› 6 Şöyle ki, onlar artık iki değil, tek bedendir. O halde Tanrı'nın birleştirdiğini, insan ayırmasın.› 7 Ferisiler İsa'ya, ‹Öyleyse› dediler, ‹Musa neden erkeğin boşanma belgesi verip karısını boşayabileceğini söyledi?› 8 İsa onlara, ‹İnatçı olduğunuz için Musa karılarınızı boşamanıza izin verdi› dedi. ‹Başlangıçta bu böyle değildi. 9 Ben size şunu söyleyeyim, karısını fuhuştan başka bir nedenle boşayıp başkasıyla evlenen, zina etmiş olur. Boşanan kadınla evlenen de zina etmiş olur. 10 Öğrenciler İsa'ya, ‹Eğer erkekle karısı arasındaki ilişki buysa, hiç evlenmemek daha iyi!› dediler. 11 İsa onlara, ‹Herkes bu sözü kabul edemez, ancak Tanrı'nın güç verdiği kişiler kabul edebilir› dedi...
----------------------------------------
Aslında kadınlara nasıl davranıldığı ile ilgili arama sırasında bulup yukarıya aktardıklarım, bana Katoliklerde evlenmenin yasak oluşunu hatırlattı. Genel olarak kadının daha aşağıda olduğu açıkça görülüyor. Ancak koyu baskılı iki ayet boşanmanın Katoliklerde neden yasak olduğunu açıklarmış gibi geliyor. Bunun başkaca nedeni varsa bilmiyorum, ama burada bayağı ciddi bir "men" havası var. Bu hususta diğer Gospelleri de "boşanma" için araştırdım:
-------------------------------------
Markos 10:11 İsa onlara, “Karısını boşayıp başkasıyla evlenen, karısına karşı zina etmiş olur” dedi.
Markos 10:12 Kocasını boşayıp başkasıyla evlenen kadın da zina etmiş olur.
Luka 16:18 Karısını boşayıp başkasıyla evlenen zina etmiş olur. Kocasından boşanmış bir kadınla evlenen de zina etmiş olur.
-----------------------------------------------
Yuhanna'ya göre Gospel'de bir şey yok. O zaten hep başka havada çalıyor..
Bu durumu anlaşılan Papalık fazlaca abartmış. Daha o zamandan "Ferisiler" geleceği görüp "… hiç evlenmemek daha iyi" diyorlar. Böyle katı bir bağlılığın anlamsız olduğunu o zaman bile idrak etmişler. Papalığın bilim ilerledikçe mecburen yumuşaması, hatta bilimi, dini teyit ediyormuş gibi göstermesine rağmen boşanmada bu kadar diretmesi de enteresan. Sonuçta bu diretmenin başlangıcının 4000 sene civarında geriye gittiği anlaşılıyor. Bu uzun süredeki sosyal gelişmelere rağmen bu diretme, geri kafalılığın gücünü gösteriyor. Fanatiklik böyle işte. Aslında gayet rahat, 4000 bin sene, veya 2000 sene önce toplumun şartlanması böyleydi, artık bu geçmişte kaldı vs diyebilir. Bunu gerçekten fertler olarak kabul durumunda olduklarını, inandıklarını da sanıyorum. Ancak böyle bir şey söyledikleri anda Tanrı sözü dedikleri şeyin, Tanrı sözü olmadığını kabul etmiş olacaklarından bunu yapamıyorlar. Din böyledir işte…
.
|

05-05-2009, 12:23
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
1 Korintliler 11:3 Ama şunu da bilmenizi isterim: Her erkeğin başı Mesih, kadının başı erkek, Mesih'in başı da Tanrı'dır. 4 Başına bir şey takıp dua ya da peygamberlik eden her erkek, başını küçük düşürür. 5 Ama başı açık dua ya da peygamberlik eden her kadın, başını küçük düşürür. Böylesinin, başı tıraş edilmiş bir kadından farkı yoktur. 6 Kadın başını açarsa, saçını kestirsin. Ama kadının saçını kestirmesi ya da tıraş etmesi ayıpsa, başını örtsün. 7 Erkek başını örtmemeli; o, Tanrı'nın benzeri ve yüceliğidir. Kadın da erkeğin yüceliğidir. 8 Çünkü erkek kadından değil, kadın erkekten yaratıldı. 9 Erkek kadın için değil, kadın erkek için yaratıldı.
10 Bu nedenle ve melekler uğruna kadının başı üzerinde yetkisi olmalıdır.
|

05-05-2009, 17:39
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Aşağıda bir alıntı var, Landover Baptist Kilisesi web sayfasından. (Yalnız ayet açılımlarını, nasıl bağlantı kurulduğunun görülmesi açısından, ayrıca ekledim). Okuduklarım karşısında ağzım açık kaldı :
İsa, Tanrının kadını yaratmadaki tek önceliğinin erkeklere arkadaş ve hizmet sağlamak olduğunu söyledi (1 Korintliler 11:9) [Erkek kadın için değil, kadın erkek için yaratıldı]. Tanrı, erkeğin tek başına yalnızlık çekeceğine karar verdi; dolayısıyla kadınları sırf erkeklere arkadaşlık etmeleri ve ihtiyaçlarına hizmet etmeleri için yarattı(Yaratılış 2:18 - 20) [Sonra, "Adem'in yalnız kalması iyi değil" dedi, "Ona uygun bir Yardımcı Yaratacağım." RAB Tanrı yerdeki hayvanların, gökteki kuşların tümünü topraktan Yaratmıştı. Onlara ne ad vereceğini görmek için hepsini Adem'e getirdi. Adem her birine ne ad verdiyse, o canlı o adla anıldı. Adem bütün evcil ve yabanıl hayvanlara, gökte uçan kuşlara ad koydu. Ama kendisi için uygun bir Yardımcı bulunmadı]. Dolayısıyla kadınlar tamamen erkeklerin emrindedirler (1 Korintliler 11:3) [Ama şunu da bilmenizi isterim: Her erkeğin başı Mesih, kadının başı erkek, Mesih'in başı da Tanrı'dır]. Bundan dolayı, erkekler Tanrının hükümranlığına girdikleri anda Tanrı ile bir olacaklar ve artık yalnızlık çekmeyecekler, tabii ölümlü arkadaşlık ihtiyacında olmayacakları da makuldür. Böylece, kadın amacının arkasındaki sebep artık mevcut olmayacaktır. Kadınlar, hayvanlar aleminin üyeleri gibi, yoldan ayrılacaklardır. Erkekler yaratıcısı ile tekrar bir araya geldiğinde, kadınların bakımı ile yükümlü olmayacaklardır. Zaten, başlangıçtan kadınlar aşağı derecede yaratıklardı.
Kadınlar rahatlarına çok düşkündürler (Yeşeya 32:9 - 11) [Ey tasasızca yaşayan kadınlar, Kalkın, sesimi işitin; Ey kaygısız kızlar, sözüme kulak verin! Bir yıl kadar sonra sarsılacaksınız, Ey kaygısız kadınlar. Çünkü bağbozumu olmayacak, Devşirecek meyve bulunmayacak. Titreyin, ey tasasızca yaşayan kadınlar, Sarsılın, ey kaygısızlar. Giysilerinizi çıkarın, soyunup belinize çul kuşanın]. Ahmaktırlar ve kolayca yanlışlığa yönlendirilirler (2 Timoteus 3:6) [Bunların arasında evlerin içine sokulup günahla yüklü, çeşitli arzularla sürüklenen, her zaman öğrenen, ama gerçeğin bilgisine bir türlü erişemeyen zayıf iradeli kadınları adeta tutsak eden adamlar var]. Kurnaz ve düzenbazdırlar. (S. Özdeyişleri 7:10 - Vahiy 7:26) [Derken kadın onu karşıladı, Fahişe kılığıyla sinsice - Kimi kadını ölümden acı buldum. O kadın ki, kendisi tuzak, yüreği kapan, elleri zincirdir]. Hurafeleri ve putperestliği geliştirmekte gayretlidirler. (Yeremya 7:18 - Hezekiyel 13:17, 23) [Çocuklar odun topluyor, babalar ateş yakıyor, kadınlar Gök Kraliçesi'ne pide pişirmek için hamur yoğuruyor. Beni öfkelendirmek için başka ilahlara dökmelik sunular sunuyorlar - "Sen, ey insanoğlu, kendiliğinden peygamberlik eden halkının kızlarına yüzünü çevir. Onlara karşı peygamberlik et. De ki, 'Egemen RAB şöyle diyor: İnsanları tuzağa düşürmek için herkese bilek bağı diken, her boyda baş örtüsü yapan kadınların vay başına! Kendi canınızı korurken halkımın canını mı tuzağa düşüreceksiniz? Birkaç avuç arpayla birkaç dilim ekmek için halkımın arasında beni küçük düşürdünüz. ..."'Bundan ötürü Egemen RAB şöyle diyor: İnsanları kuş gibi tuzağa düşüren sihirli bilek bağlarınıza karşıyım. Onları bileklerinizden koparacağım. .. Örtülerinizi yırtacak, halkımı elinizden kurtaracağım. Bir daha tuzağınıza düşmeyecekler… Madem … bir daha uydurma görümler görmeyecek, falcılık etmeyeceksiniz. Halkımı elinizden kurtaracağım. O zaman benim RAB olduğumu anlayacaksınız."] Haksızlığı tahrik etmede faaldirler. (Çölde Sayım 31: 15,16 - 1 Krallar 21:25 - Nehemya 13:26)[Onlara, "Bütün kadınları sağ mı bıraktınız?" diye çıkıştı, "Bu kadınlar Balam'ın verdiği öğüde uyarak Peor olayında İsrailliler'in RAB'be ihanet etmesine neden oldular. Bu yüzden RAB'bin topluluğu arasında ölümcül hastalık baş gösterdi - Ahav kadar, RAB'bin gözünde kötü olanı yaparak kendini satan hiç kimse olmadı. Karısı İzebel onu her konuda kışkırtıyordu - "Kral Süleyman bu yabancı kadınlar yüzünden günaha girmedi mi? Onca ulusun kralları arasında Süleyman gibisi yoktu. Tanrı onu öyle sevdi ki, bütün İsrail'e kral yaptı. Ama yabancı kadınlar onu bile günaha sürükledi]. Şeytan tarafından aldatılmaları, kadının özündeki zayıflıktandı (Yaratılış 3:1-6 - 2 Korintliler 11:3 - 1 Timoteus 2:14) [RAB Tanrı'nın yarattığı yabanıl hayvanların en kurnazı yılandı. Yılan kadına, "Tanrı gerçekten, 'Bahçedeki ağaçların hiçbirinin meyvesini yemeyin' dedi mi?" diye sordu. Kadın, "Bahçedeki ağaçların meyvelerinden yiyebiliriz" diye yanıtladı, "Ama Tanrı, 'Bahçenin ortasındaki ağacın meyvesini yemeyin, ona dokunmayın; yoksa ölürsünüz' dedi." Yılan, "Kesinlikle ölmezsiniz" dedi, "Çünkü Tanrı biliyor ki, o ağacın meyvesini yediğinizde gözleriniz açılacak, iyiyle kötüyü bilerek Tanrı gibi olacaksınız." Kadın ağacın güzel, meyvesinin yemek için uygun ve bilgelik kazanmak için çekici olduğunu gördü. Meyveyi koparıp yedi. Yanındaki kocasına verdi, o da yedi - Ne var ki, yılanın Havva'yı kurnazlığıyla aldatması gibi, düşüncelerinizin Mesih'e olan içten ve pak adanmışlıktan saptırılmasından korkuyorum - Çünkü önce Adem, sonra Havva yaratıldı; aldatılan da Adem değildi, kadın aldatılıp suç işledi. Ama doğum yapıp kurtulacaktır; yeter ki, sağduyuyla iman, sevgi ve kutsallıkta yaşasın]. Sonuç olarak kadınlar baştan beri melundurlar (Yaratılış 3:16) [RAB Tanrı kadına, "Çocuk doğururken sana Çok acı çektireceğim" dedi, "Ağrı çekerek doğum yapacaksın. Kocana istek duyacaksın, Seni o yönetecek"]. Açıkça, cennette bu şekilde kusurlu ve yetersiz oluşlara yer yoktur.
-----------------------------------
Kadının bu kadar alçakça aşağılanabileceğini hiç düşünmezdim. Dinlerin berbatlığını ispatlayan bir yazı.
.
|

06-05-2009, 17:31
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Zina Testi
Bakın zina yapan kadın nasıl tesbit edilir:
Çölde Sayım 5. Sureden:
11 RAB Musa'ya şöyle dedi:
12 "İsrail halkına de ki, 'Eğer bir adamın karısı yoldan çıkar, ona ihanet eder,
13 başka bir adamla yatar, kirlendiği halde bu olayı kocasından gizlerse ve tanık olmadığı için kadının yaptığı ortaya çıkmazsa,
14 koca karısını kıskanır, ona karşı yüreğinde kuşku uyanırsa, kadın suçluysa ya da suçlu olmadığı halde kocası onu kıskanır, ona karşı yüreğinde kuşku uyanırsa,
15 adam karısını kâhine götürecek. Karısı için sunu olarak onda bir efa arpa unu alacak. Üzerine zeytinyağı dökmeyecek, günnük koymayacak. Çünkü bu kıskançlık sunusudur. Suçu anımsatan anımsatma sunusudur.
16 "'Kâhin kadını öne çağırıp RAB'bin önünde durmasını sağlayacak.
17 Sonra, toprak bir kabın içine kutsal su koyacak. Konutun kurulu olduğu yerden biraz toprak alıp suya katacak.
18 Kadını RAB'bin önünde durdurduktan sonra onun saçını açacak, anımsatma sunusu, yani kıskançlık sunusunu eline verecek. Kendisi de lanet getiren acı suyu elinde tutacak.
19 Sonra kadına ant içirtip şöyle diyecek: Eğer başka bir adam seninle yatmadıysa, kocanla evliyken yoldan çıkıp günah işlemediysen, lanet getiren bu acı su sana zarar vermesin.
20 Ama kocanla evliyken yoldan çıkıp başka biriyle yatarak günah işlediysen
21 -kâhin kadına lanet andı içirtip şöyle diyecek- RAB sana eriyen kalça, şişen karın versin. RAB halkın arasında seni lanetli ve iğrenç duruma düşürsün.
22 Lanet getiren bu su karnına girince karnını şişirsin, kalçanı eritsin. "'O zaman kadın, Amin, amin, diyecek.
23 "'Kâhin bu lanetleri bir kitaba yazıp acı suda yıkayacak.
24 Lanet getiren acı suyu kadına içirecek. Su kadının içine girince acılık verecek.
25 Kâhin kadının elinden kıskançlık sunusunu alacak, RAB'bin huzurunda salladıktan sonra sunağa getirecek.
26 Kadının anma payı olarak sunudan bir avuç alıp sunakta yakacak. Sonra kadına suyu içirecek.
27 Eğer kadın kocasına ihanet etmiş, kendini kirletmişse, lanet getiren suyu içince acı duyacak; karnı şişip kalçası eriyecek. Halkı arasında lanetli olacak.
28 Ama kendini kirletmemişse, temizse, zarar görmeyecek, çocuk doğurabilecek.
29 "'Kıskançlık yasası budur. Bir kadın yoldan çıkar, kocasıyla evliyken kendini kirletirse,
30 ya da bir koca karısını kıskanır, ona karşı yüreğinde kuşku uyanırsa, kâhin kadını RAB'bin önünde durduracak, bu yasayı ona uygulayacak.
31 Kocası herhangi bir suçtan suçsuz sayılacak, kadınsa suçunun cezasını çekecek."
----------------------------
Yoruma gerek var mı?
.
|

07-05-2009, 06:47
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Var ya , kahine gitmek kaca patliyormus acaba?
Yasayi cikaranlar her zaman karda olanlar degil mi?
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|

08-05-2009, 15:09
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Tüm insani dinlerde; yani üç büyük dinde kadın çeşitli vesilerle ve örneklerle aşağılanıyor nedense erkek peygamberler sadece erkek dünyası kurmaya çalışmışlar izlenimi edindim. Erkeğin yaşamından, yatak yaşamına kadar, kıskançlık krizlerine aldatılma durumlarına. kadar kafa yormuş hukumler cezalar getirmişler...
Kendi yaratıkları bu dünyada kadınları aşağılamışlar biz kadınlar da bunlara hizmet etmiş belkide imkan bulamadığımızdan bu günlere kadar ezilmişiz..
Aklı çalışan bir insan bu ayrımlara prim vermez kadın erkek el ele bu yaşamı kurup ve götüren; gelecek nesilleri yapan yetiştirendir. Modası geçmiş dini söylemlerden kurtulma zamanı gelmedimi?
saygılar...
Parmis Güneşin_kızı
|

10-05-2009, 13:44
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Levililer 12
1 RAB Musa'ya şöyle dedi:
2 "İsrail halkına de ki, 'Bir kadın hamile kalıp erkek çocuk doğurursa, âdet gördüğü günlerde olduğu gibi yedi gün kirli sayılacaktır.
3 Çocuk sekizinci gün sünnet edilmeli.
4 Kadın kanamasından paklanmak için otuz üç gün bekleyecek. Pak sayılması için geçmesi gereken bu günler doluncaya dek kutsal bir şeye dokunmayacak, tapınağa girmeyecek.
5 Ancak, kız çocuk doğurursa, âdet gördüğü günler gibi iki hafta kirli sayılacaktır. Kanamasından paklanmak için altmış altı gün bekleyecektir.
--------------------------
İncil kadını böyle kötülemeyi sürdürüyor. Adem yalnız kalmasın diye yaratılmış kadın, insan olarak kabul görmüyor. Bu cins kuralların olduğu kurumun adı: Din!
.
|

02-06-2009, 20:53
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
 kutsal kitap'ın ki ikiye ayırabiliriz tevrat(eski andlaşma)incil yeni andlaşmadır
yahudi din adamları bir kadını yanına getirler rabbuni derler bu kadını zina yaparken yakaladık cezası taşlanarak öldürülmektir ama yinede siz karar verin derler isa mesih düşünür ve şöyle der hanginiz hiç günah işlemediyse ilk taşı o atsın bu cevap üzerine kadını bırakırlar isa kadına döner bunu bir daha yapma der incilin kadına bakıış açısı budur.
|

02-06-2009, 23:03
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
şalom´isimli üyeden Alıntı
 kutsal kitap'ın ki ikiye ayırabiliriz tevrat(eski andlaşma)incil yeni andlaşmadır
yahudi din adamları bir kadını yanına getirler rabbuni derler bu kadını zina yaparken yakaladık cezası taşlanarak öldürülmektir ama yinede siz karar verin derler isa mesih düşünür ve şöyle der hanginiz hiç günah işlemediyse ilk taşı o atsın bu cevap üzerine kadını bırakırlar isa kadına döner bunu bir daha yapma der incilin kadına bakıış açısı budur.
|
Buradan sizin Eski Ahit'e inanmadığınızı, Yeni Ahit'le yetindiğinizi mi anlamalıyız?
|