Benim ilk yorumum olarak bu konuyla ilgili fikirlerim biraz daha farklı. Ben de bir ateist olarak her hangi bir dinin hayatımı yönlendirmesine karşıyım. Ama ölüm biraz daha farklı. Ölümden sonra nereye nasıl gömülmüşüm ya da yanmışım, mumyalanmışım bence bunların bir önemi yok. Dünyadaki bütün ateistlerin kremate (yakılmak) olmak gibi bir talebi de yok. Hatta bir bölümü de gömülüyor. Hinduism'de de ateizmlik yani tanrısızlık vardır ama ona rağmen öldükten sonra dirilişe inanınılır (her ne kadar başka bir canlı yaratık olarak dünyaya gelsen bile).
Müslüman bir ülkede yaşıyoruz ve arkadaşlarımızın, ailelerimizin bir çoğu müslüman, kimi daha dindar, kimi daha esnek. Cenazene gelip son bir defa seni anmaları, onların bir araya gelip eski günleri konuşmaları ölenden ziyade, geriye kalanlar, yakınlar için bir seremoni. Gelenek olarak Türkler bir yakınlarının cenazesi için işini gücünü bırakıp, bazen seyahat edip bir yerde toplanıyor. Malesef Türkiye'de Batı'da olduğu gibi cenaze evleri olmadığı için bu toplanılan yer de bir cami oluyor. Tayyip ve AKP sayesinde Batı'dan daha da uzaklaştığımız ve Türkiye daha da islamize olurken modern bir cenaze evinin yakın bir zamanda kurulabilme şansı olduğunu sanmıyorum. Başka bir yerde Antalyada bir cenaze evinin kurulduğunu, krematoryum kurmaya çalıştığını okmuşutm. Kremtoryum başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da cenaze evi aktif galiba (
http://www.defincenaze.com/) Dipnot bir yana hepimizin Alanya'ya gidecek hali yok.
Kanunen krematoryum olsa bile, külleri alıp serpiştirme hakkımız yokmuş. Belediyelerin mezarlıklar müdürlüğü tarafından korunması gerekiyormuş. Yakılmadan önce DNA kayıdı için örnek alıyorlarmış falan...
Uzun lafın kısası, bir tanrının varlığına inanmayan bir olarak, ve ölümle bu hayatın, yolculuğun, filmin sonu olduğuna inanan biri olarak nereye nasıl gömüldüğüm çok önemi olmadığını düşünüyorum. İşin komik tarafı hiç birimiz ölümümüzün ne zaman ve nasıl olacağını, geriye cesedimizin bile tek parça kalıp kalmayacağını %100 bilemiyoruz. 40 yaşında biri olarak ölüme çok yakın olduğumu sanmıyorum ve öldükten sonra nasıl bir seremoni ile uğurlanırım, arkamdan kim güleri kim ağlar bilemiyorum, ve o kadar ilerisini göremiyorum...