25-07-2017, 10:46
|
 |
Super Moderator
|
|
|
|
Hasan Akçay´isimli üyeden Alıntı
1
Nisâ 25'in özgün metni olan Arapçasinda hür kadinlar yok.
2
cariye de yok,
zaten (cariyelerinizi) ifadesi o yüzden parantez içine alinmis.
Bir ifadeyi parantez içine almak "Ben uydurup ayete soktum" deyip
bi bakima özür dilemektir.
|
Evet ikisi de yok fakat ayetin anlamı bu olduğu için ekleniyor sanırım, gösterdiğim gibi "sahip olduğunuz ellerinizin altındaki kızlarınız" deniyor çünkü.. Bir de benim verdiğim çeviri doğru, yani "yeminlerinizin sahip olduğu" diye birşey yok, eymen için istediğiniz Arapça sözlüğe bakın...
|
Sizin alintiladiginiz ya da bizzat yaptiginiz bu çeviriye göre
sahip oldugunuz genç mümin kizlarinizi SiZ nikahlayacaksiniz tipki güç yetirmekte zorlandiginiz mümin kadinlari oldugu gibi.
Oysa onlarin ailesisiniz siz,
onlari baskalari nikahlayacak siz ailelerinin izniyle -bi izni ehlihinn.
Ayette söylenen bu.
|
Ayet hür ve cariye ayrımı içermiyor olsa, niçin iki grup kadından bahsedilsin ki? Cariye/birinin-kızı olmayan zaten tek bir kimliktir, oysa bir grup, gücü yetmeyenlere öneriliyor. "Siz" hitabı ise topluma , min-kum (مِنكُمْ)
Size göre ailelerinden izin istenerek alınacak olan "genç ve hür" aile kızlarına yönelik böyle bir ifade kullanılır mı: "iffetli yaşamaları, zina etmemeleri ve gizli dost tutmamaları hâlinde, sahiplerinin izniyle onlarla evlenin, mehirlerini de güzelce verin" ? Ayet kölelerden/cariyelerden, yani "alt sınıf" insanlardan bahsediyor , çünkü söylediğim gibi bu sözü edilen genç kızlar sadece gücü yetmeyenlere ( لَّمْ يَسْتَطِعْ مِنكُمْ طَوْلاً أَن يَنكِحَ) teklif ediliyor, devamından da anlaşıldığı gibi:
|
Elmalılı Hamdi Yazır Diyor ki
(...) eğer evlendikten sonra bir fuhş irtikâb ederlerse, o vakit bunlara, hür kadınlar üzerine terettüb edecek cezanın yarısı lâzım gelir
|
Ben de içgözlemin kurbanıyım.
Sylvia Plath
Her bir sözcük, sessizlik ve hiçbirşeyliğin içinde gereksiz bir leke gibi...
Samuel Beckett
Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece...
Aşık Veysel
Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot
İletişim, bir iletişimsizlik düzeneğidir.
Lacan
Sonuçta hepsi kendini kandırmaktan ibaret, öyle değil mi..?
Marilyn Monroe
ex nihilo nihil fit
il n'y a pas de hors-texte
|

25-07-2017, 12:40
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili inferno, parentez müdahaleleri atılırsa insanlar dinden çıkar diyorsun. Kanıt getir lütfen.
Ama şunu bil, parentezsiz Kuran benim kırmızı çizgimdir. Çünkü patentezsiz ayet Allah'in hükmüdür. Allah hükmüne kimseyi ortak etmez (18:26), patentez hinligi yapanlar elbet dahil.
Bu hususta benden taviz beklemeyin.
|

25-07-2017, 13:13
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Tamam sn. Akçay.
Parantezleri kitaba dâhil etmeyelim.
Buyurun Hud: 1-2-3
Diyânet çevirisi ve parantez yok !..
"Elif, Lam, Ra. Bu Kitap, hakim ve haberdar olan Allah tarafından, Allah'tan başkasına kulluk etmeyesiniz diye ayetleri kesin kılınmış, sonra da uzun uzadıya açıklanmış bir Kitap'dır. Ben size, O'nun tarafından gönderilmiş bir uyarıcı ve müjdeciyim. Rabbinizden mağfiret dileyin ve O'na tevbe edin ki, belli bir süreye kadar sizi güzelce geçindirsin ve her fazilet sahibine faziletinin karşılığını versin. Eğer yüz çevirirseniz o zaman ben doğrusu hakkınızda büyük günün azabından korkarım."
Bu takdirde, okuduğumuz âyetler "Kerim bir elçi" (Tekvir: 19) olarak Muhammed'in sözü olmuyor mu ?
Hani, "Kur'an Allah kelâmıdır" dersiniz ya...
O bakımdan.
Tabii, sürekli yaptığınız gibi "Şapkadan tavşan" çıkarıp, 41 ayrı mealden çok farklı ve Kitâb-ı Mübin olan Kur'anı, 1400 küsur yıldır kimselerin başaramadığı bir anlamlandırma ile anlamlandırıp, hâkim kültüre uyarlama, güncelleme ve yeniden pazarlama çabalarınızı, her türlü takdirin üzerinde gördüğümü de itiraf ediyorum.
|

25-07-2017, 13:30
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
O söz Muhammed'in sözü değil. O söz, "cebrail"in sözü.
|

25-07-2017, 13:45
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Sevgili Hasan Akçay,
Forumda binlerce kere okudum, hala tam ne demek olduğunu anlamadım.
Bana şu "yeminlerinin malik olduğu" ne demektir, açık seçik anlatabilir misiniz?
Sevgiler
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
|

25-07-2017, 15:31
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili şüpheli dinsiz, elektrik kesildigi icin bilgisayarı kullanamıyorum. Bir önceki sayfada videolu bir iletim var, onu okur musun. Şimdilik.
|

25-07-2017, 17:03
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Eger karsilastirmak işe yarayacaksa
eymân Nisâ sûresinin şu iki ayetinde de geçiyor.
Nisâ 33: akadet eymânukum
Nisâ 25: meleket eymânukum
33'te geçen "eyman"in çevirisinde ihtilaf yok,
onu iSTiSNASIZ herkes
yeminler diye tercüme etmis.
Yüklem: akadet (bagladi)
Özne: eymân (yeminler)
akadet eymânukum (Nisâ 33): YEMiNLERiNiZiN BAGLADIGI
*
25'te de dilin AYNI yapisi var,
ama yüklem akadet idi, meleket olmus.
33: akadet (bagladi),
25: meleket (yönetti).
Meleket eymânukum (Nisâ 25): YEMiNLERiNiZiN YÖNETTiGi
|

25-07-2017, 21:33
|
 |
Super Moderator
|
|
|
|
Hasan Akçay, "yeminlerinizin yönettiği" ifadesi Türkçe'de hiç bir anlama gelmiyor. Türkçe'de anlamı olan bir tercüme yapın, yani bir Arab'ın anladığı aynı bağlamsal anlamı, bir Türk'ün anlamasını sağlayın, tercüme budur, kelimeleri yanyana dizmek değil.. Her neyse, Cambridge sözlüğüne göre Türkçe'de anladığımız şekilde fiil olarak "yemin", uksim ( أُقْسِمُ)... "Sağ/sağ taraf" anlamındaki y-m-n (يَمِين) kökünden "yemin" olarak eyman (أَيْمَانُ) ise , "eminlik", "güven" veya "kesin-antlaşmışlık" anlamını içeren bir "isim", dolayısıyla Nisa 33'te "yeminlerinizin bağladığı" olarak tercüme edilen kısım da yine aradaki y-eminlik, güvenle-bağlanmışlık anlamını içeriyor, akadet eymanakum (عقدت أيمانكم) , bu yüzden ma meleket eymanakum da "elinizin altında bulunanlar", yani "eminliğiniz altında olanlar" (köleler /cariyeler), Nisa 25'te yapılan ayrım budur, hür kadınlar ve onları nikahlamaya gücü yetmeyenlere teklif edilen, durumlarından emin olunan (el altındaki) sınıf, bakınız Mü'minun 6 (ma meleket eymanuhum):
"(5: ...ırzlarını korurlar) Ancak zevceleri ve sağ ellerinin altında bulunanlar müstesna. O takdirde (bunlar yüzünden) kınanmazlar."
yine iki sınıf var ve sizin "kendileri değil, yeminleri onları yönetiyor!" dediğiniz sınıfa karşı bir "ırz koruma" durumu da yok, öyle değil mi? O halde siz ne anlatıyorsunuz?
Sylvia Plath
Samuel Beckett
Aşık Veysel
Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot
Lacan
Marilyn Monroe
ex nihilo nihil fit
|

25-07-2017, 23:32
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Nisâ 33:
Ana babanin ve akrabanin biraktigi mirastan
yeminlerinizin BAGLADIGI kimselere nasiblerini verin
Vellezîne AKADET eymânukum fe âtûhum nasîbehum
Nisâ 25:
Iffetli bagimsiz inanan kadinlarla evlenemeyenleriniz
yeminlerinizin YÖNETTiGi inanan genç kizlarinizdan alsinlar... kiz ailelerinin izniyle.
fe min mâ MELEKET eymânukum min feteyâtikumul mu'minât... bi izni ehlihinne.
Açik ve net,
yeminlerinizin
birilerini BAGLAMASI ne ise
onlari YÖNETMESi de odur.
Nisâ 33: O kizlari sizin yeminleriniz BAGLAR,
madem yemin ettiniz onlardan sorumlusunuz, onlar artik SiZiN genç kizlariniz (feteyâtikum).
Nisâ 25: O kizlari sizin yeminleriniz YÖNETiR,
madem yemin ettiniz onlardan sorumlusunuz, onlar artik SiZiN genç kizlariniz (feteyâtikum).
Meleke: bir melik gibi söz sahibi olmak, YÖNETMEK.
Meleket: bir melik gibi söz sahibi oldu, YÖNETTi.
Meleket eymânukum: yeminleriniz bir melik gibi söz sahibi oldu, YÖNETTi.
|

26-07-2017, 00:36
|
 |
Super Moderator
|
|
|
|
aklınızdan zorunuz yoksa , göstere göstere bu kadar abuklamaktan çekinmediğinize göre size daha fazla yazacak birşeyim yok..
Sylvia Plath
Samuel Beckett
Aşık Veysel
Maurice Blanchot
Lacan
Marilyn Monroe
ex nihilo nihil fit
|