sayın
n4n0_s3c0nD,
|
alerjim var o halde bunu yemem sadece kendime haramdir diyorsunda doktorda bana sarap icmeyi önerirse o halde bu sarapda bana HARAM degildir.
|
demişssiniz, eğer hakkında hüküm verilmemiş olsaydı o taktirde bir uzmana yani örneğin doktora sormanız olabilirdi, ancak içki hakkında kuran da hakkında kesinleşen bir hüküm olması gereği şarap size (eğer müslümansanız) doktor tavsiye etse dahi haramdır.
----------------------
sayın
Balkocha,
evet tıb yani bilim ile belirlenmiş mesele, ancak ben bunun islam daki hükmünü söylüyorum, islama göre bu nedir ? sorusunun cevabını tartışıyorum... dolayısıyla bu konudada kuran ışığında bilimden yararlandım, siz ise kuranı reddedelim bunlara gerek yok diyerek olaya başka bir açısı yüklemişssiniz, ve baska bir noktaya geçmissiniz, konunun içeriğini değil direk konuyu reddetmişsiniz,...
yine size cevap vereceğim ama bunlar bu konunun dışına çıkmak oluyor:
bilim allah ın bilimidir, nerde bulursanız alınız, gavurun bilimi diye bir şey yok, kanunları koyan formülleri hayata geçiren, uygulayıcı allah dır, ...
ayrıca bazıları şu yagıdan hareketle : >"fazla yağlı şeyler yemek zararlıdır.." sanki yağlı şeylerin tamamının haram olabileceği hükmünü çıkarmaya ve bunun da yanlışlığından felan dem vurmuşlar. yanlış olan şu: yağlı şeyler yemek, beslenmenin doğru şekli ile ilgili yani buna "sağlıklı beslenme" deniyor. besin maddeleri kendileri zararlı değil iken onları uygunsuz zaman veya miktarlarda alırsanız bu uygunsuz/sağlıksız beslenmeye yol açar. bu ise haram değildir. ben söylediğim için değil zaten bunların hükmü verilmiş..
-------------------------------
evet kuran güselce belirtmiş, o bir rehber kitapdır, mantalite vermiş, hayata dair, eğer gerçekten kuranı anlasaydınız o zaman dediklerimi anlardınız, çünkü baştan hayır diyerek bir şey dinlenmez, bir şey okunmaz, okumadan dinlemeden zaten hükmü vermişssiniz direk "hayır", bu şekilde ne okursanız okuyun ne dinlerseniz dinleyin "önyargı" ile "hayır" dediğiniz için belirtilen fikirlerin doğruluğunu göremezsiniz.. çünkü baştan taaa en başından fikirlere bakarken "hayır" ile bakıorsunuz.
siz daha benim yazımı veya kurandaki bir ayeti okumadan evvel önce içinizden şunu geçiriyorsunuz >hayır< .
kurandaki yemesi veya içmesi haram olan maddelerin kısaca özeti şöyle:
kuran bazı maddelerin direk isimlerini vermiş: alkol, domuz eti gibi...
diğer maddeler ise peygamberimize hitaben kuranda şöyle denmiş:
sana neyin haram olduğunu soruyorlar, deki size zararlı olan şeyler haramdır.
yine bir başka ayette:
kendinize zarar vermeniz size haram kılınmışdır. deniyor
bu durumda sigara ise dünyadaki milyonlarca yiyecek içecek maddesi gibi kuranda belirtilmemiş maddelerden biri. peki nasıl anlyacağız? işde "kuran ahlaki" ile bakmakla bunu çözebiliriz. bu da hayatta insana yenilmez ve yıkılmaz, sapmaz bir ahlak anlayışı sağlayan güsel bir kitap. buna bakdığımızda yine kuran demişki bilmiyorsanız uzmanına sorunuz demiş. bugün ingiliz veya müslüman üniversitelerde bilim kuruluşlarında yapılan araştırmalarda sigarann zararları ortaya konmuş. ve bundan hareketle sigara haram olduğu sonucu çıkar diyorum.
ben burada domuz etini tartışmıorum.
o yüzden bu konuya girmeniz gerekmez.
ve sigara haram değil diorsanız bunu kurana göre söylüorsunuzdur kuranı redderek söylerseniz zaten haram olma olgusunu reddedersiniz.. ikisi arasında ince bir fark var. ancak birisi hükmü tartışmaya gerek bırakmayan bir durum ortaya çıkarıor.
saygılarımla..