İsa açısından olumsuz bir ayrıcalık oluşturmak objektif olmaz. Yani, kurtarıcı olarak görülen kişilerden birisi olmadığını söylemek haksızlık olur, zira aksi yönde somut bir veriye sahip değiliz. (ancak yaşadığı dönem, olayların mitolojik tarihi -ki muhtemel- yanlış olabilir, belkide ilgili mitoloji ve temek kaynak-bileşenleri, 300-500 yıl evvelden serpilip gelmektedir)
Orada bağlayıcı olan efsaneler ve bu tür efsanelerin süregiderliğidir, yani süregiden efsane ve mitler, kurumsallaşırken, kişiler, gelip, geçer, ancak efsaneler, mitler, mitolojiler gelişerek, dönüşerek devam eder. Orada ağırlıklı değinilen kişiler değil, efsane ve mitolojiler. Hani nasıl ki kurumlar kalıcı(elbette özgül koşullarında), kişiler geçici ise.
Yani demek istediğim İsa'nın da üzerinde, yani onu aşan bir mitoloji kurumu var. İsa, Romaya ve işgale karşı önderlik eden, zaten süregiden kurtuluş savaşı denemelerinde, bulunduğu lokal alanda kurtuluş savaşını örgütleyen veya örgütleme sürecinde iken -henüz kalkışmaya girilmemişken- yakalanıp, idam edilen bir lider olabilir. İlgili bölgede ise halk kendisinin örgütçülüğü, ikna yetenekleri, kitleleri sevk etme konusundaki yetenekleri ve süreçle birlikte, mesih ilan etmiş olabilir... Babil'de binlerce peygamberden söz edilir, ilgili coğrafyada da bir çok mesih(halkın kurtarıcı ilan ettiği) kahraman gelip geçmiş olabilir (zaten Roma'nın da bir dönem Jesus olarak söz ettiği birisi var, ancak o İsa olarak sözü edilen kişi İsa değil, ölene kadar Musevi ve Yahudi)...
Yani demek istediğim biyolojik bir yapı, yani insan olarak İsa-lar başka, mitolojik yapı, kahraman olarak hikayedeki başka, Tanrı'nın oğlu, Tanrı olması, babasız doğum vb, hikayenin temelini, karakterini belirliyor -ki bu bir insan olamaz, ama dini bir yapı oluşturacaksa, birilerine atıfta bulunma veya peygamber yapma veya da birilerinin zaten kendisini peygamber ilan etme zorunluluğu hasıl olur. Birincisi(insan) somut, ikincisi ise(mitolojik karakter) soyut, figür, betimleme halini almaktadır ki, bunun sebebi de din, mitoloji anlayışının muhtevası, yapı ve biçimiyle ilgili olabilir.
O sebeple mitolojik metinlerden çıkartılabiliyorsa -ki çok zor, muhtemel tarihler yanlış olur- ilgili dönemler, olaylar çıkartılıp, eldeki veriler, tarihle kıyaslanabilir, bunun dışında mitolojik bir karakterin, mitolojik -ancak masallarda olabilir türden- bir olayı ispatlamak mümkün değildir, çünkü metafiziktir, ya inanılır ya da inanılmaz ve ne inanana inandığı, ne de inanmayana inanmadığı için hesap sorulamaz, kimse bu hakkı kendisinde arayamaz. Ancak teist hakimiyetin karakterinde inancın siyasi istismarı, maddi-manevi sömürü, inanç istismarı ve üzerinden müritleştiren ve tartışılamaz hakimiyet, madem inandın o halde böyle olacak böyle davranacak, böyle yaşayacak, dediğimizi veya bunu yapacaksın, afaroz edilirsin yönlü güdüleme-gütme, tehdit-şantaj ve sevk, bir nevi koyunlaştırma, köleleştirme(*), siyasi egemenlik, iktidarın öznesi veya gereksinimi, biçimi haline gelme, menfaat v.b esas basar. Ve elbette despot bir kurumsallaşma mevcuttur ki, toplumsal aydınlanma ve bilinçlenme süreçleri olmadan, geride bıraktığı acılar aşılmadan da aşılamaz.
* İsevilik açısından, buna Yehova Şahitleri örnek verilebilir...
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
------- Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Sonunda Nasreddin Hoca fıkrası var(tabi Fransızca bir kitap-600 küsür sayfa üstelik!- Nasr Eddin Hoja). Araplarda da Cuha ismiyle varmış, neyse dediğim gibi binlerce yıllık hikayeler, efsaneler, belki de çoğu kahramanlık hikayeleri, efsaneleriydi, ancak daima birileri -iktidar olan, olmak isteyen-, istismar ederek mitoloji ve dinler, ve masal kahramanları uydurup illa tanrı ile konuşan birilerine olan muhtaçlıklarıyla işi öyle kıvırdılar(hayali, uydurma, masal tanrı-lar, nasıl konuşabilirdi ki? değil mi?)...
Neden sözde peygamberler döneminden eser yoktur da, genelde bir kaç yüzyıl sonra sözde kutsal kitaplar tedavüle girer? Çünkü zaten 100, 500, 1.000 yıl önce ölmüş birisini görmek, ilgili dönemi yaşamak, heleki o zamanlar da bilmek de mümkün olmayacaktır, örneğin İbrahim mitolojisinin hayal ürünü olduğu günümüz eldeki verilerle, açıkca ortadadır. Yani kişiler dilediği gibi yalanlar uydurabilir, karşılaştırması yapılamazdı, dolayısıyla bütün mitolojik karakterler hayalidir, kurgu, metafiziktir(öncesinde dile getirdiğim gibi), asıl mesele bu hayali karakterleri kimler, neden kullandı? Birilerinin, dilediği gibi yasalar koyup, tartışılmaz kılınması için, birilerinin de tanrıdan sözde buyruk getirmesi gerekiyordu, her şeye kadir tanrı, insanlara hitap etmekten aciz,ama illa bir aracıya ihtiyaç duyması? İnsnalardan istemesi, şantajlar, tehditler, tarfsiz bir acz durumu,zaten dinleri üreten de zaaflar ve acziyet değil mi? Efendi, ne buyurursa yerine gelsin istiyor, bir sürü kadın alabilsin, çoluk, çocuk cariyeler edinsin, kız,erkek farketmez küçükçocukalrdan faydalanabilsinve ahlak kurallarına takılmasın, yağmalamak, gasp, savaşlar meşru olsun, belirli elit bir azınlık, bütün halkı kendisine hizmetçi-kul edebilsin, sürebilsin,güdebilsin, ama nasıl olacak? Tanrı buyruğu olursa! hayali, uyduruk bir tanrı nasıl buyurabilir ki? Tabi ki, sözde ne dilerse gerçekleşen tanrı, bir insan(nasılsa insan metafizik bir varlık değil, okullanılırsa hayali sözde masal tanrı da O'nun aracığıyla dile gelmiş olacaktı) aracılığıyla resmen yalvaracak, tehdit edecek, şantaja,bana inanın size memeleri yeni tomurcaklanmış her gün bakire kadınlar, elmalar, incirler, narlar, şaraplar, kuş sütünden sofralar, her yandan sular akan rmakalr-çöldeki ne isterse- başvuracak. Sebep, dilediği gerçekleşmiyor diye, acz değil mi? Bu kadar basit akıl ve mantık dışılığı görmeyen insnalığın da durumu aczin de ötesinde değil mi?...
Neyse hikaye şöyle;
Adamın birisi Nasreddin Hocaya gitmiş ve demişki; Adamın Birisi - Hocam rüyamda Cebrail(AS) bana göründü. Bana dedi ki, sen çok önemli, çok büyük bir şahsiyetsin, kendini küçültme, mütevazi davranma, bunu herkese söyle. Senin görüşün nedir? Ben mescide, camiye gidip anlatayım mı? Ben çok büyük bir şahsiyeim, kendimi küçültmeme gerek yok diye. Nasreddin Hoca - Asla böyle bir şey yapma! Adamın Birisi - Ne için yapmayayım? Nasreddin Hoca - Bir daha rüyanda Hz Cebrail'i gördüğün zaman, Cebrail'e deki, bunu git millete kendin söyle!
Bu Nasreddin Hoca'dan çok büyük bilgelik ve hikmettir... Prof. Dr. Sami ALDEEB
Yaa, madem şu ya da buna şantaj, tehdit, kadın-kızlardan hediye(!!!) vererek-havuç, sopa-, cennet, cehennem inanmanız isteniyor, inanmanızı isteyen bir zahmet size kendisi söylesin, bu kadar basit mantığı binlerce yıldır yürütememek, Allah'ın, Tanrıların kadri, şanı, yeteneklerini inkardır da. Yıllardır soruyorum Allah inanmamızı, namaz kılmamızı,oruç tutmamızı, kadınları cariye etmemizi, çoluk, çocuk gasp etmemizi mi veya İsa'nın babasız doğan tanrı olduğuna inanmamızı mı v.s. istiyor, gerçekleşme olasılığı nedir peki? Onca fiziküstü güçlerine rağmen, tanrı veya tanrı İsa neden çevresindekilerle ancak konuşma mesafesinde konuşmuş(iddia o ya), hep sözde 1 elçi, olmadı kiralık kişiler tutmuş, milyarlarca insanla konuşabildi mi? İhtiyacı mı vardı?... Neyse dönüp, dolaşıp aynı noktaya geliriz, birilerinin iktidar, istismar, kitleleri biat altında tutmak, sömürmek, soymak, kullanmak, kendisi gibi inanmayanı, sırf kendisi gibi inanmıyor diye gasp edebilmek namına, uydurmuşlar da, uydurmuşlar(elbette ilgili dönemlerde, ilk çıkışlarında haki hukuk tesis etmek içinde olanı vardı, ancak toplum nezdinde tutunmuşsa, kısa sürede, 40 haramilerin aracı haline gelir, gelirken de evrilir, değişir, eski bilgi, belgeler varsa da yok edilir, yakılır, yenileri ve yalan tarihler yazılır v.s.)... Hatta son zamanlarda bazı sahtekar hocalar, Kudüs'te bilmem ne şeyhinin(hayatta olmayan, ölmüş, yani artık yok) Peygamberle birlikte yaralıları sardığı, su verdiği, böylece günde 300 Kudüs'lüyü tedavi ettikleri yalanını, vallahi de, billahi de diyerek rahatlıkla söyleyebiliyor(ölmüşlerin veya efsane kişilerin üzerindne bile ne güzel pirim yapıyorlar, değil mi? 21. Yüzyılda bu ve bunun gibi, heleki sözde ölmüş isimleri kullanarak, kendisi de şahit olmuş gibi, olağanüstü mertebe yerleşiyorlar ve bu soytarılara inanan milyonlarca insan varken, varın geçmişi siz düşünün).
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
------- Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Konu spartacus tarafından (18-07-2024 Saat 17:05 ) değiştirilmiştir.
İsa, MS 33 yılında Roma İmparatorluğu tarafından ''Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak'' suçundan çarmıha gerildi ve çarmıhta Romalı askerler tarafından öldürüldüğü sırasında Türkçe'de ''Yahudilerin Kıralı Nasıralı İsa''(YKNİ) anlamına gelen Latince ''Iesus Nazarenus Rex Iodaerum''(INRI) yaftası asıldı. İlgili ifadenin Yunancası ''İesous o Nazoraios o Basileus ton İoudaion''( ἰησοῦς ὁ ναζωραῖος ὁ βασιλεὺς τῶν ἰουδαίων/INBI), İbranicesi ''Yeshua Hanazarei W'melech Hayehudim(ישוע הנצרי ומלך היהודים/YHWH), İngilizcesi ''Jesus of Nazareth, King of the Jews''(JNKJ) tir.
Bana kalırsa gerçek tarihte İsa diye birisi de yaşamadı. Bugünkü Hıristiyanların İsa diye taptığı kişi aslında Mitra, Horus gibi Güneş Tanrısıdır. Horustiyanlık
Dawkins, kitabinda Isa'nin aslinda var olmayan bir kisi oldugunu iddia ediyordu. tamamen hayal urunu oldugunu iddia ediyordu. Simdi ise, Isa diye biri aslinda gercek bir kisi oldugunu kabul etti. Kendi agziyla hata yaptigini soyledi. Dawkins kimsenin gerceklik olcutu degil. --bazi ergen ateistler haric--Fakat Isa'nin tarihsel bir kisi oldugu acik bir sey. Ona atfedilen ozellikler ise inanc ile alakali iddialar. Bu iddialara inanirsin yada inanmazsin. Bu is, kisinin kendisine kalmis bir sey.
Biraz somut konusalim istiyorum. 1-Inciller ne zaman yazildi? Isa miti, hristiyanlar tarafindan yuzlerce yil sonra yaratilmadi degil mi. O halde ne zaman yazildi Inciller? Peki yazilmadan once zaten kiliselerde Isa'nin sozleri var miydi? Cunku bir kitabi basmak, deklare etmek farkli bir sey, basmadan once saga sola gondermek, kiliselerde kullanmak farkli bir sey. Mitolojileri yaratmak yuzlerce, binlerce yil alir.
Gelin buradan gidelim. ama kanitlariyla gidelim. Tarihsel olarak KANIT sunmaya calissin cevap verecek uyeler.
Bu Incil meselesini cozersek, 2. sorum da su: forumlarda, bloglarda surekli soyleniyor. Isa miti, Mitra'dan kopyalanmis diye. Bazi pagan tanrilariyla asiri benziyor deniyor, hatta bazi pagan tanrilari da tipki isa gibi carmiha gerilmis, 3 gun sonra dirilmis ve goge cikmis, kendini kurban olarak sunmus vb. deniyor.
HANGILERI bunlar? KANIT ne? Hangi arkeolojik buluntularbu pagan tanrilarinin carmiha gerildigini soyluyor, bakireden dogdugunu ve goge ciktigini soyluyor?
Sayin uyeler, cevap verecekseniz, kanitlariyla konusun. Boylesi daha iyi olur.
'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...
no matter how far we go intellectually or how much science we do, we are not even close to understanding the truth
'kimi dinde imanda buldu yolu, kimi akil, bilim yolunu tuttu derken ses geldi karanliklardan; gafiller! dogru yol ne odur, ne bu' - Hayyam
Fakat Isa'nin tarihsel bir kisi oldugu acik bir sey.
Açık olan sende ki gariplik.
Daha önce 'İsa tarihsel değil' diyordun, şimdi tam aksi yönde 'heyecanlı' bir şekilde görüş belirttiğini söylüyorsun.
Öbür konuya yazmışsın.
Cevap veremedin, gel öbür konuya filan yazmışsın.
Sana 'Marduk' konusunda bir şeyler yazdım.
İlla her şey uyacak diye bir şey yok. Sen illa çarmıh veya illa suyu şaraba döndürme gibi şeyleri istersen, ''acaba papaz mı bu arkadaş?'' diye düşünürüm ben.
Papazsan söyle, bilelim. 'Ben papaz oldum, İsa yok demeyin, canım sıkılıyor' dersin, biz de demeyiz.
Uzun uzun her tanrıyı işlemeye gerek yok. İşleyen işlemiş. Kaynakları altında. Okuyup düşünebilirsin.
Kitap, bu tanrıların veya tanrı-adamların bir kısmının Yeni Ahit'te anlatıldığı gibi İsa'nın en azından bazı özelliklerini paylaştığını ve Krishna ile en güçlü benzerlikleri çizdiğini iddia ediyor. Örneğin, bazı figürlerin mucizevi veya bakire doğumları vardı, yüce tanrıların oğullarıydı, 25 Aralık'ta doğdular, yıldızları doğum yerlerini gösteriyordu, bebekken çobanlar ve büyücüler tarafından ziyaret edildi, çocukken ölümden kaçtı, çocuklukta ilahi özellikler sergiledi, çölde zaman geçirdi, öğrettikleri gibi seyahat etti, müritleri oldu, mucizeler gerçekleştirdi, zulüm gördüler, çarmıha gerildiler, ölümden sonra cehenneme indiler, diriliş veya hayalet olarak ortaya çıktılar veya cennete yükseldiler.
Senin benim hakkimda bir sey bilmene gerek yok. Benim patronum degilsin, kirami vermiyorsun, birlikte calismiyoruz, sana bir borcum yok, aylik maasimi senden almiyorum, cocugum, karim ya da kocam degilsin. Dolayisiyla benim din adami olup olmamanin, ya da din degistirip degistirmemin seni ilgilendirdigini sanmiyorum. Ilgilendirmez de zaten. Konuyu kisisellestirmemeni rica ediyorum. En azindan senin ne oldugunla ben ilgilenmiyorum. Ne anlattiginla ilgileniyorum. Iddialarinla ilgileniyorum. Simdi bu komiklikleri bir kenara birakalim ve konuya gelelim.
Seninle tartisma uslubu ile yazismak istemiyorum. Sadece iddialarini kaynaklandirmani rica ediyorum. Bu ricayi kibarca ve nezaketle dile getiriyorum. Alintida yaptigim paragrafinda, bir kitabi destekleyerek, kitabin iceriginin gercek oldugunu varsayarak Isa'nin pagan miti oldugunu demeye getirdin. Bu eskiden ben de yapardim, yani su anda senin yaptigini. Blog sitelerinde ve diger internet sitelerinde Hiristiyanlik karsiti ne kadar iddia varsa bu iddialari arastirmadan dogru kabul eder, buraya yazar ve Hristiyanlik karsiti ve ateist propaganda yapardim. Bunu bilerek yapmazdim, iddialarin gercek oldugunu pesinen kabul ederek buraya yazardim. (Confirmation bias) Ama simdi degistim ve iddia ettigim seylerin dogrulugunu arastirmaya karar verdim. Dogru oldugunu sandim pek cok seyin yanlis oldugunu gordum. Ve durustce bunu burada yazabiliyorum.
Tanri, ahlak, politik gorus ve din hakkinda kendimden oldukca emindim. Bu konularda fikrim degisti, hatta zamanla karakterimi de degisti. Ben o iddialari yazarken 18-20 yasindaydim. En azindan o zamanlarda basladim o hikayelere inanmaya. Simdi neredeyse 40 yasindayim.
Isa hikayesinin, diger pek cok pagan tanriyla asiri derecede benzedigini iddia ettin. Hatta Isa mitinin bu tanrilarin kopyasi oldugunu bile dusunuyor olabilirsin--Ben de senin gibiyken oyle dusunurdum--Ben de diyorum ki:
kanitin ne?
Mardukla ilgili felan bir sey anlatmadin. Mardugu merak etsem acar bir ansiklopedi okurum. Ben senin iddiani sorguladim. Bana hikaye anlatma.
Sana soru sordum, nezaket cercevesinde sordum ve sen kalktin, alaya almak icin, " papaz mi oldun?" dedin. Bense iddialarini sorguluyorum. Hangi Tanrilarin hikayeleri Isa'ya cok benziyormus bunu anlat. Link falan verme bana. Ben o adamlarla burada yazismiyorum seninle yazisiyorum. Ha diyorsan ki, o adamlarin anlattigi herseyi kabul ediyorum. O zaman o adanmlarin yazdiklarini burada CURUTURUM ve CURUK INANISLARA sahip oldugunu gosteririm. Anlat bakalim, detaylica her Tanriya deginme olasiligin tabii ki yok; hem bilgin yetmez, hem zamanin hem de enerjin.
Madem burada bir iddiada bulunuyorsun, iddiani kanitla. Carmihi gerildigini iddia ettigin Tanrilarin bazilarini burada isledim ve hicbirinin carmaga gerilmedigini gosterdim. Bu sadece carmih ile ilgili.
Sira sende...
Iddialarini kanitla.
Kanitlayamiyorsan, burada palavra sikma.
Tamam mi guzel kardesim.
'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...
no matter how far we go intellectually or how much science we do, we are not even close to understanding the truth
'kimi dinde imanda buldu yolu, kimi akil, bilim yolunu tuttu derken ses geldi karanliklardan; gafiller! dogru yol ne odur, ne bu' - Hayyam
The World's Sixteen Crucified Saviors (Dünyanın çarmıha gerilen 16 kurtarıcısı)
[...]
Here is Graves' main list, arranged chronologically:
(İşte (serbest düşünür Kersey) Graves'in tarih sırasıyla ana listesi B.C.-->M.Ö.)
Thulis of Egypt, 1700 B.C.
Krishna of India, 1200 B.C.
Crite of Chaldea, 1200 B.C.[5][6]
Atys of Phrygia, 1170 B.C.
Thammuz or Tammuz of Syria, 1160 B.C.
Hesus or Eros 834 B.C.
Bali of Orissa, 725 B.C.[7]
Indra of Thibet (Tibet), 725 B.C.
Iao of Nepaul (Nepal), 622 B.C.[8][9]
Buddha Sakia (Muni) of India, 600 B.C.[10]
Mitra (Mithra) of Persia, 600 B.C.
Alcestos of Euripides, 600 B.C.
Quezalcoatl of Mexico, 587 B.C.
Wittoba of the Bilingonese, 552 B.C.[11]
Prometheus or Æschylus of Caucasus, 547 B.C.
Quirinus of Rome, 506 B.C.
He also lists a number of other holy figures who took the form of men and then ascended into heaven, including:
(Ayrıca insan şeklini alan ve daha sonra cennete yükselen bir dizi başka kutsal figürü de listeliyor.)
Salivahana of Bermuda
Zulis or Zhule of Egypt[12]
Osiris of Egypt
Oru of Egypt
Odin of the Scandinavians
Zoroaster of Persia
Baal of Phoenicia
Taut, "the only Begotten of God" of Phoenicia, inventor of letters[13]
Bali of Afghanistan
Xamolxis (Zalmoxis) of Thrace
Zoar of the Bonzes
Adad of Assyria
Deva Tat of Siam (Thailand)
Sammonocadam (Sommona-Codom) of Siam (Thailand)[14]
Alcides of Thebes
Mikado of the Sintoos
Beddru of Japan
Bremrillah of the Druids[15]
Thor son of Odin of the Gauls/Norse
Cadmus of Greece
Hil/Feta of the Mandaites[16]
Gentaut of Mexico[17]
Universal Monarch of the Sibyls
Ischy of Formosa (Taiwan)[18]
Divine Teacher of Plato
Holy One of Xaca[19]
(Fohi) of China
Tien of China
Adonis son of the virgin Io of Greece
Ixion of Rome
Mohamud or Mahomet of Arabia
[...]
Belki incelemek istersin.
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre) * Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i) * Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş) * Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz) * Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun) * Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta) * O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal) * Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran) * Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran) * Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Boyle kitaplar ilginctir ve alicisi coktur. Fakat problem su: Bu tanrilarin hic biri carmiha gerilmemistir. Kitap para kazanma olayi icin yazilmistir. Zaten carmih dedigimiz sey ise, Romalilarin bir icadidir; bazi suclulari carmiha gererek idam ederlerdi. Yani Roma icadi bir olum seklini, Romalilar oncesinde Perslerde, Yunanlilarda aramak ne bileyim komik biraz. Assagidaki tanrilara bakacak olursak kisaca yazayim:
1. Misir'li Thulis'in hikayesi : Bu hikayeyi sadece yazarin kitabinda goruyoruz. Tarihsel hic bir kanit yok.
2. Hindistan-Krishna: Hinduizm'in merkezi figurlerinden biri ancak Isa'ya olan benzerlikleri yok. Krishna'nin hayat hikayesi mucizevi unsurlar icerir, fakat carmiha gerilme olayi yok. Jara isimli bir avci tarafindan okla oldurulur.
3. Kaldeliler'de Crite: carmiha gerilme ve dirilis iddiasi yalandir. Varligi bile mechuldur. Ismini sadece yazarin kitabinda goruyoruz.
4. Frigya'da Atys'in hikayesi: bir carmiha gerilme ve dirilis yerine kendi kendini hadim etmesini icerir, kendisini hadim edince kan kaybindan vefat eder. Carmiha germe yok yani.
5. Thammuz'un hikayesi: Sevgilisi tarafindan oldurulur. carmiha gerilme ve dirilis yok. Bunun yerine yeraltina inis var
6. Hesus ya da Eros'un figuru; carmiha gerilme ve dirilis iddiasi inandirici tarihsel destekten yoksun. Daha dogrusu yok. Kazara kendi okuyla vefat eder.
7. Orissa'da Bali: Hinduizm'de mitolojik bir kraldir ve hikayesi kurbanlik unsurlar icerse de Isa'nin carmiha gerilme ve dirilisini yansitmaz. Carmih olayi yok yani.
8. Tibetli Indra, Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de bir tanridir, ancak onunla iliskilendirilen hikayeler Isa'nin anlatisiyla yakindan uzaktan benzemez. Carmih da yok.
9. Nepal'de Iao: Gnostisizm ve diger mistik geleneklerle iliskilendirilen bir figurdur, ancak Isa'ya olan benzerlikler dogrudan ve tarihsel olarak dogrulanabilir degildir. Tarihsel bir kayit yoktur. Carmih olayiyla alakasi da yoktur.
10. Hindistan'da Buddha Sakia (Muni): Buddha ve Isa'nin hayatlari arasinda bazi benzerlikler cizilmis olmasina ragmen, tarihsel kanitlar dogrudan bir etkilesimi desteklemez. Buddha carmiha gerilmemistir.
11. Pers'te Mitra (Mithra), Mithras'in hikayeleri carmiha gerilme ve dirilis anlatisini icermez. Yakindan uzaktan alakasi yok.
12. Euripides'in Alcestos'u, Yunan mitolojisinde bir karakterdir ve kendi kendini feda etmesine ragmen Isa'nin carmiha gerilme ve dirilisi gibi bir sey soz konusu degil.
13. Meksika'da Quetzalcoatl, Aztek mitolojisinde bir tanridir. Kendisini yakarak oldurmustur. Isa ile alakali degil.
14. Bilingonese'de Wittoba ya da Vithoba, Hinduizm'de bir tanridir ve hikayesi kurbanlik unsurlar icerse de Isa'nin carmiha gerilme ve dirilisi gibi bir sey yok. Tamamen uydurma.
15. Prometheus ya da Aiskhylos, Yunan mitolojisinden bir figur olup, aci cekme icerse de Isa'nin carmiha gerilme ve dirilisine benzer hic bir sey yok.
16. Roma/ Quirinus, bir Roma tanrisi olup, carmiha gerilme ve dirilme yok.
Adam var ki, (MITRA) kayadan doguyor. Ve buna " bakireden dogdu" deniyor. Bir baskasi, penisini kesiyor, intihar ediyor ve kan kaybindan oluyor ( Attis) buna da carmiha gerildi deniyor.
Gercekten de komik. Komikligin otesinde durustce degil.