Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Felsefik Tartışmalar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-04-2009, 17:01
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger EGOISTE;

Nelerden veya kimlerden bahsediyorsunuz? Bana, sene, kavim ismi veya filozof ismi verebilirmisiniz?, eski yunan filozoflarindan once.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 17-04-2009, 18:06
Kıdemli Üye

Saygideger EGOISTE;
Tarih ne kadar "saklanir" veya carpitilirsa carpitilsin;insanoglunun tanrili ve dinli dogmadigi ortada, algilayabilene.

Bir de insanoglunun;, DNA, gen, kan, deri rengi v.s. gibi fiziksel organlarinda,"egoist, bencil, ayrimci, cikarci, otoriter, birbirini yyiyen, birbiriyle gecinemeyen, savasan " v.s. temelli dusuncenin dogalligindan kaynaklanan kavramlarin yazmadigi ve bunlarin insanin tabiati olmadigi, algilansa; o zaman tum insanoglu tarafindan yaratilan sorunlar; insanoglunun ozu olan dusunce ve davranistaki insan ve insanlik eliyle lugatlardan silinip; tarihin karanlik sayfalarina gomulecek.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 18-04-2009, 11:55
one
Üye Değil

felsefeyi fakir gösterip ezoterizmin kapısında dilendirmek veya vahiy statiklerinin

arkasında fitre ve zekata muhtaç etmek için çabalayanlar şunu çok iyi bilirlerki

felsefe silkeler ve tozdan arındırır
Alt 18-04-2009, 17:58
Akhenaton
Üye Değil

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger EGOISTE;

Nelerden veya kimlerden bahsediyorsunuz? Bana, sene, kavim ismi veya filozof ismi verebilirmisiniz?, eski yunan filozoflarindan once.

Saygilarimla;
evrensel-insan
Filozof olarak değerlendirdiğiniz tüm kahramanlara ait olduğu söylenen düşünceler Thebes ve Menphis okullarında mevcuttur.Antik yunana felsefe taşıyanlar bu okullarda eğitim görmüşlerdir.

Bugün batının jenerik medeniyetinde düşüncenin başlatıldığı antik yunan öncesinde ;

Mısırda : menphis,hteb
İranda : Zerdüşt
Filistinde : Essene
Roma : Mısırdan kopyalanan Isis
Doğuda : Tibet
Hint : Brahma,krishna, buda

okulları mevcuttur.Batı bilimi felsefesinin bir ayağı kilise olduğu için jeneriktir ve öncesi çok tanrı olarak ad edilir.

Örnek vermek gerekirse Herakleitos tüm düşüncesini Buda okulundan çalımıştır.

Buda'ya göre hiç bir şey kendisiyle özdeş kalamaz, yanlızca akıcı bir süreklilik vardır.

Bu örneklemeler çoğaltılarak verilebilir.

Bu bağlamda batının uydurmuş olduğu Teist ve Ateist düşüncede yanlıştır. Sonsuza kadar asla kanıtlanamayacak beyin uyuşmasından başka bir şey değildir.Aralarındaki kavga ise kurumsal değil bireyseldir.Kurumsal bazda yapıldığı zaman tüm sitem, medeniyet ve felsefelerin sonudur.
Alt 18-04-2009, 21:10
Kıdemli Üye

Saygideger Egoiste;

Tanri kavramini ve varlik kavramini sabit kildiktan sonra; tanrinin varligi sabitliginde; inancida sabit tutarak, inanip inanmamadad herhangibirini secmek; ne bir bilgi tasir ne de bir deger. Bu sadece diger sabitlerde de; oldugu gibi; beyinleri bu tip bilgi degersiz tartismalarla mesgul etmek; e bu tartismadaki; bir araya gelemeyisten de; cikar dogrultusunda yararlanmaktadir.

Yalniz, bu saydigin goruslerde de; ayni tartisma mevcut degilmi? Onlar tanri, varlik, inanc kavramlarini nasil bir tartismaya tasiyorlar? Benim bu konuda, mantik olarak tum mumkunlukleriyle ortaya konmus bir yazim var "Tanrinin varligina inanc hakki ve ozgurlugu" Burada hem hakkin, hem de ozgurlugun tum olasaliklarini ve cikmazini anlatiyorum.

http://www.turandursun.com/forumlar/...?t=5958&page=7

67 nolu mesaj.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 18-04-2009, 23:32
Akhenaton
Üye Değil

İşte evrensel ayrıldığımız nokta tam olarak burası, yunan öncesi ve yunan sonrası tanrı kavramı.
Yunan öncesi tanrı kavramı ile sizin , yani gerek ateistlerin gerekse teistlerin tanrı tanımları arasında uzaktan yakından alaka yoktur.Şuan ki tanrı tanımları yunandan gelen jenerik dünyanın tanımlamalarıdır.
Alt 18-04-2009, 23:57
Kıdemli Üye

Saygideger EGOISTE;

Benim tanri kavramina ihtiyacim olmadigi icin; tanrinin kavramsal ve herturlu ifadesel olumlu-olumsuz-belirsiz- bir dusunce ve davranisini sahiplenmiyorum. Ben serbest dusunurum. Oyuzden, tanri konusunda ve tartismasinda; bana herhangibir sifat bicme durumundaysaniz; "tanrisal kullanimla ilgilenmiyor, cunku ihtiyaci yok." diyebilirsiniz.

Ikincisi su sizi bahsettiklerinizin, yani; yunan oncesi tanri kavramini nasil ifade ettiklerini merak ettim dogrusu. Anlatirsaniz, hem bilgi edinmis olurum. Hem de, degerlendirebilirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 19-04-2009, 00:24
Kıdemli Üye

Standart Tanri Nedir?

Saygideger EGOISTE;

Benim algima gore tanri; insanoglunun dusuncesinde yarattigi, ifade ve davranis olarak; algi ve yansiya sundugu bir kavramdir. Bu kavrama, ben; ihtiyac duymadigim icin de; ne bir davranisa, ne de bir yansiya sunmam. Bana sunulan davranis, ifade ve yansiyi da; sunanin bir bakis acisi olarak algilarim. Cunku bu sunus, onun gercegidir. Ama; eger bunu dogrulamaya yonelirse; bende bu yoneldigi dogruy, cikarsama metoduyla, yanlislama ve curutmeye yonelirim. Kavram olarak ta; insanin yasam ve iliskisine hicbir katkisi olmadigini, ustelik; hem psikolojik, hemde tartismasal bir "yuk" oldugunu aciklamaya calisirim.

Insanoglunun dusuncesinde neden bu kavramin yaratildigini veyasam ve iliskisinde; neden yonetici ve yonlendirici rol oynadigini "Tanri nedir, kimdir?" basliginda, kosede acikladim. Kosenin ilk yazisi.

Sen tanri kavramini ifade edermisin?, yada savunup benimsedigin, sahiplendigin; eski yunan oncesi, nasil ifade edildigini.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 19-04-2009, 01:33
Akhenaton
Üye Değil

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger EGOISTE;

Ikincisi su sizi bahsettiklerinizin, yani; yunan oncesi tanri kavramini nasil ifade ettiklerini merak ettim dogrusu. Anlatirsaniz, hem bilgi edinmis olurum. Hem de, degerlendirebilirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Batı disiplinlerinde düşünce tarihi sadece entelektüel yönüyle ele alınmakta ve düşüncelerdeki çıkış noktası antik yunandan günümüze gelmektedir. Felsefe ve kavramlar orada oluşmuş , bu oluş noktasına göre düşünceler ve her türlü gelişim yorumlanmaya çalışılmıştır.

İnsanlık tarihinin sıfır noktasında İsa kavramı vardır.Referanslar, tanımlamalar ,uygarlıklar, mede niyetlere ait tüm düşünce ve sistemleri bu baz noktasına göre yapılır.Sıfır noktasındaki İsa kavramı, Avrupa merkezli dünya görüşleri için bir takvimden öte aynı zamanda ilk günahsız insanı temsil eder. Aynı zamanda diğer inanç sistemleri içinde düşünceler arasındaki çatışmalar bir yana, referans noktaları yine bu tarihtir.

Bu noktata kültür kavramına girersek , en geniş tanımı ile yaşam biçimini gösterir.Kültür , insan-doğa , insan-insan ilişkilerinin toplamından oluşur.Nesilden nesile aktarılır.Gelenek ,görenek,töre ve yaşamın her alanına sinmiş uygarlık ve bilinçtir.

İsa kavramına bağlı olarak ortaya çıkan batı aydınlanmasında Philosophia ile , felsefe ile başlatılır. Philo : Sevgi , Sophia : Hikmet sevgisi olarak tercüme edilir.Kısaca bilgiye duyulan sevgidir. Sadece entelektüel olana değil , sezgiye olan bilgiyide temsil eder.Batıda Fransız,İngiliz, Alman aydınlanmacılığı hep bu kavram üzerine inşa edilmiştir.

Tanrı kavramının anlamı bu baz aldığımız noktanın öncesi ve sonrası incelendiği zaman birbirinden farklı sonuçlara ulaşırız. Batı tipi Judaist dinler ve bilimin üzerine oturduğu yapının aynı merkezli olduğunu , bununsa insan kültürel evrimiyle uyuşma göstermediğini , bu sebepten dolayı gerek bilimin gerekse Dinlerin ,Tanrı-Din kavramına bakışını hatalı görüyorum.

Şöyle ki ,

Yaşam insan’ ın insanı arayış serüvenidir.İnsan kendini ararken tarih sahnesinde gerek maddi gerekse metafizik unsurlardan yararlanmıştır.Bizler her ne kadar kavga etsekte bugün Uygar saydığımız dünyanın uygarlık ayaklarındn biri Din/Tanrı diğeri Bilim üzerine kuruludur. Bu ayaklardan birinin yıkılması üzerine yapılan günümüz uygarlığının yıkılmasına sebebiyet verecektir.Bugünün yaratılmış ve tarih sahnesinde öncesiyle bağları koparılmış insanoğlunda Tanrı ve Din kavramı eski ve yeni zaman arasında oldukça farklılaştırılmıştır, ve bu farklılaştırmasının sebepleri ise başka bir tartışma konusu olabilecek kadar büyüktür.

Metafizik denen günümüz anlayışının kökenin aslı insanın kendine gelebilecek zararlara karşı yapmış olduğu eylemlerin züreç içerisindeki farklılaşmasıdır ;

Mistik simgesel anlatımların giderek anlık dizgelere dönüşmeye başlaması (Antik yunan) , yunan kanalında Teo-Sophia , arap kanalında Tasavvuf denmekle birlikte , Teo-Sophia , Teo-Logia dönüştüğünde , aklın bir takım fikir yürütmeler ile sonuca varma geleneğide başlamıştır.En temel sorun olan biliç ve bilinçlenme birden bire akıl yürütme ile yapılır hale gelmiştir.

Şimdi yunanda dejenere edilen ve teoloji ve günümüz felsefi disiplinlerdeki ontoloji kavramına bakarsak bakarsak ;

The-Teo-Dio – Logi = Tanrı Bilim.
ON : Kozmik Sevgi
ON-TO-LOGİ : Tanrısal Varlık Bilimi.

Süreç içerindeki eski zaman insanının ampirik gözlemlerine dayanan kozmoloji bilgisindeki ironik anlatımlar yunan döneminde dejenere edilerek bugünkü akıl yoluyla fikir yürütmelere sebebiyet vermiş ve metafizik yaklaşımları doğurmuştur.Kısaca Tanrı ve din kavramı bu medeniyetin bir ürünüdür .
Alt 19-04-2009, 01:40
Kıdemli Üye

Saygideger EGOISTE;

Kisaca, eski yunan oncesi, "Tanri ve din kavrami ortaya atilmamis, yaratilmamistir, mevcut degildir." mi? demek istiyorsun?

Sen isa diyorsun ama; eski yunan filozoflari M.O. ki devirlere aittir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Önerilen Siteler