|
Alüminyum Diyor ki
Senin için anlamsız olması o şeyin kendinde yüklü anlamlarının yokluğuna delalet etmez...
|
"O şeyin kendinde yüklü anlamı" diye bir şey bence olmaz. "Anlam" insana özgü öznel bir olgudur. İnsan zihninden bağımsız olarak "bir şeyin kendinde yüklü anlamı" olmaz, varlığı olur. O varlığa çeşitli anlamlar yükleyen bizim zihnimizdir.
Örneğin insanlığın henüz ortaya çıkmadığı, milyonlarca yıl öncesinin dünyasını hayal edelim. Burada insan bilincinden bağımsız olarak çeşitli varlıkların olduğu aşikar; Denizler, dağlar, dinazorlar vs. Ancak düşünen bir varlık olarak insan olmadığı için, tüm bu varlıklara anlam yükleyecek bir özne olmadığı için o varlıkların "kendinde yüklü anlamı"ndan bahsedemeyiz. O anlam ancak insanın ortaya çıkmasıyla ve dış dünya ile ilgilenmesiyle oluşur. Örneğpin şu an sen, ben ve diğer okurlar bunun üzerinde düşündüğümüz için anlamdan bahsediyoruz.
Burada benim parmak basmak istediğim nokta hem idealizmin hem de materyalizmin açıkta bıraktığı insan öğesidir. Daha doğrusu insanın anlam arayışıdır. Bu göz ardı edildiğinde hem materyalizmin sadece bilinçden bağımsız olarak gerçekleiğin varolduğu önermesi hem de idealizmin doğmatik önermeleri ve teslimiyetçiliğe dayalı anlayışı eksiktir, yanlıştır.
Bu konu dışında trafik kazası örneğinin yanlış olduğunu bilimsel şekilde tahlil etmeye çalışmıştım bir yukarıdaki yazımda. Sanırım hatalı olduğunu sen de kabul edeceksindir o konuda.