Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 31-07-2007, 10:32
Aliminyum Aliminyum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: UYKUDA OLMADIĞINIZI İSPATLAYABİLİR MİSİNİZ?

Biz *bilmiyor *isek *gerçeklik *bizim *için *anlamsızdır. *Örneğin *şu *an *aslında *güneş *sistemindeki *gezegen *sayısı *15 *ise *ama *bilim *henüz *bunu *keşfedememişse, *bir *bulgu *yok *ise, *"güneş *sisteminde *15 *gezegen *vardır" *demenin *hiç *bir *anlamı *yoktur"

Biz bilmiyorsak gerçeklik anlamsız değildir, biz bilmiyoruzdur o kadar. Senin için anlamsız olması o şeyin kendinde yüklü anlamlarının yokluğuna delalet etmez, bir gün o anlam görülebilir, farkedilebilir, ya da şu anda başkası tarafından görülmüş veya farkedilmiştir.

"Mutlak *gerçeği *aramak *dinin *ilgi *alanıdır. "
Felsefeciler yüzyıllarca dinin karşısına "gerçek orada değil bizde" diye çıktılar. Bilimsel verileri de bazı durumlarda iddialarına dayanak yaptılar.
Bilim ise mutlak gerçekliği aramayabilir, ilgi alanı o olmayabilir, ama DİN;BİLİM;SANAT diye 3 ayrı bilgi alanı öngören ve bunu insanlığa dayatan bilimselliğin doruğunda olduğunu düşündüğünüz batı medeniyetidir ki belli bir süredir bu üç bilgi alanının da aynı noktadan hareket ettiğini (Evreni anlamak, gerçeği bulmak) anladılar. Çünkü insan dünyaya ister varoluşçuların dediği gibi fırlatılmış/bırakılmış olsun, ister materyalistlerin direttiği gibi uzun tekamül süreci sonunda maddelerin evrilmesiyle organikleşmiş ve (her nasılsa) şuur kazanmış (işte burayı da açıklayamıyorlar) bir en gelişmiş canlı olarak bulunmuş olsun, ister dinlerin öngördüğü gibi yaratılmış olsun... her durumda varlığını kendisi kurmamıştır, kurulu bir varlık aleminin ya da düzeninin içinde bulmuştur kendini. Kısacası insan varoluşunu kuran değil seyredendir, hiçbir varlık fonksiyonunu kendisi belirlemez, sadece öncelenmiş fonksiyonlarına yön verebilir, oraya yönelir, buraya yönelir. sadece yiyip içip geviş getirip üreyip ölen bir canlı değildir, anlamak ister, kavramak ister, bir sürü kabiliyet ile donanmıştır, gün gelir doğanın efendisi olur, ama yaptığı her şeyi doğadan kopyalamıştır, kendisi sıfırdan hiçbir şey üretememiştir, gün gelir en onulmaz hastalıklara şifa bulur, tıpta olmazları oldurur ama ufacık bir mikroba hükmü geçmez.
Soyutlama, kavram oluşturma, kavramlardan önermelere ulaşma, önermelerden hükümlere ulaşma, hayatını bu hükümlere göre tanzim etme, alışkanlıklarını belirli zihinsel süreçlere oturtma vs..vs.. bunlar insanı insan yapan özellikler. bütün bunların anlamı ne? ben kimim, nereden geliyorum, nereye gidiyorum, dünyada işim ne_? bu gibi soruları kendimize hayatımızın bir döneminde mutlaka sormuşuzdur. cevapsız kaldıklarında hayatı saçma kılacak sorulardır bunlar.

İşte bilim dediğimiz bunların cevabını vermek için güvenilir bir alan değil. Bunlar mutlakiyet isteyen sorular, bilim hiçbir zaman, uyguladığı, uygulamak zorunda olduğu metodu yüzünden (tümevarım) mutlak bir gerçeklik sunmaz bize. zaman ve mekan bağıntısının insan zihnini aşan bir özellikte olması bilimin mutlak cevaplar vermesini engeller. bilimden yüz çevrilsin denilemez, bilim kullanışlıdır, önemlidir, insanlığın olmazsa olmazıdır, ama haddini bilmeli, bilimin kanun diye öngördüğü devinim kurallarını Tanrılaştırmak bizi bir yere götürmez.

"Bilimsel *düşüncenin *temelinde *nesnel *algı *ve *mantıksal *yorum *bulunur, *inanç *değil."
Cevabı ben değil Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli felsefecilerden Doğan Özlem versin;

"Bilim; somut ve nesnel olanın bilgisine ulaşmaya çabalar- tarzındaki ifadelerin gizli bir ironi barındırdığına değinilmeden geçilemez.Çünkü BİLİM, somut ve nesnel olanın bilgisine ulaşabilmek için, ZAMAN,NOKTA;ATOM gibi tanımlanamayanlardan hareket etmek zorundadır ve bu husus bilimde de keyfî ve uzlaşımsal ad tanımlarının temelde yattığını görmek bakımından önemlidir."

"Bilim milim hikaye geçin bunları bana daha büyüğü lazım" diyen Feyeraben de mevcut bilimsel düşünceyi yerden yere vurdu. bu ikisi sadece örnek ve bilimsel bilgi denilen şeyin bize gerçekliği sunamayacağını göstermesi açısından da yeterli.

Rengini belli et.
Alt 01-08-2007, 17:29
Nebenbuhler Nebenbuhler isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Nebenbuhler - MSN üzeri Mesaj gönder

Bilim milim hikaye diyen Feyeraben müslüman bir kisimiydi?Iste böyledir bilim Aliminyum,düsünmenin bir sistemi yoktur yeterki düsünmeye kendini zorla. Umarim tüm bilimle ugrasanlarin eserlerine böyle deger verirsin;-)Farkinda olmadan kendini gelistiriyorsun kopyada olsa..

Ahlak,Insanin Tabiata karsi ukalaligidir.Nietzsche
Alt 01-08-2007, 18:10
Üye Değil

Alüminyum Diyor ki
Senin için anlamsız olması o şeyin kendinde yüklü anlamlarının yokluğuna delalet etmez...
"O şeyin kendinde yüklü anlamı" diye bir şey bence olmaz. "Anlam" insana özgü öznel bir olgudur. İnsan zihninden bağımsız olarak "bir şeyin kendinde yüklü anlamı" olmaz, varlığı olur. O varlığa çeşitli anlamlar yükleyen bizim zihnimizdir.

Örneğin insanlığın henüz ortaya çıkmadığı, milyonlarca yıl öncesinin dünyasını hayal edelim. Burada insan bilincinden bağımsız olarak çeşitli varlıkların olduğu aşikar; Denizler, dağlar, dinazorlar vs. Ancak düşünen bir varlık olarak insan olmadığı için, tüm bu varlıklara anlam yükleyecek bir özne olmadığı için o varlıkların "kendinde yüklü anlamı"ndan bahsedemeyiz. O anlam ancak insanın ortaya çıkmasıyla ve dış dünya ile ilgilenmesiyle oluşur. Örneğpin şu an sen, ben ve diğer okurlar bunun üzerinde düşündüğümüz için anlamdan bahsediyoruz.

Burada benim parmak basmak istediğim nokta hem idealizmin hem de materyalizmin açıkta bıraktığı insan öğesidir. Daha doğrusu insanın anlam arayışıdır. Bu göz ardı edildiğinde hem materyalizmin sadece bilinçden bağımsız olarak gerçekleiğin varolduğu önermesi hem de idealizmin doğmatik önermeleri ve teslimiyetçiliğe dayalı anlayışı eksiktir, yanlıştır.

Bu konu dışında trafik kazası örneğinin yanlış olduğunu bilimsel şekilde tahlil etmeye çalışmıştım bir yukarıdaki yazımda. Sanırım hatalı olduğunu sen de kabul edeceksindir o konuda.
Alt 13-07-2022, 13:22
mixfruit mixfruit isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

bence insan deneyim için buraya gönderilmiştir. belki de bu deneyimi dediğiniz gibi sadece düşünsel olarak yaratıyor olabiliriz. öyleyse benim yarattığım deneyimden diğerleri de etkilenip düşünsel olarak var ettiğim ortamları onlarda gerçeklik olarak görüyor. bu kısım net değil bende henüz. teşekkürler...
Alt 15-09-2022, 22:27
TENTEN TENTEN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Uykuda iken genellikle rüya görmüyorum.

Gördüğüm rüyalarda da bütün duyularımı aldatan rüya görmedim.

Rüya içinde rüya görmekde çok acayip bir duygu.

Peşpeşe Rüyada olduğunun farkına başka rüyada uyanıyorsun.

Sonsuz döngüye hiç girmedim hiç.

Önerilen Siteler