Yıldıztozu´isimli üyeden Alıntı
Demek istediğim aslında teizm diye bir görüş veya açıklama bile yok. Teizm açıklaması, açıklanamazlıklar üzerine kurulu. Kendisi bir açıklama değil. Caner gibi adamlar hep bunu yapıyor.
|
Bilinçli yaptığını düşünüyorum
Hassas denge, sayılar vb çoğuda yapılan çıkarımlarla alakalı değil, olmadığı gibi çoğuda spekülatif... Zenon paradoksu gibi örnekledim işte, halbuki doğada sayı da yok, rakam da, öyle birisinin kurgu deryasına indirgeyebileceği
keyfi sonluluk-sonsuzluk durumu da yok... Matematik dediğimiz an devrede olan insan mantığıdır, kurgu gücüdür, hesap, ölçme, biçme işleridir, buraya bakmak ile evrene bakmak aynı şey değil..
Yıldıztozu´isimli üyeden Alıntı
Materyalizm'e gelirsek, o görüşün de reforma ihtiyacı olabilir. Fiziksel maddenin ne anlama geldiğini daha iyi anladığımız sürece Materyalizm'in de çerçevesinin genişlemesi gerekebilir.
|
Materyalizm, özü bilimin barutudur, materyalizmin evren şu ya da buna dönük soruları felsefeyi, öğrenme için girilen yol, yöntem ve veri toplama işide bilimi temsil ediyor(soru-sorgulamak=>felsefe, veri toplamak, cevaplamak=> bilim, yorumlamak=>felsefe & bilim. Yani bilimden ayrı-bağımsız gelişen bir materyalizmden zaten söz edilemez. Materyalizmi eleştirenlerin çoğu, kafasında yarattığı teist bir kurguyu eleştiriyor, Caner Taslaman ise hala bu noktayı aşmış değil, yetmez referansı idealizm, teizm...
İdealizmin bilimiyle, felsefesiyle bilim de olmaz, bilimsel felsefede, Taslaman tamamen idealist çerçeveden hareket ediyor... Yani sözdebilim kulvarı, çıakrımalrıda idealist indirgemeye göre, bu tür çıakrımalrdan sağlıklı sonuç elde edemeyiz, ancak onun bu çıakrımalrıyla bizi hayrete düşürüp ardından tanrıyı yapıştırıverir...
İşte sayısal loto örneği gibi, 1 kişiyi esas alırsanız olasılık mucizeye bağlı hale
getirilebilir! hangi açıdan baktığımız önemli, eğer materyalizmi eleştirecekse bunu idealist indirgeme ile yapamaz, materyalizmi eleştirebilmek için tüme-bütüne bakmak gerekir. İdealizmle, materyalizm bu konuda zıttır, idealizm parçayı esas alırken, bütünü ret eder noktaya varır, materyalizm bütünü esas alır ve her parçada, bütünü sağlayacak (matematikteki gibi sağlama) yolu takip eder..
Daha öncede sordum nedir o hassas denilen denge? Big Bang kurgusundaki(ki o bölüm kurgudur) ise, bu doğrulanmış bir şey değil... Mesela
Pi sayısı demiştin. Pi sayısı olduğu için çember çizmiyoruz, çember çizdiğimiz için Pi sayısı peyda oluyor! Nasıl baktığınız çok önemli. Aynen Zenon paradoksundaki gibi;
Atılan ok varış noktasına kadar sonsuz sayıda rakamı aşmak zorunda değil, zira her bir nokta hem sonlu, hem de sonsuzdur, sizin nereden baktığınız önemli...
Örneğin, insan zihni ve mantığı kurgusundaki şema böyledir, sınırlandırılmıştır, indirgemedir;
| --->(ilerleyen ok)---------| (varış)
Gerçek ise şöyledir
.......|--->(ilerleyen ok) .........................................n(varış noktası, sonsuz-sonlu nokta, sonsuz-sonlu hedef!)
Hatta gerçek 360 derecedir, yukarıdaki şekil her yöne sonlu ve sonsuz... Şimdi oturup Zenon gibi bakıp, indirgersek, öyle MUCİZE rakamlardır, yok HASSAS dengedir, sarhoş olmak gayet kolay..
Caner Taslaman'da yöntem ÇÖZMEK değil DÜĞÜMLEMEK ve tanrıyı çağırmak-işaret tarzıdır, ben de kitaplarını okudum, bu tarzı gayet açık ortada ve bunuda maddi-manevi çıkar amaçlı yaptığını düşünüyorum!..