Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 04-02-2009, 00:14
dr humanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dr humanist dr humanist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

deistler alıngan çıktı,yargılamak için değil,meraktan soruyorum : tanrı varlığının sizin hayatınıza etkisi nedir?size hiç karışmıyorsa,varlığı ne ifade ediyor?varlığı ve yokluğu hayatınızı 180 derece saptırıyor mu?hiç bir şeye karışmıyorsa;bu,tanrı kavramına uyar mı?ölüm sonrası inancınız nedir?varlığı ispatlanmayan,insanlık var olduğundan beri hala tartışılan bir "şey" e nasıl %100 kuvvetle inanabiliyorsunuz?(dünyanın yuvarlaklığı örneği beni pek cezbetmedi,sonuçta dünya var olan bir şey,ama tanrı var mıdır yok mudur diyince,tanrı var olan bir şey değil,gerçi size var ama,anladın sen demek istediğimi,somut olarak var olan)
deistlere saldırıyorlar falan demeyin ha,yaşamda sorgulama asla bitmez,sorgulama biterse hayatta biter.sorarım ben soralım,cevaplaşalım

saygılarımla
Alt 04-02-2009, 00:47
placebo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
placebo placebo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Özne
varlığını savunmak yada yok olduğunu "iddia" etmek arasında bir fark yok gibi. İkiside inançtır. İnançlar henüz bilimle kanıtlanamıyor.
İkisi de inanç değildir..Deizm, olmayan bir şeyin, olabilir mi acaba-lığı üzerine teizm artığı bir inanç kalıntısıdır..Teizm den türemiştir..Bu kadar çok dinsel kitabın dayatılarıyla ve kafa karıştırıcı hurafelerliye dolan beyinlerin küçük bir devriminden ve başkaldırısından başka bir şey değildir deizm..İçerisinde inanç barındırır..

Ateizm olmayan bir şeyi var kabul edemez.Bilimi dinde boğarak mistik paranoyak bir davranış sapması göstermez..Haddini bilen,ne dediğini ve ne yaptığını bilen,ölçen biçen bilime güvenir..İnanmaz .Bilir..
Alt 04-02-2009, 02:56
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

pante´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Tanrı inancı ise kesinlikle kanıtlanamayacak, bilinemeyecek bir inançtır.
Elfler, hobbitler, unicornlar, cinler, periler bunların hepsinin varlığı/yokluğu kanıtlanamayacak şeyler, tanrının bunlardan farkı yok.

Tanrıda gösterdiğiniz analojiyi diğer birçok konuda göstermemeniz için neden yok, aksine sizi cesaretlendirir. Yanlışlık burada. Ejderhaların varlığınıda kabul edersiniz, satirleri de.

Çünkü yönteminiz buna hizmet eder ve kolaylaştırır. Bu yöntemle evrenin oluşumuna dairde bir çok hipotez ileri sürebilirsiniz, ha keza yaşamın başlangıcına dair. Çünkü kanıtı gereksiz adletmektesiniz.

Eğer kanıt gereklidir diyorsanız, o zaman tanrınızın varlığını kanıtlayın. Yoksa zamanla kanıtlanacaktır elbetteki geçersiz bir argümandır. Çünkü tanrının varlığı, dünyanın düzlüğü/yuvarlaklığı gibi bir argüman değildir.
Dünyanın düzlüğü/yuvarlaklığı deney ve gözlemle yanlışlanabilirdir.

Selamlar.
Alt 04-02-2009, 03:05
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

deistler alıngan çıktı,yargılamak için değil,meraktan soruyorum : tanrı varlığının sizin hayatınıza etkisi nedir?size hiç karışmıyorsa,varlığı ne ifade ediyor?varlığı ve yokluğu hayatınızı 180 derece saptırıyor mu?hiç bir şeye karışmıyorsa;bu,tanrı kavramına uyar mı?ölüm sonrası inancınız nedir?varlığı ispatlanmayan,insanlık var olduğundan beri hala tartışılan bir "şey" e nasıl %100 kuvvetle inanabiliyorsunuz?(dünyanın yuvarlaklığı örneği beni pek cezbetmedi,sonuçta dünya var olan bir şey,ama tanrı var mıdır yok mudur diyince,tanrı var olan bir şey değil,gerçi size var ama,anladın sen demek istediğimi,somut olarak var olan)
deistlere saldırıyorlar falan demeyin ha,yaşamda sorgulama asla bitmez,sorgulama biterse hayatta biter.sorarım ben soralım,cevaplaşalım
Deizm, evrenin oluşumunun kendiliğinden olamayacağı, bir devindiriciye ihtiyaç olduğu düşüncesinden doğmuştur.
Evrenin ezeli olması mümkün değildir. Nasıl olduğu, oluştuğu da bir büyük soru işaretidir. Bu soru işaretine deistlerin yanıtı bir tanrıdır ama dinlerdeki gibi insan biçimli, yaşama müdahale eden, kitaplar-peygamberler gönderen bir tanrı değil. Tanrı evrenin ilk oluşumuna el atmış, sonrası kendiliğinden gelişmiştir. Ama sonrası hakkında hiçbir deistin "Tanrının insanlarla ilgilenip ilgilenmediği, ölümden sonrasının olup olmadığı" konularında fikir yürütmemesi gerekir. Bunun bilinemez olduğunu söylemesi gerekir. İşi bitmiş bir tanrı iması verdiği için "Öyleyse tanrılığının ne önemi, özelliği var?" sorusuna maruz kalır.

Deizmin tanrısı bilimsel değildir ve ateistlerin dincilere sordukları "Öyleyse tanrıyı kim yarattı?" sorusu karşısında yanıtsız kalırlar, bocalarlar.
Tanrının yaratıcılığı, bilinç-kudret-irade nitelikleri gerektirir. Bu da dinlerin tanrısıyla benzerlik içerir. Halbuki panteizmde tanrı zorunlu olandır. İlk varlıktır ve herşey zorunlu olarak ondan türemiştir. Yaratıcı niteliği yoktur ama bilemediğimiz bir evrimsel yolla sonsuz enerjiye sahip olmuş ve maddeye dönüşerek evreni oluşturmuştur. Evren kendisinden oluşurken, evrenden bağımsız ve evrene aşkın olarak kendi varlığının kalıp kalmadığı ve bu varlığın yine bir evrimle bilinç-irade-kudrete sahip olup olmadığı da bilinemez.
Alt 04-02-2009, 03:10
Kıdemli Üye

Elfler, hobbitler, unicornlar, cinler, periler bunların hepsinin varlığı/yokluğu kanıtlanamayacak şeyler, tanrının bunlardan farkı yok.
Cinler, melekler ya da Sagan'ın garajındaki ejderha veya uçan spagetti canavarı vs. olmayan mahluklar, tanrı olasılığıyla bir tutulamaz.
Çünkü tanrı olasılığı evrenin oluşumu bilinmezliğine verilen yanıtlardan biridir.
Cinlerin, perilerin ise evrenin oluşumuyla bağlantısı yok.
Evrenin varlığı ve oluşumu bilimsel olarak açıklanabildiği takdirde tanrı teorisi de çökecektir. Açıklanamadığı müddetçe de güçlü olarak bilinemezliğini sürdürecektir.
Alt 04-02-2009, 03:26
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yöntem, yaklaşım olarak pante, tanrınız elfler olsun değil.

Evren enerji ve madde içermektedir, döngüsel bir evren modeli, yani Anka kuşu tarzı (kendi küllerinden yeniden doğması) evrenin kendi kendine yokoluşu ve yeniden oluşumu için pekala kabul edilebilir bir modeldir, tanrıyada ihtiyaç duymaz.

Selamlar.
Alt 04-02-2009, 03:26
dr humanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dr humanist dr humanist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

hiçbir deistin "Tanrının insanlarla ilgilenip ilgilenmediği, ölümden sonrasının olup olmadığı" konularında fikir yürütmemesi gerekir. Bunun bilinemez olduğunu söylemesi gerekir

sevgili pante;
bu hususta deizm de bilinmezden yana,agnostiklerle ince bir çizgiyle ayrılıyor deniyor,ama;deistlere "tanrı" hakkında sorduğum her soru "bilinemez" yanıtı alıyor.peki o zaman işin temeline indiğimizde,bu kadar bilinmezliğin arasında,varlığı da bilinemez olmaz mı?

saygılarımla
Alt 04-02-2009, 03:35
Kıdemli Üye

sevgili pante;
bu hususta deizm de bilinmezden yana,agnostiklerle ince bir çizgiyle ayrılıyor deniyor,ama;deistlere "tanrı" hakkında sorduğum her soru "bilinemez" yanıtı alıyor.peki o zaman işin temeline indiğimizde,bu kadar bilinmezliğin arasında,varlığı da bilinemez olmaz mı?
Aslında temel agnostisizmdir.
Agnostisizmin "var da olabilir, yok da olabilir - bilinemez"ciliğinin "var da olabilir" kısmına inanan akımıdır. Varsa ancak böyle bir tanrı olabilir inancıdır.
Ama dini inançlardan transfer olanlar deistlerde katı bir tanrı inancı vardır.
Alt 04-02-2009, 03:47
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger pante;

Evrenin varliginin ispati; madde ve yansisi+dusunce ve kavrami temelli dortlemdir. Varlik, evrenin karakteri, tabiati, niteligidir.

Evrenin olusumu ise;degisim+donusum+baskalasimdir, yani uclemdir. Evrenin olusturdugu karsitidir. Yani; evrenin varligi, evrenin olusumuna terstir. Ayni zamanda evrenin olusumu; evrenin varligini tamamlayandir.

Evrenin varlik karakteri;. Evrenin her donemi, bir olusum sabitligidir ve surectir. Yani; evrenin degiserek olusumu-ikilem, evrenin donuserek olusumu-ikilem ve evrenin baskalasarak olusumu-ikilem. Evrenin varligi ve olusumu-karsitlik evrenin tamamini verir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 04-02-2009, 11:52
Özne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Özne Özne isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

dr humanist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

saygılarımla
Üstünüze alınmayın sakın ama yazmaktan bıktım Tanrı'ya olan minnet ve hayranlığımız sadece Evreni belli bir düzende yaratıp yönetimini, geleceğini bize bırakmasındandır. Konudaki bir mesajda arkadaşımızda söylemiş. Dünya'nın tesadüfen oluştuğuna inanmıyoruz. Bunun için bir gücün (Tanrı'nın) olması daha mantıklı geliyor. Tanrı'ya inancımızın kökeninde de bu yatar. Hayatımızın hiç bir bölümünde Tanrı yoktur. Ancak günlük hayatımızda yok ve müdahale etmiyor diye onu tümden yok farzetmek mümkün değildir. (Evreni yarattığına inanıyoruz çünkü)

Ölüm sonrası inanç kesinlikle cennet/cehennem değildir. Bunlar kutsal kitaplarda yazan insan uydurmalardır. Deistler Tanrı dışında soyut olan herşeyi reddeder. (kitaplardaki mucizeler,melekler...)

Ayrıca Tanrı'nın evreni ve doğayı yarattığına inanan bir kişi pek muhtemel olarak Tanrı'nın doğa üstü olduğunu söyleyecektir. Bunun bugün itibariyle de doğa kanunlarıyla ispatlanamaması çok şaşırılacak bir durum değil. Elbette ilerde bir gün ispatlanma ihtimali vardır. ancak deistlerin Tanrıya inanmaları içinde illa bilimsel kanıt gerekmiyor. Gerekseydi zaten ateist olurduk. Malasef bu hususta çok üzülerek söylüyorum sizle farklı görüşteyiz

Tekrar ediyim efendim. Evrenin tesadüf eseri oluştuğuna inanmamızdan ötürü Tanrı'ya inanıyoruz.

placebo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İkisi de inanç değildir..Deizm, olmayan bir şeyin, olabilir mi acaba-lığı üzerine teizm artığı bir inanç kalıntısıdır..Teizm den türemiştir..Bu kadar çok dinsel kitabın dayatılarıyla ve kafa karıştırıcı hurafelerliye dolan beyinlerin küçük bir devriminden ve başkaldırısından başka bir şey değildir deizm..İçerisinde inanç barındırır..

Ateizm olmayan bir şeyi var kabul edemez.Bilimi dinde boğarak mistik paranoyak bir davranış sapması göstermez..Haddini bilen,ne dediğini ve ne yaptığını bilen,ölçen biçen bilime güvenir..İnanmaz .Bilir..

Daha önce başka bir mesajda dile getirilmişti. Efendim "Tanrı'nın varlığına inanmıyorum" demekte bir inançtır. Siz olmadığına inanıyorsunuz. Çünkü diyorsunuzki olduğuna dair bir kanıt, bir iz yok.

bizde diyoruzki evrenin tesadüf eseri oluştuğuna dair bilimsel kanıtlar nerede? Bakın bilimsel kanıt diyorum görüş değil. Eğer bu kanıtlansaydı zaten kimse Tanrı'nın varlığına inanmazdı öyle değilmi? Halen dünyanın nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Her dönem bu görüşler değişiyor. Yok gaz bulutu şudur, budur tamamda. onları hangi güç harekete geçirdi, o gaz vs nasıl oluştu. milyonlarca yıldız nasıl oluştu. bir enerji söz konusu. bu enerji nasıl ortaya çıktı... sürer gider efendim bu sorular.

Ayrıca deistlerde bilime inanır. Şimdi zamanında maddenin atomlardan oluştuğu ortaya çıkınca bilim adamlarının yada insanların bilime olan güvenimi sarsıldı? Hayır. Önüzdeki günlerde/yüzyıllarda dünyanın tesadüfen değil bir güç tarafından yaratıldığı ortaya çıkarsa bilime olan güvenmi sarsılacaktır? Elbette hayır.

Ateist arkadaşların bakış açısını inanın anlıyorum. Ancak objektif bir şekilde bizim açımızdan da düşünün.

pante´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Cinler, melekler ya da Sagan'ın garajındaki ejderha veya uçan spagetti canavarı vs. olmayan mahluklar, tanrı olasılığıyla bir tutulamaz.
Çünkü tanrı olasılığı evrenin oluşumu bilinmezliğine verilen yanıtlardan biridir.
Cinlerin, perilerin ise evrenin oluşumuyla bağlantısı yok...
Bir deist olarak katılıyorum.

Saygılar.

Önerilen Siteler