Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Fizik > Klasik Mekanik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-01-2015, 09:47
Sigur Ros - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sigur Ros Sigur Ros isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Evrendeki geçmiş, gelecek herşeyin belirli olması

Paralel evren teorisiyle ilgili yapmadığımız her seçim başka bir paralel evrende kendi gerçekliğini yaratır iddiasını düşünürken geliştirdiğim tez. bence evrende o teoride iddia edildiği gibi rastgelelilik yoktur.atılan zarın hareketini etkileyen faktörler bilinirse gelecek sayı da hesaplanabilir.Hiçbir yıldız durduk yere patlamaz içerdiği maddelerden ne zaman patlayacağı neye dönüşeceği bellidir. Yine de faktörler ne kadar çoğalırsa veya öge ne kadar karmaşıklaşırsa tahmin de o derece zorlaşır. Örneğin canlılar öyle karmaşık bir yapıya sahiplerdir ki özgür iradeleri olduğunu düşünürler .ancak kimi çalışmalar da desteklendiği üzere, tüm hareketlerine neden olan faktörler vardır ve özgür iradeleriyle aldıklarını sandıkları her karar öncesindeki belli bir süreç sonucu doğar...Daha basite indirgersek 3 tane 3 ün(faktörler) birleşimi 9(sonuç) edecektir. bunu biliriz ama trilyonlarca trilyonun(faktörün) olduğu(etkilediği) bir işlemi(hareketi) biz hayal edemeyiz .ama bu o işlemin de tek ve belirli bir sonucu olacağını degistirmez. .Dolayısıyla zaman 100 yıl geri alınıp yeniden baslatılsa bile 100 yıl sonra insanlaın hayatında değişen en ufak bir sey olamaz ya da 1000 sene sonrasının başka türlü olmasını hiç birşey saglayamaz(aynı faktörler aynı sonuçları doğurur).En baştan alırsak bing bang de bile patlamada neyin nereye saçılacağı nerelerde toplanıp hangi galaksileri olusturacağı, oluşan bir gezegende nelerin abiyogenez evrimi ortaya çıkaracağı, hangi canlıların oluşacağı, (karmaşıklar artar, artar ve artar) belliydi. Yani objektif realitede geçmiş gelecek herşey belirlidir.Sorun ise bunun bizi neye götürdüğü. Dinlerdeki kader anlayışına benzese de yayılmacı kanlı politikalarıyla dünyaya savaştan başka birşey getirmemiş semavi dinleri artık tartışmaya bile gerek yok. Panteizm açısından ise keşfeden, yaşayan tanrı kavramlarıyla herşeyin belirli olması uyuşmuyor. Var mı bir fikri olan veya aksi iddiası olan?

Yazılarımda hiçbir gruba, kişiye karşı dalga geçme, küçümseme amacı yoktur. Öyle olduğu düşünülürse özel mesaj yoluyla şahsıma bildirilebilir. (kısaca; hatalıysam ara)
Alt 15-01-2015, 11:58
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Zaten zamanın geleceğe doğru akiyormus algisi vermesi güçlü bir illüzyon.

Geçmiş geride kalmamıştır, gelecek ise hep bir yerlerde mevcut , zaten vardır.
Gelecek ve geçmiş su an mevcuttur.
Alt 15-01-2015, 16:21
Selmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Selmet Selmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

zfr87´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Zaten zamanın geleceğe doğru akiyormus algisi vermesi güçlü bir illüzyon.

Geçmiş geride kalmamıştır, gelecek ise hep bir yerlerde mevcut , zaten vardır.
Gelecek ve geçmiş su an mevcuttur.
gecmis bir yerlerde duruyorsa ben o gecmisi bulmak, cocukluguma geri donmek istiyorum arkadas. ;-)
Alt 15-01-2015, 21:29
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Selmet´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
gecmis bir yerlerde duruyorsa ben o gecmisi bulmak, cocukluguma geri donmek istiyorum arkadas. ;-)
Sanırım bunun sonuçları her zaman iyi olmayacaktır, zira geçmişimizde hep iyi güzel şeyler yaşamadığımızı hesap edersek, madalyonun diğer yüzüde vardır.

Burada bahsettiğim olayı yaşadıktan sonra adeta feleğim şaşmıştı, bir kaç yıl ebeveynlerimden nefret ettim, lakin bunu onlarada çok hissettirmedim.
Buda başka bir sıkıntıydı lakin çocukken yaşadığım bu olayı o zaman ki aklımla bir şekilde absorbe ederken, sonradan da absorbe edememekte tuhafıma gitmişti.
Ya bu yarayı tekrar kanatacaktım.
Ya da bu yarayı tedavi edecektim.

Bende tedavi etme yolunu seçtim, artık ne kadar ettim orası bilinmez ama geçmişe inince ya geçmişteki aklıyla kalmalı insan, ya da bu ana döndükçe geçmişi hiç hatırlamamalı.

Diğer türlü geçmiş bir yerlerde bir anı olarak bencede illaki duruyor, kaybolmuyor.

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 15-01-2015, 22:03
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Sigur Ros´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Paralel evren teorisiyle ilgili yapmadığımız her seçim başka bir paralel evrende kendi gerçekliğini yaratır iddiasını düşünürken geliştirdiğim tez.
Bahsedilen bilimsel degildir.

bence evrende o teoride iddia edildiği gibi rastgelelilik yoktur.atılan zarın hareketini etkileyen faktörler bilinirse gelecek sayı da hesaplanabilir.

Yukaridaki cumlende "atilan zar" ile nasil bir bag kurdun? Bilim gozlemini aldiginin nasilini aciklar. Bu aciklama tum yonlerri ile olmayabilir. Zaten ortada bir olmusluk varsa, onemli olan bunun nasil oldugu ve verdigi gozlemdir.

Hiçbir yıldız durduk yere patlamaz içerdiği maddelerden ne zaman patlayacağı neye dönüşeceği bellidir. Yine de faktörler ne kadar çoğalırsa veya öge ne kadar karmaşıklaşırsa tahmin de o derece zorlaşır. Örneğin canlılar öyle karmaşık bir yapıya sahiplerdir ki özgür iradeleri olduğunu düşünürler .ancak kimi çalışmalar da desteklendiği üzere, tüm hareketlerine neden olan faktörler vardır ve özgür iradeleriyle aldıklarını sandıkları her karar öncesindeki belli bir süreç sonucu doğar..
Insanoglu turunun serbest iradesi vardir cunku beyninin zihinsel yeti ve fonksiyonlari bunu saglar.

Daha basite indirgersek 3 tane 3 ün(faktörler) birleşimi 9(sonuç) edecektir. bunu biliriz ama trilyonlarca trilyonun(faktörün) olduğu(etkilediği) bir işlemi(hareketi) biz hayal edemeyiz .ama bu o işlemin de tek ve belirli bir sonucu olacağını degistirmez. .Dolayısıyla zaman 100 yıl geri alınıp yeniden baslatılsa bile 100 yıl sonra insanlaın hayatında değişen en ufak bir sey olamaz ya da 1000 sene sonrasının başka türlü olmasını hiç birşey saglayamaz(aynı faktörler aynı sonuçları doğurur).
Zaman insanoglunun bir urunudur ve bir olcum aletidir. Ayrica zamanin uc boyutu sadecde teoridedir, cunku yasanan sadece andir ve bu da degiskendir. Bu acidan ani yasarken ve anin degisiminde gecmise donmek ya da gelecegi yasamak sadece utopyadir. Cunku zaman fenomenal birt olgu degildir. Sadece insanoglu eliyle fenomenlestirilmistir. Ayrica evren ya da uzerindeki parcalarin da zamana ihtiyaci yoktur. Cunku onlarin hareketini zamana tasikyan sadece insanogludur.

En baştan alırsak bing bang de bile patlamada neyin nereye saçılacağı nerelerde toplanıp hangi galaksileri olusturacağı, oluşan bir gezegende nelerin abiyogenez evrimi ortaya çıkaracağı, hangi canlıların oluşacağı, (karmaşıklar artar, artar ve artar) belliydi.
Insanoglu kendi turune belirtmeden hic bir sey belli degildir. Burada zaten belirtilen bu surecin aciklanmasidir.

Yani senin dedigin gibi "fenomen icin cizilmis bir kader" yok. Ya da butun bu olanlari olduran planliyan programliyan bir ozne yok.

Insanoglu da bilimsel olarak sadece gozlemini dile getiriyor.

Yani objektif realitede geçmiş gelecek herşey belirlidir.Sorun ise bunun bizi neye götürdüğü. Dinlerdeki kader anlayışına benzese de yayılmacı kanlı politikalarıyla dünyaya savaştan başka birşey getirmemiş semavi dinleri artık tartışmaya bile gerek yok. Panteizm açısından ise keşfeden, yaşayan tanrı kavramlarıyla herşeyin belirli olması uyuşmuyor. Var mı bir fikri olan veya aksi iddiası olan?
Objektif realite sadece metafizigin varliksal bir tezidir. Cunku realitenin ne oldugu ya da neyin realite oldugu farklarini ve farkliliklarini yapilandiran insanogludur. Realite soyut bir algi ve kavramdir. Sen bunu bir obje ile ozdeslestirirsin, baskasi subje ile bir baskasi isim ile ozdeslestirir.

Panteizm felsefenin teolojik olarak one surdugu "tanrinin varligi" ile ilgili bakis acilarindan biridir. Felsefikdir ve bilimsel yani yoktur.

Yani evren ile tanriyi ozdeslestirmistir.

Senin bu mesajinda kader ile fenomeni ozdeslestirdigin gibi.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 16-01-2015, 09:50
Sigur Ros - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sigur Ros Sigur Ros isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

tezi iddia varsayım anlamında kullandım. Amaç evreni anlamak olduğu için de bilimde paylaştım.yoksa pek bilimsel konuşmadığım inkar edilemez zaten.
insan da serbest irade konusu tartışılır. 6 milyar serbest irade varken nasıl davranışlar sınıflandırılıp psikanalizmin konusu olabiliyor düşünülmeli. bir virüs davranışını biliriz. hücreye girer dnasını egemen kılar, çoğalır. biz canlı denen varlıklar da yavaş yavaş bu sistemin karmaşıklaşmasıyla geliştik. ne yaptığımızı bilen zihnimiz var ama yapacaklarımızı belirleyen o mu gerçekten.
objektif realiteyi herhangi bir özneye bahşetmeden örnek olarak kullanıyorum. mesela senin zihninin çalışma şekli beyninin kullandığı sınırsız algoritmalar bir anlık bilinse , gelecek davranışların da tamamen hesaplanabilir, şimdi bilinmiyor diye geleceğinin değişecek hali yoktur, o zaman tek ve belli bir gelecek varsa tüm canlılar için nasıl özgür iradeden bahsedilir. tek gelecek evren içinde geçerli, başlangıcında bile sonu belliydi. biri tarafından değil, sadece belliydi işte. iyi bir felsefi altyapıya sahip olamadığım için belki de konuyu düşündükçe kafam daha çok karışıyor: )

Yazılarımda hiçbir gruba, kişiye karşı dalga geçme, küçümseme amacı yoktur. Öyle olduğu düşünülürse özel mesaj yoluyla şahsıma bildirilebilir. (kısaca; hatalıysam ara)
Alt 20-01-2015, 14:06
Singularity Singularity isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Belki komik gelecek ama ben bu evreni büyük bir CD'ye benzetiyorum. İnsanlar ve diğer canlılar CD üzerindeki tozlar ve CD'nin sahibi CD'yi silmeye karar verdiğinde hepimiz öleceğiz.

Önerilen Siteler