Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Teknoloji & Elektronik > Donanım & Yazılım > Bilgisayar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-07-2010, 16:06
theisticevolutionist theisticevolutionist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Türkçesi Varken Yerliğine Bütün Dilseverleri Bekliyoruz

http://turkcesivarken.com/

Yerliğimizde(sitemizde) ve yazışmalığımızda(forumumuzda) Türkçe'yi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmaya çalışıyor ve Türkçe ile ilgili dilbilimsel, kökenbilimsel bağlamda paylaşımlar yapıyoruz. Bütün dilseverleri davet ediyoruz.

Başka dile uymaz annenin sesi
Her sözün ararsan vardır Türkçesi
Alt 24-07-2010, 09:35
Ovidius - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ovidius Ovidius isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

theisticevolutionist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
http://turkcesivarken.com/

Başka dile uymaz annenin sesi
Her sözün ararsan vardır Türkçesi

Peki, isminizin türkçesi nedir ?Dostum.
Bilmediğimden soruyorum,
yoksa,''önce adınızı Türkçe yazın'' deme gibi bir ukalalık yapmak değil maksadım.

''Havva anan dünkü çocuk.ANADOLUYUM ben.
A.Arif
Alt 31-07-2010, 22:55
Sorgulayıcı Sorgulayıcı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Tanrıcı evrimci ya da Tanrıcılıksal evrimci oluyor sanırım Düşünce ile dil çok yakından ilgilidir. İlgilenmeli...
Alt 20-02-2012, 04:33
rastaman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
rastaman rastaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Etimolojik ırkçılar sizi
Alt 27-04-2012, 10:57
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Aslında yaşananlar çok acı. Türkçe yi en başta savunanlar bile İngilizce hayranı.

Yaklaşık 15 yıldır internet sitelerinde Türkçe yi savunanlar görürüm. Bir tanesinde bile Türkçe nik görmedim.

İngilizce rumuz, İngilizce imza..Ama söylemleri , Türkçe savaşçılığı üzerine kurulu.

Artık bu insanlar içten içe İngilizceye olan düşkünlüklerini ve hayranlıklarını itiraf etsinler. Biz de rahatlayalım.

Günlük yaşamda da benzer şeyler gördüm, kahrolsun İngilizce yaşasın Türkçe diyen esnaf arkadaşlarımın dükkanlarının hepsi İngilizce isme sahip.

Bu çelişki çok acı. Belki de kendi vicdanlarını rahatlatmak için böyle ekstra çabalar içine giriyorlar.
Alt 27-04-2012, 21:11
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Türkçe yandaşı olmak bir varlık konusudur. Türkçe yandaşlarını eleştirmek yerine onları desteklemek gerekir.

Türkiye dışında, sömürgelerden gayrı, okullarında kendi öz dilleri dışında yabancı dillerde eğitim yapan ülke yok.

Türkçeye karşı olanlar sömürgecilerdir...
Alt 28-04-2012, 01:26
kasarsis kasarsis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Türkçenin toplumumuzda egemen olabilmesi için toplumumuzun bilinçli ve bu konuda eğitimli olması gerekir. Bugün kullandığımız Türkçenin %35 'i yabancı kökenli sözcüklerden oluşuyorsa ve bundan rahatsızlık duymayan bir halk varsa üstelik dil devrimi yapılmışsa ve 70 yıldır bir şey değişmemişse başbakan anayasanın Türkçeleştirilmesine karşı çıkıyorsa...
sözün bittiği yerdeyiz.

Allahsız, dinsiz dediler; ama kitapsız diyemediler...
Alt 28-04-2012, 01:36
AlbatrosS AlbatrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Tam bir ''kıçımın kenarı'' hadisesi. Beş para etmez ve gereksiz bir çalışma. Bunlar çok denendi; ama tutmadı(iyi ki) İşin özüyse basit: Felsefe, bilim ve sanatı kim üretiyorsa dili güçlüdür. Artı, her felsefi/sanatsal terim/sözcük kullanıldığı dilin sosyo-kültürel bağlamı(kontext-i) içerisinde özel bir anlama sahiptir. Her ''çeviri''her manayı karşılamaz. Dilde de bu denli ''özcü'' olmak hayra alamet değildir.
Alt 28-04-2012, 13:52
AhbAp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AhbAp AhbAp isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Almanya'daki kuzenlerimden birisi, birkaç sene önce Türkiye'ye gelmişti. Sohbet sırasında, daha önce Paris'e yaptığı bir seyahati anlattı ve Fransızca'dan Türkçe'ye ne kadar çok kelime geçtiğini farkettiği bir sözlükten bahsetti. Örnek olarak "kamyon" kelimesi kalmış aklımda. Bunun çok acı verici bir şey olduğundan bahsetti.

Aslında olayda acı verici bir şey yok. Zira kamyonun Türkçe'de bir karşılığı yok ve aynen geçmesi çok doğal. Computer da bilgisayar olarak Türkçe'ye geçti ve bunda da bir sorun yok. Ama otobüs için "çok oturgaçlı götürgeç" gibi zırvalıklar da gereksiz olurdu.

Dillere milliyetçi bir gözle değil, fakat sahip çıkılması gereken bir zenginlik olarak bakıyorum. Konuşmak/yazmak, iletişimin en önemli parçası ise, önemli olanın iletiyi karşıya doğru bir şekilde aktarılması ve alıcı tarafından da ne demek istendiğinin algılanması lazım. Fakat Türkçe'de biraz da zorlama olarak kullanılan ve gerçekte tam olarak ne anlama geldiği bilinmeyen kelimelerin cümle içinde kullanılması, bence doğru iletişimi baltalıyor. Söyleyen, söylediğini tam söylemek istediği gibi ifade edemiyor ve/veya alıcı da ne söylenmek isteneni ne de söyleneni algılıyor. Dillerin korunmasını, sadece bu açıdan önemli görebilirim.

Fakat söylemeye sanırım gerek yok ki, "v" yerine "w" kullanılması ve internet lisanı olan "napıon", "wallahmı" gibi zırvalamalardan ise hiç hazzetmiyorum. Kimileri zaman tasarrufu ile bu durumu savunsa da, ı harfi i harfinin kısaltması olamaz herhalde (bir nokta farkıyla) ya da w harfi v'nin. Ayrı yazılması gereken mi, de, ki gibi ek ve bağlaçların doğru kullanılması, artık bundan sonra neredeyse imkansız gibi görünüyor zaten.

Yabancı kelimelerin Türkçe cümleler içerisinde kullanımının eleştirisi, "Elektro gitarın Türk Halk Müziğinde işi ne?" demek gibi bir şey. Ancak hangi müzik aletinden bahsedersek bahsedelim, doğru notaların doğru sürelerde basılması ve müziğin bir ahenk oluşturması gerektiği de inkar edilemez.

When You Kill A Man, You're A Murderer
Kill Many And You're A Conqueror
Kill Them All And You're A God!

----------------

war is over
(if you want it)
Alt 28-04-2012, 18:00
yamans - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
yamans yamans isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kusura bakmayın bayım, ingilizce rumuzlu biri bana Türkçe'yi öğretemez.

Önerilen Siteler