Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Edebiyat

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 08-06-2008, 13:06
Aydınus
Üye Değil

Standart Kitapsızlar

KİTAPSIZLAR

Son zamanlarda kendimi kitaplara verdim , okuyorum da okuyorum .

Bazen öyle zamanlar oluyor ki , bir oturuşta bir kitabı devirdiğim oluyor .

Şu son bir hafta içinde neredeyse tam sekiz kitap okudum desem yalan olmaz .

Kitap ve okuma tutkusu bende ta çocukluğumdan beri vardır . Her ne kadar okumak amacıyla internette de yığınla şeyler bulabilseniz de kitabın yeri bir başka .

Yurtdışında yaşayan insanlarımız Türkiye'ye geldiklerinde genellikle ya ev alırlar ya da arsa .

Ben de Ankara'daki bütün kitapçıları dolaşır , bir valiz kitapla geri dönerim .

Japonya’da yılda kişi başına 25 , Fransa’da 7 , İngiltere’de 12 , ABD’de 8 kitap üretilirken , Türkiye’de böyle bir şeyden söz etmek pek mümkün olmuyor . Çünkü bizde bir kitaba 12 bin 89 kişi düşüyor .

- Kız Hayriye Bacıı ; senin büyük oğlan ne iş görüyor ?

* Okuyor ablası .

- Ne okuyor ?

* Amaaan , Cermanistik mi mermanistik mi , dilim de dönmüyo , işte öyle bi şey .

- O da ne Hayriye Bacı , lastik mastik kimin bi şey mi , ha ha ha haaayt , güleyim bari !

* Ne bilem anam , dilim de dönmüyo merete . Hah hatırladım ; fololoji fololoji ...

- Ee deyiver hele , orayı bitirince ne olacakmış ?

* Benim oğlan ''Ana , ben burayı bitirince fololog olacam'' dediydi , anlamadım ama , ben de ''İyi oğlum,aman oku!'' dediydim .

- ?...

* Ee , senin oğlan ne okuyor Fati gız ?

- Veteriner hekimlik .

* Vet... Veter... Amaan bacım , sen de şunun Türkçesini söylesene , dilimiz hepten birbirine dolaştı .

- Şey nasıl disem Hayriye bacı , insanlar nasıl hastalanıyorsa hayvanlar da hani işte öyle hastalanıyor ya ...

* Ee , n'olmuş hayvanlar da hastalanıyorsa ?

- Yani dimem o ki , işte benim oğlan burayı bitirince ...

* Haa , şuna baytarlık desene de bizi uğraştırıyon anam bacım , ha ha ha hayt , güleyim bari !

- Senin sohbetine de doyum olmuyo yani Hayriye Bacıı ! Ben gidiyim artıkın , daha yemek de hazırlanacaktı , bizim bey gelmeden ...

* ?..

Not 1 :

Halkımız ne yazık ki okumuyor . Okumadığı gibi okumak kelimesinden de okula gitmek anlıyor !

- Selamün aleyküm .

* Eyvallaah!.. Vaay , Remzi abem gelmiş . Abem geç hele şöyle , anlat ne var ne yok ?

- N'olsun , iyilik sağlık diyelim iyilik sağlık olsun !

* Hayırdır Remzi abem , dertli gibisin ?

- Yav sorma , bizim oğlan okumuyor .

* Nasıl yani ?

- Alttan ders alıyordu , bu yıl da veremezse okuldan atılacak . 'Oğlum oku ' diyorum , okumuyor .

* Okumazlar Remzi abem okumazlar . Ah ulan bizim zamanımızda şu imkanlar olacaktı ki .

- Gerçekten de öyle . Yol yok yokuş yok , elektirik yok su yok , okul hiç yok .

* Remzi abem be , hem okusa senin oğlan ne olacaktı ki ? Ahanda okuyanları da görüyok , aylak aylak dolaşıyollar .

- Doğrusun , hep bunlar devletin hatası biliyor musun ? Madem bu gençleri okutuyorsun , işini de eline vereceksin kardeşim . Belki de benim oğlan bu yüzden okumuyor .

* Remzi abem sen işi bilemedin işi . Gönderecektin oğlanı sanayiye , şimdiye gadder elinde bir mesleği olurdu , ahanda böyle geçirirdi bilezik gimin koluna , belkim de köşeyi dönerdi be abem . Kızın Haççe'yi de verdin mi , şimdi ne güzel torun torba sahibi olacaktın . Bilemedin abem sen bilemedin .

- Gerçi seninkiler daha küçükler ama , sen oğlanla kızı ne edeceksin , bir de sen söyle bakalım .

* Remzi abem zaman kötü , o eskidenmiş , bizim zamanımızdaymış ; ar , haya , namus... Kızı tez elden ilk talipçisine verip satacaam , oğlanı da ortaokulu bitirir bitirmez benim dükkana alacaam , yeter okuduğu . Okuyup da neyim olacak , okuyanları da görüyok . Onu çekirdekten yetiştireceğim çekirdekten . Göreceen Remzi abisi , Sabancı'yı bilem geçecek .

- İyi ama ...

* Yoo , iyisi miyisi yok bu işin abem . Zaman bu zaman , köşeyi dönen kaptan .

- ?...

Not 2 :

Halkımız 'okumak' kelimesinden 'okula gitmek' anlar demiştik . Halkımızın anladığı , anlayacağınız okul eşittir okumak , okumak eşittir ders kitaplarıdır .

Artık günümüzde bu anlayış da değişmiş , ''Oğlum okuyor, kızım okuyor '' diyenlere insanlar önce şaşkın şaşkın , sonra da acıyarak bakmaktadırlar .

( Devam edecek ... )

Aydınus

Konu Aydınus tarafından (08-06-2008 Saat 13:14 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler