Su Vakfı Başkanı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr.Zekai Şen,
''Zemzem tükenmez,
Zemzem su kaynağını değerlendiren Prof. Şen şunları söyledi: “Zemzem kuyusu Hicaz’da 4000 yıl önce, Hz. İbrahim zamanında oluşmuştur. Bu kuyu diğer kuyulardan farklıdır. Altında kilometrelerce uzunlukta çatlaklar var. Mekke, deniz seviyesinden 250 metre yüksekliktedir. Ancak hemen yakınındaki Taif, deniz seviyesinden 2000 metre yüksekliktedir. Dolayısıyla denizden gelen buharlar bu aradaki yamaçlara çarparak Zemzemi besleyen yer altı suyunu oluşturmaktadır. Çok güzel bir şekilde koruma altına alınmıştır. Birçok çatlaktan gelen çeşitli kıvamlardaki su, çıkış noktasında karışarak Zemzem’i oluşturuyor.” Arap Yarımadası’nın yer altı suyu bakımından zengin olduğunu belirten Prof. Şen, Arapların bu sularla denizden arıtılan suları karıştırarak tükettiklerini kaydetti.''makaleden alıntıdır(link vermedim konuyla alakası olmayan başka yazılarda vardı.)
Zemzemin çıkış noktasının bilinememesinin sebebi anlaşılmış oldu;çünkü sabit bir nokta yok.Suyun oluşma şekli ,hakkında, efsaneler yazılmasına uygun ama bu devirde kendimizi avutma aşkına komik duruma düşmemek lazım.
Hacıların getirdiği zemzem suları saf zemzem değildir.(büyük çoğunluğu)Hac dönüşü alınan zemzem suları ziyaretçi taleplerini karşılamayacağı için yurdum sularıyla takviye edilir.(tecrübeyle sabittir)
sevgilerle..
Dinlerden Özgür Olduğunu Sanan;bağımlı dinler üyesi.
|