Digiturk’e Discovery ScienceTv eklendiğini görünce çok sevindim. Dün gece izlerken “Through the Wormhole with Morgan Freeman” adlı bir belgesele denk geldim. Bölümün adı “Is there life after death?” idi, ve bu bölümde cevap bulunmaya çalışılan sorulardan etkilendiğim için burada paylaşmak istiyorum. Digitürk dışında Science Tv izlenebiliyor mu bilmiyorum, yine de ilgilenen olursa diye internette kısa bir araştırma yapıp benim izlediğim bölümü buldum (İngilizce):
http://www.suppressedreality.net/med...0After%20Death
Ruh üzerine çok sorular soruluyor ve bilinç nedir? sorusuna cevap aranıyor. Uyuyunca bilincimize ne olur, çocukken ne olur, yaşlanınca bunayınca ne olur? Aslında ruh’un bugün bizim bilinç dediğimiz kendini bilme becerisiyle aynı şey olduğunu anlatıyor. Binlerce yıl önce beyin diye bir organın ne işe yaradığını henüz bilmeyen insanlar, kalp ve ruh ile açıklamalarda bulunmaya çalışmışlar. Bilincin çocukluktan itibaren beyindeki sinir hücreleri arasındaki bilgi akışıyla nasıl oluştuğu ve zamanla nasıl değiştiği, sabit olmadığı deney ve gözlemlerle anlatılıyor. Ölümden sonra bilincin olamayacağı, yani Hristiyanlık veya Müslümanlıktaki gibi bir ruh olmadığını anlatıyor. Ancak mutlaka dinsel bir taraf bulmak isteyenlere kötü haber: uzakdoğu dinlerinin açıklamaları ortadoğu dinlerinin açıklamalarından daha bilimsel.
Sonuçta bu bir belgesel, hiçkimsenin inancını değiştirecek değil. Ancak binlerce yıllık sorulara bugün verilen cevapları bilebilmek açısından mutlaka izlenmesi gerekli.