Yaratılış..
Hani diyorsunuz ya bu ayetleri Muhammed uydurdu diye...
merak ediyorum mesela Ankebut 20'yi nasıl uydurdu?
De ki: “Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bakın. İşte Allah bundan sonra ahiret hayatını da yaratacaktır.” Gerçekten Allah her şeye kadirdir.”
ön açıklama:
1-) Kuran, 23 yılda inen kuran insan sözü olsa idi belagatinde muhakkak sapmalar olurdu fakat Kuran hep aynı belagatli üslubunu korumuştur. Çevrilerden bu anlaşılmaz arapçasından okumayı bilmek lazım...
2-) belagat konusuna niye girdim? "yeryüzünde geiz dolaşın" ifadesi veya ayette geçen "arz" kelimesinin nasıl kullanıldığını kuranı bir bütün olarak incelersenin o belagatli üslup çerçevesinde rahatlıkla görürsünüz.
3-) yeryüzünde gezin dolaşın demek turistlik geziye çıkın demek değildir... veya mekke ve etrafını bi inceleyin bakalım demek değildir.
4-) yeryüzünü gezin dolaşın demek gözlemleyin, deney yapın , araştırın vs. vs. vs. gibi anlamalrın hepsini kapsar. Allah "deney yapın" demesini de bilir di ama başlangıç noktası 1400 yıl önce olduğu için öyle bir üslup kullanmış ki o zamanın insanı için imkanlar dahilinde yapılacak her ne ise bu zaman insanı için de imkanlar dahilinde yapılacak olanı yapın " anlamını koruyor ve içeriyor...
SORU:
Ayetler insan sözüdür diyenler...Muhammed peygamber neden böyle bir ayet demiş sizce? zorunluluğu mu var? Herkesin muhakkah bir fikri teorisi vardı nasıl yaratıldığı hakkında.. O ise cevap doğada, arzda gezin dolaşın cevap orda! demiş... niye? gerçekten soruyorum ne zorunluluğu var?
Not: başka ayet yazarsanız cevap vermem buna cevap verin sadece?
"Âdemoğlunun bildiği her şeyin bilmek istediğinden ibaret oluşu yüzünden biz insanlar birbirimize yardım edemiyoruz."
|