Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Ateizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 17-09-2014, 22:04
dilmacbey dilmacbey isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Standart Ateizm ve Kapitalizm

Ateizm, olayları vs. bilimsel yollarla açıklama çabası.
Kapitalizm ise ekonomik sistem.

Elbetteki herkes özgürce düşünüp, düşündüğünü savunabilir. Bundan dolayı Ateistlerde çok farklı "dünya görüşleri"ne sahip olabilirler.
Ateizm'e göre (Bilimsel olarak yani.) ideolojileri yorumlamaktan öte, günümüz dünyasında (günlük yaşamınızda) kafama takılan birkaç soruyu nasıl çözüme ulaştırdığınız.

bence Akıl ve Vicdanın kapitalizmde yer bulmadığı, bireylerin pek de "hür irade" olmadığı. Tabi ki Kapitalizm'in bir çok çeşidi var. örneğin benim mantıklı bulduğum kapitalizm ise "Anarko Kapitalizm" diğer adıyla "Voluntarizm". (Anarşist Bireyci Kapitalizm diyebiliriz.)
Kapitalizm'in diğer çeşitlerinin, diğer sosyo-ekonomik sistemlerin (sosyalizm vs.) gibi Akıl ve Vicdana ters düştüğünü kabul ediyorum.
Tabi ki size göre değişebilir.

Kapitalizm veya diğer sosyo-ekonomik sistemlerin hepsi "değişim" argümanını kullansalarda "değişime karşı" tavır takınıyorlar bence.
Bu tavrı da "dinlerin, tanrıların düzeni" diyerek varolan düzeni (değişime kapalı düzeni) insanların savunduklarını gördüm.
Mevcut düzeni, meşrulaştırmak içinde "ahlak" kavramını "tanrı" ile ilişkilendirerek kendilerini haklı gibi gösterme çabasında oldukları ortaya çıkıyor.

Ateizm'e göre madde'den başka birşey yok. yani Materyalist. zaten kapitalizm'de materyalist bir dünya görüşü.
Kapitalizm'in açmazı ise "sermaye". yani "madde birikimi". dolayısıyla "biriktirme" eylemi süreklilik arzedecek şekilde meşrulaşması gerekiyor.Lakin "birikim" aynı zamanda "değişime" olanak vermesi gerekiyor. Tabi ki bu değişim ya Zorunlulukla ya da Gönüllülükle olmalı.

İnsanlar değişimden korkuyor veya korkutularak, Sermaye ve Emek üstünde "biri veya birilerinin" hakimiyeti sağlanmış oluyor. Tabi ki kaçınılmaz olarak "korku ve umut" beslenmesi bir dışsal varlığa bağlı olduğunda ise "hiyerarşi ve otorite" doğuyor. Otorite, insanların inançlarıyla pekişmiş halde ve vurdum duymazca sürdürülüyor.

Herhangi bir otorite karşıtlığında, insanların savunmaları "Aristokrasi" geleneğinin doğruluğu üzerinde kurulu olduğu için otorite kendi varlığını sürdürerek haklı izlenimi veriliyor. Tabi ki tüm yaptırımlar, cezalandırmalar otorite-karşıtlarına olurken, ödüllendirmeler ve "İyilik" üstüne olan tüm söylemler de otorite savunucularının oluyor.

Hani bunları yazarken kafam biraz dağınıktı kusura bakmayın. derdimi anlatabildiysem ne mutlu bana.
Friedrich Nietzsche, Ayn Rand, Friedrich Hayek, Robert Nozick vs. gibi düşünürlerin düşüncelerini de araştırdım. Ama Akıl ve Vicdan konusunda "otorite ve hiyerarşinin" ağırlığı insanların menfaati olduğunu gördüm. Kendi yaşamınız söz konusu olduğunda, çevrenizdeki insanlarla, değerli bildiğiniz kişilerle(Aileniz gibi), Akıl ve Vicdanı bilimsel yön- temlere bakarak nasıl yaşarsınız veya çevrenizdekilerin bunu nasıl izah edebilirsiniz. Çünkü bunu izah edebilmek bile anladığım kadarıyla çok zor.

Sorun şu ki Ezen-Ezilen, Güçlü-Zayıf, Kötü-İyi, Doğru-Yanlış gibi ikili karşıtlıklar aynı inançlarda olduğu haliyle "Sevap-Günah" gibi
muameleye tabi tutularak otoritenin Gücüne insanların davranışları ve iradeleri yönlendiriliyor. Böylece "itaat" ederek/ettirilerek
insanların Tanrı gibi "kusursuzluk" özlemi içinde olduğu ama "merhameti" de ancak otorite'den beklenildiği (ve sırf bireyin kendisine
merhameti söz konusuymuş gibi) bir hiyerarşik düzen var ediliyor. Eğer kapitalizm, "ticaret" demek ise o zaman "özgürlük" kavramı
otoritenin bir mülkü olmamalı, hiyerarşinin de "ahlakı" olmamalı bence. Şuanki uygulamada olan Kapitalizm buna "Vahşi Kapitalizmde"
dahil Ticareti,otoritenin istediği kişi veya kişilerin arasında istenildiği doğrultuda yapılması demek oluyor ki bu zaten ticaretin doğasına aykırı.

Arkadaşlar, ateizm'e göre söz konusu kapitalizm olunca ne gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.? Ne düşünüyorsunuz? Yada bildiğiniz, gözlemlediklerinizi cidden merak ediyorum?

Kapitalizm veya mevcut düzen(?) size göre aşağıdakiler söz konusu olduğunda nasıl bir denklem kuruyorsunuz yaşamınızda?
(Merhamet, Vicdan, Akıl, Ticaret, Doğa, Özgürlük, Birey, Toplum, Eşitlik, Özel Mülkiyet vs.)

Not: Tabi ki yaşamın özel bir formülü yok. Bunu bilerek tüm bunları yazdım. şimdiden olumlu/olumsuz cevap yazacak tüm arkadaşlar ilgi ve yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim.

Kapitalizm'in Çeşitleri:
Anarko-kapitalizm
Tüketici kapitalizmi
Demokratik kapitalizm
Eko-kapitalizm
Evrensel kapitalizm
Hümanist kapitalizm
Laissez-faire kapitalizmi
Liberal kapitalizm
Tüccar kapitalizmi
Karma ekonomi
Tekel kapitalizm