Forumda daha önce "demokrasi"nin nasıl belli sınıfların çıkarlarına hizmet edecek şekilde bir araç gibi kullanıldığından veyahut da tabiri caiz ise "insanları köleleştirmenin en iyi yolu onlara özgürmüş hissi vermektir" felsefesinin icraatına hizmet ettiğinden bahsettik.
Ancak çoğunlukla, bu tip tartışmalarda veya medyadaki "demokrasi" konulu söylemlerde hep bir "gerçek demokrasi" ibaresinden bahsediliyor. Gerçek demokrasilerde şu şöyle olmaz, böyle olur, bakınız İngiltereye, anayasaları yok ama özgürlüklerin beşiği vb. gibi söylemleri çok duyuyoruz.
Ben açıkçası "demokrasi"yi tümüyle ortadan kaldırılarak yerine başka bir sistemin getirilmesi kanaatindeyim. Bu başlıkta tartışmak istediğim de nasıl "gerçek demokrasi"ye ulaşılır değil, "demokrasi" yerine ülkenin yönetimi; hükümetlerin seçimi; insanların hakları ve
eşitlikleri ne gibi başka bir sistem ile sağlanabiliri tartışmak...
Wikipedia'dan alıntılar isek:
|
Demokrasi, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir.
|
Ben bu tanımdaki tüm üye ve batandaşların, başka hiçbir kritere bakmaksızın, salt vatandaşlık sıfatıyla herkesin devlet politikasını şekillendirmede aynı eşit paya sahip olmasına karşıyım.
Yani Aysun Kayacı'nın zamanında dediği "benim oyum bir çobanınki ile eşit olmamalı" mantığından hareket ediyorum.
Bu demokrasi tanımında bahsi geçen "her vatandaşın
eşit hakka sahip olması" ibaresinin bir kandırmaca, sistemi kör bir kuyuya hapseden, ülkenin ya da devletin ya da toplumun gelişimini engelleyen bir ibare olarak niteliyorum.
Sizce de herkesin 1 oy hakkı mı olmalıdır? Ülkeyi kimin, hangi politikalar ile yöneteceğini belirlemede belli bir uzmanlık alanında doktorasını tamamlamış, gündemi takip eden, iyi kötü kitap okumuş, sorgulayan ve soran bir zihne sahip bir kişiyle; evinde tv'si bile olmayan, olsa da hiç bir bakanın adını sayamayacak kadar ülke gündeminden bi haber, hurafelerle yatıp kalkan, bilgisiz ve cahil bir kişi eşit mi olmalıdır?
Ülkenin kaderi hakkında, kimler tarafından nasıl yönetileceği hakkında daha bilgili, daha akıllı, daha gelişmiş beyinlerin daha fazla söz hakkına sahip olduğu bir sistem daha iyi olmaz mıydı?
Veya önereceğiniz alternatif başka bir sistem var mı?