15-12-2006, 23:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Alternatif Ayetler/Mutezile'den
Aşağıdaki çalışma Mutezile'ye ait. Kendisini özleyen arkadaşlar için..
Alternatif Kuran ayetleri:
Allah sevgisini içinizde yeşertin (korkuyu değil).
// Her insana dini,dili ırkı İNANCI ne olursa olsun önyargısız ve şefktle yaklaşın. Hoşgörü Kulu Yüceltir. Tevazu; İhlasla ortaya onduğunda muteberdir;cennetin kapılarını ardına kadar açar.
// İslam tebliğ dinidir. İnsanlık alemini bu dine -ki hak Dinidir- davet edin. Davete Uymayanlara husumet beslemeyin. Onlarla silah ve kılıçla savaşma yın. İslam, Engin Hoşgörü ve Sabır dinidir.
// Müminlere gösterdiğiniz dayanışmayı, yardımlaşmayı İsevi'ye, Musevi'ye, Dinsiz'ede gösterin
// Onların hepsini ben halk ettim. Onlara saldırı BANA saldırıdır. Onları incitmek BENİ incitmektir.
// Kadınlar SİZİN (erkeklere sesleniyorum) baştacınızdır. Hayız onlar için bir EZA değil, zürriyetin
devamı için öngördüğüm bir mekanizmadır.
// Kadınlara, inanan erkek el kaldırdığında, BANA EL KALDIRMIŞ OLUR.
// Kadın ve Erkek olarak sizi iki ayrı cinsten yarattım ki, çoğalabilesiniz; bu yeryüzünü bayındır edebilesiniz.
// İki cinste Fıkhen, Şeriaten her yönden EŞİT değerdedir ve benim muhabbetimde n halk olunmuşlardır. Birinizin diğerine üstünlüğü YOKTUR
// YERYÜZÜNDE BANA ŞİRK koşanlar, inanmayanlar, kem söz edenler hep çıkacaktır. Onlar bunun hesabını bana verceklerdir. Siz bu hesabı sormaya ehliyetli değilsiniz.
// Bütün Dinleri ve Tevhid'i ben gönderdim; benden gittiniz, yine bana döneceksiniz.
// Hepinizin kaderi kendi elindedir. İradeniz ve İmanınız yolunda salih ameller işleyeceğinize şüphem yok. Yanılanları Nush ve Tekdir edeceğim, hatalarını anlayacaklar.
// Evren ve uzayı karmaşık prosedürler sonucu halkettim. Bilim ve Fen'in kanunlarını zamanla idrak edeceksiniz. Şu an için bilmeniz gerekenler bu kitabta yazılmıştır. Ötesini siz kendiniz bulacaksınız.
// Seyyid-i Kainat'ı bu dini Tebliğ için gönderdim. Görevini ifa etti. Artık başka mesih, Nebi falan beklemeyin O son peygamberdi.
// Bu dinin sizlere bahşedilme sebebi: aranızdaki sevgi barış kardeşlik, dayanışma ülküsünü yeryüzüne gönderdiğim HER İNSANA VE CANLIYA göstermeniz, bu Kitab'dan herkesi haberdar etmenizdir. Ne mekke, ne medine ne de Ümmü-l Kurra benim muhatabımdır. Tüm İnsanlığa bu Kitab vasıtasıyla sesleni yorum.
// Ailenin Reisi diye bir kavram yoktur. Siz Kullarım için Hayat müşterek, geçim müşterektir. Karşılıklı saygı ve sevgiyi tesis etmek ERKEK ve KADIN tüm kullarımın omuzuna yüklenmiş bir yüktür.
// Sizden önceki kavimler İntikam, Kısas, Mukatele, Cihad gibi hatalara düşmüşlerdir. Bu Barış ve Sevgi Dini sizlere bu hatalardan uzak durmanız için gönderilmiştir.
// Mürtedler, hata yapanlarla, şirk koşanlarla savaşmak gibi bir Kebairden kaçınınız.
// Yaradılanı Yaradandan ötürü severken şeceresini araştırmak size DÜŞMEZ. Selamım ve Muhabbetim HEPİNİZİN üzerine olsun..
Not: Vahiy bu veya buna benzer üslubta da Kuran'da yer almış olabilirdi. Ama içinde korkutma, Adn cennetlerinin tafsilatlı anlatımı Ayet-üs-Seyf'ler Ayet-ül Kıtal'lar vb unsurlar olmadan taraftar toplama şansı gerçekçi olur muydu?
|

15-12-2006, 23:21
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Alternatif Ayetler/Mutezile'den
Aslinda gec kalinmis sayilmaz bence.
Boyle dusunen kisiler tek tek veya topluca bir calisma icine girip taraftar toplama sanslarini kullanma adina ve de kendilerince ulvi sebeplerden oturu istedikleri tarz bir kutsal kitap yazabilirler.bence tutar bu is.
meraklilar her imkanlari ellerinde olduguna gore,internet medya vs
yapsinlar.bir kutsal kitap ve de bir din.eksik gordukleri yanlis gorduklerini dogrultup yazsinlar,tabi tabi iyi olur.
|

15-12-2006, 23:23
|
|
|
Hatta Allah'a sunarız ha, bir sonraki kitabında değerlendirir belki soro. Ne dersin?
:wink:
|

15-12-2006, 23:30
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
deneyin tabi.denemesi bedava merve.baska kitap yok ama.
siz Allahin isine karismayin.kendi kafanizdakileri realize edin.her ne var idiyse eksik aksak yanlis ,duzeltip insanlara sunun ve taraftar toplayin.hazir *ve de dediklerine gore saf bir kitle var,herseye inanan,bagnaz,gerici . yani biraz pazarlama ile hepsini kapabilirsiniz belki he.deger denemeye.peygamberlerin yasadigini soylediginiz tum nimetleri ,debdebeyi bir yasayin hakkaten ya.tabi tabi...
|

16-12-2006, 01:42
|
|
Üye
|
|
|
|
Ben mutezile'yi çok özledim. Çok sohbet ettik, tartıştık ama onun yokluğunu arıyoruz. Harika bir İslam bilgisi vardı. Keşke geri dönse mutezile.
|

16-12-2006, 11:01
|
|
|
Sevgili pante;
Aşağıdakilerde bu türe girer mi bilemiyorum ama benim hoşuma giden şeylerdi belki sizlerinde gider diye yazmak istedim.
İlk öğüdüm şudur: İyi, güzel ve aydın bir yüreğin olsun ki dâimî, bakî, ezelî ve kadîm bir padişahlığa eresin.
Yüreğin yurdumdur; onu gelip yerleşmem için arıt. Ruhun nazargâhımdır; onu görünmem için temizle
En çok sevdiğim şey insaftır. Bana rağbetin varsa ondan yön çevirme; güvenimi kazanmak istiyorsan ondan gafil olma. Bir şeyi başkalarının gözüyle değil kendi gözünle görür ve başkalarının bilgisiyle değil kendi bilginle bilirsen buna muvaffak olursun. Gereğini artık sen düşün. Bu Benim sana bir ihsanım, senin için bir inayetimdir. Onu gözden ırak tutma.
Kendimi seviyorsan kendinden yön çevir; hoşnudluğumu istiyorsan hoşnudluğuna göz kapa; tâ ki sen Bende ölesin ve Ben sende yaşayayım.
Bir kendine bir fakire bakıp kurulma; çünkü Ben onun önünce yürüyor ve seni kötü halinde görerek ilelebed tel'in ediyorum.
Kendi ayıplarını nasıl unuttun da başkalarının ayıplarıyla meşgul oldun? Her kim böyle yaparsa rahmetimden mahrum olsun.
Sen kendin suçlu olduğun müddetçe başkalarının suçunu ağza alma. Başka türlü hareket edersen rahmetimden mahrumsun ve Ben de buna şahidim.
Yakînen bil: Başkalarına adalet emredip kendisi türlü rezalet irtikâb eyleyen kimse -ismimi de taşısa- Benden değildir
Özün için söylemesini istemediğin şeyi özgen için söyleme. Yapmayacağını deme. Bu Benim sana buyruğumdur; onu tut.
Dil Beni anmak içindir; onu gıybetle kirletmeyiniz. Şayet damarınız tutarsa başkalarını kötülüyecek yerde kendi ayıplarınızı sayıp dökünüz; çünkü siz kendi kendinizi Benim kullarımı tanıdığınızdan daha iyi tanırsınız.
Bir kimse gelip senden bir şey isterse reddetme; çünkü onun yüzü Yüzümdür, Benden utan.
Sorguya çekilmeden önce her gün sen kendi kendini sorguya çek; çünkü ölüm ansızın gelir ve ettiklerinin hesabını vermek zorunda kalırsın.
Sen altın istiyorsun, Biz ise senin ondan arı olmanı istiyoruz. Sen kendi zenginliğini onda bildin, Biz ise zenginliğini ondan uzak olmakta bildik. Hayatıma yemin olsun! Bu Benim ilmim, o senin zannın. Düşünüşüm düşünüşünle nasıl uyuşur?
Gerçek söylüyorum: İnsanların en gafili sözde mücadele edip kendi kardeşine karşı üstünlük arar. Söyle: Ey kardeşler! Kendinizi sözle değil işle süsleyin.
İnsanların en alçağı kendisinden bir semere husule gelmeyen kimsedir. Bu gibiler gerçekte ölü sayılır. Tanrı katında ölüler bile bu gibi boş battal kimselerden daha iyidir.
İnsanların en iyisi çalışıp kazanarak gerek kendi ve gerek Tanrı rızası için, akrabalarının ihtiyacına harcayandır.
Kötü işitme, kötü görme, kendini zelil etme, ağlayıp sızlanma. Yâni kötü söyleme ki kötü işitmeyesin; alemin ayıbını büyük görme ki ayıbın büyük görülmeye; kimsenin zilletini isteme ki zillete düşmeyesin. İmdi temiz bir yürek, pak bir kalp, mukaddes bir fikir ve nezih bir hatır ile ömrünün şu bir andan daha kısa sayılan günlerini asude geçir, ta ki bu fani cesetten manâ firdevsine feragât içerisinde dönesin ve beka melekûtünde yerleşip kalasın.
Bilir misiniz sizi niçin bir topraktan yarattık? Kimse kimseye iftihar etmesin diye. Her an yaradılışınızı düşününüz. Madem ki Biz sizi aynı şeyden yarattık, sizin de tek bir şahıs gibi olmanız gerektir; şöyle ki, tek bir ayakla yürür, tek bir ağızla yer, tek bir toprakta oturur gibi davranmalısınız. Böyle davranırsanız, gerek varlıklarınızdan ve gerek eylem ve işlemlerinizden birlik alâmetleri ve teklik cevherleri görünür. *Size öğüdüm budur. Bu öğüdümü tutarsanız, bulunmaz şeref ağacının nefis meyvelerinden yersiniz.
|

16-12-2006, 14:27
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Bu başlığa uyar sanırım. İslamiyette hümanizm tartışması. Var mıdır böyle bir tartışma. Bildiğim kadarıyla yok. Çünkü İslamiyet otomatik olarak en güzel bir hümanizmdir. Ondan daha hümanist olunamayacağı yüzlerce yerde yüzlerce defa tekrarlanıyor. İşte Cemil Meriç'in hümanizm üzerine bir yazısı.
http://www.cemilmeric.net/fildisikule/humanizm.htm
Aslında hümanizm'e ne kadar kızgın olduğunu ilk satırlarında belli ediyor. Diyor ki:
İmanını kaybeden bir çağın dini. Sözünü dinletmek isteyen her felsefe bu kaftana bürünmek zorunda. Marksizm’den egzistansiyalizme kadar Avrupa’nın tüm düşünce akımları hümanist. Kavramdan çok kılıf; kelime değil bukalemun: demokrasi gibi, sosyalizm gibi.
Sonuç bölümünde ise şöyle yazıyor:
Hümanizm insan haysiyetine saygı, insana tabiat içinde istisnai bir değer vermekse, İslamiyet tek gerçek hümanizmdir. "Humanités" edeb, efendilik, nefse hakimiyet, mukaddese saygı ise İslamiyet ve bilhassa tasavvuf "humanités" nin ta kendisi.
Demek ki biz hiçbirşey anlamamışız bu işten.
|

31-12-2007, 01:29
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
mutezile sayesinde bu foruma alıştım ve onun sayesinde panteyi sargon u ve nicelerini tanıdım (elbetteki yazılarından) keşke gelse mutezile.....
|

31-12-2007, 01:49
|
|
Üye
|
|
|
|
merwe";p="´isimli üyeden Alıntı
Hatta Allah'a sunarız ha, bir sonraki kitabında değerlendirir belki soro. Ne dersin?
:wink:
|
Son peygamber Hz. Muhammed'dir ve son kitabı da Kur'an-ı Kerim'dir. Siz hepiniz bir araya gelseniz Kuran ayetine benzer bir ayet ortaya koyamazsınız, bu Allah'ın ahdidir.
|

31-12-2007, 13:46
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
mutezile daha güzelini yazmış ya *8)
|