Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı
Öncelikle bu aşamalara filan gerek yok..Sanki aşama aşama ilerleyip,arkadaş huzura erecekmiş gibi bir algı yaratmaya gerek yok..
|
Orada şunu demek istedim: Ateizm, monoteist dinlerin akla ve mantığa aykırı anlatılarına ve geleneksel dinî baskılara tepkidir. İnsanın o fikirsel ve kurumsal baskıdan kurtulması iyidir, olumludur.
Ama tepki, adı üstünde tepki olduğu için, aşırı yanlar da içerir. Ateizmin monoteizmin tanrı algısını reddederken yaratılmadan var olmuş bir evren anlayışına savrulması da bilim dışıdır, mantık dışıdır ve aşırı bir yaklaşımdır.
Huzura ermek diye bir ifade de kullanmadım. Çünkü huzur başka bir şey. Bence bu arkadaşımız gereksiz korkularından kurtulunca zaten huzurlu hissedecektir.
İkinci aşamaya geçerse kendini daha fazla aydınlanmış hissedecektir. Ben öyle hissediyorum. Çünkü var oluşumuzun sırrının yaratıcının biz olduğı, bilinç ve ruh olduğu bir varoluş anlayışı bu. Tezimin ve ateizmin kaçınılmaz çelişkisinden kurtulmuş olmanın verdiği bir rahatlık ve aydınlanma getirir.
Bak ben ateistim..En sivri,en keskin,en marjinal olanlarından..Ateiste ateizmi anlatacak durumdayım..Bunu da çok yaptım..Bizim ateistlerimiz bile ateizmi tam olarak kavramış değiller..Kimi uzaylıya inanır,kimi ahlaka..Kimi de ''ileride kanıt bulunursa tanrıya inanırım'' der..Neler neler..
|
Ben de ateistken en sivri, en keskin ateisttim. Ben de en ufak bir kararsızlık yaşayan kuşkulu ateistlere ateizmin doğruluğu konusunda "iman" aşılıyordum. Materyalizmi çok iyi biliyordum ve savunuyordum. Dahası, ben bir de diyalektik materyalizmi, tarihsel materyalizmi falan da biliyordum ve çok net cümlelerle savunuyordum.
Ama bunlardaki hatalı yanları görmemi engelleyemedi benim keskinliğim. Çünkü şöyle bir özelliğim var: gerçek neredeyse, doğru neredeyse onu savunmak gerekir. Bunun için kırk yıllık kabullerini, inanışlarını yıkman, terk etmen gerekiyorsa bunu yapmalısın.
Ciddi ciddi materyalist kafaya sahip olanlara sataşıp,bu insanlarla dalga geçip;sonra tepki gelince ağlamakta çocukça..Madem sataştın,sana edilen lafları kabul edeceksin..Ben sana özellikle bir şey demedim ama baktım konu karışmış,iki cümle de ben kuruyum dedim.
|
Burada olayı sen tam doğru anlamamışsın. Ben bana yapılan yakışıksız muamele karşısında ne ağladım, ne incindim. Ben böyle ilkel tepkilere çok alışığım.
Sizler forumlarda deneyimliyseniz, emin ol ben daha az deneyimli değilim. Ne yapıyorsam bilerek yapıyorum. Dün ben ne ağladım, ne kırıldım. Dün ben sadece bu ilkel savunmacı zihniyeti teşhir ettim. Onları zorladım. Onların çaresiz saldırganlıklarını yüzlerine vurdum.
Çünkü bir insanın fikrine, yazdıklarına, söylediklerine karşı hakaretle, küfürle, ucuz polemik tarzıyla cevap vermek acizliktir. Elinden başkası gelmediği için öyle yapıyordur.
Ve ben bu acizliği her tür görüşten forumlarda gördüm. Hepsiyle de mücadele ettim ve hemen hepsinden de uzaklaştırıldım.
Genç bir arkadaşımızın fikir ve inanç değişimi yaşadığını anlattığı bir başlığın altına benim de sizler gibi kendi görüşlerimi yazmamı "sataşma" olarak nitelemeniz bile tepkiselliği ortaya koyuyor.
Bir kere materyalist din diye bir şey yok..Maddeyi tanrılaştıran birileri de yok..Yok yani..KESİN bu..!
Bilimsel yazıp ünlemle dalga geçtiğini de görüyoruz..
|
Materyalizm tabii ki bir din değil. Orada ironi yaptığım çok belli değil mi? Esprili biçimde materyalizmin maddeyi mutlaklaştıran yaklaşımını eleştiriyorum. Ne var bunda?
Maddeyi tanrılaştıran değil tabii ama onu mutlaklaştıran, ona ezeli ve edebi bir önem atfeden bir yaklaşımı yok mu materyalizmin? "Madde, enerji, fizik evren kendiliğinden hep vardı ve var olacak" diyen materyalizm ve ateizm, maddeyi mutlaklaştırmış olmuyor mu?
İnanç ile bilimi ayırdedemiyorsun ve bu forumda materyalistlerle dalga geçmeye çalışıyorsun..Ondan sonra forum şöyle,o böyle filan..Sen bırak bunları..Materyalizm nasıl bilimsel olmuyor da,senin hayali tanrın bilimsel oluyor;buna odaklan..Senin derdin bu olmalı..
|
Benim hayalî tanrım yok. Ne demek istediğimi anlama gayreti göstermiyorsunuz. Ben aksine, algılandığı hâliyle tanrının olmadığını söylüyorum. Ama "evreni yaratan bir güç var ve o da biziz, bizim birlik hâlindeki ruhumuzdur diyorum.
Buna bilimsel kanıt sunacak durumda değilim. Çünkü ben de bunu yeni öğreniyorum. Ayrıca bunun bizim bildiğimiz bilimle kanıtlanabilecek durumu olmadığını takdir edebilirsin.
Peki bilimsel olarak kanıtlayamıyorsam nasıl ısrarla savunuyorum? Çünkü bu en mantıklı açıklama. Çünkü bu yumurta-tavuk kısır tartışmasının dışına çıkan tek açıklama.
Senin gibi iki kişi daha var forumda..Aynen senin gibi yazıyorlar..Evrimi kabul etmiyorlar,materyalizmi aşağılıyorlar..Buna hakkınız var..Böyle düşünebilirsiniz ama bunu bir şekilde açıklamaya çalışmalısınız..Bunu yapmayıp,mesaj aralarında laf sokmaya çalışırsanız;benim gibi yılların forumcuları tepkiyi koyar size..Her cümleniz,her kelimeniz,her noktalama işaretiniz okunuyor..Bunu unutmayın..
|
Ben materyalizmi aşağılamıyorum, onun hatalı yanlarını eleştiriyorum. Bunu da açıklayıp gösteriyorum. Ama sizler benim gösterdiğim çelişkilere dâir şimdiye dek tek bir laf bile etmediniz. Mesela ateizmin temel çelişkisini söyledim, ona cevap vermediniz. Maddenin nasıl olup da hep var olageldiğini veya birdenbire yokluktan yaratıldığını açıklayamadınız ki bunu zaten yapamazsınız. Bu imkansız.
Eğer gerçekten trol değilsen,sana yazılanlara dikkat et..Spartacus olsun,aliyarasfal olsun,bu kişiler deneyimli insanlar..Bende forum konusunda deneyimli birisiyim..
Burada yazılanları da tamamen üstüne alınma..Sana yazıyoruz aslında ama senin vasıtanla senin gibi düşünenlere yazıyoruz..Seni uyarıyoruz gibi ama aslında senin gibi düşünenleri uyarıyoruz..Her kurulan cümleyi üstüne alma..Çokta önemseme..Yazıp yazmama kararı da sana kalmış..Sen veya ben..Bu forumda yazsak ne olur,yazmasak ne olur..Kimin umurunda..Forum yine aktif olur bir şekilde..
''Yazmıyorum'' filan doğru değil..Sanki cumhuriyet gazetesi burası 
Maaş mı veriyorlar bize?Yooo..
|
Dün benim o iki üç kişiye karşı o tavrımın nedenini demin açıkladım. Kişisel almam bu tür konuları. Bu tür sataşmalara çok alıştım, dediğim gibi. O nedenle hiç umursamam. Dün de umursadığımdan değil, teşhir için öyle yaptım. Forumda yazıp yazmama konusunu da o kapsamda dile getirdim. Yoksa ben ne forumlarda, ne sataşmalar ve blok hâlindeki kin ve nefrete karşı uzun süre direnip yazdım, bilsen takdir edersin.
Spartacus'un dediği o söz senin kabul edebileceğin bir şey mi peki? Yani "materyalizmi tartışma konusu yapmış" olmam? Böyle bir forum suçu olmasını kabul eder misin?
Ben sadece yazılan fikirlere değil, kurulan cümlelere ve kullanılan kelimelere de dikkat ediyorum. Böyle bir titizlik gelişti bende yıllar içinde. Sende de dikkatimi çeken kelimelerden biri: "uyarmak"...
Yani bana karşı yazılan o hakaretler sence bir "uyarı" mı?
Görüyorsun değil mi, bilincimiz dile yansıyor ve bizi ele veriyor. Bundan kaçamıyoruz. Ben bunları gösterince insanlar kendini savunma ihtiyacıyla panikleyip kötü polemik tarzına ve hakaretlere yöneliyor. Ama böyle olmasına gerek yok.
Kendini değil, fikrini savunmalı insan. Doğru olmadığına dâir bir kuşku belirirse içinde, o zaman o kuşkuyu yok etmeye, bastırmaya değil, araştırmaya yönelmeli. Doğru olduğunu anlarsa da hiç vakit kaybetmeden eski hatalı fikirlerini terk etmekten korkmamalı.