Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Dinsel İnançlardan Nasıl Kurtuldum?

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-06-2017, 19:16
Dusunen adam Dusunen adam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Nero´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Estağfurullah! Bunun cahillikle bir ilgisi yok. Bu soru, bizim bilince kavuştuğumuz anlardan itibaren sorduğumuz bir sorudur. "Biz nasıl var olduk? Evren nasıl var oldu?"

Anne babalarımızın "ben nasıl dünyaya geldim?" sorusuna verdiği cevap eskiden "leylekler getirdi" idi. Şimdi bilimsel cevabı verenler çoğaldı.

Tıpkı onun gibi, "evren nasıl var oldu?" ve "biz nasıl dünyaya geldik?" sorularının cevabını da insanlık uzun süre simgesel anlatıma sadık kalarak verdi: "Tanrı yarattı." ve "Adem ile Havva'dan..."

Bu simgesel cevaplara haklı olarak itiraz edenler ise tepkisel olarak karşı uca yöneldi: "Hayır, evren kendiliğinden var oldu (veya hep vardı); canlılık cansız maddeden doğdu; biz insanlar da ortak bir atadan, evrim sonucu meydana geldik."

Bu "nasıl var olduk?" sorusuna verilen cevap insanlık tarihi boyunca iki uçtan birine gidip geldi. Tek tek her insan da bu soruya hayatının çeşitli dönemlerinde iki uç arasında yolculuk yaparak farklı cevaplar vermek durumunda kaldı. Sık sık bu sorgulamayı yapıp, her defasında verdiği cevabı sağlamak, sağlamlaştırmak istedi insan.

İlk neden arayışı bir kısır döngü hâlinde devam edegeldi. "Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan?" gibi bir tartışmaydı bu. Demek ki soruyu soruş biçiminde bir hata vardı.

Eğer bizim algıladığımız maddî, fizik evreni algıladığımız gibi mutlak ve kalıcı bir olgu gibi ele almaya devam edersek bu sorunun cevabını arayış çabası hep sonuçsuz kalır. Evren mutlak ve kalıcıysa ilk neden arayışımızda o da cevaplardan biri olmayı sürdürür.

Oysa evrene mutlak olmayan, geçici ve aldatıcı bir olgu gözüyle bakarsak, yani kuantum fiziğinin maddeyi ve evreni keşfinden yola çıkarak doğru biçimde yaklaşırsak, o zaman ilk neden arayışımızdan evren ve madde seçeneği kendiliğinden çıkar.

Ve cevap kendiliğinden aydınlanır: maddeyi bilinç yaratmış olmalı. Burada ilk yaratıcının bilinç ve ruh olduğu ortaya çıkıyor. Ama bu ilk yaratıcı bizden ayrı bir varlık değil, bizzat biz oluyoruz. Bu "biz" tek tek bizlerin toplamı anlamında değil, aksine bizler, tek bir varlığın bu iluzyonlu evrende bölünmüş hâlleriyiz.

Madde geçici, ama ruh ve bilinç asla kaybolamaz, yok olamaz. Bunu düşünmek bile doğru cevabın yönünü işaret ediyor.

Anlattiklarinizdan pan(en)teizm fikrini savundugunuzu anladim.
Alt 15-06-2017, 20:20
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Nero;bir tartışma başlatmışsın..Şöyle demişsin;
Klasik kitaplı dinlerin monoteist tanrı algısına veda ederek ilk aşamayı başarıyla tamamlamış oluyorsun. Sırada, materyalist dinlerin maddeyi tanrılaştıran bilimsel(!) dinine de veda ederek ikinci aşamayı geçme kısmı var.
Öncelikle bu aşamalara filan gerek yok..Sanki aşama aşama ilerleyip,arkadaş huzura erecekmiş gibi bir algı yaratmaya gerek yok..
Bak ben ateistim..En sivri,en keskin,en marjinal olanlarından..Ateiste ateizmi anlatacak durumdayım..Bunu da çok yaptım..Bizim ateistlerimiz bile ateizmi tam olarak kavramış değiller..Kimi uzaylıya inanır,kimi ahlaka..Kimi de ''ileride kanıt bulunursa tanrıya inanırım'' der..Neler neler..
Bu durumdayken diyorum ki;ateist olmak öyle iyi bir şey değildir..Görecelidir bu konular..Ateizmi abartmayın..Ateizmi aydınlanmak,gözlerini açmak,uyanmak gibi izah edebiliriz ama Türkiye gibi iğrenç bir ülkede ateist olmayı iyi bir şey olarak sunamam ben..Sorgulasınlar,yukarıda dediğim gibi evrimi öğrensinler..Bunlar yapılsın ama tamamen tinsel/spiritüel inançlardan kopmak;her bünyeye iyi gelmeyebilir..Türkiye'nin konjonktürü de belli..İnsanların bir sürü derdi var..Bir de bu dert(gerçekten derttir/sıkıntıdır) eklenirse,hayat çekilmez olabilir..Belli bir konumda değilseniz,ateizm size ağır gelebilir yani..

Hayatın gerçeklerini es geçip,''birinci aşama tamam,sırada ikinci aşama''gibi çocukça cümleler kurmaya gerek yok..

Diğer aşama,tam bir trollük zaten..Ciddi ciddi materyalist kafaya sahip olanlara sataşıp,bu insanlarla dalga geçip;sonra tepki gelince ağlamakta çocukça..Madem sataştın,sana edilen lafları kabul edeceksin..Ben sana özellikle bir şey demedim ama baktım konu karışmış,iki cümle de ben kuruyum dedim..

Bir kere materyalist din diye bir şey yok..Maddeyi tanrılaştıran birileri de yok..Yok yani..KESİN bu..!
Bilimsel yazıp ünlemle dalga geçtiğini de görüyoruz..
Demek ki senin hayali tanrın bilimsel..Kanıt?Yok..Kanıt yoksa,nasıl bilimsel oluyor?
İnanç ile bilimi ayırdedemiyorsun ve bu forumda materyalistlerle dalga geçmeye çalışıyorsun..Ondan sonra forum şöyle,o böyle filan..Sen bırak bunları..Materyalizm nasıl bilimsel olmuyor da,senin hayali tanrın bilimsel oluyor;buna odaklan..Senin derdin bu olmalı..

Senin gibi iki kişi daha var forumda..Aynen senin gibi yazıyorlar..Evrimi kabul etmiyorlar,materyalizmi aşağılıyorlar..Buna hakkınız var..Böyle düşünebilirsiniz ama bunu bir şekilde açıklamaya çalışmalısınız..Bunu yapmayıp,mesaj aralarında laf sokmaya çalışırsanız;benim gibi yılların forumcuları tepkiyi koyar size..Her cümleniz,her kelimeniz,her noktalama işaretiniz okunuyor..Bunu unutmayın..
Alt 15-06-2017, 21:10
Nero Nero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Bu başlık altında polemik yapmayacağını belirtmiştim. Bu konuda kararlıyım, ancak 2 konuya cevap vermek istiyorum. Birincisi, Dusunen Adam'ın sorusuna: hayır panteist değilim. İkincisi, hayır evrim teorisine karşı değilim.

Bu konularda yarın ayrı bir başlık açıp daha kapsamlı cevap vereceğim. Özellikle Ahlaksız'ın değindiği hususları ciddiyetle ele alıp cevaplayacağım.

Özellikle algı konusuna değineceğim. Biz ne söylüyoruz ve bunlar nasıl anlaşılıyor; bunlara yer vereceğim.

Not: forumda yazma niyetim pek yok. Bu kararımı şimdilik, bu bir veya iki yazıyı için erteliyorum.
Alt 15-06-2017, 22:11
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Nero;mesela ''materyalizm bir dindir'' diyorsun değil mi?Yapacağın şey,bir konu açarak bu konuyu ortaya koyman..Eğer söyleminde ciddiysen,yazını ciddi kaynaklarla desteklemen lazım..İmzamdaki ufak yazıma/konuma bakacak olursan;yazımda/iddiamda ne kadar ciddi olduğumu,yazıda belirttiğim kaynaklara bakarak görebilirsin..
Materyalizm şudur ve bu görüşlerimi şu şu önemli kişilere dayandırıyorum demen lazım..
Din şudur ve bu görüşlerimi şu şu önemli kişilere dayandırıyorum demen lazım..
Mesela din tanımı yaparken,Yaşar Nuri Öztürk'ten alıntı yapamazsın..Mesela Mircea Eliade din için şöyle demiş demelisin..Yani mümkün olduğu kadar objektif kişilere sırtını dayamalısın..
Sen böyle bir şey yapmıyorsun..Üstelik materyalizm dinler diyorsun..Yani birden fazla materyalist dinler varmış gibi yazıyorsun..
Ya da tamamen kişisel fikirlerine dayanarak bir yazı yazabilirsin..Bu da olur..
Mesela forumda ''uzaylılar olamaz'' diye bir yazı yazdım ben..Tepki de aldım..Hatta spartacus'ta konuya dahil olmuştu ve bana karşı birşeyler yazmıştı..Bende baktım ortam gerginleşiyor,konuyu terk ettim..Pekte umurumda değil yani uzaylıların varlığı/yokluğu..Konu içinde diyeceğimi dedim,gerisi okuyucuların bileceği iş..Başka konularda da ''ya sen uzaylılara inanan materyalistsin'' filan demedim kimseye..

O kadar üstünde durulacak konu var ki..Bir tanesi üzerinde uzunca bir süre durmaya gerek yok..

Eğer gerçekten trol değilsen,sana yazılanlara dikkat et..Spartacus olsun,aliyarasfal olsun,bu kişiler deneyimli insanlar..Bende forum konusunda deneyimli birisiyim..
Burada yazılanları da tamamen üstüne alınma..Sana yazıyoruz aslında ama senin vasıtanla senin gibi düşünenlere yazıyoruz..Seni uyarıyoruz gibi ama aslında senin gibi düşünenleri uyarıyoruz..Her kurulan cümleyi üstüne alma..Çokta önemseme..Yazıp yazmama kararı da sana kalmış..Sen veya ben..Bu forumda yazsak ne olur,yazmasak ne olur..Kimin umurunda..Forum yine aktif olur bir şekilde..
''Yazmıyorum'' filan doğru değil..Sanki cumhuriyet gazetesi burası
Maaş mı veriyorlar bize?Yooo..
Alt 16-06-2017, 00:56
Cadiz Cadiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kilitleyin konuyu arkadaşım konu uzayacak belli ki açmaz olaydim pişman oldum birbirlerini kırdı insanlar
Alt 16-06-2017, 01:25
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili Cadiz hoşgeldiniz.

Pişman olacak bir şey yapmadınız. Siz kendinizi ifade etmeye devam edin.

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 16-06-2017, 08:57
Üyeliğini Sonlandırmış

Cadiz´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kilitleyin konuyu arkadaşım konu uzayacak belli ki açmaz olaydim pişman oldum birbirlerini kırdı insanlar
Yok, ben kırılmadım sevgili Cadiz. Kimseyi de kıracak bir şey yazmadım. Sadece bir ziyniyeti, yasakçı ve farklı fikirlerle baş edemeyince saldırganlaşma zihniyetini kırmaya çalıştım.

Yine de bu yazındaki endişene saygı duyarak dün akşam yukarıda sözünü ettiğim ayrıntılı cevabımı yeni bir başlık altında vereceğim.
Alt 23-08-2017, 16:28
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Cadiz´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Öncelikle herkese merhaba...

Yaklaşık "1" yıl kadar önce sorgulama isteği ile uyanan .. süreç ...

Daha uzatılır ama kısa keseyim sıkılmayın.
Tek ricam "LÜTFEN" bir kaç yorumda olsa birşeyler yazmanız ben henüz daha yeni sayılırım çünkü içimde 'korku' yaşıyorum sorgulamaya ve orucu bıraktığımdan beri.
Daha tam koptuğum söylenir mi net cevap veremiyorum ama bir şeylerin koptuğu gayet açık.
TEŞEKKÜRLER.
Öncelikle merhaba.biz de korktuk/korkutulduk ama ne denir bilmiyoruz

an gelir --/ atilla ilhan
an gelir şiirindeki "an gelir" vurması ,ordaki boşluk
an gelir
onu biliyoruz..
,
an gelir korku dediğiniz sele kapışır umarım...o anlamda /o halde..

--
işte korkunun da gereksiz olduğu/fiziksel olduğunun çözümlendiği ya da zihinsel olduğu gibi yaklaşımlar .Ama bilmek rahatlatır... çözmek rahatlatır, anlamak, kavramak çözümler rahatlartır. Kimse kimseye ikna veremez. Diğerlerini yolundan gitmek.. birileri birilerine güvenip yürüyor. Bu anlamda verilecek kanıt yok..

Belki de tam bir empati/bağ kuramadım. yani zaman çözecektir/ getirecektir anlamında...
ya da -sizin- kişisel bağımsız çözümünüz probleminiz anlamında..

biz yıktık tanrıyı onu söyleyebiliriz
yerine şimdi umur dikiyoruz
dinleri de yıktık
tanrılara inanmıyoruz cehennemden felan da korkmuyoruz bunu açık öz-güvenle canı gönülden/yürekten söylebiliriz
inanlığım ya da eminliğimi sorabilirsiniz. bin tanrı gücünde. tanrılarla işimiz var...
korkmayın...
Alt 23-08-2017, 16:48
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Dusunen adam´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
, madde nasil olusmus olabilir?
madde oluşmuş olmayabilir. Bir şeylerin oluşmasına gerek yok. Oluşma bozuk fiil/durum

Maddenini oluşması bir sorunsal.. maddenin oluşması demek baştan bozuk. ortaya böyle bir sorunsal ya da düşünce koymak anlamında...

maddenini oluştuğu fikri?
bi şeylerin oluştuğu (olma fiiline bağlı oluşma, madde olmayanın madde olana oluştuğu/dönüştüğü savı anlamında) ve maddenin/ birşeylerin artık madde değilken madde olmaya (maddeye dönüşmeye) başladığı değilse eğer hiçbir şeylerin yokken vara geldiği ve hiçbirşeylerin yoktu durumundan varolduğu gibi öndüşünmeler, önanlamlar öne sürer

madde olmayanken olan mı oldu?
madde madde olmayanken ve madde değilken madde mi oldu?
soru basit
yoktu da var mı oldu?

Maddenin bi şeyden oluşması, maddenin neyden oluşması
maddenin niye oluşması? niye maddenin oluşması
maddenini oluşması gibi bir sorunsalı kim ve ne ortaya koyuyor/dayatıyor ki?

Maddenin oluştuğu gibi bir sav öne süren ve maddenin( fizik varlığın, fiziksel varoluşun önceden ) olmadığını ya da fiziksel varolanın ya da varolamayan olan şeyin adının/cinsinin madde olmadığını ama artık -sonradan/zamanda (ya da zamanın yokken başlamasıyla) bunun maddeye dönüştüğünü ama şimdi geçerliliğini ve gerçekliğin madde olarak bilinen olduğunu anlatan bu bildiren maddenin varlığını tanıtlar dersekte yalan olur öndeki yalanı gizler ve saklar
hayır bu ifade yokluğu tanıtlar önceler ve bildirir
siz yok görüyorsunuz?
bir şeyler yokken varageldi biliyorsunuz

Bi şeylerin oluşması ve oluşmaya başlaması? anlarsınız ya bu bir soru işareti
Maddeye dayanak madde olan ya da olmayan vardır/madde nasıl sınıflanacak madde nedir?
Maddenin kendi olan hep vardı...

maddenin madde gibi olmayandan nasıl oluşmuş olması ya da dahası maddenin oluşmuş olması gibi bir irade ortaya atmaya/koymaya böyle bir tanıt tanılamaya ve bildirmeye gerek yoktur diyoruz
yokluğu/yokluğunu tanıtlıyor ve bildiriyorsunuz...

madde diye bir şey var-gerçek... biz maddeyi tanımlayabiliriz.
madde fiziksel olan şeyin fiziksel varlığı
yok olan?- bir anti
hiç olmayan gib ibir durum düşündünüz mü?

madde nasıl oluşmuş olabilir sorusu bozuktur-tanıtlanmaz tanınmaz
böyle bir kipimiz yoktur
maddenin oluşması gibi bir öndüşünceye -bizce gerek yoktur

"Biz nasıl var olduk? Evren nasıl var oldu?"
biz nasıl varolduk diye bir sorunsal yoktur.
yoktuk varolduk /yokken varız tanıtı

bu geçmişe dayanaklık tutan irade ve işlerin geçmişte yapıldığını bildiren belirten beyanlar? ve tanıtlar bozuk
anlıyorsunuz ya...

ben şimdi /burda/ varım.nokta...

"Biz nasıl var olduk? Evren nasıl var oldu?"
bu soru işleri zamana ve geçmişe havale ediyor... anlıyorsunuz ya...
bu iş geçmişte oldu/oluyor diyor... -oldu bitti mi? zaman nasıl? bağışık

spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hoşgeldin...

yaratmak-yaratılmak kelimesinin, fizikte karşılığı yok, böyle bir fiil-fail yok-ihtiyaç da, gereği de yok-...
işte bunun gibi, olmak olunmakın neden karşılığı var?
evren varoldunun ve evren başladının ve bu anlamda failin ya da fali olmayanın hareketsizlikten ve durağanlıktan ya da yoktan/hiçten/bir belirsizlikten harekete ya da olmaya oluşmaya durup varolması gibi anlamlar taşıyan işlerin/fiillerin ve durumlarında bizce fizikte ne işi var ?

saygılar...

--

madde vardı ..geçerli
yokken varoldu demiyoruz
--
madde şimdi var
madde geçmişte vardır
madde bir öngeçmişte yok değildir
yargılarım bunlar
--
bankın madde nasıl varoldu? .. di li geçmiş zaman kalıbı .. madde geçmişte varoldu...
bundan önceki başka bir di li geçmiş zamanda madde yoktu-sonra madde varoldu tanıtı
zamanla ilgili ???

"varol-du" da ki 'du' kalıbı bu işin geçmişte olup bittiğini başladığını önsayıyor ya da tanıtlıyor sadece... bu anlamda zaman/tekdüze -

Tıpkı dayanak yapmadığım gibi tanrıyı; bir yoklugu, hicligi, bir bilinmezi ve bilinmezciligi de ve bir olma durumunu da (başlama ve olma fillini de diger fail gibi) olmaya ihtiyacı da , hareket başlaması gibi düşünceleri de düşünceme dayanak yapmayacağım diyorum özetle...
Alt 23-08-2017, 16:59
Üyeliğini Sonlandırmış

uydurtu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
biz nasıl varolduk diye bir sorunsal yoktur.
yoktuk varolduk /yokken varız tanıtı

bu geçmişe dayanaklık tutan irade ve işlerin geçmişte yapıldığını bildiren belirten beyanlar? ve tanıtlar bozuk
anlıyorsunuz ya...

ben şimdi /burda/ varım.nokta...

bu soru işleri zamana ve geçmişe havale ediyor... anlıyorsunuz ya...
bu iş geçmişte oldu/oluyor diyor... -oldu bitti mi? zaman nasıl? bağışık
...

"Biz nasıl var olduk" diye bir sorunsal yok mu? Bu temel önemde bir soru ve sorunsal değil mi? Bu sorunun türevi başka sorular da çıkmıyor mu ortaya? Mesela Evrim teorisi bile bu sorunsalın ve devamındaki soruların cevaplarından biri olarak ortaya atılmış.

Zamanın doğrusal olmadığını anlatmak mı istiyorsun? Eğer öyleyse katılırım sana.

Önerilen Siteler