Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 26-02-2008, 02:31
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Kürt Meselesi

sayın sahin

öncelikle kürt degilim, türk kökenliyim. Devlet 90 lı yıllara kadar Kürt kimligini yok saydı inkar etti. Bu memlekette her şey olabilirdiniz ama Kürt olarak olamazdınız. Ancak ve ancak Türk olarak olabilirdiniz. Bu memlekette 30 sene evvelsi Kürdüm denek suçtu. İsmail Beşikçi neden ömrünün 17 senesini cezaevlerinde geçirdi acaba açıklayabilir misiniz.

* Dikkate alınması gereken şudur. Elnette bu ülkede herkese sınıfsal baskı vardır bu ayrı ama kürtlerin üzerinde hem sınıfsal hem de ulusal baskı vardır. Bunu görmek gerekiyor. Adamın ana dili yok sayılıyor, Kürtçe yok sayılıyor ama adama siz de dahil olmak kaydıyla Kürt diye isim takıyoruz.

* Bu ülkede yıllarca Kürtlerin kart kurt oldukları söylenmedi mi. Hem de en yetkili agızlardan. Demek ki bir haksızlık olmuş. Başka bir türlü sömürü olması bir sömürü yöntemini haklı çıkarmaz herhalde. Devlet Kürt kimligini reddetti şimdi ise kabul etmeye yöneliyor, yeterli degil mi sizce.

* *Bu ülkede hala Kürt kimligi yoktur ve herhangi bir kanu kuruluşuna Kürdüm diye başvuramazsınız. Yanılıyorsam siz bana dogrusunu yazın. Ancak Türk olarak başvurabilirsiniz. İnsanlar kendilerini nasıl görmek istiyorlarsa öyle olmalıdırlar.

* * saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 26-02-2008, 03:29
sahin sahin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sn. Dilaver,

Görüşlerinizi sırası ile ele alacak olursak bu ülkede düşüncelerini ifade ettiği için hapislerde yıllarca misafir olan tek yazar herhalde *İsmail Beşikçi *değil.

Elli yaşına merdiven dayadım bu yaşıma kadar çocukluğumda, gençliğimde, mahallemde. yaşadığım apartmanımızda kürt kökenli aileler ile birlikte yaşadık beraber yedik beraber içtik. Birbirimizin problemlerine dertlerine sıkıntılarına mutluluklarına ortak olduk. Çocuklar olarak hep birlikte büyüdük halen de görüşüyoruz hiçbiri kimliğini gizlemeye gerek duymadı.

Kamu kurumuna başvurma konusuna gelince el insaf diyecek bir laf bulamıyorum. Türkiye'de yaşayan herkes etnik kimliğine bakılmaksızın Türk vatandaşıdır. Bu sebeple hiç bir kamu kuruluşunda sizin etnik kimliğiniz sorulmaz. Herhangibi bir hizmeti almak için başvurup etnik kimliğinden dolayi alamadığınız bir hizmet var mı ?

Konuyu detaylandırırız demiştiniz ama hala tam anlamıyla bir detaylandırma ve çözüm önerisi göremiyorum.

Saygılarımla

Dört nala gelip uzak Asyadan Akdenize bir kisrak basi gibi uzanan Bu memleket bizim.
Alt 26-02-2008, 12:03
Üye

Günlerdir bir çok arkadaş Kürt sorunun temeline inmek , *irdelemek , ve OGRENMEK istediğini belirttiyor. Fakat gelen yanıtlar doyurucu olmamakla birlikte mazlum edebiyatından öteye geçmiyor. Bir Allah'ın kulu çıkıp mertçe arkadaş sen şunları yapabiliyorsun ama biz kürt kökenli olduğumuz için yapamıyoruz bu sebeple hedefimiz bu bu sorun bu şekilde aşılır diyemiyor.

Arkadaşlar hedefi belirtmekten sakınıyorlar ama ben Hasan Bildiricinin bir yazısından alıntı yaparak niyetlerini ortaya koyayım;

Bu ara iyi şeyler de oluyor. Barzani Kürdistan, Talabani Irak devlet başkanı. Suriye Kürtleri ayakta. İran çatırdıyor. Kaderini Türkün arkadan vuran namlularına teslim etmek istemeyenlerin direnişi başka mecralarda sürüp gidecek.

Kürdün çocuklarına tecavüz eden, dağlarından ölü gerilla indiren, Kürt önderlerini hapislerde ve sürgünlerde çıldırtan, çocukların dünyaya açılan dillerini ağızlarına tıkayan bir devletin demokratikleşmesi doğrusu ilgi çekici değil.

Herkesin Kürt çözümü kendisinin olsun. Güney Kürdistan örneği, benzer davlardaki emsal bir mahkeme kararı gibi duruyor Kuzey Kürtlerinin önünde. Güney Kürdistan’a devlet, Kuzey Kürdistan’a ölüm olmaz. Güney Kürt liderlerine devlet başkanlığı, Kuzey Kürdistanlı liderlere sürgün ve hapis olmaz. Güney Kürdistan’da yasal Peşmerge gücü, Kuzey Kürdistan’da korucu ve itirafçı ordusu olmaz. Bu biçimsiz elbiseyi çıkarıp atmak için Kuzey Kürdistanlıların sayısız mazereti ve yolu var. Türk namluları demokrasi değil ölüm getirir ancak.

Yine de fazla gerilmenin anlamı yok. Barzani’nin başkan seçilmesini önemsemiyormuş gibi görünüp aslında yüreğinin tam orta yerinden vurulan Türk ırkına dayalı devletin Kürtler karşısında diz çökeceği günler çok uzak değil. Dağlardan her gün birkaç Kürt gencinin cesedini indirmiş olmak kaçınılmaz sondan kimseyi kurtaramaz. Türk ırkının Kürtleri yönetme hakkı yoktur. Pek uzak olmayan bir gelecekte Kürdistan’ın dört parçasını da Kürdistanlılar yönetecektir. Ortadoğu’da Kürtler için adalet yoksa hiç kimse için adalet olmayacaktır...http://www.pwdnerin.com/modules.php?...howpage&pid=97

Diğer yazılarımda belirttiğim gibi yıllarca bu ülkede hiç bir şekilde katma değer yaratmadan, vergi vermeden, üretime hiç katılmadan, elektrik, su, ekmek bedava yaşayacaksın, bu ülkede 12 Eylül koşullarında sadece Kamberler değil binlerce kişi yattı işkenceden geçti. Kamberin anası ana da bizim anamız ana değil mi ? İsmail beşikçi gibi bir çok yazar hapishanelerde yattı tek yatan ismail beşikçi değildi. Yaşam koşulları diyorsanız gelin Ankara'nın istanbul'un yakın köylerinin haline bakın bu gerçekleri bir kenara bırakıp mazlum edebiyatı yaparak Türk devletin Kürtler karşısında diz çökeceği günler uzak değil diyeceksin. Kusura bakmayın bunu hayal eden arkadaşlar *daha çok beklerler... Aslında bu tam anlamıyla azınlığın şımarıklığından başka bir şey değil... Yine bir alıntı yaparak konuya son noktayı koyalım...

Türkiye'de Kürt sorununa mümkün olan en insani açıdan bakan insanlar bile son günlerde büyük bir düş kırıklığı yaşıyor.

Ben artık bu davranışların, "Kürtlerin hakları" gibi haklı bir zeminden çıkıp, akılsızca bir "azınlık şımarıklığı" haline dönüştüğünü düşünüyorum.

Hiç çekinmeden de adını aynen böyle koyuyorum:

"Azınlık şımarıklığı..."

* * *

Şımarıklık, cezası şu veya bu şekilde, ama mutlaka verilen bir insan zaafıdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin aklı başında Kürt vatandaşlarının, bu şımarık azınlığın yol açtığı ve açacağı sorunları çok iyi gördüğüne inanıyorum.

Şımarık azınlıklar, günlük isyanlarının kalıcı bir sonuç alacağını düşünürler.

Oysa dünyanın bu bölgesinde, şu anki konjonktürün, sadece ve sadece Amerika'nın buradaki varlığı ile korunabilen geçici bir denge olduğunu düşünmezler.

Yarın bir gün ABD, Vietnam'dan çekildiği gibi Irak'tan da çekildiğinde, buralarda eski çoğunlukların öfkeleriyle baş başa kalacağını hiç düşünmez.

Şımarık azınlık, yarın İran'la, Suriye ve Irak'ın Araplarıyla baş başa kaldığında, sığınacağı tek koruyucunun yine Türkiye olacağını aklının ucundan bile geçirmez.

* * *

Hadi sokaktaki o işsiz güçsüz genç bunları düşünmez.

Peki lüks odasında maroken koltuklar üzerinde poz veren Diyarbakır Belediye Başkanı'ndan daha farklı davranması beklenmez mi?

Başka türlü davransa, hem o şımarık azınlık için, hem de Diyarbakır'ın sessiz sakin insanları için çok daha yararlı sonuçlar alınabileceğini hiç mi düşünmez?

Ama dünya konjonktürü böyle.

Çoğunlukların huzurlu bir hayat hakkını bir saniye bile düşünmeyen güya "sivil toplum örgütleri" o aktif azınlıkları şımarta şımarta bugüne getirmiştir.

"Şımarık azınlıklar" artık günümüz toplumlarının ortak belasıdır.

Hayatın her alanındaki şımarıklıklar, inşallah bütün dünyada otoriter, hatta totaliter duyguları körüklemez... http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...rih=2006-03-31

Dört nala gelip uzak Asyadan Akdenize bir kisrak basi gibi uzanan Bu memleket bizim.
Alt 26-02-2008, 19:27
Kıdemli Üye

Sayın Sahin bu olayın o kadar dallanıp budaklanacak, öküz altında buzagı aranacak sayfalarca yazılacak tarafı yoktur. Olay son derece nettir. Kürtler dediginiz gibi bu ülkede Kürtlüklerini reddederek her şey olabildiler. Cumhurbaşkanı bile olabildiler. Ancak bir tek Kürt olamadılar. Meselenin özü budur. Kürtlerin Türk degil de Kürt olabilmesi. Onlar kendi kimliklerini istiyorlar. Türk degil de Kürt olduklarının yasal olarak kabulünü istiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devletinin eşit statüde Kürt kökenli vatandaşları olmak istiyorlar.

* * Bu zamana kadar Kürt kimligi yok sayıldı, başka bir başlıkta da bir vatandaşımız Kürtlerin Türk oldugunun kanıtlarını yayınlayacakmış. Yayınlasın bakalım. Tüm tarihimiz boyunca zaten bunlar yayınlandı ve Kürt yoktur dag Türkü vardır denildi. Geldigimiz noktada ise Kürt realitesi en yetkili agızlar tarafından bile kabul ediliyor.

* * *Kaldı ki bir insan kendini ne olarak tanımlıyorsa odur. Ben Türküm diyorsa Türktür, Rumum diyorsa Rumdur. Etnik kimlikler sadece cografyadan ileri gelen kimliklerdir ve insanlıgın evriminde degişik etnisiteler yoktur. Degişik tarihlerde deişik göçler ve toplumların bir arada o cografyaya ve topluma has diller geliştirmeleri bu farklılıga yol açmıştır. Bu yüzden kimseye kendi kafanıza göre bir etnik kimlik biçemezsiniz. Olguları gözlemlendigi gibi tanımlamak gerekiyor. Kürde de Kürt demek ve yasal haklarını vermek gerekiyor.

* * *Bugün devlet bile bir takım utangaç adımlar atabilmiştir ama bunu zorla yapmıştır. Bu adımlar baştan atılmış olabilseydi ne bunca kan dökülürdü ne de bu kadar ekonomik kayba ugranırdı. Bakın yukarıda Tarhan Erdem'in güzel bir yazısını astım. Orada yapılan sadece Almanya yerine Türkiye, Türk yerine de Kürt sözcüklerini koymaktır. Türkler için Almanyada istedigimiz hakları Türkiyede Kürtlere tanıdıgımız an kan da durur, gözyaşı da.

* * *Hiç bir şey bir gencin yaşamından daha önemli olamaz. Kanı durdurmak kolaydır, yeter ki istensin. Kürtler Kürt olmak istiyor ve Kürt kimlikleri ile Cumhurbaşkanı, genelkurmaybaşkanı vs olmak istiyor. Bu çok açık degil mi. Bunu da yüzyıllardan beri istiyorlar. Abd yokken de istiyorlardı, şimdi de istiyorlar. Bu yüzden 28 kere isyan etmişler, bastırılmış, şimdi ise 29 cuya kalkışmışlar. Bu da bastırılabilir ama bunun sonu yok.

* * * Bu iforumun orta sayfalarına dogru olan yazımı okursanız orada gerekçeler de var, çözüm önerileri de. Tekarar tekrar yazmaya gerek yok.

* * * *saygılarımla

Nazım Hikmet

Alt 26-02-2008, 20:14
Üye

Sn. Dilaver,

Yapmayın Allah aşkına bu olayın o kadar dallanıp budaklanacak, öküz altında buzagı aranacak sayfalarca yazılacak tarafı yoktur. Olay son derece nettir diyorsunuz fakat işi kimliğe bağlıyarak hala geçiştiriyorsunuz.

Yazımda yer verdiğim Hasan Bildirici'nin ''Türk ırkına dayalı devletin Kürtler karşısında diz çökeceği günler çok uzak değil.'' cümlesi ile ilgili tek bir kelime etmiyorsunuz. Biz öküz altında buzağı aramayalım ama bu cümleyi ne yapacağız...

Benim yazdıklarım açık, Lozan anlaşmasında Kürtler de Türkler gibi Türkiye Cumhuriyetinin asli unsuru sayılmışlardır... Sadece onlar mı; Çerkezler, Çeçenler,Arnavutlar,Boşnaklar, Lazlar,.. yani Türklük üst kimliğini kabul eden herkes bu kategori içinde yer almıştır... Anlaşmanın yapıldığı evrelerde ve daha sonrasında ne Kürtlerden ne de diğerlerinden “bizi de azınlık statüsüne sokun!” diye bir talep gelmemiştir...

Zaten Atatürk ve cumhuriyeti kuran “irade” Türk Kürt ayrımını düşünmemiştir bile. 1000 yıllık bir birlikteliğin getirdiği evlenmeler,karışmalar sonucu bu ayrımı yapmayı mümkün kılamıyor... Cumhuriyet Türkiyesinde geçmişte olduğu gibi bugünde de kamu yönetiminde insanlar görev alırken hiçbir zaman etnik yapı gözetilmemiştir. Bilakis; kırsal kesim olmasından,kış şartlarının tarıma elverişli olmamasından dolayı kendisini Kürt hissedenlerin kamu yönetiminde yoğunluklu olmaları bunun en güzel örneğidir. Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek tepesine oturan bir cumhurbaşkanının “ben Kürdüm” diye öğündüğünü geçmişte görmüştük...

TBMM başkanları Kürtlerden de seçilmedi mi? Başbakanlardan Kürt kökenli olan bir sürü... Genelkurmay başkanlarından yok mu? Bakanlardan uluorta uluorta Kürtçe konuşarak Kürt olduklarını söyleyenler hala mevcut...Parlementoda Kürt kökenli milletvekili sayısını biliyormusunuz ?... Devletin kurumlarındaki müdür,şef amir ve memur kadrosunda bir çok Kürt görev almıyor mu ? Odalar,borsalar,dernekler ve bunun gibi kuruluşlardaki Kürt yöneticilere ne diyeceksiniz? Ve en önemlisi Türk Silahlı kuvvetlerinde General/Amiral, subay ve er olarak askerlik yapan, bunu yaparken de başta İstiklal savaşı olmak üzere, içerideki isyanlarda,Kore de,Kıbrıs da ve bölücü örgütlere/PKK/ ya karşı savaşan ve şehit düşen askerler içinde Türk- Kürt ayrımı varmı?...

Ekonomik zorluklar sonucu intihar edenlerin kimlikleri soruluyor mu? Güneydoğuda kolluk kuvvetlerinin “zulmünden” bahsedenler Ege de aynı şikayeti yapanların olduğunu bilseler iyi olur...

Yoklukta eşit değilmiyiz ? Varlıkta Kürt kökenli zengin iş adamları daha yoğunlukta değilmi? Aynı okullarda aynı sıralar paylaşılmıyormu? Hizmet almada Manisa’nın Yunt Dağı, Demirci,Selendi... Muğla nın İzzettin, Dodurga köylüleri, inanınki doğudaki köylerden geri kalır tarafı yoktur...Yozgat’a gidin,Çorum a gidin, Kastamonu’ya gidin buraların Pülümürden farkı varmı ? İnançta bir sıkıntı varmı?

Tüm bunlar Kürt Türk ayrımının olmadığın varlık ve yoklukta,nimet ve külfette, hizmet ve adalette eşit olduğumuzun bir kanıtıdır..

Alt 26-02-2008, 23:39
Kıdemli Üye

Sayın sahin, Hasan bİldiricinin ne deyip ne demedigi beni ilgilendirmiyor. Siz dilaverin fikirlerini ögrenmek istediyseniz ben onlara cevap veriyorum. Hasan bildiricinin ise kendisi ile *muhatap olun.

* *Anlamıyorsunuz ve anlamamkta da direniyorsunuz. Bu ülkede Kürt kimligi ile kimse bir şey olamamıltır. Ancak Kürtlügünü inkar ederek ve Türküm diyerek bir yerlere gelebilmişlerdir. Sorunun özü de budur. Bakın sayfalarca yazdım. Bu ülkede Kürtçekonuşana kelime başı 5 krş ceza verilmiştir. Bu mu Kürt kimliginin kabulü.

* *Bana ben türk degil de Kürdüm diyen bir örnek gösterinki yeri cezaevinden başka bir makam olmuş olsun.

* *Şimdi yarın Kürtler Irakta bir kürt devleti kursalar ve deselerki bu ülkede yaşayan herkes Kürttür, Türkmenler de sizin mantıgınıza göre bunu kabul etmek sorundalar. Ve Kürt üst kimligi altında yaşamak zorundalar öyle mi. İşte tam da olan budur. Türkmelerin Kürt olmasını kabul ediyor musunuz. Aynı mantıkla Barzani çıkacak ve diyecek ki Demokratik Kürdistanda yaşayan herkese Kürt denir.

* * saygılarımla

Nazım Hikmet

Alt 27-02-2008, 03:00
Safirat Safirat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Şimdi yarın Kürtler Irakta bir kürt devleti kursalar ve deselerki bu ülkede yaşayan herkes Kürttür, Türkmenler de sizin mantıgınıza göre bunu kabul etmek sorundalar. Ve Kürt üst kimligi altında yaşamak zorundalar öyle mi. İşte tam da olan budur. Türkmelerin Kürt olmasını kabul ediyor musunuz. Aynı mantıkla Barzani çıkacak ve diyecek ki Demokratik Kürdistanda yaşayan herkese Kürt denir.
Ne kadar sığ ve yüzeysel bir mantık böyle.

Sizin anlamadığınız şey Türklüğün bir milletin adı ama Türkmenlik ile Kürtlüğün ise bir etniste olduğudur.

Etnisiteler milli kimlikte kaynaşırlar.

Dünyada bünyesinde etniste barındırmayan bir millet yoktur. Almanlar için de bu böyledir Fransızlar için de.

Öyle olmasa idi Fransa'da Keltler, Flamenler, Brötonlar Faransız değiliz Brötonluyuz, Keltiz, Flameniz derlerdi. *Ama orada bunu söyletmezler de. Çünkü Avrupa demokrasisinin bittiği yer etnik siyasetin başlaığı yerdir. Asla ve katta etnik siyasete izin vermezler. Verdikleri anda bunun bölünmeye doğru giden bir adım olacğını da çok iyi bilir Avrupalılar. Hele hele Belçika örneğinden sonra...

Kısacası Türk olduğunu ister kabul et ister etme. Zerre kadar biz Türklerin umrunda değildir.
Biz Türkler egemeniz. Türk değilsen egemen olana tâbi olursun ve bir yabancı gibi yaşarsın ve de şikayet etme hakkın olmaz. Ben gel Türk ol demişim sen reddetmişsin. Günah benden gitti.
Ne halin varsa gör, derler adama.

Almanya'daki Türkler gibi efendi efendi yabancılığını yaşarsın. O da ikinci sınıf vatandaşlık demektir. Ama bir farkla: Onlar yüzsüzlük yapıp Almanya hem Almanların hem Türklerindir demiyorlar. O kadar yüzsüzlük de zaten biz Türklerin karakterinde yoktur, Almanların karakterinde de hoşgörünün bu kadarı yoktur.
Alt 27-02-2008, 03:13
Üye

Kendi söylevlerinizde bir yazar oldumu hemen yazıyı asıyorsunuz bana oku diyorsunuz. Aynı düşüncelere sahip başka bir yazar bulup getirdiğimizde de Hasan Bildirici beni ilgilendirmez kendisi ile muhatap olun diyorsunuz.

Kürt meselesinin neden yıllardır çözülemediği çok açık. Yoklukta eşit değilmiyiz ? Varlıkta Kürt kökenli zengin iş adamları daha yoğunlukta değilmi? Aynı okullarda aynı sıralar paylaşılmıyormu? Hizmet almada Manisa’nın Yunt Dağı, Demirci,Selendi... Muğla nın İzzettin, Dodurga köylüleri, inanınki doğudaki köylerden geri kalır tarafı yoktur...Yozgat’a gidin,Çorum a gidin, Kastamonu’ya gidin buraların Pülümürden farkı varmı ? İnançta bir sıkıntı varmı?
Sayfalarca yazıyoruz hepsini görmezlikten gelerek aynı klişe söylevlerle cevap veriyorsunuz.

Amerika talabani ve barzaniye gibi iki kaypak adama güvenecek Irakta kürt devleti kurduracak çok beklersiniz... ABD PKK'yı *kullandı işi bitti ipini TSK'ya çektiriyor. Talabani ve Barzaniyi kullandı işi bitti bir iki ay sonra o görevide yerine getirecek birilerini bulur...

Tarih boyunca kürtler hep birileri tarafından kullanılmıştır önceki yazılarımda vermiştim. O yüzden yarın sığınacak limanınız yine Türkiye olacak başka gidecek yeriniz yok dedim ama sakalımız yokki derdimizi anlatamıyoruz.

Alt 15-03-2008, 11:46
ozgurche21 ozgurche21 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

yaww ancak aptallar onundekı dıregı gormez kürt meselesını gormeyenlerde aptal bır varlıktan oteye gıdemezler
Alt 15-03-2008, 14:10
imhotep - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
imhotep imhotep isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Rahmetli Ahmet Taner Kışlalı'nın güzel bir sözü vardı. Farklılıkları öne çıkarmak istiyorsanız buyrun size Yugoslavya, benzerlikleri öne çıkarmak istiyorsanız buyrun size Mustafa Kemal Türkiyesi ! demişti...

Kürt Sorunu ! Nasıl bir sorunmuş bu ve çözüm olarak ne istenmekte ?

Ve de önemli bir nokta da Ulus ! Ulus ne demektir ? Uluslar nasıl oluşur ? Temellerinde ne vardır ?

Etnik temelle bu konuya bakacak olursak duvara toslarız. O karşı olunan ırkçılıkta kendimizi buluruz. Soğuk kanlılıkla ve evrensel-yerel gerçeklerle bu olayı incelemek daha yerinde olacaktır.

Saygılar

Önerilen Siteler