Sevgili peker ;
İnanışımıza göre,cennet ve cehennemin mekanı ruhumuzdur.
Anlayışımızda,İnsan denilen şey ;Anne karnında embriyo iken ilahi dünyalardan gelen ruh ile birleşince,oluşur.
Bu olaya örnek için cep telefonunu vermiştim.
Cep telefonu beden,kart beyin,"Hat"ta ruh.
Ama bugün,duyma ve görme merkezlerimizin,beyindeki nesnel yerleri bilinirken,"Anlama"nın nasıl gerçekleştiği biliniyor olmasına rağmen "Yer"i konusu hala çözülebilmiş değil.
Yani P.T.T si yok *
Herneyse,anlayışımıza göre ruhun,bedenle ilişkisi,işte bu girip çıkmak,bir yerde var olmak olgusu olmayıp,"Ayna"da yansıma yapan bir şeyin aynada olmaması gibi bir durum.
"Gerçeklikle karşılaştırıldığında, bilimde vardığımız düzey ilkeldir, çocuk oyuncağıdır.
Ama sahip olduğumuz en değerli şey odur." A.Enstein
Biz Bahailer inanıyoruz ki,bu endeğerli şey zamanla,bu manayı da tarif edebilecektir.
Bu manada bakılınca,ölüm ;Telefon hattının aramaya kapatılması gibi düşünülebilir.
Ölüm denen şey gerçekleştiğinde beden kendi dünyası olan "Toprak"a,ruh ta kendi dünyası olan ilahi dünyalarda "Yaşamına" devam ediyor.
Yani kısacası biz,gerçek yaşamın ;Bu dünyada beden formatı ile kısa bir müddet kalan,ruha ait olduğuna inanıyoruz.
Ama,ruh giderken de,dünyada oluşturduğu,"Bilinç"i beraberinde götürüyor,P.T.T sine *
Bazen nesnel bir tarif yapamayız.
Bize ne olduğunu soranlara,ruhum daraldı deriz.
İşte bu ruhun daralması,ferahlaması gibi durumlar, cennet ve cehennem denilen olguların mekanının ruh olduğu anlayışını getiriyor bize.
Ayrıca inanışımıza göre,Tanrıya olan yakınlık cennet,uzaklık ise cehennem olarak tanımlanmakta.
Tabi bu kavramdaki "Tanrı",sevgili okinono'nun muhteşem tanımlaması , Yer cüce "Tanrı"ları kavramındaki "Tanrı"değil.
Onlara olan yakınlık uzaklık olarak algılanmamalı *
Sevgili A.Einstein'ın dediği gibi
"Dünya; kötülük yapanlar değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir."
dolayısı ile "Meşveret"i seviyorum.
Şimdi bir de meşvereti tarif ettirme bana
Çünkü salt kelime manası yetmiyor bu kavramın açıklanmasına.
"İrade"nin yanına "Meşiyyet"te eklenmesi gerekiyor içeriğine.
Basit gibi durur ama "Huruf-u mukattaa" gibidir mübarek *