Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 08-06-2008, 13:45
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Anlaşma Sorunu ve Dil

Saygideger matrixxx;

Yazmis oldugun yazinda, bir yer dikkatimi cekti.

Ortak bir dilimizde yok anlaşamadığımız. (Fransız Türkçeyi anlamaz. İngilizi almanı anlamaz)-matrixxx.

Ortak bir dilimiz, burak ayri dilleri, kendi konustugumuz ayni dilde bile yok.

Cunku kisiler, okudugunu algilamak "bu yazi neden yazilmis?, neyi vermeye calisiyor?" v.s. gibi sorularla, yazilanin icerigini algilayip, katkida bulunmak veya yeni bilgiler eklemek yerine; kendi dogru ve dusuncesinin kabul ettikleriyle mukayese edip. ya kabulleniliyor, ya da karsi cikiliyor.

Buradaki en buyuk sorunda; ne, neyi verenin algilandigi, ne de neye yanit verenin verdigi yanitin bu algiya paralelligi.

O yuzden birak, ayri dilleri; insanoglu ortak dilinde bile anlasamiyor.Cunku amac anlasmaktan ziyade, kimin fikrinin kime ve nasil kabul ettirilecegi, bunun icin verilen mudahele ve ikna olma-etme cabasi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 10-06-2008, 02:14
Matrixxx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Matrixxx Matrixxx isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger matrixxx;

Yazmis oldugun yazinda, bir yer dikkatimi cekti.

Ortak bir dilimizde yok anlaşamadığımız. (Fransız Türkçeyi anlamaz. İngilizi almanı anlamaz)-matrixxx.

Ortak bir dilimiz, burak ayri dilleri, kendi konustugumuz ayni dilde bile yok.

Cunku kisiler, okudugunu algilamak "bu yazi neden yazilmis?, neyi vermeye calisiyor?" v.s. gibi sorularla, yazilanin icerigini algilayip, katkida bulunmak veya yeni bilgiler eklemek yerine; kendi dogru ve dusuncesinin kabul ettikleriyle mukayese edip. ya kabulleniliyor, ya da karsi cikiliyor.

Buradaki en buyuk sorunda; ne, neyi verenin algilandigi, ne de neye yanit verenin verdigi yanitin bu algiya paralelligi.

O yuzden birak, ayri dilleri; insanoglu ortak dilinde bile anlasamiyor.Cunku amac anlasmaktan ziyade, kimin fikrinin kime ve nasil kabul ettirilecegi, bunun icin verilen mudahele ve ikna olma-etme cabasi.

Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygıdeğer Evrensel insan;
Saygıdeğer Pante,
Saygıdeğer Okuyucu,

Evrensel- insan aradan aylar geçmesine rağmen yazımdan bir cümleye değinerek önemli bir noktaya temas etmişsiniz.
Anlık bir yazı yazmış olsam dahi, her cümlemde olduğu gibi bu cümlemde de sorgulanması gereken pek çok şeyin olduğuna inanıyorum. Nasıl yazarsam yazayım, biraz gerçeklik payının olmasını isteyerek yazmaya gayret ederim. Öncelikle o cümlede vermek istediğim mesaj, insanların her alanda ayrılmışlık felsefesinin doğal bir sonucu olarak meydana getirdiği ayrık kümelerin neden olduğu ayrılığın diline de yansımış olduğudur. Hem toplumsal uzlaşmazlık hem de ülkeler arası savaşların nedenlerinden biri anlaşamama nedeniyle dilin farklılığından ileri gelmektedir. Aynı ülke vatandaşları bile kendi lisanını muhafaza edememekte, ifadesini dile getirebilmek için anlam karışıklığına mehil vermektedirler. Bunun içinede bireylerin ardniyetleri ve "Hipodromlardaki insanlararası üstünlük yarışı" dahil olunca benzetmek gerekirse şişirilmiş bir balon ortaya çıkmaktadır. Bu balonun ismide anlaşamama; huzursuzluk, çatışma, dini iyi bir şekilde ifade edememe, nefret tohumları ve evrensel uyuşmazlık olmaktadır. Önemli olan ise bu balonu göklerde uçurtmak değil, balonu patlatmaktır.

Bireyin tipik sorunlarından biri, -belirttiğin üzere ve anladığım kadarıyla- kendine ve karşı tarafa fikrini ezberletme mantığıyla zoraki mecralara girmesidir. Bunun nedeni ise kendini daha üstün görme, başkalarının negatif yönlerini içtenlikle sezebilme ve nötr olamama, sergilemiş olduğu ünvan- kariyer ve markasına karşılık diğer bireyleri hafife alma, "Benim izlediğim ideoloji, en üstün strateji modelidir", "Bilimden geçen her yol mübahtır" gibi yaklaşımlarla zaaflara düşmesidir. (NOT:Bir an için Din yönünden, bilimin sağlamış olduğu yararların yanında insana ve doğaya beraberinde getirdiği kaos ve matemleri de düşününüz). Fakat zaaflıklar nedeniyle tükenmiş olan duygusunun bilmediği ya da bilmesi gereken nokta ise dünya itibariyle insanoğlunun hiç bir mesafe alamadığı veya fazlaca bir ilerleme kayıtlara geçirilemediğidir. Bunca mesafesizlik ve kayıtsızlığın nedenlerinden biride bireyin kendisidir. Kendinin bu çorbada az-çok tuzu bulunduğunu düşünememektedir.

Müsadeyle, konumuzla biraz ilişkili olduğundan dil konusuna yeni bir açılım getirmek istiyorum. Her ülkenin kendine göre dil güzelliği bulunmaktadır. Dil alanında mukayese yolu seçilecek olursa, her ülkenin dili üstün ve zayıf yönleriyle vardır. Konuyu bizim türkçeye yöneltirsek, yalın haliyle olursa iyi ve yerinde bir dildir. Anladığım kadarıyla yapısı yıllar itibariyle bozulmuş ve düzensizleşmiştir, edebiyatçı ve aydınların belirttiği görüşlerde bu yöndedir. İyi bir ifade yöntemi seçmem gerekirse, doğal haliyle türk dilinin çeşitli parkurlarda, diğer dillerle mesafe kaybetmeden yarışabilecek bir mertebede ve zirvenin tepe noktalarında yer alabilecek bir düzeyde olduğuna inanıyorum. Dilimizde ifadeleri ve olayları daha güzel anlatma sanatı esas alınacaksa, farklı güzellikleri ile erdemlikleri bulunan kelimeler biraraya getirilerek ya da eklerde bir kaç değişiklik yoluna gidilerek tümce ve deyimler oluşturulabileceğini düşünüyorum.

SON SÖZ: Bir an olsun tüm insanların (hiçbir insanın devre dışı kalmadığı) yeryüzünde tek bir dil konuşabildiğini, anlaşma yönteminin bu lisan olduğunu, mekan olarak tek bir ülkede yaşadığını, duru ve menfaatsiz olacak şekilde tek bir amaç için mücadele ettiğini düşününüz.
Ne güzel bir dünya olacağını hayal bile edebilirsiniz-------------------------------------------------------------------------------

Saygilarimla;
- M A T R İ X -

Farkin farkindayim. iste bu benim hem kendime hem herkese duydugum saygim. Ne kendime zarar veririm, nede baskasina; vicdan rehberligindeki aklimla baslarim zamana. Ben bir bireyim, bireysellikten arinip "insan" olmaktir, dilegim. http://www.kosow.org/
Alt 10-06-2008, 02:27
Kıdemli Üye

Saygideger matrixxx;

Icerigi cok derin ve anlam yuklu, yazmis oldugun bu yazin icin, seni tebrik ederim.Parmaklarina ve dusuncene saglik.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 10-06-2008, 03:08
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Pante'nin Adım Adım Aydınlanma Başlıgından alınarak bu başlıga aktarıldı. Dilenirse dil tartışmaları bu başlıkta devam ettirilebilir.

saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 29-06-2008, 21:22
Kıdemli Üye

Saygideger arkadaslar;

Aslinda dil, insanoglunu biribirine yakinlastiran ve arasindaki iliski bagini iletisim yoluyla kuran bir ihtiyactir.

Anadolu gibi, herturlu milli-dini kokensel yapinin getirdigi dil farkliligida bir cesitliliktir.

Bizler, tarihler boyu uyguladigimiz yanlis politikalarla, herseyi teke indirmek gibi olmayacak bir hayalin pesine dustuk.

Halbuki, bu cesitlilikten herbirimizin yararlanmasi hepimizin ve icinde bulundugumuz toplumun lehine olabilirdi. Ne olurdu sanki, kendi disimizdaki dili de ogrenebilseydik. Yani Turkiye de yasayan bir vatandas olarak; Turkce disinda, herbirimiz, Kurtce'yi, Ermenice'yi, Ibranice'yi,Arapca'yi, Farsca'yi ve daha Anadolunun bagrindaki diger dilleri ogrenip, cok dilli bir toplum olsaydik fena mi olurdu?

Umarim, yeni nesil ve gelecek nesiller; bu olanagi ve firsati goz onunde bulundururlar. Herkesin, her dili konusabilmesi, mutlaka iliskinin de iletisimin de daha saglikli olmasina yol acacak, farklarin butunlugunde ve iciceliginde onemli bir rol oynayacaktir. Ayrica, birligin, butunlugun ve uniter yapinin da bir guvencesi olacaktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 03-02-2009, 03:14
Kıdemli Üye

Standart Dilin Egitimi ve Dille Egitim

Saygideger arkadaslar;

TRT'nin Kurtce dili ile yayin yapmasi ile ilgili, bir cok gorus ve yorum belirtildi.

Dil, herseyden once bir iletisim aracidir. Konuyu bu anlamda alirsak; her cografya toplumunun kendi arasinda iletisim kuracagi; ortak bir dile ihtiyaci vardir. Anadolu'nun su anki dil kullanim ozelligini goz onune alirsak; bu dil Turkcedir. Yani, Anadolu halki ve TC vatandaslarnin ortak iletisim dili; Turkcedir. Dolayisiyle, oncelikle bu dilin herturlu egitimi gereklidir ve sarttir.

Turkce dilinin egitimi; dilin, hem linquistic-dilin kurallari-hem langual-dilin yazim ve konusma kullanimi-hemde etimolojik-dilin hangi kokene dayandigi, nasil bir degisime ugradigi ve nasil sekillendigi-olarak egitimi ve ogretimidir.

Bu temelde; Kurtce, Ermenice, Lazca, Cerkezce, ve benzeri Anadolunun tarihinde yer almis ve yerlesiklesmis dillerin egitimi; hem Anadolu, insaninin biribirini daha iyi algilamasi; Hemde toplum olarak cok dillilik acisindan onemlidir. Isteyenin, istedigini ogrenebilecek, bir dil egitim-ogretim sistem ve kurumlasmasi; eminim Anadolu, halkinin cok sesliliginin bir gostermesi ve yansimasi olacaktir.

Dille egitime gelince, yukarida da izah ettigim gibi; Anadolunun ortak dili Turkcedir. Bugun; diger dilleri bilenler bile bu dili bilerek ve ogrenerek buyumustur. Dolayisiyla, toplumun Egitim dili, Turkcedir ve Turkce olmalidir. Her, TC vatandasi; once cografyasinin dilini, kavramali ve onu iletisimde kullanilabilecek duzeyde ogrenmeli ve bu konuda egitim almalidir.

Bunun disinda, her kisinin; hem Anadolu'nun hem dunyanin herturlu dilini ogrenebilecek olanagi olmalidir. Bu gonullu tutulmali ve isteyenin-ister kokenden gelen nedenle, ister gecerli dil olmasi bakimindan, ister ozel bir nedenle, isterse zevk icin-bu dilleri ogrenebilecegi, egitim-ogretim kurumlarinin olmasi gerekir. Bunu ozel kurumlarda, devlet kurumlarida saglayabilir.

Hatta, Avrupa'daki gibi-Britanya- bu dil egitim-ogretimi; ikinci dil, yardimci dil ve hatta yabanci dil olarakta verilebilir. Bunu okullarda, saptamakta, kolaydir. Bu bir arz-talep konusudur. Eger, belirli bir bolgede; belirli bir Anadolu dilinin, belirli bir toplulugu bulunuyorsa; bu Anadolu dili; o okula, ikinci dil olarak eklenebilir. Ogretim gorevlileride; bu dili, iletisimlerine yardim etmesi temelinde; yardimci dil olarak, isterlerse ogrenebilirler.

Bu egitim sistemi; okul yasiyla da; sinirli tutulmayabilir. Ozel okullar veya gece-hafta sonu okullari eliyle-ki ogrenecek kisinin yasam ve iliskisinin zamanini almadan-verilebilir.

Bu tamamen, cagdas ve toplumunun rahat hak ve ozgurluklu yasayan ve yasamasini dusunenler icin gecerlidir. TC iktidarlari, bu dusunceyi, bu bilincle goremediklerinden; dilin, hicte gecerli olmayan acilimsal korkulari nedeniyle bir boluculuk olarak algilamaktadirlar. Halbuki, antiayrimciligin temeli; farklarin farkina varmak ve farklarin hak ve ozgurluklerini saglamak, korumak ve kollamakla mumkundur.

Bu arada, isin birde espri yonu vardir. Ki gercek payi coktur. Ayni dili konusanlarin bile, biribirini algilamamasi. Bu algilamama; dilden degil; dili anlamaya calisirken, ortaya konan yorumsal ve temelsel bakis acilarinin farkliligindan kaynaklanmaktadir.

Ayni dili konusmak; dilin cinsi ile ilgili degil; dili anlamaya yanasimin ayniligiyla olculur. Yani; dili yansitanin bakis acisini algilamak, dil uzerine yansiyanin nasil algiladigi ve yorumladigi degil.

Bu da; toplumun fertlerinin iletisim kurarken, biribirlerinin bakis acilarinine kadar bilip bilmedigiyle paraleldir. Bunun da ogrenimi; iletisimdeki, dogru-yanlis icerikli anlama ve yorumlama degil; ne dedigini algilama temelli, notr algidir.

Notr algi olmadan; iletisimdeki kisilerin biribirini algilamasi mumkun degildir. Sadece olan, biribirlerini kendi dogru-yanlislariyla anlamak istemek; ve kendi dogrusuna uymayan davranisi; yanlislamak ve sonucta iletisimi, karsilikli ikna olma-etme tartismasina donusturmektir. Tabiki bu tip icerikli bir iletisimde de, duygusallik, kisisel satasma ve atismalar, empozeler ve uyarilar v.s. kacinilmazdir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 03-02-2009, 05:27
Kıdemli Üye

Saygideger arkadaslar;

Turkiyede, hangi dillerin nerede ve kac kisi tarafindan konusuldugunu, ogrenmek isteyenler; asagidaki linkten, bu bilgileri bulabilirler.

http://www.porttakal.com/haber-turki...yor-86820.html

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 05-02-2009, 01:02
cigi cigi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Saygideger arkadaslar;

Aslinda dil, insanoglunu biribirine yakinlastiran ve arasindaki iliski bagini iletisim yoluyla kuran bir ihtiyactir.

Anadolu gibi, herturlu milli-dini kokensel yapinin getirdigi dil farkliligida bir cesitliliktir.

Bizler, tarihler boyu uyguladigimiz yanlis politikalarla, herseyi teke indirmek gibi olmayacak bir hayalin pesine dustuk.

Halbuki, bu cesitlilikten herbirimizin yararlanmasi hepimizin ve icinde bulundugumuz toplumun lehine olabilirdi. Ne olurdu sanki, kendi disimizdaki dili de ogrenebilseydik. Yani Turkiye de yasayan bir vatandas olarak; Turkce disinda, herbirimiz, Kurtce'yi, Ermenice'yi, Ibranice'yi,Arapca'yi, Farsca'yi ve daha Anadolunun bagrindaki diger dilleri ogrenip, cok dilli bir toplum olsaydik fena mi olurdu?

Umarim, yeni nesil ve gelecek nesiller; bu olanagi ve firsati goz onunde bulundururlar. Herkesin, her dili konusabilmesi, mutlaka iliskinin de iletisimin de daha saglikli olmasina yol acacak, farklarin butunlugunde ve iciceliginde onemli bir rol oynayacaktir. Ayrica, birligin, butunlugun ve uniter yapinin da bir guvencesi olacaktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan
Sn evrensel-insan;
Düsüncelerine yürekten katiliyorum.Insanin kendi egosunda bazi konulari asabilmesine yardimci olabilmesi icin, yapici fikirlerin üretilmesinin, genclerimize asilanmasi gerektigini düsünüyorum.

Degisik kültürleri ve dilleri ögrenme arzusunun, insana zenginlik kazandirip, yüreginin ve sevgisinin genislemesinden baska ne kötülügü olabilir ki?

Yazilarda okurken bile yalin dili tercih ediyorum. Dolambacli yazan yazar, önce kendi beynindeki karmasayi cözsün. Ben okurken, hem dinlenmek, hem bilgi edinmek ve hemde iyice rahatlamayi arzu ediyorum.

Yoksa cok bilinmeyenli bir denklem cözmeyi degil.

Bu bana ait olan düsüncem ve tercih hakkimdir diye düsünüyorum ve ona göre karar veriyorum. Cünkü okumaya basladigim andan itibaren, konsantre olarak düzgün bir tempo ile devam edebilmeliyim. Yazarin ne yazdigini degil, beyninden gecenleri okumak icin, ayni sayfayi on kez okumak zorunda kalmamaliyim diye düsünüyorum.

Sn. Ali Kirca ile sn. Orhan Pamuk canli bir söyleside;
sn. Orhan Pamuk; benim yazdigim kitaplari Aydin insan lar okuyup, anlayabilir. Öyle herkesin okuyup anlayacagi sekilde yazilmiyor demistir. ( Atv ana haber program kayitlarinda bulunmaktadir. )

Bu söylesiyi izledikten sonra sn. Orhan Pamuk romanini satin alarak, onun lüks icindeki Aydin yasantisinin artmasina katkida bulunamam ve asla bulunmayacagim. Kendisini anlayan Aydin okuyucularini alsin, baska bir gezegende birlikte yasasinlar.

Ben sokak diline ve gercek yasama bakarim sn evrensel-insan... Teoriyi ve tasarimi, pratike uyarlamadan denemeden ve emin olup, gercek verileri görmeden asla bu böyledir diyemem.Hemen, hemen Her konuda.

Seninde bu konuda, düsüncelerini bilmek isterim.

Saygilar.

Konu cigi tarafından (05-02-2009 Saat 01:10 ) değiştirilmiştir.
Alt 05-02-2009, 01:21
Kıdemli Üye

Saygideger cigi;

Dusunce belirtmeden once, bir sey sormak istiyorum.

Sence, "sanat, sanat icindir" midir?, yoksa "sanat toplum icindir" mi?

Bir sanatci, sanatini; sanatindan odun vermeden mi, ortaya koymalidir?, yoksa; "benim sanatim topluma agir gelir, o yuzden sanatimi soyle uygularsam ancak toplumun duzeyine inebilirim" temelli dusunceyle, sirf toplum anlasin diye, sanatindan odun mu vermelidir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 06-02-2009, 03:53
cigi cigi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Sn evrensel-insan,

Bu sözün altindan cok dereler, nehirler akti, tarih oldu.

Hangi sanattan örnek vereceksin. Su anda cok duyarli, bilgi sahibi, genis kelime hazinesi olan, resim yapabilen, siir yazabilen, siyaset biliminden anlayan bir sürü insan var. Fakat sanatci degiller.

Ben sanati, sanat icin yapiyorum diyerek, al eline bir kova dolusu boyayi, serp duvara, aha sahene bir resim ve buda benim sanat saheserim de. Üc bes sene sonrada, bir bakmissin meshur olmusun..

Fakat elinde hala kova dolusu boya var. Serpistirip duruyorsun. Özenti citi pitilarda, sirf yarisda bizim de adimiz anilsin diye senin, boya serpistirdigin tuvalleri aliyorlar.. Hemde kapis, kapis.

Kusura bakmasin bu sanatci arkadasim ama, bogaz tokluguna calisan, güclü kuvvetli bir emekcinin eline, ben bu kovayi versem ve iki kat yevmiye teklif etsem; kovayi öyle bir carparki tuvale, üc degisik nüsha birden cikarir ortaya.

Hangisi daha iyi sanatci?

Saygilar.

Önerilen Siteler