19-08-2008, 00:51
|
|
|
Masonluk Nedir ?
Son günlerde sohbet odasındaki tartışmayı foruma taşımak istedim.Konuyla ilgili özellikle masonlarla yakın temasta olan sayın İnvi den oldukça yoğun katılım bekliyorum.
Konuyu dağıtmamak için operatif öncesi ve sonrası olarak ayırmakta fayda var.
Öncelikle masonluğun ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.Peki nedir bu masonluk.
Ben Kendi tanımlamamla konuyu başlatıyorum ;
Masonluk , Aydınlığın karanlıkla savaşıdır.
|

19-08-2008, 01:10
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Masonluk ismi üstünde taş ustasıdır. Önemi olan taş ustalıgının tarihte neden önem kazandıgıdır, ya da taş ustaları neden gericilige karşı bir dönem aydınlanmayı temsil etmişlerdir ve hangi saik onlara günümüze kadar gelen gizli bir gücü saglamıştır.
Önce taş ustalarının uygarlıktaki yeri nedir, bunu tartışabilirsek verim alabiliriz.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

19-08-2008, 01:27
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Masonluk, karanlığın aydınlıkla savaşıdır günümüzde. Taaaa eskiden mi, onu bilmem.
|

19-08-2008, 01:29
|
|
Denetimdeki Üye
|
|
|
|
operatif öncesi ve sonrasi degil.....
spekulatif öncesi ve sonrasi olmali .....
zaten masonluk "meslek" örgütlenmesi oldugu zaman operatif'di , ayni meslek icinden olmayanlari kabul etmek ile "spekulatif" masonluga dönüstü....
masonluk hiram usta ile mi baslamistir yoksa bir it'in kuyruguna takilanlarin bir örgütlenmesi midir ?
|

19-08-2008, 02:34
|
|
|
-InVi-´isimli üyeden Alıntı
operatif öncesi ve sonrasi degil.....
spekulatif öncesi ve sonrasi olmali .....
zaten masonluk "meslek" örgütlenmesi oldugu zaman operatif'di , ayni meslek icinden olmayanlari kabul etmek ile "spekulatif" masonluga dönüstü....
masonluk hiram usta ile mi baslamistir yoksa bir it'in kuyruguna takilanlarin bir örgütlenmesi midir ?
|
yahu invi bırak operatörü spekülatifi önce çıkış ve nediri bilmeden , neyin nerde neden dönüştüğünü nasıl bilecez.
Önce masonluk nedir sen ondan başla, diğer safhalar sonra.
Serdar´isimli üyeden Alıntı
Masonluk, karanlığın aydınlıkla savaşıdır günümüzde. Taaaa eskiden mi, onu bilmem.
|
sayın serdar son 200 yıldır masonlar dünya üzerinde aktif rol oynamazlar, diğer organizasyonları karıştırmamak lazım.
|

19-08-2008, 03:31
|
|
Denetimdeki Üye
|
|
|
|
Akhenaton
masonluk icindeki "spekulatif" masonlugu kücümsemek , masonluk hakkinda aslinda bilgi sahibi olmak istememektir ve günümüz masonik örgütlenmeleri var olus nedenlerini bilmemek istemektir.
masonlugun esas ve asil derdi budur....Tas ustaligindan ortaya cikan bir meslek örgütlenmesinde, bankacilarin ve diger meslege sahip olanlarin hangi nedenle ne isi var ?
Dilaver'in yazdigi gibi öncelikle Tas Ustalarinin tarih icindeki konumu, sonra avrupada yapilan "muhtesem" gotic tarizi yapilar ve bu yapilari yapanlarin mesleki becerilerini sir olarak kabul etmesi , ve sonra spekulatif masonluk ile beraber gelisen süre hakkinda gercekleri yorumlamak ile baslanmali .....operatif olan masonluk, spekulatif masonlar sayesinde, "kol emekcisi" olan örgütlenme tarzindan, "para" eksenli bir akima dönüsmüdür dönüsmemismidir ?
Londra'da 24.06.1717 ne karari almistir masonlar ? bu karari niye almislardir ?
Ve günümüz masonlari 28.02.1723 yillinda aciklanan "Anderson Constitutions"( Mason olarak yasadiklari ve calistiklari devlet icinde bariscil insanlardan kabul edilir, hic bir zaman Ülke Barisini / ülke icindeki hakim olan barisi / bozacak bir isyanin icinde olamazlar) olarak bilinen ilkelere tarih icinde ne kadar sahip cikabilmislerdir ?!
Günümüz Dünya Masonlari masonlugun ortaya cikis tarihi ötükende degil, süleyman magbedin'nin oldugu topraklarda kabul ederler. Masonlugun ortaya cikisi son masonlar acisindan son derece aciktir ve bunun senin ( sohbet odasinda) öne sürdüklerinden uzaktan yakindan ilgisi yoktur. Sen kendi kafaina göre bir masonluk üretebilirsin ama su kesin ki senin bu kafandaki "masonlugun tarihini" sahiplenecek bir masonun varliginin olamayacagi.
|

19-08-2008, 03:49
|
|
|
yahu sayın invi bırakın şimdi sohbet odasında sınırlı yazdığım şeyleri, konumuzun özüne dönelim, spekülatifi, spekülatif olmayanını küçümsediğim falan yok, tek derdim konuyu gerçeğiyle ortaya çıkarmak ,
sizin yazınızdan anladığım kadarıyla, masonluk ki , ben buna genel olarak masonluk demem kardeşlik derim , taş ustası bir vatandaşın örgütlenmesiyle ortaya çıkan bir organizasyondur. Yanlışım varsa düzeltin. konu hakkında daha fazla detay yazmayacaksanız ufaktan girmeyi planlıyorum.Ama yazdıklarınız her yerde bulunan klasik sağ düşüncenin karalama edebiyatından başka birşey değil, bunuda belirtmek isterim.
şimdi 1700 üzleri falan bırakalım o zaman dilimi ayrı, orda birtakım sızmalar söz konusu.asıl başlangıç yapmamız masonluğun ne olduğu, sadece bir örgütlenmemi.
Konu AKHENATON tarafından (19-08-2008 Saat 03:51 ) değiştirilmiştir.
|

19-08-2008, 04:06
|
|
Denetimdeki Üye
|
|
|
|
karalama edebiyati ?!
Inna Minna....
Siz benim yazimdan bunu mu cikardiniz ? Masonlar "sag" veya "sol" diye ayirmak dogru degildir, onlar öncelikle tüm totaliter rejimlere karsi olduklari yüzünden, tüm totaliter rejimler tarafindan yasaklanip baskilara maaruz kalmislardir.
evet gidilecek yok bellidir....süleyman magbedinin ustasindan yaptiklari ile, bati avrupadaki aydinlanma da aktif rol alan bireylere uzanan ve günümüzde rotschild'ler , rockefellerler, oppenheimer'ler ile anilan, ingiltere'nin himayesi altinda güclenebilen, fransa'da burjuva devrimden sonra "din"den kopup, laik-masonluk / seküler masonluk dönemine giren, ve nihayetinde amerikanin kurulus bildirisine imza atanlara uzanan bir masonluk tarihi var önümüzde......
Mustafa Kemalin Makedonyadaki "veritas locasinda" kayidi olup olmadigi
Türkiye'deki "uykuya yatma dönemi" ve süleyman demirelin mason olmadigina dair mason locasindan belge talep etmesi, ve günümüz türkiyesindeki masonlarin vakiflar araciligi ile varliklarini sürdürmesinin sadece ve sadece yorumlanmasi gereken konulardan bir kacidir....
Ben elimden geldigi kadar Masonlari onlar kendilerini nasil tanimliyorsa öyle kabul ediyorum ve kendi deger yargilari ile celisip celismedikleri ile yorum yapiyorum.
Yoksa "yok" o masonluk degil o sadece "Bir kardeslik" demenin hic bir faydasi yok....Masonluk var olan masonlugu kabul eden insanlar icin ne ise , o dur. Kafanizdaki Masonlugun ise Masonluk ile uzaktan yakindan ilgisi yoktur.
|

19-08-2008, 04:10
|
|
Denetimdeki Üye
|
|
|
|
Masonluk ona tabi olanlarin bir "vifagi" dir
Fikirde ve Harekte güc birligi'dir.....
Bahsi gecen Fikir ise özünü "Aydinlanma" döneminde olgunlastirmistir.
Sizin anlayabileceginiz sekilde ifade edecek olursak, Masonluk tarihin hic bir döneminde ne bir "kurtlar sofrasinda" yer almistir , nede kendisi gücünü oradan alir....
Konu -InVi- tarafından (19-08-2008 Saat 05:01 ) değiştirilmiştir.
|

19-08-2008, 09:32
|
|
|
http://www.kitapyurdu.com/kitap/1133...ikvemeslek.htm
Masonluğun Kökenleri / Kutsallık ve Meslek
Paul Naudon
HOMER YAYINLARI
Paul Naudon, 1953 yılında yayınlanan Les origines religieuses et corporatives de la Franc-Maçonnerie (Masonluğun Dinsel ve Mesleki Kökenleri) adlı klasikleşen kitabını, yarım yüzyılı aşkın sürdürdüğü yeni araştırma ve incelemelerle zenginleştirerek okuyucuya sunuyor.İnsanlığın tarihsel gelişimi içinde yaşanan olayların, masonik rit ve sembollerin kaynağı eşliğinde incelenmesi, merak edilen konulara ve birçok efsaneye ışık tutuyor. Bunların içinde en önemlisi Hıram Efsanesi. Böylece sembolik bir yapısı olan efsane ilk kez tarihi, dini ve felsefi bir araştırmanın konusu oluyor. Efsanenin işlenişindeki deneyüstü yaklaşım, günümüzde halen merak konusu olan Hür-Masonluğunge/eneÂrse/ inisiyatik yapısına da açıklık getiriyor.Eski dönemlerde duvarcı ustalarını, inşaatçıları kapsayan bir meslek örgütü olarak başlayan Masonluğun kökenleri, Romalıların meslek örgütlerinden (collegia) itibaren incelenirken, zaman içinde gelişen olaylara ve oluşan topluluk ve loncalarla geleneklerin kuşaktan kuşağa devredildiğine tanık oluyorsunuz. NJYazar bu anlayış içinde gelişen Operatif Masonluğun giderek nasıl bir yaşam, düşünce ve davranış sistemine dönüştüğünü yalın bir anlatım içinde dile getiriyor.2001 yılında ölen Paul Naudon Hukuk Doktoru idi. Uzmanlık alanı kamu hukuku tarihi ve kamu kuruluşları olan yazar, aynı zamanda Fransa'da yüksek derecelerde bulunmuş bir Masondu. Chevalier Bienfaisant de la Çite Sainte (Kutsal Kent Hayırsever Şövalyesi) unvanına sahipti ve 33. Derece Hâkim Büyük Genel Müfettiş olarak görev yapmıştı.Grand Prieure de Gaule (Rektifiye Edilmiş Skoç Rejimi) ve Fransa Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Riti Yüksek Konseyi üyeliklerinde de bulunmuştu.SİTE: www.kitapyurdu.com
|