Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 04-02-2009, 13:35
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bizde anlatmaktan bıktık, ateistler, materyalistler sizin anladığınız tesadüflerden bahsetmiyor. Kısaca tesadüf kavramının halk arasında kullanımı ilgi alanımız değil.

http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=7603

İkincisi sizin düzen dediğiniz şeyin adı tam manası ile bir düzensizlik ve kaostur. Düzen sabitlik ve sabit hareket demektir. Bunu evrenin hiç bir anında, hiçbir ölçekte mikro/makro gözlemleyemezsiniz. Düzen insanın yanlış kavramlaştırdığı bir olgudur.
Düzen olsa yaşam ve evren olmazdı.

Katılıyorsunuz ama verilen yanıtı pas geçerek katılıyorsunuz. Pante'nin alıntıladığınız tezinin yanıtı verildi. Görmezden gelmek hoş değil.

Selamlar.
Alt 04-02-2009, 15:47
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger pante;

Evrenin varlığı ve oluşumu bilimsel olarak açıklanabildiği takdirde tanrı teorisi de çökecektir. Açıklanamadığı müddetçe de güçlü olarak bilinemezliğini sürdürecektir-pante.

Yukaridaki, cumlene; yanit olarak verdigim, bu basliktaki; 70 nolu mesajim, gume gitmesin. Senden, yorum ve goruslerini bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 04-02-2009, 16:26
Özne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Özne Özne isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu mesajı yazmadan önce o kadar düşündümki. Acaba dedim hangi cümlem cımbızlanacak. Diğer yazdıklarım gibi yazacağım onca şeyi yine görmezlikten mi gelinecek dedim. a4 kağıdı uzunluğundaki deizm hakkındaki yazımı silip bunu yazmaya başladım. Çünkü ben ne kadar yazsamda siz (deist olmayanlar) koca yazıdan bir cümleyi tutup koca yazıyı hiçe sayıyorsunuz.

Ayrıca qw19 demişki ya alıntı yapmışsınız ama cevabı pas geçmişsiniz diye. Verdiğiniz cevabı okudumda bu cevaptaki yazılanların deizmdeki Tanrı inancına ait olmasını mı düşünüyorsunuz onu anlayamadım.(cidden alay etmiyorum)

Anlaşılmadıysa tekrarlayayım. Deizmde TANRI bilimsel olarak kabul edilecek diye bir şart yok. Bu bir İNANÇTIR. bunu dikte ederek kabul ettiremezsiniz. (şahsa değil genele diyorum)

Efendim benim mi aklım karıştı yoksa konumu karışmaya başladı anlayamadım. Burda sizin sorguladığınız deistlerin Tanrı'sı değilmidir? Lanet olsun banaki tesadüf kelimesini kullanmışım ne diyim artık. Bu konu boyunca yazdığım o kadar mesaj 100lerce satır düşünce heba olmuş. Diğer deist arkadaşların yazdıkları cabası.

Konu deizmden, deizmin inandığı tanrı olgunsundan çıkmış ateistlerin tesadüf kelimesine açıklamalarına geliyor. Tamam ben tesadüf kelimesini yiyorum lanet olsun. O cümledeki tesadüf kelimesini bir deist yazdı değilmi? Siz anlamamakta ısrar ediceksiniz o yüzden yazmıyorum. Evet yazmıyorum çünkü siteye göz atıp deizmin evrenin yaratılışına nasıl baktığını defalarca yazılmış mesajlarda görebilirsiniz.

Herkese Hitaben:
Müslümanlara yapıldığı gibi deizmde küçük görülüyor. Neymiş katı dinlerden çıkmış bireylerin küçük devrimiymişte mışta muşta... Ateist olunca göğemi eriliyor. Ateist olmak diğer insanların görüşlerini küçümseme hakkımı veriyor.

Sitedeki yazarların yarısından fazlasında bu var ve çok rahatsız edici. Eğer kendiniz çalıp kendiniz söylemek istemiyorsanız diğer görüşlere daha saygılı olmalısınız. Ben bu siteye dinlerden bağımsız düşüncelerin dile getirildiği bir site diye üye oldum. Ateist forumuysa sildirmem gerekecek üyeliğimi. Deizm hakkında yazılan onca iyi niyetli mesaja rağmen anlamak istemiyorsanız sizi sizinle yalnız bırakalım. Deizmi kabul edin demiyorum anlayın diyorum. Herkesin ateist olacağı rüyasını gören varsa da uyansınlar ve gerçekleri görsünler. Deistlerin "bazı" ateistler gibi herkesi kendine benzetme derdi yoktur. İsteyen istediğine inanır yada inanmaz. Bu bireyin özgür iradesidir.
Alt 04-02-2009, 16:52
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Ateist forumuysa sildirmem gerekecek üyeliğimi

Sayın ozne

Şİmdiye kadar olan tartışmalarda ben ne size ait ne de size karşı olan bir saygısızlıga rastlayamadım. Bu sitede her türlü inanca sahip üyelerimiz var. Bu yüzden sinirlenmemeniz gerekir. Burada tartışmalar saygı sınırları içerisinde fakat taviz verilmeden yapılır. Üyelerimizin bilinç ve zeka düzeyleri de zorlayıcı argümanlara sebep verir.

Ben olaya başka bir yaklaşımla bakmaya çalışacagım. Şidiye kadarki tartışmalar hep düşünsel ve felsefi temelde yürüyor. Bu tarz tartışmaların uzagında kalmaya çalışıyorum. Sınırları düşünceleri daha güzel ifade etmenin dışına çıkamayan kısır tartışmalar haline geliyor. Ben ise farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum.

İnsanlıgın 200 bin senelik homo sapiens dedigimiz akıllı formunun neden 195 bin senesi tanrı inancının dışında yaşamış.

Tarım bulunana kadar yaşayan avcı-toplayıcı toplumlarda tanrı inancı yok, tanrı diye bir şeyi bilmiyorlar. Yaratılış belki var, ama bu ya kargadır, ya kartaldır, ya farklı bir hayvandır ve son derece de basittir. Evet bir yaratılma düşüncesi tarıma yakın topluluklarda var, ama bir kısmında ise böyle bir düşünce de yok.

Şimdi eski toplulukların komünal tarzda yaşadıgını biliyoruz. Gelişmelerinin evrelerine göre bunlarda şef bile olmayan bir paylaşımcılık oldugunu da biliyoruz. Bu tür toplumlar için yeterince antropolojik veri var elimizde. Ancak şefin ortaya çıkmadıgı , şefin henüz olmadıgı hiç bir toplum tanrıyı da tanımıyor. Tanrıyı ancak şefle birlikte buluyoruz.

Denebilir ki o toplumlarda bir ruh anlayışı var. Tanrının yerini ruh alıyor.

Bu da gerçekçi degil, çünkü bizim kavradıgımız anlamda, ya da dinlerin vaaz ettigi anlamda bir ruh anlayışı yok. Hatta bir ruh anlayışı da yok. Birden fazla ruh anlayışı var. Onların inandıgı ve bizim yanlış olarak ruh diye kavramlaştırdıgımız inanca göre o ruh hisedilmenin dışında maddi olarak da temsil edilebilir.

Böyle bakınca tanrı düşüncesi etimolojiye çok sonra girmiş ve insanlar binlerce yıllık yaşamlarında tanrıya çok az yer vermişler. Ancak sömürü toplumlarında ortaya çıkmış tanrı. O zaman da neden diye sormamız gerekmiyor mu.

saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 04-02-2009, 17:10
dr humanist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dr humanist dr humanist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

bak sevgili kardeşim özne;

cevap verdiğini sanıyorsun,ama gel beraber bakalım cevabına:
sana ölümden sonra ne olacağına inanıyorsun dedimde cevabın "cennet-cehennem değil onlar insan uydurması" diyorsun..ee?cevabın nerde?ben ne olmayacağını değil,ne olacağını sormuştum.

Hayatımızın hiç bir bölümünde Tanrı yoktur.
o zaman bir ateistle aynı tarzda yaşıyorsun zaten,bu kadar ateist deist agnostik diye insanları ayırmaya ne gerek var?bak bizim de hayatımızın hiçbir bölümünde tanrı yok.

Elbette ilerde bir gün ispatlanma ihtimali vardır
çok spekülatif ilerde bir gün ispatlanmama ihtimali de vardır,agnostik yorumları bunlar..

şimdi diyeceksin ki yine saldırdılar bana.hayır efendim,soru soruyorum sadece.ateistlere milyonlarca soru soruluyor bir bir cevaplamaya çalışıyoruz yorulmadan,ama iş deistler ve teistler olunca bir anda alınganlaşma başlıyor,ben gerçekten anlamadım bu işi..
Alt 04-02-2009, 17:11
Kıdemli Üye

dilaver´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Böyle bakınca tanrı düşüncesi etimolojiye çok sonra girmiş ve insanlar binlerce yıllık yaşamlarında tanrıya çok az yer vermişler. Ancak sömürü toplumlarında ortaya çıkmış tanrı. O zaman da neden diye sormamız gerekmiyor mu.

saygılarımla

evet elbette sorgulayabiliriz. benim sitemim farklı görüşlere sahip kişilerin diğer görüşlere daha saygılı olması yönündeydi. Zaten bu konuda ilk şikayetcide ben değilim. Şimdi TD sloganı "dinlerden özgürlüğün sesi" bu bağlamda dini argümanlarla dalga geçilmesi hadi bir nebze kabul edilirde (ki bu bile tartışılır takdir edersiniz) Ancak agnostik, deizm vb çizgideki görüşlere bakış açısıda malasef aynı. Yani bu görüşlerde Tanrı vardır/olabilir düşüncesine sahip. yine de yaklaşım ve cevabınız için teşekkürler.

Saygılar.
Alt 04-02-2009, 17:19
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Evren enerji ve madde içermektedir, döngüsel bir evren modeli, yani Anka kuşu tarzı (kendi küllerinden yeniden doğması) evrenin kendi kendine yokoluşu ve yeniden oluşumu için pekala kabul edilebilir bir modeldir, tanrıyada ihtiyaç duymaz.
Burada ben bir açıklama göremiyorum.
Evrenin yokoluşu ve yeniden oluşumu nasıl model oluyormuş?
Mesele bu değil.
Mesele evrenin nasıl oluştuğu, bu sonsuz diyebileceğimiz madde ve enerjinin nereden, nasıl varolduğu?
Alt 04-02-2009, 17:22
Kıdemli Üye

dr humanist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bak sevgili kardeşim özne;

cevap verdiğini sanıyorsun,ama gel beraber bakalım cevabına:
sana ölümden sonra ne olacağına inanıyorsun dedimde cevabın "cennet-cehennem değil onlar insan uydurması" diyorsun..ee?cevabın nerde?ben ne olmayacağını değil,ne olacağını sormuştum.
Toprak olup gidiyoruz. Yaşam bitiyor. Bu benim düşüncem. Ama başka biri çıkar farklı bir boyutta yaşar insanlar der onu bilemem. Deistler için bu konuda kesin bir görüş yoktur.

Hayatımızın hiç bir bölümünde Tanrı yoktur.
o zaman bir ateistle aynı tarzda yaşıyorsun zaten,bu kadar ateist deist agnostik diye insanları ayırmaya ne gerek var?bak bizim de hayatımızın hiçbir bölümünde tanrı yok.
Evet yaşamda sizinle aynıyız ama yaratılışta Tanrı'nın rolüne inandığımız için sizin kadar materyalist değiliz. O yüzden bize deist size ateist diyorlar. Bu yüzden görüşler sınıflara ayrılmış.

Elbette ilerde bir gün ispatlanma ihtimali vardır
çok spekülatif ilerde bir gün ispatlanmama ihtimali de vardır,agnostik yorumları bunlar..
Evet agnostik yorumu olabilir. Ancak günlük yaşamda Tanrı'nın olmaması bizi nasıl ateist yapmıyorsa bu yorumda bizim deistliğimizden birşey götürmez.

şimdi diyeceksin ki yine saldırdılar bana.hayır efendim,soru soruyorum sadece.ateistlere milyonlarca soru soruluyor bir bir cevaplamaya çalışıyoruz yorulmadan,ama iş deistler ve teistler olunca bir anda alınganlaşma başlıyor,ben gerçekten anlamadım bu işi..
Keşke herkes senin gibi saldırsa. Alınganlıktan çok bunun için sanırım alaya alınmak diyebiliriz.

Saygılar.
Alt 04-02-2009, 18:08
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Evrenin varliginin ispati; madde ve yansisi+dusunce ve kavrami temelli dortlemdir. Varlik, evrenin karakteri, tabiati, niteligidir.

Evrenin olusumu ise;degisim+donusum+baskalasimdir, yani uclemdir. Evrenin olusturdugu karsitidir. Yani; evrenin varligi, evrenin olusumuna terstir. Ayni zamanda evrenin olusumu; evrenin varligini tamamlayandir.

Evrenin varlik karakteri;. Evrenin her donemi, bir olusum sabitligidir ve surectir. Yani; evrenin degiserek olusumu-ikilem, evrenin donuserek olusumu-ikilem ve evrenin baskalasarak olusumu-ikilem. Evrenin varligi ve olusumu-karsitlik evrenin tamamini verir.
Değerli evrensel-insan;
Dörtlemden başlamışsın, üçleme ve ikileme inmişsin.
Hayır ne dörtlemler var ne üçlemler.
Diyalektik var sadece.
Alt 04-02-2009, 18:23
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger pante;

Neyin dialektigi? maddenin mi?, dusuncenin mi?, kavramin mi? Yoksa; hepsini de iceren dort karakterli, uc olusumlu 7'linin mi? Belki de; sana gore; tanrinin dialektigi vardir. DIALEKTIK TANRISALLIK ne dersin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

Önerilen Siteler