berguzar´isimli üyeden Alıntı
Burayı ben açıklamak istiyorum kendi algımla. Bu yıl bende o muhteşem tavafa katılma fırsatı bulabildim şükürler olsun.
Cevap şu.
Senin sandığın hiçbirşey senin değil, bunun bir çeşit provası diyebiliriz.
Selamlar...
|
Berguzar,
Benim sandığım ancak bana ait olmayandan kastınız " Mutlak Ölüm " ise bu ibadetin kökeninde yatan durum dinlerin kökenindeki ölüm karsısındaki çaresizliktir.
Eğer örnek vermek gerekirse, ilk çağlarda mağara insanı duvarlara çizdiği öküz resimleriyle öküz karsısındaki çaresizliğini ve öküze yaptığı bir tür yüceltme nisanını anlatmaya çalısıyordu.
Taslar sivrildi, sopaların ucuna takıldı ve öküz artık korkulacak tapınılacak bir objeden çok kebap halini aldı.
Mağaradan çıkan insan çevresini gördü, sulara taptı, günese taptı, yıldırım düsmesiyle heryeri yakıp kül eden alevlere taptı ancak gözlemler ve tecrübe ilerledikçe , suyun ve günesin kendi rutinini tamamlayan ölümle direkt olarak bağlantılı olmayan ve pek de tapınılası bir seyler olmadığı anlasıldı ancak hep yürürlükte olan ölüm karsısında çare arandı ancak bulunamadı.
Ölümün sebebi görünmez, fizik kurallarından muhaf, hikmetine sual olunmaz, ve herseyi isiten bir varlık olmalıydı.
Ve o varlığa tavaflar kurbanlar, beden ve mal gücünden fedakarlıklar sunuldu ki, paha biçilmez hayatın ölümle noktalanması yerine insanlar bir diğer sonsuz hayatla ödüllendirilecekti. Sevenler, akrabalar, kardesler vedalasmak yerine ölümü daha kolay kabullenmek adına öbür dünyada görüsmek üzere ayrılacaklardı.
Dinlerin ve ibadetin kökeninde hep sonsuz yasama isteği yatmaktadır.
Hiç bir din yoktur ki sonsuz hayatı cennet krallığını vaad etmesin
!Diğer tüm dinlerde de tanrı, coğrafyaya, kosullara, insan mizacına, doğasına göre farklı ve ihtiyacı duyulan birseyler vaat etmistir!
Benim sorum tam olarak anlasılmadı sanırım: Çıplak olarak bir tasın etrafında dönüp, tastan yapılmıs bir seytan figürüne tas atmanın Allahla ne alakası var?
Lütfen "Senin sandığın aslında senin değildir'in provası ?5000 dolar?" gibi romantik cevapların tatmin edici olmadığını hatırlatmama izin verin.
Saygılarımla.