Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 13-02-2006, 13:45
korelmis korelmis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Hissi dindarlıktan ilmi dindarlığa...

(Mustafa İslamoğlu'nun 10 Şubat 2006 tarihli son cuma hutbesinden)

Hissi dindarlıktan ilmi dindarlığa...

Bilmediğin şeyin ardına düşme...(Kuran-ı Kerim 17/36)

Mustafa Bey, hutbede çok güzel bir örnek vermiş:
Din ağacı 4 bölümden oluşur:
Kök: Bilgi (Marifet),
Gövde: Tasdik (İman),
Dallar ve Yapraklar: İkrar,
Meyve: Amel.

Meyveyi toplarsanız yine meyve verir, dallarını budasanız yine dal sürgün verir, gövdeyi bile kesseniz kök kuvvetli ise yine sürer çıkar, ama kök (bilgi) olmadan ağaç olmaz, ona ancak "odun" denir.

"Allah rızası için" Allah'ın razı olmadığı işler"i yapanlar, "iman" edip, neye inandığını bilmeyen cahil dindarlardır.
Alt 13-02-2006, 14:18
aura aura isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Güzel bir örnek vermiş. Orada bahsedilen dindarlar değil Müslümanlardır. Zaten dindar(islami anlamda) ağacın kendisine köküyle beraber verilen isimdir. Yani Bilgi, İman, Amel ve İkrar dindarlığın kendisidir zaten. Dinini bilmeyene dindar demek te neyin nesi. Cahil dindarda ne demek. O hutbede bilginin temeli Kuran gösterilir. Kurandan bağımsız islami dindarlığı kim düşünür. Yada bunu düşünen asıl düşündüğü nedir?
Alt 13-02-2006, 18:20
Üye Değil

korelmis Diyor ki
ama kök (bilgi) olmadan ağaç olmaz, ona ancak "odun" denir.
İslamın ve hiç bir dinin kökeninde bilgi olamaz. Ancak doğmatik inanç olabilir.

Bilgi, gözlem ve deneye dayanır. Oysa İslam dininin temel bilgilerine ne gözlemle ne de deneyle ulaşabiliriz. Örneğin Muhammedin miraca yükseldiği bilgisine ulaşma yolu yoktur. Buna ancak inanılabilir. Örnekler çoğaltılabilir; Bedir savaşında müslümanlara yardım amacıyla meleklerin de savaştığı bilgisine ulaşamayız. Buna ancak inanabiliriz. Azrail, Mikail, Cebrail adlı meleklerin varolduğuna, cennet ve cehennemin olduğu bilgisine de ulaşmamız mümkün değil. Bunlara ancak kayıtsız-şartsız inanmak mümkündür. Buna felsefede doğmatik inanç denir.

Demekki İslamın temelinde bilgi değil doğmatik inanç (iman) varmış. Mustafa beyin din ağacının 4 bölümünü 3'e indirmesi gerekiyor sanırım.
Alt 13-02-2006, 18:27
Üye

Canlı bedenlerinin orjinal tasarımlarına bakarsan Allah'ı görebilirsin. Hz.Muhammed'in hayatına da bakarsan samimiyetini fark edebilirsin.

"Bilmediğin şeyin ardına düşme" diyor Kuran!

Bu sitedeki ateistlerin nasıl kör bir bağnazlığın içine saplandıklarını herkes görüyor.
Alt 13-02-2006, 18:42
Üye Değil

Korelmis, sıkıştığında konuyu çevirme veya tartışmadan kaçmakta ustasın. Daha evvel de yaptın bunları. Şimdi de öyle yapıyorsun. Yukarıdaki ilk yazında, din ağacında en temele "Bilgi" yi koymuşsun. Ben de sana diyorum ki İslamın temelinde bilgi değil inanç vardır. Senin buna verdiğin yanıta bak:

Canlı bedenlerinin orjinal tasarımlarına bakarsan Allah'ı görebilirsin. Hz.Muhammed'in hayatına da bakarsan samimiyetini fark edebilirsin.
Şimdi elini vicdanına koy yanıt ver bu cevabının İslamın temelinde bilgi olduğu iddiası ile ne ilgisi var? Deistler de canlı bedenlerin tasarımına hayranlık duyup tanrı inancında oluyorlar. Ama dinlere inanmıyorlar. Sen ise dinlerin en temelinde bilgi olduğu inancındasın.

Dinlerin temelinde bilgi değil inanç vardır. Bilgiye ulaşmak sorgulamayı, araştırmayı gerektirir. Oysaki dinlerde ve özellikle İslamda buna hoş bakılmaz. Örneğin kıble Mescidi Aksa'dan Kabeye çevrildiğinde bunun nedenini bilmek istemiştir pek çok Müslüman. Oysaki Kuran'ın "tanrısı" insanların bu değişikliğin nedenini öğrenmesine hoş bakmamış hatta bu bilgiye ulaşmak istemelerine küfürle karşılık vermiştir. Bakara 142. ayet:

"İnsanlardan bir takım beyinsizler, "Önceki kıblelerinden onları çeviren nedir?" diyecekler..."

Demekki bilgi değil kayıtsız şartsız inanç ve tapınmadır temel olan.
Alt 13-02-2006, 20:21
aura aura isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Burda bahsedilen dindar gibi görünen bazı insanların bilgisizliğinden kaynaklanan cahillikleridir. Ve yine bilgi olarak bahsedilende Kuran ile bildirilen vahiydir. İnsanların Kuran'ı bilmesi gerektiğinden bahseder Mustafa bey. Ayrıca senin bahsettiğin bilgi ve ulaşma şekli fen ilimleri konusunda geçerli olmakla beraber yine bilinirki bütün gözlem ve deneylerin yanısıra bilimde varsayım mevcuttur. Fenni ilimlerin temelinde varsayımların kabul etmelerin olmadığını söylemek ne kadar mümkündür acaba. Kabul etmeden bilginin dayanağı yoktur. Yerçekiminin var olduğunu kabul ederiz. Heryerdede g=10 deriz yanlış olduğunu bile bile kabul ederiz bile bile ihmal ederiz sürtünmeyi. Genelde hesaplarımız doğruya yakın çıkar. İşte bu boyun eğmenin fende ismi varsayım dinde imandır. Kabul etmeden kabul edilmezsin.
Alt 13-02-2006, 20:22
Üye

Hz.Muhammed'in hayatını bilmek, peygambere olan inancın temelidir. Kainatın bilgisi ise, Allah inancının temelidir.

"Bilmediğin şeyin ardına düşme" diyen Kuran'ı, "dinlerin temelinde bilgi değil inanç vardır" diyerek nasıl eleştirebiliriz?

Peygamber, Mekke'de kabeye dönerek namaz kılardı. Medine'ye gelince Yahudiler gibi Kudus'e dönmeye başladı. Ancak "Nerede olursanız olun, yüzlerinizi Kabe'ye doğru çevirin" ayetleri gelince tekrar Kabe'ye dönerek namaz kılmaya başladı. Bu duruma karşı Yahudiler -senin iddia ettiğin gibi müslümanlar değil- bunu bir çelişki olarak savunmaya başlamışlardır. Cem gözlerin ne kadar kör ki, ayetin devamında bu değişikliğin sebebi çok açık olarak anlatıldığı halde, sen sadece ilk kısmını görebilmişsin.
Alt 14-02-2006, 13:31
Üye Değil

korelmis Diyor ki
Hz.Muhammed'in hayatını bilmek, peygambere olan inancın temelidir.
Hayır, insanlar Muhammedin hayatını bildiği için ona inanmazlar. Bu şekilde olan insanlar belkide milyonda birdir. Tam tersine çocukluklarından beri Muhammede inandırıldıkları için sonradan onu bilmek ihtiyacı hissederler insanlar.

Yani temelde olan inançtır. Önce çocuklar İslama inandırılır. Objektif şekilde İslam anlatılmaz. Ondan sonra çocuklar belli bir yaşa geldiğinde İslami bilgiler verilir. Muhammedin hayatı abartılarak anlatılır, süslenir püslenir. Kuran okutulur vs. Yani önce inanç ve iman verilir ardından bilgiler verilir. Çevrenize bakın bu hemen her zaman böyle olur.

Ne övmeden ne de yermeden Muhammedin hayatının objektif bilgi olarak çocuğa verildiği sonradan da çocuğa düşüncelerinin ve inancının sorulduğu nerde görülmüş?

Ağaç yaşken eğilir. Çocuklar İslami inançla şekillendirildikten sonra ergenliğe geldiğinde objektif olarak dini değerlendirmesi çok zordur. Verilen bilgiye yanlı olarak bakar. İnançları doğrultusunda yorumlar bilgiyi. Burası çok önemli. Mesela peygamberin yaptığı bir kitle katliamını "karşı taraf mutlaka hak etmiştir de ondan yapmıştır" şeklinde savunma mekanziması kurar. Çünkü inançları o şekilde şekillendirilmiştir.

İslamın temeline bilgi oturamaz. Yani iman ve inançtan evvel bilgi oturamaz. Eğer oturtmaya çalışırsanız İslam çöker. Kimse müslüman olmaz. Zaten İslami kesim bunu çok iyi bildiği için önce inancı daha sonra ise bilgiyi vermeye çalışır.

İslamı sonradan seçenler arasında da önce islami bilgiye ulaşıp sonra inananlar pek yoktur. Örneğin Yusuf İslam bir gün dinlediği İslami müzikten etkilendiği için müslüman olmuştur. Bayan olanların çoğu ise sevdiği erkek müslüman olduğu için islamı seçerler.
Alt 14-02-2006, 14:31
Üye

Türk filmlerinde hepimiz görmüşüzdür. Oyuncu gözlerini açar ve sorar:

-Neredeyim ben, burası neresi, siz de kimsiniz, burada ne işim var?

Acaba gözleri açıldığında kendini bu dünyada bulan insanlar nerede olduğunu, kim olduğunu hiç mi sorgulamıyorlar? Eminim, sorguluyorlardır. Yetiştirildikleri dini de sorguluyorlardır. İşte bu yüzden kimi inancından dönüyor -ki bunların ne kadarı bunu açıkça ilan ediyor bilmiyorum-, kimi de inancında kalıyor.

Ben de Allah'ın varlığını sorguladım. Bundan şüphe duydum. Bugüne kadar bana hep bir "Allah" var demişlerdi. Acaba gerçekten de bu böyle miydi diye düşündüm. Şimdi uçan bir sineğe, yürüyen bir karıncaya, sudaki balığa baksam Allah'ı görüyorum. Hücrelerde Allah'ı görüyorum. Koşarken, yürürken, merdiven inip çıkarken, tüm bunları yapabilmemi sağlayan tasarımı düşündükçe Allah'a olan inancım artıyor. Peygamberin hayatını okuyunca da onun samimi olduğunu görüyorum. Allah'ın varlığına ve peygamberlerin doğruluğuna inanıyorum.

Evet, müslümanlar arasında sorgulamayan insanlar da var. Ama ateistler arasında da sorgulamayan bağnaz insanlar var. Bu sitede her türlü bilgiyi ateizme göre yorumlamayı marifet sayan mutaassıp insanlar yok mu? Ancak Kuran'da da açık olarak tavsiye edildiği gibi "İnsan bilmediği şeyin ardına düşmemelidir." Bu nedenle aslolan hissi değil ilmi dindarlıktır.
Alt 14-02-2006, 15:18
Üye Değil

Konumuz sanırım dinin temelinde bilginin mi imanın mı olduğuydu?

Ayrıca uçan sinekte bile allahın varlığını gördüğünü söylüyorsun. Ben de sana "Onu öyle yapan allah değil X adlı tanrı veya Y adlı dindir" desem ne olacak? Demekki bilgi aynı bilgi olmasına rağmen inançlar farklı olabiliyor. Belirleyici olan inanç oluyor dinlerde bilgi değil.

Önerilen Siteler