dilaver´isimli üyeden Alıntı
İnsanlığa hiç bir katkısı olmayan tek medeniyet var..
İslam medeniyeti..
El insaf theatre
Hakikaten el insaf.
En az 300 senelik bir zaman diliminde İslam ülkeleri medeniyetrin taşıyıcısı oldular. Bilimin öncüleri oldular. Batı eski Yunan'ı İslam çevirileri sayesinde tanıdı. Medeniyet İslam egemenligi altında ilerledi.
Her halde bunu dünya üzerinde savunabilecek tek kişi sizsiniz. Bunu önyargıya mı baglamak gerekiyor, cehalete mi kavramak zor. Ya da ilgi çekmeye çalışmak mı bu, onu da idrak etmek zor.
Size tek tavsiyem hala en büyük şarkiyatçılardan biri sayılan Barhold'un İslam Medeniyeti Tarihi'ni incelemenizdir. Fuat Köprülü'nün de açıklayıcı katkılareı izlemeye deger.
saygılarımla
|
Sevgili dilaver merhaba.
İsmini verdiğin kişilerin kitaplarını okumuş değilim.
Siyahlaştırdığım yer gibi genellemeler kulağa hoş gelse de, içeriği yok gibi duruyor.
Benzer cümleleri çocukluğumdan beri ben de duymuş ve muhtemelen inanmıştım. Ama şimdiye dek tek bir örneğini gördüğümü hatırlamıyorum.
Benzer bir cümleyi Ateistforumda kullanan bir katılımcıdan bir kaç tane örnek istemiştim:
http://forum.ateizm2.org/index.php?showtopic=20034&st=0
Ve tabi tek bir örnek dahi gelmemişti.
Senin bildiğin bir örnek var mı?
O günden beri bu cümlenin aslı-astarı olmadığını, sadece bir uydurma olduğu düşüncesindeyim.
Müslümanların ruhunu okşayıp gururlandıran o genellemeyi bir tarafa bırakıp, soruyu somutlaştırırsak:
Hangi Eski Yunan kişiliğinin, hangi eseri
İslam çevirileri sayesinde batıya ulaştı?
Mesela; bir Eski Yunan filozofu bir eser yazmış olacak.
Bu eser İslam Devlet(ler)i zamanında, mesela Arapçaya çevrilecek ve ama batının bağnazlığından dolayı yasaklanmış/yakılmış/yokedilmiş olacak.
Ve bu Arapça eser; bir kaç yüz yıl sonra (yani batının şu bağnazlığı/karanlık devri geçtikten sonra) Arapçadan bir batı diline (Yunanca, Latince, İngilizce vs.) çevrilmiş olacak.
Var mı böyle bir veya bir kaç eser?
Sevgiler