Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 11-05-2006, 21:27
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Kutsal (?) Kitaplar Tanrı'dan mı?

Sargon;

Kitab-ı Mukaddes'in "Tanrı sözü" olduğuna dair Hristiyan görüşünü aşağıdaki linkten de okuyabilirsin:

http://www.hristiyan.net/kitabimukaddes/

Tevrat'ın da sadece tabletleri değil tamamı Tanrı sözü kabul edilir ve bunun tersini söyleyen inançsız kabul edilir. Bu konuda daha önce yazılar okumuştum. Rastlarsam yazarım.
Ancak buna yakın faydalanabileceğin wikipedia linki aşağıda:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Musevi_..._esaslar%C4%B1

Kur'an'daki vahiy kavramı farklı. Daha doğrusu vahiy aracılı aracısız Tanrı sözleri demek. Kur'an'ın aracılı olarak Cebrail tarafından indirildiği yaygın inanç. Gerçi böyle olmadığını aşağıdaki yazıda izah etmiştim:

http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=3212

Ama bu kabul görmez. Yaygın inanç ayetleri Cebrail'in ilettiğidir.

Kitab-ı Mukaddes'te ise aracısız vahiye inanılır. Yani kitapların yazarlarına (peygamber, havari ve diğerlerine) Tanrı tarafından "Esinlenme" yoluyla iletildiğine inanılır.
Alt 12-05-2006, 00:12
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Galiba söylemek istediğimi iyi ifade edemedim. Desek ki

Kuran'ı Muhammed yazmıştır.

İslamiyete göre bu söz yanlıştır. Şöyle söylememiz gerekir

Kuran Muhammede gönderildi.

Yani Allah tarafından yazılıp Muhammed'e ilan ettiriliyor.

Hıristiyanlıkta nasıl?

Kitab-ı Mukaddesi çok sayıda kişi/peygamber yazmıştır. Ancak bunlar Tanrının esinlenmesi ile yazmışlardır. Dolayısı ile Kitab-ı Mukaddes tanrı sözüdür.

Bu ayrım acaba önemsiz bir ayrım mı? Çünkü gördüğüm kadarıyla hıristiyanlar bunla ilgilenmiyorlar. Onların derdi uyumla ilgili.

Bu ayrım bana önemli gibi geliyor. Adamın biri der ki, benim içime doğdu yazdım, ilham geldi yazdım yada ne biliyim tanrı içime doğurdu yazdım. Adamın kavrayışıdır. Ama birisi derse ki melek bana geldi, kanadıyla dürttü, oku dedi, iki de tablet verdi. Bunlar farklı şeyler. Yada bana öyle geliyor.
Alt 12-05-2006, 21:16
anthemoessa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
anthemoessa anthemoessa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Şimdi Tanrı katliamları, soykırımları vahşeti emredebilir mi? Böyle bir Tanrı mükemmel bir Tanrı mıdır? Aşağıda Tevrat'ta yer alan emirlerin Tanrı emri olup olamayacağına siz karar verin
Panteidar; Tevrat'tan ayet olarak yazdıklarının çok daha fazlasını *ben çok önce alternatifforumda yahudilik bölümünde *yazmıştım ve çok çok sert bir şekilde eleştirmiştim bunu en başından yazayım ki "hristiyan, yahudi" damgası yemeyeyim

Peki neden Kur'an'daki rezillikleri yazıp "Şimdi Kur'an'ın Tanrı sözü olup olmadığına siz karar verin" gibi bir yorumda bulunmuyorsun? Kur'an'da "Ben Dileseydim insanları hidayete erdirirdim ama dilemiyorum canım istemiyor çünkü cehennemi insanlarla dolduracağıma kendi kendime yemin etttim" *gibi ayetleri, *kafa göz koparma kafirlerin bulunduğu yerde gebertilmesi, din "Allah'ın oluncaya kadar" dini savaş yapılması * ayetleri barındıran Kur'an Tanrı'dan olabilir mi sence? (Ayrıca eski islam ilahiyatçısı diyanet görevlisi Arif Tekin'in kitabını okuyun savaşları gerçekte bizzat Muhammed başlatmıştır)

Eleştireceksek hepsini eleştirelim, üç dinin arasından geçmişimiz/kültürümüz nedeniyle *birini üste çıkarmaya çalışmayalım.
Alt 12-05-2006, 21:44
maddeoz maddeoz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

kutsal kitaplar tanrıdan değil beşerdendir.
musa da, isa da, mummed de, diğerleri de kendi vakitlerinde olanları biraz daha değişitirip, kişisel çıkarlar uğruna bunları derleyip, ekleyip, çıkartıp, uydurmuşlarıdr.
din insanlık tarihinin gelmiş ve gelecek en büyük yalanıdır.
hatta yalan bile denmez ona, çünkü yalan birşeyleri değiştirmektir ama ortada değiştirecek bir nesne bile yoktur.
bu nedenle din nesnesi ve öznesi olmayan bir yalandır !
bunu görebilmek için de ikiş şey gerekir,
biri size tvlerde dayatılan saçmalıklardan uzaklaşarak okumak , diğeri de biraz olsun açık görüşlü olmak tır.

http://maddeoz.blogcu.com
Alırım anahtarını elinden şakirtt !..
Alt 12-05-2006, 22:18
yenidendogus yenidendogus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Maddeoz sana katılıyorum. Kutsal diye bilinen kitapların hepsi, ortadoğudaki toplumların inanış ve mitolojilerinin birikimi sonucu yine insanlar tarafından oluşturulmuş söylencelerdir.
Alt 12-05-2006, 22:19
Kıdemli Üye

Sargon;
Anlatmak istediğini anladım. Tüm inananlar kitaplarına Tanrı sözü-vahiy olarak bakıyorlar.
Ama Kur'an daha önce de yazdığım gibi aracılı vahiy. Melek iletişimi iddiası var. Bu tabi ki önemli fark. Ancak Tanrı sözü olup olmadığının sorgulanmasında pek farkeden bir şey yok. Çünkü "esinlenme" yani aracısız vahiyde de hata kabul edilmiyor. Esinlenmeye, "Tanrı o yazarın aklına yazacaklarını transfer etti" şeklinde bakılıyor, ilhamdan da öte bir özelliği var.

Barış kardeşim;
Daha konunun başındayız. Merak etme ben seni yazdıklarından dolayı etiketlemeye kalkışmam.
Ama sen de biraz sabırlı olmalısın. Konunun başında belirttim. İncil ve Kuran kaynağını Tevrat'tan alıyor ve Tevrat'ı kabul ediyor. Eğer Tevrat çürütüldüğü takdirde bunlar da kendiliğinde çürütülmüş sayılır. O nedenle Tevrat'tan başladık. Üstelik Tevrat ilk kitap. Yine önceliği var. Ayrıca Kur'an'da Tevrattaki gibi "katlet , çoluk-çocuk, yaşlı-genç, kadın-erkek kır, soyunu yoket" demez. Kur'an'a da geleceğiz.Önemli olan objektif bakabilmek, Maddeöz'ün dediği gibi bağımlı kalmadan, açık olarak okuyup sorgulayabilmek..
Alt 12-05-2006, 23:28
Kıdemli Üye

Kitab-ı Mukaddes'te olsun, Kur'an'da olsun İLK'lerden bahseder. "İlk oğlum" ve "İlk müslüman" gibi. Ama ilk oğul ve ilk müslümanlar birden fazladır. Neden acaba?

İSA 1Jhn 4:9
Tanrı, biricik Oğlunun aracılığıyla yaşayalım diye
O'nu dünyaya gönderdi ve böylece bize olan sevgisini gösterdi.

DAVUT
psa.89:27
Ben de onu ilk oğlum,
Dünyadaki kralların en yücesi kılacağım.

EFRAYİM
jer.31:9
Ağlaya ağlaya gelecekler,
Benden yardım dileyenleri geri getireceğim.
Akarsular boyunca tökezlemeyecekleri
Düz bir yolda yürüteceğim onları.
Çünkü ben İsrail'in babasıyım,
Efrayim de ilk oğlumdur.

İSRAİL
exo.4:22
Sonra Firavun'a de ki,
RAB şöyle diyor: İsrail benim ilk oğlumdur.

Tanrı, daha önceki saydığı ilk oğullarını evlatlıktan reddetmiş herhalde.

İslamcılar der ki İslamiyet Adem'den itibaren vardır ve Adem hem ilk müslüman insan hem de ilk peygamberdir.

MUSA:
ARAF/143. Musa tayin ettiğimiz özel vakitte gelip Rabbi O'na kelamiyle iltifatta bulununca: "Ey Rabbim, göster bana kendini, Sana bakayım." dedi. O da buyurdu ki: "Beni katiyyen göremezsin, ancak dağa bak, eğer yerinde durursa demek beni görebileceksin" Derken Rabbi dağa tecelli buyurunca onu un ufra (toz duman) ediverdi. Musa da baygın düştü. Ayılınca: "Münezzehsin, Sana tevbe ile döndüm ve ben mü'minlerin ilkiyim." dedi. *

MUHAMMED:ENAM/163. O'nun hiçbir ortağı yoktur. Ben, bununla emrolundum ve ben müslümanların ilkiyim." *

Ya İBRAHİM:
132. Bu dini İbrahim kendi oğullarına vasiyet ettiği gibi Yakup da vasiyet etti ve: "Oğullarım, Allah sizin için o dini seçti, başka dinlerden sakının yalnız müslüman olarak can verin! dedi.

Ne değerliymiş şu İLK olmak!! İlk yaratılan varlık olmak ( Muhammed), İLK müslüman olmak, İLK oğul olmak..
Peki kim cevap verebilir?
Tanrının İLk oğlu kimdir?
İlk müslüman kimdir?
Kutsal kitaplar Tanrıdansa birden çok İLK'leri Tanrı bildirmiş olabilir mi?
Alt 15-05-2006, 22:02
Kıdemli Üye

Kur'an'a göre, Allah 4 kitap göndermiştir. Ama 4 kitap'ta da çok önemli farklılıklar vardır.
Neden Allah farklı bilgiler versin? Tevrat ve İncil'in tahrif edildiği iddia edilir. Kur'an gelince mi tahrif edilmiştir yani? Bunu Museviler neden yapsın? Ellerindeki inandıkları kutsal kitabı neden değiştirsinler? Bahailik ve onun kitab'ı geldi diye, müslümanlar Kur'an'ı mı değiştirdiler uyuşmasın diye? Böyle birşey mümkün mü? Üstelik Kur'an'dan çok öncesine ait Tevrat yazıtları bugünkünün aynısıdır.
Bu kadar önemli çelişki olur mu?

1- Havva’yı kandıran yılan mı şeytan mı?
2- Nuh'un gemisine sadece Nuh’un ailesi mi yoksa inananlar mı bindi?
3- Tufan Nuh kavmine mi dünyaya mı?
4- Nuh’un gemisi , Cudi dağına mı Ararat dağına mı oturdu?
5- İbrahim’in babası Azer mi Terah mı? Azer amcası mı?
6- Kurban adayı oğul İsmail mi İshak mı?
7- Haman Firavun’un taş ustası mı Pers Kralının yardımcısı mı? *
8- Süleyman kral mı peygamber mi?
9- Tanrı’nın adı Allah mı, Eloha mı, Yahve mi ?
10- Putlara tapmadığı için ateşe atılan İbrahim mi yoksa başka 3 yahudi mi?
11- İmran, Meryem'in mi yoksa Musa'nın mı babası?
12- Çarmıha gerilen İsa'mıydı yoksa başkası mı?
13- Cumartesi yasağına neden İncil ve Kur'an'da uyulmaz? Allah niye yasağı kaldırdı?
14- Cuma, cumartesi, pazar. Hangisi kutsal?
15- Domuz eti, şarap, recm, hac, sünnet vb. konuları Allah farklı mı emretmiştir?

Bu durumda bu kitaplardan ya sadece biri Tanrı'dan ya da hiçbiri...
Alt 12-06-2006, 11:16
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Panteidar arkadaşımızın sorularına ben de iki ekleme yapmak istiyorum.

DAVUT
psa.89:27
Ben de onu ilk oğlum,
Dünyadaki kralların en yücesi kılacağım.

Kralla kast edilen hükümdar mı peygamber mi?

Hükümdarsa Kur'an'a göre en büyük kral(?) Davut mu Süleyman mı?

Peygamberse en büyük peygamber Davut mu, İbrahim mi, Muhammet mi?
Alt 12-06-2006, 11:39
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Olmayan Tanrı'nın kitabı olur mu?

Bakılacak yer bir tanrının varlığı yokluğu mevzusudur, ötesi hikayedir.

İlk üç kitap ki, ikisi nispeten elimizdedir, bir tanrı tarifi yaparlar. Bu tür bir tanrının olmadığı ortadadır, ayandır. Ne dünya 6000 yaşındadır, ne adem ile havva aynı dönemde yaşamıştır, ne de nuh tufanı yaşanmıştır..

Gelelim kur'ana. Kur'an, felsefi açıdan, sıfırdır. Bugün bize işte Allahın ispatı vs. gösterilen şeyler, aslen hristiyanlık ve daha öncesine dair çeşitli felsefelere dayanır. Kur'anın bir tür şizofreni ile başlayıp, ardından iktidar harcı olarak kullanılmış olduğunu (Peygamber döneminde özellikle) görmemek gaflettir. Kuran, felsefi ve bilimsel vs. açıdan tamamen sınıfta kalır.

Sonuç olarak safsatadan ibaret dayanaklarla ayakta duran bir tanrı kavramına denk geliriz. Olmayan bir tanrının da kitap yollaması doğal olarak mümkün değildir..

Önerilen Siteler