Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 13-02-2010, 21:24
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

exclusive´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Mü'minûn Sûresi (23)
14. .....Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.

allahın kendisi kıyasladığı diğer yaratıcılar kimdir? allah neden kendisini kıyaslama ihtiyacı hissetmiştir?

allah neden kendisinin "en güzel" olduğunu ilan etme gereği duymuştur?

güzellik göreceli bir kavram değilmidir? "en güzel" seçimini bir jürinin yapması daha doğru olmazmıydı?
Ayette bu sekilde gecmesi gercekten garip bir durum teskil ediyor, ki Islam'a göre asil olan "[I]Allah'tan baska yaratici yoktur ve O tek bir Ilah'tir[/I]".

"Yaratanlarin" veya baska bir Kuran mealine göre "bicim verenlerin",(Edip Yüksel Meali) veya "mukaddir olanlarin"(Ömer Nasuhi Bilmen Meali), veya "yaraticilarin"(Ümit Simsek Meali) en güzeli ve iyisi biciminde tercüme edilerek dile getirilen Allah, diger yaraticilari kabul ediyormus gibi bir düsünce ve his olusuyor.

Bu da Muhammed peygamberin kendi inandigi Tanrisini digerlerinin inandigi ve Kabe'de putlarla temsil edilen 360 adet Tanrilardan daha güzel ve hos gösterme ya da müsrikleri kendi Tanrisina ikna etme cabasindan ileri geldigini düsündürebilir.

Ama söyle de olabilir, Allah kendisini yaratanlarin en güzeli olarak sergilerken insanin yaratilis asamasindan da bahsetmesi biraz manidar oldugundan belki "insanlari" kastediyordur ve insanlarin da bir seyler yatarma kabiliyeti oldugundan kendisini insanlarla kiyasliyordur. Yani ben Allah, insani yaraticilarin icinden en iyi ve en güzel olaniyim...ama bu anlatimda da Tanri kendisini insalarin seviyesine indirdigi icin islamic ögelerden cok biraz hristiyani mistizmi ve mesihi felsefe özelliklerine sahip oluyor.

Belki de Ingiliz teist filozof Anthony Flew'in "Bir Tanri var" kitabindaki gibi bir düsünce dile getirilmis de olabilir; “Fiziksel evreni yaratan bir akıldır (Tanrı’yı kastediyor), öyle ki sonunda bilen ve yaratan varlıklar ortaya çıksın: bilim, sanat ve teknoloji geliştiren varlıklar”

Yani bu durumda kastedilen yaraticilar eger insanlarsa Muhammed peygamberin imajiner Tanrisi Allah, insanlari kendisine esdeger bile görebiliyor.

Ama bu ayette bahsedilen yaraticilarla diger imajiner tanrilarin ve putlarin kastedilmis olmasi daha muhtemel gibi...

Konu ALKA tarafından (13-02-2010 Saat 21:35 ) değiştirilmiştir.
Alt 13-02-2010, 23:03
andora andora isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ALKA´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ayette bu sekilde gecmesi gercekten garip bir durum teskil ediyor, ki Islam'a göre asil olan "[I]Allah'tan baska yaratici yoktur ve O tek bir Ilah'tir[/I]". ...

SayınAlka,
Dolgun ücretle ayet yazacak eleman aranıyormuş. İsterseniz başvurabilirsiniz. Çelişki bırakmadan ayet yazacak kapasiteniz var.

Bu da Muhammed peygamberin kendi inandigi Tanrısını digerlerinin inandiği ve Kabe'de putlarla temsil edilen 360 adet Tanrılardan daha güzel ve hos gösterme ya da müsrikleri kendi Tanrisina ikna etme cabasindan ileri geldigini düsündürebilir.
...
Henüz kul yapılmamış halkı etkileme adına onların inançlarını da kurana koymuş. Demokrat peygambermiş demek!
Alt 13-02-2010, 23:11
UlulElbab UlulElbab isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

cin´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili cenker,

islam alimlerinin en büyük savunmaları yapıp bide yaratanların insanlar olduğu yönündedir çünkü allah insana da doğurganlık özelliklerinden dolayı yaratıcılık vasfı kazandırmış oluyor,

Ancak düşünmeden İnsanı'da Allah'a eş tutabileceklerini hiç düşünmezler,

Kuran da tek başına değildir bu ve benzeri uslup,

Yaratanların, Gözetenlerin, koruyanların, vs.vs Tabi islama göre bunlar hep

Ademoğullarıdır,

Gerçi Kıyamet günü Allah o tapılanları huzuruna çıkarıp sorguya çekecekmiş , onlarda yok öyle bişi biz sadece sana taparız diyecekleri yazıyor ama orayı bende anlamış değilim konu dışı olduğu için kısa kesiyorum,

Saygı ve Sevgilerimle
Ayette bu sekilde gecmesi gercekten garip bir durum teskil ediyor, ki Islam'a göre asil olan "[I]Allah'tan baska yaratici yoktur ve O tek bir Ilah'tir[/I]".

"Yaratanlarin" veya baska bir Kuran mealine göre "bicim verenlerin",(Edip Yüksel Meali) veya "mukaddir olanlarin"(Ömer Nasuhi Bilmen Meali), veya "yaraticilarin"(Ümit Simsek Meali) en güzeli ve iyisi biciminde tercüme edilerek dile getirilen Allah, diger yaraticilari kabul ediyormus gibi bir düsünce ve his olusuyor.
Saygıdeğer Arkadaşlar,

Aslında uslub olarak "bakalım nasıl kıvırtacaklar" gibi ifadeleri görünce bu ilginç
konu başlığından uzak durmayı düşünmüştüm.
Çünkü baştan ön yargılı ve düzey olarak düşük bulduğum,kısır döngü tartışmalara girmemeyi yeğliyorum.

Ancak değerli dostların yorumlarını görünce iki çift kelam etmek ihtiyacı hissettim.

Değerli cin,

Daha önce bir Meleği Ala Kavramından karşılıklı bahsettiğimizi hatırlıyorum.

İnanmasakta Vahyi kendi Kavram bütünlüğü içinde tahlil etmek durumundayız.

Kuranda konuşanlar kim?

Cebrail ve Yüksek Melekler Konseyi BİZ ifadesini kullanır...

ve orada YARATMA Faaliyeti bazı organlarca tatbik edilir...Elbette Allahın görevlendirmesi ile...

İşte bu faaliyetler Arabca "Haleqakum" ve "Cealnakum" ifadeleri ile anlatılır...

Değerli üstad Edip yüksel dahil tüm mealciler bu iki ifadeyi YARATMAK olarak çevirmişlerdir...

Oysa biri Kılmak,yapmak ve Programlamak iken diğeri Var etmek ve Şekillendirmek, Halden hale sokmak gibi çeşitli anlamlar kazanır...

Allahın sisteminde bazı işlemleri doğrudan müdehalesi ile yaparken...

(Ruh üfleme Metaforu)

Bazı işlemleri de Görevlileri yapar...

(DNA Anahtarlarının açılıp kapatılması)

Ancak Putlarla karşılaştırmamak kaydı ile İNSAN da kendi çapında bir yaratıcı olup...Allahtan bir parça taşıması nedeni ile kıyas kabul eder...

Benzer bir Kıyaslama da RIZK konusunda Ayetlerde geçer...

"Allah Rızık verenlerin en Hayırlısıdır" ifadesi RAB kelimesi ile birlikte İnsanlar içinde kullanılır...

Yusuf Suresinde "Rabbine benden bahset" der Yusuf,Firavunun Şarab sunucusuna...Burada Efendin anlamı anlaşılır...

Allah için Rab , ,,Terbiye edici,Programlayıcı anlamında kullanılır...

Rızk yiyece içecek..Giysi gib metalar için kullanılırken..aynı zamanda Bilgi ,İlim gibi soyut kavramlar içinde kullanılır...

Maide Suresinde Gökten inen Rızk YAğmurdur örneğin...Maide de bu arada Sofra anlamına gelir...

Konuyu dağıtmadan ..sizlere Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum
Alt 14-02-2010, 00:13
andora andora isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bir şey anlamadım anlattıklarınızdan ama yinede görüşlerinize katılıyorum!

Siz bu savunmalarınız olmasa inanın ben,
Kendi durumumu fikirlerimi eleştirmeye çalışacağım. O kadar konuyu bulandıran, saptıran, manalar çıkarmaya çalışan fikirleriniz var ki.

Kuran'da mucize arayanların içinde bulunduğu durum çok vahim bence. Bulamadığınız mucizelere kendinizi öyle inandırıyorsunuz ki saçmalıyorsunuz.

Bana Kuran'ı öyle açıklayın ki, bahsedilen konuları öyle özetleyin ki, sıradan arap bedeviside anlasın sıradan bir çocukta bir şeyler çıkarsın yazdıklarınızdan.

Bir işe yarayın kendimi eleştirme adına...
Alt 14-02-2010, 00:14
uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
uyar uyar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

UlulElbab´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
..............Kuranda konuşanlar kim?
Cebrail ve Yüksek Melekler Konseyi BİZ ifadesini kullanır...
ve orada YARATMA Faaliyeti bazı organlarca tatbik edilir...Elbette Allahın görevlendirmesi ile...İşte bu faaliyetler Arabca "Haleqakum" ve "Cealnakum" ifadeleri ile anlatılır...
Oysa biri Kılmak,yapmak ve Programlamak iken diğeri Var etmek ve Şekillendirmek, Halden hale sokmak gibi çeşitli anlamlar kazanır...

Allahın sisteminde bazı işlemleri doğrudan müdehalesi ile yaparken...(Ruh üfleme Metaforu)
Bazı işlemleri de Görevlileri yapar...(DNA Anahtarlarının açılıp kapatılması)

waww sevgili ulu...
yanlış anlama ama geçekten bunlara mı inanıyorsun
:brick:
lütfen yanlış anlama... daha farklı katagorize etmiştim seni kafamda...

hani cübbelinin rüya metaforları veya cin kışkışlamaları gibi.... sprituellik insanı ummadığın mecralara çekiyor sanırım

kuranı okuyun cunku okudukca allahin olmadigini daha iyi anlayacaksiniz .......
Alt 14-02-2010, 00:20
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

(Ruh üfleme Metaforu)

Su an yaraticilar ile kastedilen 3 grup oldu;

1-Diger politeist Tanrilar
2-Insanlar
3-Allah'in melekeleri

Ilki benim düsüncemdi ama Islam'in "Allah birdir ve yaratici tek ilahtir" ilkesine ters düstügününden iafed ifade ile celisiyor.

Ikincisi de Islam'in diger ilkelerine ters düsüyor, zira insanlari yaratici kilmakla Allah'in yaratici sifatina sirk kosmak gibi oluyor.

Ücüncüsü de pek mantikli degil. Melekler dünyanin insa edilmesinde ve insanin yaratilmasinda rol almis farzedelim, fakat melekler Adem peygambere yani insanlara secde ettigine göre melekelere de yaratici sifati vermek sirk kosmak olurdu. Insan meleklerden bir mertebe daha yüce islami anlayisa göre.

Baska alternatifler?

Bakalim tesfirler ne demis bu ayet hakkinda...

14. sonra bu döl suyu damlasından döllenmiş hücreyi yaratıyoruz; sonra bu döllenmiş hücreden de cenini ve ceninden kemikleri yaratıyoruz; ve sonra da kemiklere et giydirip onu yepyeni bir yaratık halinde var edip ortaya çıkarıyoruz: öyleyse, yaratanların en iyisi, en ustası* olarak Allah ne yücedir!

* - Lafzen, "yaratıcıların en iyisi". Taberî'nin belirttiği gibi, Araplar "yaratıcı" ya da "yaratan" sıfatını her türlü "sanatkar/sanatçı" (sâni‘) için kullanmaktadırlar; bu kullanım, geniş anlamıyla sanat eserlerinin "yaratımı"yla ilgili olarak Avrupa dillerinde de geçerlidir. Sözcüğün gerçek ve birincil anlamıyla asıl ve yegane yaratıcı Allah olduğuna göre, ahsenu'l-hâlikîn ifadesi, hâlik teriminin bu ikincil anlamıyla anlamlandırılmalıdır (karş. Tâcu'l-‘Arûs, haleka maddesi).

TÜRKÇE KURAN-I KERİM VE TEFSİRİ ( MUHAMMED ESED )
Eger burada yaratici sözcügü sanatci anlaminda kullanilmissa bu durumda ayeti söyle sekillendirelim; "Sanatkarlarin en güzeli olan Allah pek yücedir".

Simdi burada insanlarin uyguladigi bir meslek söz konusu; bu ayet "sanatcilarin en güzeli", "doktorlarin en güzeli", "mühendislerin en güzeli" vs. gibi devam ettirebilir. Ama yine de bu sözleri böyle dillendiren Muhammed peygamber kendi Tanrisi Allah'i insanlarla kiyasliyabiliyor. Bu da ilginc bir durum oluyor. Allah insani insandan tecelli ettigine göre kendi sifatindan yaraticilik sifatiyla da insani donattigini, insanin tanrisal bir yönü oldugunu itiraf ediyor. Allah'a sirk kosmak demek ayni zamanda Allah'a ortak kosmak demektir. Bu anlamda insanlar insanlardan tecelli olduguna göre sanatci anlaminda yaraticilar oluyor ve yaraticilik konusunda Allah'a ortak olmus oluyor. Melikelerde de durum benzer. Onlar da eger yaratilista bir pay ve emekleri varsa Allah'in yaraticiliginda ortaklardir. Yaraticilikta ortak olmamasi icin Allah'in her seyi tek basina yapmasi lazim gelecekti.

Konu ALKA tarafından (14-02-2010 Saat 00:27 ) değiştirilmiştir.
Alt 14-02-2010, 00:42
Üyeliğini Sonlandırmış

uyar´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
waww sevgili ulu...
yanlış anlama ama geçekten bunlara mı inanıyorsun
:brick:
lütfen yanlış anlama... daha farklı katagorize etmiştim seni kafamda...

hani cübbelinin rüya metaforları veya cin kışkışlamaları gibi.... sprituellik insanı ummadığın mecralara çekiyor sanırım
Dostum Dr. Uyar,

Beni Katogorize etme ,yaftalama..Etiketleme

Bir yazıya bakarak karar verirsek burada kimin kim olduğunu asla anlayamayız...

Çok boyutlu düşünce ve çok seslilik diyorum

Sevgi ile...
Alt 14-02-2010, 01:21
Üyeliğini Sonlandırmış

Melekler dünyanin insa edilmesinde ve insanin yaratilmasinda rol almis farzedelim, fakat melekler Adem peygambere yani insanlara secde ettigine göre melekelere de yaratici sifati vermek sirk kosmak olurdu. Insan meleklerden bir mertebe daha yüce islami anlayisa göre.

Baska alternatifler?
Sayın ALKA,

Sizin "Şirk" kelimesinin anlamını dahi bilmediğiniz ortada...

Ayrıca İslam ve Kuran kavramları hakkında da ancak mantık yürüterek yorum yapıyorsunuz.

Allaha inanmıyorsunuz...Meleklerin Ademe secde ettiğini gözünüzle görmüş gibi

yorum yapıyorsunuz

Madem Kuranla bu kadar ilgilisiniz SAFFAT Suresini bir kez daha okuyun.

Melekler ile ne kast edildiğini belki anlarsınız.

İslamda "insanın" melekten üstün kabul edildiğine dair kaynak veya deliliniz nedir?

Kamil insan için geçerli bir konu bu ancak Tekamül konusundada fazla bir bilginiz olmadığı izlenimini veriyorsunuz.
Alt 14-02-2010, 01:39
cigi cigi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

UlulElbab´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

(Ruh üfleme Metaforu)

(DNA Anahtarlarının açılıp kapatılması)
Su tarif ettiginiz fabrikanin adresini verseniz de...

...bir de biz ziyaret edip görsek.
.
Bu üflemeler püflemeler tek tek mi yoksa paket halinde mi oluyor?
.
Arada atlananlar da oluyordur belki.
.
Örnegin ben de ruh yok!
.
Allah tam beni üflerken deliklerini tikamayi unutmus üfleme gerceklesememis.
.
Olmayan ve kanitlanmamis seyleri sani varmis gibi ne kadar güzel üfleyerek anlatiyorsunuz.
.
Bravo.
Alt 14-02-2010, 01:57
Üyeliğini Sonlandırmış

Sayın cigi,

Siz "Metafor" un sözlük anlamına baktınız mı?

ki üflüyorsunuz? Ruhsuz olduğunuzu iddia ediyorsunuz...Bunu nasıl kanıtlayacaksınız?Sizin gibi düşünmeyenlere Hakaret ederek mi?
Ettiniz demiyorum

Önerilen Siteler