cin´isimli üyeden Alıntı
Sevgili cenker,
islam alimlerinin en büyük savunmaları yapıp bide yaratanların insanlar olduğu yönündedir çünkü allah insana da doğurganlık özelliklerinden dolayı yaratıcılık vasfı kazandırmış oluyor,
Ancak düşünmeden İnsanı'da Allah'a eş tutabileceklerini hiç düşünmezler,
Kuran da tek başına değildir bu ve benzeri uslup,
Yaratanların, Gözetenlerin, koruyanların, vs.vs Tabi islama göre bunlar hep
Ademoğullarıdır,
Gerçi Kıyamet günü Allah o tapılanları huzuruna çıkarıp sorguya çekecekmiş , onlarda yok öyle bişi biz sadece sana taparız diyecekleri yazıyor ama orayı bende anlamış değilim konu dışı olduğu için kısa kesiyorum,
Saygı ve Sevgilerimle
|
ALKA´isimli üyeden Alıntı
Ayette bu sekilde gecmesi gercekten garip bir durum teskil ediyor, ki Islam'a göre asil olan "[I]Allah'tan baska yaratici yoktur ve O tek bir Ilah'tir[/I]".
"Yaratanlarin" veya baska bir Kuran mealine göre "bicim verenlerin",(Edip Yüksel Meali) veya "mukaddir olanlarin"(Ömer Nasuhi Bilmen Meali), veya "yaraticilarin"(Ümit Simsek Meali) en güzeli ve iyisi biciminde tercüme edilerek dile getirilen Allah, diger yaraticilari kabul ediyormus gibi bir düsünce ve his olusuyor.
|
Saygıdeğer Arkadaşlar,
Aslında uslub olarak "bakalım nasıl kıvırtacaklar" gibi ifadeleri görünce bu ilginç
konu başlığından uzak durmayı düşünmüştüm.
Çünkü baştan ön yargılı ve düzey olarak düşük bulduğum,kısır döngü tartışmalara girmemeyi yeğliyorum.
Ancak değerli dostların yorumlarını görünce iki çift kelam etmek ihtiyacı hissettim.
Değerli cin,
Daha önce bir Meleği Ala Kavramından karşılıklı bahsettiğimizi hatırlıyorum.
İnanmasakta Vahyi kendi Kavram bütünlüğü içinde tahlil etmek durumundayız.
Kuranda konuşanlar kim?
Cebrail ve Yüksek Melekler Konseyi BİZ ifadesini kullanır...
ve orada YARATMA Faaliyeti bazı organlarca tatbik edilir...Elbette Allahın görevlendirmesi ile...
İşte bu faaliyetler Arabca "Haleqakum" ve "Cealnakum" ifadeleri ile anlatılır...
Değerli üstad Edip yüksel dahil tüm mealciler bu iki ifadeyi YARATMAK olarak çevirmişlerdir...
Oysa biri Kılmak,yapmak ve Programlamak iken diğeri Var etmek ve Şekillendirmek, Halden hale sokmak gibi çeşitli anlamlar kazanır...
Allahın sisteminde bazı işlemleri doğrudan müdehalesi ile yaparken...
(Ruh üfleme Metaforu)
Bazı işlemleri de Görevlileri yapar...
(DNA Anahtarlarının açılıp kapatılması)
Ancak Putlarla karşılaştırmamak kaydı ile İNSAN da kendi çapında bir yaratıcı olup...Allahtan bir parça taşıması nedeni ile kıyas kabul eder...
Benzer bir Kıyaslama da RIZK konusunda Ayetlerde geçer...
"Allah Rızık verenlerin en Hayırlısıdır" ifadesi RAB kelimesi ile birlikte İnsanlar içinde kullanılır...
Yusuf Suresinde "Rabbine benden bahset" der Yusuf,Firavunun Şarab sunucusuna...Burada Efendin anlamı anlaşılır...
Allah için Rab , ,,Terbiye edici,Programlayıcı anlamında kullanılır...
Rızk yiyece içecek..Giysi gib metalar için kullanılırken..aynı zamanda Bilgi ,İlim gibi soyut kavramlar içinde kullanılır...
Maide Suresinde Gökten inen Rızk YAğmurdur örneğin...Maide de bu arada Sofra anlamına gelir...
Konuyu dağıtmadan ..sizlere Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum