05-06-2006, 02:24
|
|
Üye
|
|
|
|
Re: Zen hikayeleri ile adım adım Aydınlanma
çok doğru meas, biz düşündükçe, araştırdıkça gerçek bizden kaçıyor. Aslında mucizevi olan şeyler zaten halihazırda öylece duruyor ve biz hep başka yerlere bakıyoruz ve varolanla yetinmiyoruz bu sefer kendi bakışımız kendi körlüğümüz haline geliyor.
İmzama dikkat ettiysen bunu vurgulamaya çalıştım bir Zen alıntısı ile.
Neyse, bu foruma katılmaya devam et müthiş şeyler okuyacaksın daha henüz yeni başladık..
|

05-06-2006, 03:06
|
|
Üye
|
|
|
|
mamuli, *bir filozof uzun yıllardır *Zen eğitimi alıyormuş manastırda ve sonunda gidip kitaplarının hepsini manastırın bahçesine gömmüş. O gün filozofun Aydınlanmaya ulaştığı gün imiş.
Bunu benim gibi bir felsefe hastası çok iyi anlar
|

05-06-2006, 03:49
|
|
Üye
|
|
|
|
Aslinda Zen ve koan kelimelerini ilk defa bu konuda duydum. Kafaya takilmasi yonunden eglendirici,fakat amacinin fikir jimnastigi olmasini supheyle karsiliyorum..
Evet tam üstüne bastın vartor. Amaç zihin jimnastiği değil, bir uyanış bir farkındalık sağlamak.
Sodomo, asa dedigin iyilik olabilir. Birinin elinde degil ,yani kullanmiyor, digerinde var ve cogaltilinca daha faydali olabilecek.(ben de mi kafayi yiyorum acaba?)
"Asa" bence iyilik olamaz. "İyi yok-kötü yok, doğru yok-yanlış yok, soru yok-cevap yok işte hakikat budur " demiş bir Zen ustası. Yani bu tip değerlere yalnızca birer "ara aşama" olarak bakmak gerekiyor.
"Kafayı yemek" bu iyi bir yolda olduğunu gösterir. Bak bir arkadaş nasıl yorum getirmiş Zen hikayelerine :
Zen hikayesi saçmadır –bir bilmecedir, ve de çözülemeyen bir bilmece. Deneyebilirsiniz, ancak hiç bir zaman çözemezsiniz. Bu çözülemezlik bilmecenin doğasında vardır.; Zen hikayelerinin özüdür bu. Saçma olmak zorundadır, çünkü zihne şok veren bir araçtır. Zihninizi öldürecek bir kılıçtır. Neredeyse çıldıracak duruma gelirsiniz, bir çözüm yok gibi görünür ama üzerinde düşünmeye devam edersiniz. Bir meditasyon aracıdır. Zihin bir sürü çözüm önerir, ama Usta hiç birini kabul etmez. Öğrenci gece gündüz yeni çözümlerle gelir ama Usta bağırmaya devam eder, “Bu saçma! Git ve aramaya devam et!” Bazen aylar, hatta yıllar geçer ve sonra öğrenci bir çözüm olmadığı sonucuna varır. Ve unutmayın, eğer bir çözüm olmadığını düşünürseniz, olayı anlamamışsınız demektir. Bir çözüm olmadığını anladığınız bir farkındalığa gelmeniz gerekir. Bu çözümsüzlük, sonuçsuzluk durumunda bir ‘aşma’ gerçekleşir. Bir sıçrayış, bir ‘kuantum sıçrayışı’ ile zihnin ötesine zihin aracılığıyla geçtiniz. Zen hikayeleri zihinlerdeki düğümü kesmeye yarar.
cocuklugumdan beri olan bir baska gozlem, veya inancim, insanlarin dogadan uzaklastikca daha mutsuz olduklaridir. Bu yonden sanirim seninle hemfikiriz sevgili Sodomo.
Aynen katılıyorum sana vartor. Doğa sanki ana diyarı, ana kucağı gibi..Aşık Vesyel'i anmadan olmaz bu bağlamda :
-----
-----
Nice güzellere bağlandım kaldım
Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum
Her türlü isteğim topraktan aldım
Benim sâdık yârim kara topraktır
Koyun verdi kuzu verdi süt verdi
Yemek verdi ekmek verdi et verdi
Kazma ile döğmeyince kıt verdi
Benim sâdık yârim kara topraktır
------
------
|

05-06-2006, 10:07
|
|
Üye
|
|
|
|
ilginizi çeker diye düşündüm Edip Harabi den
Yok iken Adem’le Havva alemde
Hak ile Hak idik sırrı müphemde
Bir gecelik mihman kaldık Meryem’de
Hazreti İsa’nın öz babasıyız...
|

05-06-2006, 12:17
|
|
Üye
|
|
|
|
Hz. İsa dan Zen'ce deyişler :
--Sizler o öncesiz ve sonrasız yaşamı kutsal kitaplarda aramaktasınız çünkü onlarda bulabileceğinizi sanmaktasınız.
--Ruhunu güvenceye almaya kalkışan, onu yitirecektir.
--Benim gidişim, sizlerin yararınadır; çünkü eğer gitmezsem, *Kutsal Ruh ulaşmazki sizlere.
--Diriyi niçin ölüler arasında aramaktasınız ? O burada değil ki, sizden önce göğe erdi O.
İsa kendisini bu kadar yücelteceklerini kestirebilseydi ağzını açıp bir tek sözcük söyler miydi ?
Zen Budistler, "Eğer Buda yı görürsen öldür onu" derlermiş.
Öldü mü Tanrı, ölmedi mi yoksa ;
Budur işte soruların en önemlisi
"Evet" de deseniz "Hayır" da
Yitirirsiniz kendi Buda doğanızı
Buda doğası (Özdoğa) : İnsanın bilgiyle ulaşabildiklerinin ötesinde saf, aydınlık, yeni doğmuş çocuklarınkine özdeş kimliği.
İnsan kendisine inanmaya başladığında en yüce dine inanıyordur zaten ama bu dinin öz doğasını da bulup ortaya çıkarması gerekir yoksa dünyaya geliş hüner değildir biliyoruz bunu artık..
"Baştan başa çiçek açmış bir kamelye karşısında saygıyla eğilmek." *Vahiy kitaplarına inanlar için çok daha iyi bir alternatif...
|

05-06-2006, 12:26
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Tasavvufun bu yönünü seviyorum... İnsan ruhuna bir ferahlık, hoşluk, incelik, hafiflik veriyor...
"Baştan başa çiçek açmış bir kamelye karşısında saygıyla eğilmek." *ise müslümanların da ulaşmak istediği gerçek bir tefekkür anıdır.
|

05-06-2006, 12:59
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
kara cahil arkadaşım Tasavvufu çok iyi biliyorsun zaten fark etmişsindir...Tasavvuf tüm dinlerin üst noktası değilmi...Eğer Dünya bir imtahan sahası ise ki zannetmiyorum Tanrı bu kadar dini bu kadar peygamberi tek bir amaçla gödermiştir insana,acaba hangileri bütün bunları aşıp mutlak gerçeğe varabilecek kadar cesur olacaklar...
* İnsan gerçeğine vardıkça daha da cesur oluyor dahada özgürleşiyor *inanıyorumki sevgileri bile farklılaşıyor...bambaşkalaşıyor ben o insanlardan gördüm varlar onlar sende onlardansın...Aldostu da.Farkında değil ama sodomoda.
|

05-06-2006, 13:08
|
|
Üye
|
|
|
|
Sevgili karacahil,
Katılmana sevindim. Eğer dikkatle takip edersen ve bütün yazıları okursan bu başlık altında çok önemli kazanımlar elde edeceksin. Şunu özellikle belirtmek isterim ki, tasavvuf, zen, buda, İsa, Musa vs bunların hepsi birer isimden ibaret yani geçici bir süre kullanıyoruz bu isimleri birşeyleri anlatabilmek için, asıl önemli olan isimsiz, kelimelere sığmayan ve de bizden hiç de uzak olmayan yanı başımızda duran gerçekler.
Konfiçyus, *öğrencilerine "Sizlerden saklayacak hiç bir şeyim yok" dedi.
Birgün *öğrencileriyle dağda yürürken, çiçekleri tüm çevreye koku saçan yaban defnelerini görürler. "Kokuyu duyuyor musunuz ? diye sorar Usta. *"Evet" der öğrencileri, "Görüyor musunuz? der Konfiçyus "Sizden hiç bir şey saklamıyorum"
Bana öyle geliyor ki, varolanın hakkını vermez isek zor buluruz aradığımız..
Esen kal..
|

05-06-2006, 13:42
|
|
Üye
|
|
|
|
Sevgili SİRİUS-B
İnsan gerçeğine vardıkça daha da cesur oluyor dahada özgürleşiyor *inanıyorumki sevgileri bile farklılaşıyor
Doğru söze ne denir ? İmzamı atıyorum bu sözlerinin altına.
Esen kal..
|

05-06-2006, 13:53
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
SİRİUS-B";p="´isimli üyeden Alıntı
kara cahil arkadaşım Tasavvufu çok iyi biliyorsun zaten fark etmişsindir...Tasavvuf tüm dinlerin üst noktası değilmi...Eğer Dünya bir imtahan sahası ise ki zannetmiyorum Tanrı bu kadar dini bu kadar peygamberi tek bir amaçla gödermiştir insana,acaba hangileri bütün bunları aşıp mutlak gerçeğe varabilecek kadar cesur olacaklar...
İnsan gerçeğine vardıkça daha da cesur oluyor dahada özgürleşiyor inanıyorumki sevgileri bile farklılaşıyor...bambaşkalaşıyor ben o insanlardan gördüm varlar onlar sende onlardansın...Aldostu da.Farkında değil ama sodomoda.
|
sn. Sirius,
Tasavvufu çok iyi bildiğimi iddia edemem. İyi bildiğimi dahi sanmıyorum. ancak 'o insanlardan gördüm varlar onlar' demişsiniz ya, o insanların yaşadıklarını ara ara ben de yaşadım. Bu yaşanan şey dinden tamamen bağımsız bir şey. gottabikivar da bir mesajında bu hususa değinmiş, ben onun Budist felsefe'yi tarif ettiğini söyledim, aslında tüm dinler ve inançlar için ortak adı Tasavvuftur galiba onun. Herkes farklı yollarla ulaşıyor o aşamaya, Allah cümlemize ulaşmayı nasip etsin.
@sodomo,
dün gece şöyle bir göz gezdirebildim sadece, yaş sebebiyle ve okumaları da p.c.'de yaptığımdan gözler her zaman müsait olmuyor uzun okumaya. daha dinlenmiş olduğum bir zamanda tamamını okumaya ve olabilecekse katkı sağlamaya çalışacağım.
sağlıcakla kalınız...
|