08-06-2010, 04:22
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger YasasinBilim;
Doğunun iyi yanları es geçilemez.-YB-
Buradaki dogunun "iyiligini" neye gore belirledin, aciklar misin?
Birey yetismemesi mi, "iyi", toplumsal baski, empoze v.s. mi "iyi", kisinin devleti icin var olmasi mi, "iyi", yoksa, kisilerin, kendilerinin "yok olmasi mi" "iyi?"
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

08-06-2010, 04:26
|
 |
Üye
|
|
|
|
ulpian´isimli üyeden Alıntı
Gelişmiş Avrupa ülkelerinde boşanma oranının Türkiye'den ciddi şekilde daha düşük olduğunu hala sanmıyorum.
Almanya'da her iki evlilikten en az biri boşanma ile sonuçlanıyor. Almanya'nın büyük şehirlerinde ise durum çok daha 'vahim', boşanma oranları üçte ikilere varıyor.
|
Boşanma oranları konusunda haklı olabilirsin. Yanılıyor olabilirim.
Ülkemizde boşanmanın zor olduğu, buna rağmen boşanma sayısındaki ivmeli artış olduğu bir gerçek. ülkemizde mutsuz evliliklerin batıya oranla daha yüksek olduğunu düşünüyorum yine de. Batıya göre az boşanıyoruz ama daha mutsuzuz diyelim.
saygılar...
Konu YasasinBilim tarafından (08-06-2010 Saat 04:37 ) değiştirilmiştir.
|

08-06-2010, 04:30
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Forumda yine bir zamanlama hatası oldu. YasasinBilim'in 12. nolu iletisi, benim 15. nolu iletimin üstünde çıktı...
Başlığı takip edenlerin irite olmaması için buraya da yazıyorum. Umarım webmasterlerimiz bir çözüm bulur.
saygılarımla
|

08-06-2010, 04:32
|
 |
Üye
|
|
|
|
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Saygideger YasasinBilim;
Doğunun iyi yanları es geçilemez.-YB-
Buradaki dogunun "iyiligini" neye gore belirledin, aciklar misin?
Birey yetismemesi mi, "iyi", toplumsal baski, empoze v.s. mi "iyi", kisinin devleti icin var olmasi mi, "iyi", yoksa, kisilerin, kendilerinin "yok olmasi mi" "iyi?"
evrensel-insan
|
1400'lü yıllara kadar doğu'nun batıdan daha ileride olduğunu açıklamama gerek yok. Halen okullarda ders kitaplarında yer alan filozoflar (Platon, Pisagor, Tales, Aristo) doğudan yetişmiştir. İlk buluşlar (tekerlek, yazı, barut vs) doğudan çıkmıştır. Avrupa kültürünün temeli olan Yunan (Latin) kültürü ortadoğuda yeşermiştir. Barok, Gotik mimarinin temelinde de bunlar vardır.
Doğu derken arapları kastetmiyorum hemen. Toplumsal değerlere önem vermek , gerektiğinde ortak toplumsal çıkar için bireysel çıkarları geri plana itmek doğuya has özelliklerdir. Bunlar görmemizlikten gelinebilecek erdemler değiller.
saygılar...
|

08-06-2010, 04:34
|
 |
Üye
|
|
|
|
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Saygideger YasasinBilim;
bireysel çıkarları geri plana itmek doğuya has özelliklerdir. Bunlar görmemizlikten gelinebilecek erdemler değiller.-YB-
Birincisi, bireysel "cikarlar" dan neyi anlatmak istiyorsun?, buna karsilik toplumsal cikar var mi?, var sa nedir ve neye/kime gore? Sence, bireysel "cikarlar" i "geri plana itmek", 21. yuzyilda, nasil bir "erdem?"
Saygilarimla;
evrensel-insan
|
Sevgili evrensel-insan;
konu gittikçe geyiğe sarmaya başladı.
Şu kadarını söyleleyim (tüm sorularını yanıtlayacağını sanıyorum).
Vatan söz konusu olunca hepimiz gözümüzü kırpmadan canımızı verebiliriz.
Batı kültüründe insanları para vermeden askere zor gönderirsin.
saygılar...
|

08-06-2010, 04:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger YasasinBilim;
bireysel çıkarları geri plana itmek doğuya has özelliklerdir. Bunlar görmemizlikten gelinebilecek erdemler değiller.-YB-
Birincisi, bireysel "cikarlar" dan neyi anlatmak istiyorsun?, buna karsilik toplumsal cikar var mi?, var sa nedir ve neye/kime gore? Sence, bireysel "cikarlar" i "geri plana itmek", 21. yuzyilda, nasil bir "erdem?"
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

08-06-2010, 04:40
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
YasasinBilim´isimli üyeden Alıntı
Haklısın.
Gelişmiş avrupa ülkelerinin dışında kalanlar balkan ülkeleri. avrupa istatistiklerini negatif anlamda arttıran bu ülkeler. Avrupa'da boşanmalar ülkemizden daha yüksek deyince otomatik olarak öyle algıladım demek ki.
Batının (şu anki) ahlaki değerlerinin yüksek olamasındaki sebep tabii ki hristiyanlık değil. Ortaçağdaki hristiyanların ne kadar berbat olduklarını biliyoruz.
Belki de medeniyetle ahlâk, tavuk-yumurta gibidir. Bilim, sanat, ekonomi alanında gelişsek ahkali değerlerimiz yükdelecektir belki de.
saygılar...
|
Gelişmiş Avrupa ülkelerinde boşanma oranının Türkiye'den ciddi şekilde daha düşük olduğunu hala sanmıyorum.
Almanya'da her iki evlilikten en az biri boşanma ile sonuçlanıyor. Almanya'nın büyük şehirlerinde ise durum çok daha 'vahim', boşanma oranları üçte ikilere varıyor.
Hemen her hafta bir Alman kanalında bir programda özel olarak bu konu ele alınıyor. Evlilik müessesesi çok ciddi bir sarsıntı evresinden geçmekte ve belki de şimdiki haliyle de birkaç nesil sonra sonunu bulacak.
Fakat Almanya'da boşanma oranlarındaki artışa rağmen, kavga-dövüşle ayrılıklar gittikçe yerini karşılıklı uzlaşma ile boşanmalara bırakıyor. Çocukların velayeti, görüşme hakları gibi alanlarda da gittikçe daha az sıkıntı yaşanıyor. Özellikle büyük şehirlerde, örneğin babasından boşanmış annesiyle ve annesinin yeni eşi ve onun çocuklarıyla yaşayan, ve fakat çocukların diğer velileriyle de düzenli olarak görüştüğü, boşanmış çiftlerin de saygı çerçevesinde iletişimini devam ettirdiği aile tipi ('patchwork-familie') artık son derece olağan bir aile modeli durumunda.
Diğer gelişmiş Batı ülkelerinde de durumun farklı olduğunu hiç sanmıyorum.
Ama zaten bir toplumdaki boşanma oranının yüksek olmasını toplumdaki ahlaki değerlerin düşük olması ile bağdaştırmak yanlış.
saygılarımla
|

08-06-2010, 04:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger YasasinBilim;
Vatan söz konusu olunca hepimiz gözümüzü kırpmadan canımızı verebiliriz.
Batı kültüründe insanları para vermeden askere zor gönderirsin.-YB-
Dogunun toplumsalligini, batinin bireyselligine karsi neden "erdem" olarak algiladiginin, mesaji alinmistir.
Farkta budur zaten, birey; yasaminin onune hic bir degeri koymazken, vatandas, ideolojik etiksel dogrulari, yasaminin onune koyar.
Saygilarimla;
evrensl-insan
|

08-06-2010, 05:00
|
 |
Üye
|
|
|
|
saygıdeğer Evrensel-İnsan
<<bu düşüncelere ben de katılıyorum. Doğunun iyi yanları es geçilemez. Batı insanı daha bireyci (bazen de bencil). Ama kendine hayrı olmayan bireylerin topluma da faydası olmuyor.>>
yazarken bir bakıma seninle aynı görüşü de savundum. "Ama kendine hayrı olmayan bireylerin topluma da faydası olmuyor" cümlem iki anlama da gelmiş. Diyaloğun uzaması da bundan sanıyorum. Buradaki kastım birey olamayan insanların, yaşadıkları topluma da faydalarının olamayacağı idi. Birey olamamış insanların oluşturacağı toplum koyun sürüsüne benzeyeceğiydi. Hiç bir şey bireyden daha kıymetli değildir (vatan hariç). Devlet, hükümet vs. bireyin önünde olamaz.
saygılar...
|

08-06-2010, 05:11
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger yasasinBilim;
Buradaki kastım birey olamayan insanların, yaşadıkları topluma da faydalarının olamayacağı idi.-YB-
Birey bilinci almis kisinin, insan tur butunlugu temelindeki, ayrimci topluma ve milliyet ugruna savastiran cikarci zihniyete belki bir "faydasi" olmaz, ama; insanliga, evrensellige, ve, etiksel inancsallardan kurtulmusluga bir faydasi olur.
Farkli, Hak ve ozgurlukleri, algilamaya, saygi ile karsilamaya, bir faydasi olur. Kendi yasam ve iliskilerini kendi yonlendirmeye, kendi degerlerini kendi belirlemeye bir faydasi olur. Insanoglunu, savastirmamaya, mudahele etmemeye, yasamini degerler ugruna harcatmamaya yarari olur. Soyut etiksel tabu ve degerlere degil de; insanoglunun kendisine deger vermeye bir faydasi olur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|