Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Felsefik Tartışmalar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-07-2006, 21:05
Rhazes Rhazes isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: cikan ses

Titreşim dalgaları elbette oluşur ama bu dalgaların ses olarak algılanması için işitme organı ve sinir sistemi olan bir canlı lazım. Aynı şey aydınlık-karanlık meselesi için de aynı. Aslında sadece elektromanyetik dalgalar var, sizin gözünüzün hissedebileceği spektrum bölümünden olan dalgalar varsa aydınlıktır, yoksa karanlıktır. Bir şey kimine sıcak, kimine soğuk gelebilir, oysa kantitatif olarak o şeyin sıcaklığı bellidir.
Çevrede hiçbir insan ya da diğer canlı olmasa da o titreşimler yine oluşur.
İnsan kulağı ise o titreşimlerin belli bir frekans ve enerji değerine sahip olanlarını algılayıp sinir sistemi ile bunlar bizim ses dediğimiz şekilde hissedilir.
Alt 20-07-2006, 00:25
MADDECİ MADDECİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Rhazes kardesim aynen dedigin gibi ama zaten titresim dalgalari cikmaz diyen yok ki :wink:

seninde soyledigim gibi bizim kulak beyin vs. dalgalari sese ceviriyor yani ses aslinda yok dogrumu ??
Alt 20-07-2006, 01:27
Üye Değil

Maddeci,
hiçte maddeci bir yaklaşım sergilemiyorsun...

Derin Ormanlardan çıkalım... Biri sana seslendi. Duymadın? Ses var mı yok mu? Yoksa seslenene göre var sana göre yok mu?
Alt 20-07-2006, 03:53
MADDECİ MADDECİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

mamuli kardesim demis ki
Maddeci,
hiçte maddeci bir yaklaşım sergilemiyorsun... (kardes maddecilikle ne alakasi var ben ses yok demiyorumki. ama ses bizim duydugumuz ses degil diyorum.. anlarsan)

Derin Ormanlardan çıkalım... Biri sana seslendi. Duymadın? Ses var mı yok mu? Yoksa seslenene göre var sana göre yok mu? cevap ses yokkkk demiyorum sadece bizim duydugumuz sesi beynin sese ceviriyor okadar. ve bu yuzden maddecilik elden gidiyorsa gitsin cunku aci gercek

ses * * ses dalgalaridir ve ses dalgalari sessizdir bunu anlamak gercekten okadar zormu ?
Alt 20-07-2006, 06:21
Üye Değil

Ben kendimi anliyor ve durduğum yeri biliyorum. Seni de anlıyorum ve durduğun yeri de görüyorum.

Ses dalgalarının sessiz olduğunu nereden cıkardın Elinde buna dair bilimsel bir kanıt mı var? Senin kulaklarının algılayabildiği ve duyabildiği ses dışında başka bir tür ses olamaz mı? Örneğin birbirini çeken iki kütlenin arasındaki çekim kuvvetinin sesi yok mudur? Kendini algılarının esaretine bu kadar mı kaptırdın.

Maddecilik hiç kimsenin elinden sadece maddecilik olarak gitmiyor, peşinden özgürlüğü de götürüyor...

Soruma cevap vermemişsin... neden? Çekindiğin bir durum mu var?

Alt 20-07-2006, 11:14
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mamuli hala neye itiraz ediyorsun anlamış değilim. Ses olmadı sonrada meşhur "materyalist indirgemeci" mantığın ile ses dalgası dedin, e düşen ağacın ses dalgası da seni etkilemiyor çünkü sen yoksun o halde ?
Ses çıkarır demenin manası nedir mamuli ?
Sen sesi duymadın (kulağınla) sesin dalgası da seni etkilemedi eeee daha sana ne oluyor ?
Sonuçta senin indirgemeci mantığın "insan bir robottur" demenin ötesinde ne söyler ? Hiçbirşey....Ve hala hiçbirşey de anlamıyorsun...Tutturmuşsun "nesnel gerçeklik" diye ha bire aynı ezber...
Felsefenin Temel İlkeleri'ni kutsal kitap gibi okuyan insanlara bir şeyler anlatmak ne kadar zormuş yaa....Birde bu Anglo-Sakson bilim kültürü nasıl da enjekte etti mekanik materyalizmi insanlara şimdi daha iyi anlıyorum..
Biraz yeniliğe ve farklılığa açık ol kardeşim, dogmatik olma, saplantılı olma bu sana bi şey kazandırmaz..
Alt 20-07-2006, 13:22
Üye Değil

Bu soru sayın Sodomo'nun da belirttiği gibi bir Zen koanı...Burada iki, birbirinden apayrı bakış açısı yüzünden çatışma oluyor.Bambaşka bakış açıları...

Birincisi materyalist (dikkat. "ateist" demiyorum çünkü Zen de ateist) görüş.Açıklamalar yapılmış... işte ses dalgası,titreşim...vs oluşur ses tabi ki çıkar daha sonra "ne kadar içi boş bir tartışma" yorumları "ne salak felsefe" yorumları olay kapanır.. Malesef materyalist bakış açısının yöntemi de dinci bakış açısınınkine benzer.Hatta devam edip "iki kütle arasında çekim kuvvetinin sesi" gibi daha sonra "bilimsel kanıt" gibi kelimelerle derine inilmeye çalışılsa da aslında hep aynı boyuttan bakılmaktadır

İkincisi Zen görüşü..Yine olaylara farklı konsantrasyon seviyesinde derinlemesine bakar. "Ses dalgaları" "titreşimler" i tabi ki biliyor bunları bilmeyecek kadar akilsiz değiller Zen ciler bunlara da itirazları yok zaten ama onlara göre kavramlar farklı konsantrasyon seviyelerinde farklı manalara gelmektedir "ses dalgaları" "titreşimler" den evvel "Ses" dediğimiz zihnimizde oluşturduğumuz kavramın gerçek manasını arar ilk önce bu yol ile bu yöntem ile düşündüğü için farklı sonuçlara ulaşır zihne ve "öze" yoğunlaşır derine inmeye çalışır "ses dalgaları" "titreşimler" bu olayın sadece "introduction" kıvamında olan basit açıklamalardır "ses"in insan zihninde,insanda ve zihinden bağımsız saf gerçeklik boyutunda tam olarak ne anlama geldiği konusunda farklı sonuçlara ulaşılır en nihayetinde olayın en "öz" kısmına inildiğinde yine kişinin felsefi düşünme yeteneğiyle doğru orantılı bir şekilde farklı manalara gelebilecek bir sonuca ulaşır: "boşluk"...
Alt 20-07-2006, 13:53
Üye Değil

"Maddeci" nickli arkadaşın cevabı: "ses, ses dalgalaridir ve ses dalgalari sessizdir"
Sayın "maddeci" bir materyalistten beklenmeyecek bir düşünme yolu ve cevap "ses" kavramı üzerine düşününce benim de çıkardığım sonuç bu...
Alt 20-07-2006, 16:32
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Aynı "müzik" gibi düşünün. Aslında müzik dediğimiz şey bir ses karmaşasıdır veya indirge daha aşağya ses dalgası şu bu... Ama "bilinç" alır bunu bir düzene sokar ve o müzik olur yani bilincin dışında müzik olabilirmi ?
Şimdi ben müzik dinlemedim ses dalgaları geldi kulağıma diyen adama ne dersiniz ?
Vallahi çok zor bu materyalistlerle uğraşmak, *şeriatçılardan bi farkı yok, saplantılarını gerçek zannediyorlar, bize de yazık vallahi ya...
Birde insan robottur demezler mi...Pes kardeşim pes....
Alt 20-07-2006, 19:05
Rhazes Rhazes isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu tartışma burada "Ateist arkadaşlara birkaç soru" başlığında devam eden bilinçle ilgili tartışmaya benzemiş gibi görünüyor.

Önerilen Siteler