27-10-2010, 02:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Mesajların Düzeyi ve İçeriği
Saygideger arkadaslar;
Son zamanlardaki gozlemlemelerde, uzulerek belirtmek istedigim bir husus var.
Tabi bu belirtecegim hususta bu duruma mesajlarini dusurmeyen yazar arkadaslari disarida tutuyorum.
Herseyden once sitede dusunce dile getirimi acisindan anlamsiz, gereksiz ve onyargili etiketli bir otekilestirme soz konusu.
Genelde bu islam ve ateizm, ya da AKP, liberalizm ve kemalizm v.s. arasinda gozlemleniyor.
Bu sitede mesaj dile getiren arkadaslarin amaci nedir?, amac; herkesin kendi dusuncesini dile getirerek ve bu dile gelen dusunceler temelinde dusunce alisverisinde bulunarak ve kendilerini dusunce olarak ifade ederek ve de baskalarinin kendilerini dusunce olarak ifade etmelerini de saygi ile karsilayarak, karsilikli bilgi, birikim, bilinc v.s. paylasimi degil mi?
Gorunen acisindan bunun boyle olmadigini aksine, her yazar tarafi bunyesinde kendi tarafina kendine gore karsi aldigi yazari, algilamak yerine, onu otekilestirmekte, hatta bu otekilestirme, yerini kisinin kisilik ve kimlik degerlerine ve kisiligine donusmekte ve tabiri caizse, bu temelde bazi mesajlar "kahve kulturu" duzeyine dusmektedir.
Bu durum, hem sitemizin dile gelecek olan mesaj icerigi duzeyine, hem de siteden bir seyler ogrenmek isteyenlerin bu ogreniminin onune gecmesine neden olmaktadir.
Neden her yazar arkadas, biribirini kisisel olarak degerlendirmez de, sadece karsi ciktigi bir dusuncenin dusuncesinde yerlesmis her turlu olumsuzluklarinin dusunce savunucusu olarak gorur.
Bu konudaki en buyuk sorun, kavram kargasasidir. Materyalizm, madde, idealizm, tanri din, muslumanlik, islam v.s. butun bu kavramlarin ne bir belirli tarifi, ne de belirli bir icerigi vardir. Oyuzden her yazar, kendi dusuncesinde yer etmis tanim ve tarif ile karsisindaki dusunceyi ozdeslestiremez. Yani bir konudaki dusuncesindeki tum kendince olumsuzluklari, o dusuncedeki her yazar arkadasa mal edemez.
Bunu yapmanin sorunu, basta karsi dusunce dile getirecek olan yazar arkadasin adina onyargili, etiketli bir yanasim gostererek, onun agzindan sanki onun dile getirimiymis gibi, bir dile getirim sunmaktadir. Bu da ister istemez, uzerine yazisilan konuyu saptirmakta ve yazar arkadasa "ben boyle demedim, ben bu degilim, sen benim adima neden fikir yurutuyorsun?" v.s. temelli gereksiz bir mesaj harcatmasi yaratmaktadir.
Sunu lutfen hatirlayalim, ideolojilerimiz, inanclarimiz, dogrularimiz, dusuncelerimiz v.. ne olursa olsun, birincisi, dile getirenlerin o oldugu anlamina gelmez. Ikincisi, her yazar kendi duzeyinde neyi dile getirirse getirsin, o dile getirise KENDI DUZEYININ KENDINCE KATTIGI/CIKARDI VE SADECE O YAZARA MAHSUS BIR SUBJEKTIVIZMI VARDIR.
Ne her musluman, ayni duzeydedir, ne her ateist, ne her liberal, ne de her kemalist v.s.
Oyuzden en onemli akilda kalmasi gereken konu, bir yazar ile mesajlasildigidir. Bu yazarin mesajinin iceriginin de onun kendi subjektivizmi oldugudur. Dolayisiyle ayni ideolojiyi savunan iki yazar bile birbirlerinden farkli dusunceye, degere, veriye ve tabuya sahiptirler.
Bu temelde en buyuk hata, bir yazarin HEM KENDINI HEM DE YAZISTIGINI BIR IDEOLOJIYE MAL ETMESI VE ONUN DILE GETIRDIKLERI YERINE, KENDI DUSUNCESINDEKI O IDEOLOJIK ICERIK ILE ONU DEGERLENDIRMESIDIR.
Bunun disinda en buyuk hata da, karsitliklardan illa birine yazar arkadasin dile getirdiklerini koymak aliskanligidir. Ornek verirsek, "bu materyalizme karsi ise idealisttir, bu islama karsi ise ateisttir, bu kemalizme karsi ise liberaldir" v.s. temelli bilincalti ve onyargilardir. Bu onyargilar da, mesaji okuyan yazar arkadasin mesaji okumak ve algilamak yerine, bu onyargi ile mesaji okumasi ve degerlendirmesidir.
Bir baska sorunda, kisinin o basliktaki daha once yazilan mesajlari okunmadan, sadece bir cumlesine, bir kelimesine olan takinti ile, kisinin o konudaki dusuncelerini hice saymak ve kisiyi, dile getirmedigi dusunce yuzunden anlamsizca suclamaktir.
Bu arada verilen bilgilerin de bir icerik ve anlami kalmamaktadir.
Herseyden once su unutulmamalidir. Siteye yazilan her mesaj, bir lakaba yonelik yazilsa da, karsit veya destekleyici dusunce dile getirimi, sadece o yazara ait ve yonelik degildir. Sonucta HER MESAJ, SADECE SITENIN UYE YAZARLARINA DEGIL; MISAFIRLERINDE OKUMASINA ACIKTIR.
Yani, mesajlasma karsilikli degil; BIR TD SITESI UYE VE MISAFIR KITLESININ OKUMASINA ACIKTIR.
Oyuzden mesajlasirken, "ben bu mesaji sadece lakaba, basliga yonelik degil; tum TD uye ve misafir kitlesinin okumasi icin yaziyorum" dusuncesi hic bir zaman unutulmamalidir.
Sonucta bunun hatirlanmasi, en azindan mesaj iceriginin, bilgi, birikim v.s. icermesi gerektigini hatirlatir. Bu hatirlama, ayni zamanda tuzugun mesaj iceriginin dil ve uslubu acisindan, disina cikmamasini ve ihlal edilmemesini de saglar.
Mesela, maclarda, eger ortada bir bayan yok ise erkekler cok rahat ve terbiye disi bir soylem dile getirebilirler, ama; ortada bir bayanin olmasi ister istemez, dile gelenlerin kontrol ve frenlenmesini getirir.
Burada da durum ayni olmalidir, mesaj olarak dile gelenlerin kitleye acikligi dusunulerek dile gelecek uygunsuz dil ve uslubun dile gelmesinde bir kontrol ve frenleme olmasi gerekir.
Bu mesaj, ozel olarak ne bir yazara, ne bir ideolojiye, ne bir inanca, ne de bir izme, ya da kisilik ve kimlik degerlerine, tabularina ve verilerine yonelik degildir.
O yuzden bu mesaji okuyacak olan her yazar, bu anlam ve icerikte okumali ve kendini yazar olarak sorgulamali ve degerlendirmelidir. Bunun dile gelen ve savunulan bir degerle de ilgisi yoktur.
Umarim, bu gozlemin kisa bir tarihte ayni icerikte bir gozlem sunmasi son bulur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

23-11-2010, 11:59
|
 |
Üye
|
|
|
|
Geç kalınmış fakat son derece yerinde bir eleştri,seviye ve içeriği korumakla yükümlü olanların , statüko ve ego peşinde koşması sonucu tartışma bandının dibe inmesi kaçınılmaz bir sondur Sn.Evrensel,nevi ve niceliğinden önce , nitelik ayrımını yapabilmesi gerekir,insanların...Saygılarımla...
Cennettin kölesi olacağıma cehennemin efendisi olurum...
|

30-01-2011, 16:50
|
 |
Üye
|
|
|
|
Bende çok rahatsızım.Kesinlikle çok rahatsızım.Hatta bir kaç forumu bırakma kararı da aldım.Ama bir şeyler öğrenmek istiyorum.Bu yüzden vazgeçtim.Ancak insanın hevesini kırıyor bazı arkadaşlar.O kadar ağır laflar eden insanlar var.
Geçen ay bir kitap paylaştım. Felsefenin başlangıç ilkeleri - Georges Politzer
Altına yapılan yorumlar ise rencide edici.
Konu : http://65.18.198.4/forumlar/showthread.php?t=22491
Sangre´isimli üyeden Alıntı
Bu kitabı okuyan var mı hala?
|
?? bu ne ya.Bunu gören bir ziyaretçi ne yapar arkadaş ? Birinin sürekli "özgürlük" geçen bir forumda bana bunu demeye ne hakkı var ?
frodo´isimli üyeden Alıntı
Sevgili atistsol merak ettim bu kitabı okudun mu ? Çünkü bu kitabı hakkını vererek okuyan kolay kolay "dar kalıplara" düşmez.
|
laf sokmak ? her konuda bazı arkadaşlar işine gelmediği konularda özellikle birilerine laf sokuyorlar.
Bu forumda bu tarz düzeysizlik den ben sıkıldım arkadaşlar.İsteyen istediğini diyebilir ancak nedir bu diğer insanları ezmek, küçük düşürmek veya her defasında laf sokmak da dahil mi ?
Forumun sahibi kim, kimler bilmiyorum ama gereğini yapsınlar istiyorum.
Bu şahısta önündeki eski öss yeni ygs/lys sınavına girmek için çalışıyor. Çok çalışması gerektiği için pek nette olabilir.
Herkese saygılar sevgiler, mutlu vakitler.
|

30-01-2011, 17:07
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sayın ahmetsln,
Konuya fazla hassas yaklaştığınızı düşünüyorum.
Öncelikle, forum ortamında tüm fikirlerin özgürce konuşulabilmesinden yanayız. Bu özgürlüğün içerisinde, mutlaka eleştiri de olmalı. Bu eleştiri, bir hayli sert de olabilir. Bu eleştiriyi ya da yaklaşımı benimsemeyebilir, bundan hoşlanmayabilirsiniz. Ancak bunun saygısızlıkla ilgisi yoktur.
Örneğin ben, Kuran'ın bir safsata kitabı olduğunu savunurum. Sıklıkla da bu ve buna benzer fikirler, karşı taraftan "dinimize ve bize saygı duyun" açısından ele alınarak saygısızlık boyutunda değerlendirilir. Bu durumda saygı duymak nedir; kişiler neye, ne olursa saygı duyarlar?
Ben Kuran'a saygı duymuyorum. Bir başka arkadaş da Felsefe'nin Başlangıç İkeleri'ne saygı duymayabilir. Burada bunları konuşurken bize düşen asıl şey, aynı görüşü paylaşmadığımız kişilerin kişilik haklarına dil uzatmamak, eleştirdiğimiz şey üzerinden olayı kişiselleştirmemektir.
Yoksa bu konuların, herhangi bir konunun konuşulamaması, bunda bir yasak olması ya da özgür olmadığımız gibi anlamlar çıkaracak yerlerde olduğunu düşünmek doğru olmaz. Konuyu bu açıdan ele almalısınız bence.
When You Kill A Man, You're A Murderer
Kill Many And You're A Conqueror
Kill Them All And You're A God!
----------------
war is over
(if you want it)
|

30-01-2011, 17:09
|
 |
Üye
|
|
|
|
AhbAp´isimli üyeden Alıntı
Sayın ahmetsln,
Konuya fazla hassas yaklaştığınızı düşünüyorum.
Öncelikle, forum ortamında tüm fikirlerin özgürce konuşulabilmesinden yanayız. Bu özgürlüğün içerisinde, mutlaka eleştiri de olmalı. Bu eleştiri, bir hayli sert de olabilir. Bu eleştiriyi ya da yaklaşımı benimsemeyebilir, bundan hoşlanmayabilirsiniz. Ancak bunun saygısızlıkla ilgisi yoktur.
Örneğin ben, Kuran'ın bir safsata kitabı olduğunu savunurum. Sıklıkla da bu ve buna benzer fikirler, karşı taraftan "dinimize ve bize saygı duyun" açısından ele alınarak saygısızlık boyutunda değerlendirilir. Bu durumda saygı duymak nedir; kişiler neye, ne olursa saygı duyarlar?
Ben Kuran'a saygı duymuyorum. Bir başka arkadaş da Felsefe'nin Başlangıç İkeleri'ne saygı duymayabilir. Burada bunları konuşurken bize düşen asıl şey, aynı görüşü paylaşmadığımız kişilerin kişilik haklarına dil uzatmamak, eleştirdiğimiz şey üzerinden olayı kişiselleştirmemektir.
Yoksa bu konuların, herhangi bir konunun konuşulamaması, bunda bir yasak olması ya da özgür olmadığımız gibi anlamlar çıkaracak yerlerde olduğunu düşünmek doğru olmaz. Konuyu bu açıdan ele almalısınız bence.
|
Sadece bu değil AhbAp bence bu forumda eleştiride çok sertliğie kaçıyoruz daha önceden de çok şey oldu.Bazı arkadaşlar karşı düşünceyi kesinlikle çekemiyor.
Bu şahısta önündeki eski öss yeni ygs/lys sınavına girmek için çalışıyor. Çok çalışması gerektiği için pek nette olabilir.
|

30-01-2011, 17:29
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
ahmetsln´isimli üyeden Alıntı
Sadece bu değil AhbAp bence bu forumda eleştiride çok sertliğie kaçıyoruz daha önceden de çok şey oldu.Bazı arkadaşlar karşı düşünceyi kesinlikle çekemiyor.
|
Sayın ahmetsln,
Bakın, fikirlerin, karşıt düşüncelerin çok sert bir şekilde karşı karşıya getirilmesinde inanın bir sorun yok. Bırakın fikirler çatışsın ve düşünmediklerimizi düşünelim, söyleyemediklerimizi söyleyelim.
ELbette bir önceki mesajımda da vurgulamaya çalıştığım gibi, üyeler üzerinden tartışmak, bir fikri savunuyor diye o kişiye istediğimizi söyleyebileceğimiz bir "özgürlükten" bahsetmiyoruz. Biz burada konuşmak istiyoruz; herkesin birbirine özgürce sövüp sayabilmesini değil. Sitenin moderasyon ekibinin bir önemli görevi de bu zaten. BU gibi durumlarda yardım isteyebilirsiniz.
When You Kill A Man, You're A Murderer
Kill Many And You're A Conqueror
Kill Them All And You're A God!
----------------
war is over
(if you want it)
|

30-01-2011, 17:53
|
 |
Üye
|
|
|
|
AhbAp´isimli üyeden Alıntı
Sayın ahmetsln,
Bakın, fikirlerin, karşıt düşüncelerin çok sert bir şekilde karşı karşıya getirilmesinde inanın bir sorun yok. Bırakın fikirler çatışsın ve düşünmediklerimizi düşünelim, söyleyemediklerimizi söyleyelim.
ELbette bir önceki mesajımda da vurgulamaya çalıştığım gibi, üyeler üzerinden tartışmak, bir fikri savunuyor diye o kişiye istediğimizi söyleyebileceğimiz bir "özgürlükten" bahsetmiyoruz. Biz burada konuşmak istiyoruz; herkesin birbirine özgürce sövüp sayabilmesini değil. Sitenin moderasyon ekibinin bir önemli görevi de bu zaten. BU gibi durumlarda yardım isteyebilirsiniz.
|
Sayın AhbAp
Tabi ki tartışma olacak buna bir şey demiyorum ama tartışmanın da bir kuralı nizamı olmalı.Tartışmada yazdıklarımızdan dolayı bize hemen damga vuran, diğer kişilerle karşlaştıran konuyu dağıtan insanlar var.
Örneğin.
Asker hakkında, askeri, TSK'yı savundum diye o da sadece bir cümle ettim arkadaş beni darbeci ilan etti resmen ?
Bu da başka bir alıntı mesela.
mhmd´isimli üyeden Alıntı
Yönetimi; apolet ve spoletlerden görenler,
Yönetilmeyi; ya postal altında ya yanında ya da yalayıcısı olarak bilenler için gerçek bir SİVİL DARBEDİR bu.
Kabul ediyoruz.
Saygı, herşeyden önce...
|
Bunun gibi örnekler daha var sayın AhbAp.Ben askeri darbeleri sevmem.Bunu sevdiğimi söylemedim de zaten.Ama sayın mhmd arkadaşımız, en son cümlesinde demiş "Saygı, herşeyden önce.." Onun saygısı "sivil darbe izliyoruz" diyen birine
Yönetilmeyi; ya postal altında ya yanında ya da yalayıcısı olarak bilenler için gerçek bir SİVİL DARBEDİR bu.
bu mu saygıdır acaba.
|

16-06-2011, 05:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
ahmetsln haklı maalesef. Bazı üyelerin çok acayip tutumları var. Bir iletiye cevap yazarken karşıdaki kişi hakkında yorum yapmayıp sadece o konudaki fikrini yazmak çok mu zor yahu? Özellikle BÂZI Müslüman arkadaşlar (hepsi değil) bir konuyu tartışırken bakıyorum ki "sen şöylesin, sen böylesin, şusun busun" diye sanki beni 40 yıldan beri tanıyormuş gibi kesin kelimelerle benim hakkımda yorum yapıyor. Yahu burası dinlerin eleştirildiği bir yer bünyeniz kaldıramıyorsa gelmeyin, okumayın kardeşim; yok tartışıyorsan kişi hakkında değil tartıştığın konu hakkında yorum yap. Burda da dinleri eleştiremeyeceksek artık ne diyelim yani?
SAPERE AUDE!
"Cehennemliklerin en hafifi azaplısı ayaklarına ateşten iki nalın giydirilmiş olan kimsedir. Bu nalınlar o kimsenin beynini tıpkı bir kazan gibi kaynatırlar. Kulakları kor, azı dişleri kor ve kirpikleri yalazdır. Karın boşluğundaki iç organları eriyip ayaklarından akar. Bu kişi en hafif azaplı cehennemliklerden biri olduğu halde en ağır cehennem azabını çekenlerden biri olduğunu zanneder." (Müttefekün Aleyh)
"Onların derileri pişip yandıkça azabı duymaları için onlara yeni cilt giydiririz." (Nisa; 56) Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Onların derileri günde yetmiş bin kere yanar ve yenilenir."
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ehlinin alt çeneleri göğüsleri üzerine iner, üst çeneleri de alınlarına kadar çıkar. Bundan sonra sırıtan bir kelle halinde kalırlar." (Tirmizi)
Allah işkence edenlerin en hayırlısıdır.
http://kloroben.blogspot.com/
http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/malumat-i-siddik
|

20-07-2011, 22:33
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Politika forumunda bir başlık adeta iğrenç ve rezil bir hal almış hakaretler havada uçuşuyor. Ben de bir şey yazacaktım bu yüzden vazgeçtim. Mesela bir üye sırf politik olarak farklı düşünüyor diye bir başka üyeye "t.şak kılı" ve "hamamböceği" demiş. Yahu konuyu bırakıp birbiriniz hakkında niye yorum yapıyorsunuz, tartışma adabınız bu mu? Bazıları unutmuş olabilir ama ayıp denen bir şey var arkadaşlar! Ne gereği var fikirlerini kimseye hakaret etmeden açıklayan birine saldırmanın, ne gereği var siyasi olarak farklı düşüneni aşağılamanın? Zaman zaman bunu karşı taraf yapınca ben de yapıyorum bakalım "yaptığının aynısı kendine yapılınca hoşuna gidecek mi" diye. Ama böyle bir tartışmadan asla verim alınamaz tek yapılan forum kirliliği olur. Zeus aşkına birbirinize "sen şöylesin, sen böylesin" demek yerine sadece konu hakkında yazsanız olmaz mı? Çok zor bir şey mi istiyoruz yahu?
SAPERE AUDE!
"Cehennemliklerin en hafifi azaplısı ayaklarına ateşten iki nalın giydirilmiş olan kimsedir. Bu nalınlar o kimsenin beynini tıpkı bir kazan gibi kaynatırlar. Kulakları kor, azı dişleri kor ve kirpikleri yalazdır. Karın boşluğundaki iç organları eriyip ayaklarından akar. Bu kişi en hafif azaplı cehennemliklerden biri olduğu halde en ağır cehennem azabını çekenlerden biri olduğunu zanneder." (Müttefekün Aleyh)
"Onların derileri pişip yandıkça azabı duymaları için onlara yeni cilt giydiririz." (Nisa; 56) Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Onların derileri günde yetmiş bin kere yanar ve yenilenir."
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ehlinin alt çeneleri göğüsleri üzerine iner, üst çeneleri de alınlarına kadar çıkar. Bundan sonra sırıtan bir kelle halinde kalırlar." (Tirmizi)
Allah işkence edenlerin en hayırlısıdır.
http://kloroben.blogspot.com/
http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/malumat-i-siddik
|

20-07-2011, 23:30
|
 |
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
hakaretlerin karşılıklı uçuşması hoş değil...Siz gene de yazacağınızı yazın sayın manitu. sanmam ama belki birileri uslub konusunda ders alır. Almasa da biraz biz bişeyler öğreniriz.
insanlar yağmurdan kaçar
ama su dolu küvetlerde
otururlar. C.Bukowski
|