Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-02-2005, 08:56
Üye Değil

Standart Hıristiyanlığın İslama Bakış Açısı

Hristiyanligin Islam''a bakis acisi nasildir?
Hristiyanligi tam olarak bilmedigim icin boyle sorular soruyorum.Sahip oldugum bilgiler ise cogu zaman kulaktan dolma bilgiler.
Duydugum kadariyla Hristiyanlar Islam''i sahte din olarak kabul ediyorlar ve Peygamberi ise sapiklikla sucluyorlar.
Bu konuda daha dogru bilgilere sahip olmak icin Hristiyan arkadaslarimin yorumlarini bekliyorum.
Alt 22-01-2011, 00:13
kenos kenos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu kardeşimiz artık bunu görür mü görmez mi bilmiyorum fakat yazalım belki karşılaşır.
Günümüzde kendisine Hristiyan olarak tanımlayanlar İsa'nın çarmıhı haricinde ekseriyetle tek bir konuda tek bir görüşe sahip değildir. Vaftizin nasıl yapılacağı, üçleme, kilisenin yapısı vb. gibi konularda bile bir sürü farklı fikir var. Elbette Muhammed hakkında da...

Sizin sorunuza pat diye bir yanıt vermek isterdim ama mümkün değil çünkü 'Hristiyanlar ne düşünüyor' demişsiniz. Bu konuda bir kaç görüşe başvurmak gerekir. Öncelikle günümüz modern dünyasındaki Hristiyan teolojisinde soteriyoloji yani kurtuluş bilimi bir çok farklı yoruma açık bir duruma geldi.

Bugün pek çok farklı christology tartışılıyor ve pek çok düşünür bunların üzerinde çalışıyor. Acaba İsa Mesih'in Tanrılığına dayanan ve bu yüzden diğer tüm kurtuluş yollarının önünün kesildiği, kurtuluşun en yüksek elden sağlandığı Kilise dışında kurtuluş yoktur formülüyle özetlenen teolojinin doğruluğunu tartışabilir miyiz? Yoksa biz Hristiyanlar diğer dinlerin kurtuluş öğretilerini 'başka müjdeler' olarak görüp 'gökten bir melek getirmiş olsa bile' reddetmeli miyiz? Ben bu konuda klasik düşünceden yanayım ve açıkçası bunu savunuyorum. Ama sizin diğer görüşlerden de haberdar olmanızı isterim. Fonksiyonel Kristoloji diye düşünce sahası var artık. Bu konuda John Hick ismini ve eserlerini araştırabilirsiniz.

Şimdi Muhammedin konumunun kabulü sırasında en önemli mesele Kuran'ın konumu olacaktır. Kuran bilindiği gibi Yeni Ahit ile çelişen kısımlar içeriyor. Ben bu konuyu araştırırken şuan Hollanda da olan bir öğretim görevlisiyle görüşmüştüm. Sağolsun bana bir toplantının karar metnini gönderdi orada bu konu tartışılmıştı. Bu toplantıya katılanlardan Teolog Anton Wessels “Erkenning van Mohammed als profeet?” (Recognizing Muhammad as a Prophet) isimli çalışmasında Kuran’ın konumundan bahsederek ve aradaki farklılıkları göz önünde bulundurarak şöyle söylüyor; “I believe that God spoke to Muhammad, that in a certain sense we are confronted in the Qur’an with the word of God. And that is something to take extremely seriosly. At the same time I come into contact in the Qur’an with elements where fundamental points of the Christian fatih are denied. Because of that I can not accept that it is the word of God, unless you allow me to explain it differently.” Tabi ben buna da katılmıyorum ve bu tüm Hristiyanların düşüncesini yansıtmaz.

Muhammedin hayatı Tek Tanrıcı dava uğruna verilmiş büyük bir mücadelenin örneği gibi görülebilir ki doğrudur ama aynı zamanda İsa'nın sağladığı aklamayı yanlış gibi gösteren başka bir müjdenin yayılmasına da neden olmuş bir önderdi. Bu konuda İncilde Hristiyanları Muhammedi kabul etmek konusunda durduran pek çok ayet var. Sonuç olarak günümüzde dinsel çoğulculuğu inkarı olanaksız bir realite olarak mı yoksa İblisin insanları kiliseden uzaklaştırmak için kullandığı son yol olarak mı görmeliyiz. İşte bu soruya yanıt bulabilirsek Muhammedin ve İslam'ın Hristiyanlar için ne ifade edeceğine yanıt bulabiliriz. Bana göre Muhammed ve onun yolu yani İslamiyet kesinlikle Hristiyanların alternatif bir kurtuluş yolu olarak tasdik edebilecekleri durumda değildir.
Alt 11-02-2011, 02:14
zocor zocor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

sn kenos,

Hristiyanlık en temelde bile daha Tanrı kavramını oturtabilmiş bir din değil, üçlemeci hristyanlar var tekci hristyanlar var..Daha en başından bir Tanrı kavramını bile oturtamamış bir hristiyan dini nasıl dünya dini olabilir sizce ?
Alt 11-02-2011, 02:25
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

sevgili zocor sen müslümansın(sanırım) .sen diğer dinlere nasıl bakıyorsan öteki dinlerde senin dinine senin gibi bakıyor. umarım bunu anlayacak ferasetin vardır.
zocor islam tevratı bozulmuş sayıyor ama tevratın tüm mitlerini hem kabul ediyor hemde kitabına (kurana ) koyuyor. bu nasıl tahrif hikayeler tahrfi edilmemişse tahrif edilen ne?
bak imzana ne yazmışsın.
ateizmbir inanış şeklidir ve hiç bir kesinliği yoktur. peki islamın nasıl bir kesinliğ var? bunu hiç düşündünmü?
senin islam dediğin. bir adamın (muhammed) milleti ikna etmesinden öte bir gerçekliği varmı?
varmı sence?

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 11-02-2011, 02:40
Yasaklandı

sn özgür beyin,

Bir dinin en temel öğesi Tanrı'dır. Daha en temelde Tanrı kavramını bile açıklayamayan bir din nasıl dünya dini olabilir onu sordum gayet açık net ve pürüzsüz bir dil ile. Konu bu.

Siz konuyu başka yöne çekmekte ısrarlısınız herhalde. Kısaca cevap vermeye çalışayım.
Din bir inançtır bunu kabul ediyorum, ben Allah'ı herkes gibi gözümle görmüyorum, kaç tane olduğunu da görmüyorum ama Allah'ın muhakkak var olduğunu biliyorum bu bir inanç değil benim için bir gerçeklik. Ama O'nun Tek olmasına inanmam bir inançtır, ben Kuran'ı okudum bana bir kişinin yazdığı cümleler gibi gelmiyor, bu yüzden de Elhamdülillah müslümanım.
Alt 11-02-2011, 11:19
Psiko Psiko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İncil'in Resullerin işleri bölümü

34 :Ama bütün halk tarafından onurlu tutulan, bir Yasa öğretmeni olan Gamaliel adında Ferisi bir kişi, mecliste ayağa kalktı ve resullerin kısa bir süre için dışarı çıkartılmasını emretti;
35 :Ve onlara dedi: “Ey İsrail adamları, bu adamlar hakkında yapmak üzere olduğunuz şeyden kendinizi sakının;
36 :Çünkü bugünlerden önce Tevdas, kendisinin önemli bir kimse olduğunu iddia ederek kalktı; sayıları dörtyüz kadar olan adamlar ona katıldı; kendisi öldürüldü ve ona itaat edenlerin hepsi dağıldı ve yok oldu.
37 :Bu kişiden sonra sayım günlerinde Galileli Yahuda kalktı ve peşine çok halk sürükledi; o da yok oldu ve ona itaat edenlerin hepsi dağıldı.
38 :Ve şimdi size derim: bu adamlardan geri çekilin ve onları kendi hallerine bırakın; çünkü bu fikir ya da bu iş insanlardan kaynaklanıyorsa yıkılıp yok olacaktır;
39 :Ama Allah’tan ise onu yok edemezsiniz; Allah’a karşı da savaşanlar durumunda bulunmayasınız.”

Akademisyenler tartışıyormuş ?
İslam ve başarısı ile bu ayet,bu kadar göz önünde iken,
neyi ?

Kendin için istemediğini,başkaları için de isteme.
Alt 11-02-2011, 11:42
Psiko Psiko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yasanın tekrarı 18: 16 Horev'de toplandığınız gün Tanrınız RAB'den şunu dilemiştiniz:
"Bir daha ne Tanrımız RAB'bin sesini duyalım, nede o büyük ateşi görelim, yoksa ölürüz."
Yasanın tekrarı 18: 17 RAB bana, 'Söyledikleri doğrudur dedi.
Yasanın tekrarı 18: 18 Onlara kardeşleri arasından senin gibi bir peygamber çıkaracağım.
Sözlerimi onun ağzından işiteceksiniz.
Kendisine buyurduklarımın tümünü onlara bildirecek.
Yasanın tekrarı 18: 19 Adıma konuşan peygamberin ilettiği sözleri dinlemeyeni ben cezalandıracağım.

Tevrat’ın bu ayetleri,Hz.Musa’nın şeriatına benzer bir şeriatla gelecek bir Elçi’yi müjdelemektedir.
Birbirlerini sevip sevmemeleri bir yana İslam ve Musevi şeriatları tıpkı birbirinin fotokopisi gibidir aslına bakılacak olursa.
Kardeşlerin arasından diyor :
Hz.Muhammed Hz. İsmail’in soyundan gelmektedir.
İsrail oğulları ise Hz.İshak’ın soyundan gelmektedir.
İshak ile İsmail kardeştirler.
Hz.İbrahim’in çocuklarıdır.
Dolayısıyla aynı soydan gelmektedirler ve dolayısı ile kardeştirler.
Hz.Musa’nın anne ve babası var,
Hz.Muhammed’in de öyledir.
Hz.İsa’nın yalnız annesi var.
Dolayısıyla Tevrat’ın bu ayeti,Hz.İsa'yı değil Hz. Muhammed’i işaret etmektedir.

Yine Tevrat-Yasanın tekrarı 33 :2 de şöyle diyor:
Yasanın tekrarı.33: 2 Şöyle dedi:
"RAB Sina Dağı'ndan geldi,
Halkına Seir'den doğdu
Ve
Paran Dağı'ndan parladı.
On binlerce kutsalıyla birlikte geldi,Sağ elinde halkı için alev alev yanan ateş vardı.

Sina dağının Hz.Musa'nın risaletine,
Seir'in Hz.İsa'nın risaletine işaret olduğunu biliyoruz.
Peki bu Paran dağı nerede ?
Neyi işaret veya temsil etmekte ?

Kendin için istemediğini,başkaları için de isteme.
Alt 11-02-2011, 13:45
Üye

zocor´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sn kenos,

Hristiyanlık en temelde bile daha Tanrı kavramını oturtabilmiş bir din değil, üçlemeci hristyanlar var tekci hristyanlar var..Daha en başından bir Tanrı kavramını bile oturtamamış bir hristiyan dini nasıl dünya dini olabilir sizce ?
Vallahi sen Kutsal Kitabı oku. Tanrı'nın çok açık anlatıldığını göreceksin. Böylece hangi tasavvur gerçek görürsün. İnsanlar sapmaya, anlamları saptırmaya meyilli ise biz ne yapalım?

Dünya 'din'i olmasın varsın. Hatta 'din'de olmasın. Herkes Hristiyan olacak diye de bir şey yok. Sende olmayabilirsin. Benim için farkeden birşey yok. Ama diğerlerini kötüleyip kendine yer açmaya çalışma bence
Alt 11-02-2011, 14:25
Üye

Seir'in İsa'ya işaret ettiğini nerden biliyorsunuz?
Alt 11-02-2011, 14:57
Yasaklandı

kenos´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Vallahi sen Kutsal Kitabı oku. Tanrı'nın çok açık anlatıldığını göreceksin. Böylece hangi tasavvur gerçek görürsün. İnsanlar sapmaya, anlamları saptırmaya meyilli ise biz ne yapalım?

Dünya 'din'i olmasın varsın. Hatta 'din'de olmasın. Herkes Hristiyan olacak diye de bir şey yok. Sende olmayabilirsin. Benim için farkeden birşey yok. Ama diğerlerini kötüleyip kendine yer açmaya çalışma bence
Tanrı çok açık anlatıldığı için mi üçlemeci hristiyanlar ve teklemeci hristiyanlar var , hatta onu da geçtim kutsal ruh tanımını farklı yapan hristiyanlar var Bunların hepsi de sorsan hristiyan. Bu kaostan başka bir şey değil.

Ayrıca bir dini kötülemek değil amacım sadece en temelde bir Tanrı inancını bile açıklayamamış birlik olamamış bir din nasıl bir din olacak onu kavramakta şahsen zorluk çekiyorum.

Önerilen Siteler