Sn. korelmiş. ben de aynen dediğiniz gibi söyledim. Mülke ve fussilet surelerinin ayetlerindeki “mesabiha”, ile gezegen veya yıldız denmemekte zaten, bu kelime kandil olarak çevrilmiş.
dikkat çekmek istediğim nokta yakın göğün "kandillerle" süslenmesinden behsedilirken bu kandil tabiri ile gezegenlerin mi yıldızların mı kastedildiği. burda kastedilenin yıldızlar olduğunu belirttim.
sizin de dediğniz gibi mülk suresindeki ayetin devamında da zaten o zamanki insanlar için yıldız kayması olarak bilinen bir durumdan bahsedilmektedir. bunu ilk mesajımda yazacaktım ama unutmuşum, sizin söylemiş olduğunuz daha iyi oldu.
şunu anlıyoruz, demek ki yakın göğü süsleyen ve kandiller gibi olandan kastedilen yıldızlardır.
burdan hareketle saffat suresinin ayetine geldiğimizde yine yakın göğün süslenmesi konu edilmekte ve burdaki kelimenin de gezegen değil yıldız olarak çevrilmesi daha mantıklı gözükmektedir. Bunun dışındaki sebeplerimi de önceki mesajımda izah ettim.
linkini vermiş olduğunuz videoya gelince, apaçık yağmur ve şimşeklerden bahseden bir ayeti alıp da bunu kuyruklu yıldızın dünyaya çarpması olarak yorumlamak doğru olmaz.
zaten allah ol dedimi herşey oluveriyor ve bunun etkisini de yine allah belirliyor, bu yüzden göktaşı ya da kuyruklu yıldız bunların dünyaya çarpmasına ilişkin ihtimallerden ya da bunların dünyada verbileceği zararların çapından bahsetmeye o kadar gerek yok.
ayrıca helak olan kavimlerle ilgili manzara resimlerinden deliller ortaya konduğunu sanıyorsan yanılıyorsun, eski insanların kayaları oyup içlerine evler yapmasını sanki bilinmesi çok zor birşeymiş gibi göstermek, dikili bir taşı alıp kadın heykeline benzetmek çok basit kaçmış.
videonun son kısmı ise daha vahim. ayetlerdeki dağı alıp parantez içinde gök taşına çevirerek, olurda dünyaya bir gök taşının ya da kuyruklu yıldızın çarpması önceden bilinirse insanlığın elini kolunu bağlayıp kaderine razı olmasını mı bekleyecez. ne yapsa nafile deniyor yani. ne diyeyim allah bu zihniyetteki insanların eline Nasa gibi uzay üstlerinin yönetimini hiçbir zaman nasip etmesin.
bu zihniyetteki insanlar nasıl ayetleri alıp kendi istedikleri tarzda evirip çeviriyorlarsa yarın kalkıp en gelişmiş uzay üssüne sahip olduklarında, sırf bir kaç ayeti haklı çıkarmak ve korku salmak için normal yolunda giden göktaşlarını dahi saptırıp dünyanın üstüne düşürtmezlerse ne olayım.
allah göktaşlarından felan değil o olacaksa zaten olur da bence ilkin bunların azabından cümlemizi korusun