Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Dünya Dinleri > Alevilik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 31-07-2012, 09:25
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sevgili Deman

Alevilik semavi dinler içinde sayılamasa da, insan denen canlı, ne ekersen, onu biçersin misali, değişkendir. İnançlarıda değişir. İnanç isimleride değişir. Kafamızdaki alevilik ile yaşayan alevilik örtüşmüyor, hangisi aleviliktir, hangisi değildir tartışmasının artık pek bir önemi kalmamış.

Her ağacın kurdu özünden olur. Alevilik islam değildir derseniz, karşı çıkışı önce alevilerden görürsünüz. Aleviliğin islam olmayışı ayrı, kendisine alevi diyenlerin müslümanlaşmış olması ayrı bir konudur. Bu günkü alevilik de bana göre gericiliktir, belirli mertebede yobazlıktır.

Bir şeyi ötekine göre kıyas bizi doğru sonuca götürmüyor. Sünni, şii tutuculuğuna bakıp, aleviliğin derecesini tayin etmek anlamlı durmuyor. Öbürü tutucuysa, berikide ona göre daha az derecede bile olsa tutucudur, hatda tutuculuğun ilerisi, yobazlıktır. O yüzden objektif yaklaşmak en ideal yoldur diye düşünüyorum.

Bu yazdıklarınla bir çok alevi paylaşım alanında, ortamında barınamazsın. Zira aleviliğin içine, "katliamcılığın kralı Ali" sopundan geldiğini iddia eden, örümcek beyinli dedeler yerleşmiştir ve her sofranın misafiri gibidirler. Din adamları sınıfı nasıl bir mantar, sömürgen sınıfı ise, aleviliğe de semavi bir anlayışla bu hazreti, ulu, yiyici takımı, yobaz, bağnaz, sömürgen, bayağı sınıf yerleşmiştir. Semavi inançlar diri tutulduğu sürece bu bağnaz sınıf ayakda kalabilir, nemalanabilir ve alevilik islam değildir demek, bu dini sınıfın, tabakanın ekmeğiyle, sömürüsüyle oynamaktır. Zira alevilikde tanrısallığa yaslanmak mümkün değildir(tanrının şahsi, tekil iradesi yoktur, dolayısıyla yaslanılamaz, her şeyin birliği tanrıyı temsil eder, tekil değil, çoğul birliktir), o yüzden bunlar islama yaslanırlar. tarihdeki asimilasyon taktiğinin en önemli ayağı-unsuru bunlardır. Bunlar bilhassa Osmanlı siyasi arenasında, hayli etkin sonuç getiren, asimilasyon politikasının şaşmaz neferleridirler, önlerine atılan kırıntılarla idare etmişlerdir(bu her zaman böyledir, güçlü, gücünü döktüğü kırıntılarla daim kılabilir. Yalakalar olmasa güçlü zalimler de olamaz, ama yalakalık bir kez yaşam biçimi haline gelmişse insanlar yalaka olduklarını bilmeden yaşarlar.) . Aleviliğin bilgiye verdiği önem, inanca, tapınmaya, yakınmaya dönüştürülmüştür, bu arttıkça bu asalak takım hem büyümüş hemde dokunulmazlık kazanmıştır, yol olmuş, tarikat olmuştur(1980 öncesi iyi veya kötü aydınlanma sürecinde, bu mantar takımı belirli oranda sökülüp, atılmıştı. Şimdi yeniden bağnazlığa geçiliyor. Örneğin, Cem TV izleyenler, Samanyolu TV deki, Kur'an serpiştirmeli belgesellerin olduğu gibi gösterildiğini, sabahtan akşama kadar Ya Muhammed, ya Ali nidalarının aşırı derecede abartılı biçimde öne çıkarıldığını görmüş olmalılar. Evrimi yerle bir eden belgeseller şaşmaz yayınları arasındaydı, oysa evrim-devinim doğa inançlarının temelidir, hatda doğanın yoludur, demek ki ya bunalr alevi değil, ya da bu günkü aleviliğin geldiği konum budur.) .

Alevilikde somut bir Allah kavramı yoktur, iradi bir tanrıdan bahsedilemez, osmanlı, Selçuklu baskısında bunların satır aralarına gizlenmişliği, islami inançla görülememiştir, dedelerin, imamların, hazretilerin etkisinde müslümanlaşan, asimile edilen alevilikde bunu göremez. Ama bu gün alevilikde her şeyin başına iradi bir yaratıcı, kurtarıcı vb motiflerle Allah'ı korlar. Allah, ya Muhammed, ya Ali dedikten sonra islami bir din değiliz demek anlamlı olmuyor. Birde ardına akıl karı olmasa da Allah, Alidir, Ali'de Allah'dır diye, 6 yaşında bebenin dahi rahatlıkla görebileceği akıldışılığı, aleviliğin temelindeki doğa inancını yerle yeksan eden mantık dışılığı propaganda ederler. Hatda o derece ileri giderlerki, islam masallarında olmayan masallar icad ederler, Ali'yi Ömer'in, Osman'ın düşmanı ilan ederler, hatda birbirlerine verdikleri bebe yaştaki kızları dahi ret ederler!(oysa bunlar geniş aile!, kim kimin eniştesi, bacanağı, kimin eli kimin cebinde, kim kimin çocuğunu, bebesini kendisine nikahlamış, maldan geri kalmamak adına cinsel obje olarak sunmuş, çocuklarına birbirlerinin adını vermiş belli değildir. Yaşanan kavgaların temelinde ise sadece mal-mülk, miras kavgası ve tabi politik hakimiyet, taht kavgası olduğunu göremezler. Oysa az biraz Osmanlıya bakan taht kavgasının kardeşin, kardeşi öldürmesine dahi yol açan, ihtiraslar, entrikalar dünyası olduğunu kavrayamazlar. Katil, katliamcı Ali'yi, islamın kılıçla yayılması stratejisinin fikir babasını, komutanını, stratejistini mazlum Ali ederler, dinin ise o taht kavgalarının silahı olduğunu, mazlumluğun o kavgada rakiplerle kurulan dengenin-dengesizliğin bir sonucu olduğunu kavrayamazlar. Oysa o cengaver Ali ilk başa geçseydi, elde kılıç çevresini doğrarken, belkide şimdi aleviler, ya Ebubekir diyecekti(zira islam kaynaklarına göre en acımasızları ve kılıçla-şiddetle dini yayma taraftarı olan kişi Ali'dir. Vicdansız saydıkları Ömer dahi baskın düzenlemeden kurbanlara haberci yollayıp geliyoruz derken, Ali gece baskını düzenleyip, insanları uyurken yakan birisidir. Dirayeti, gücü yokmuş gibi azmettirici davranış sergileyen, katliam emirleri yağdıran bir Allah'ın kılıcı olmak görüldüğü gibi kolay değildir.) Masal buya....

Tarih bilincinden yoksundurlar. Müslümanlığın elde kılıçla yayıldığından bihaberdirler. Kılıç altında toplumların, insanların düştüğü aczi anlayabilme kapasitesinden yoksundurlar. Güç karşısında düşülen acz nedir bilmiyorlar(silahlı birisi karşılarına çıksa, silahı alınlarına dayasa ne düşünürler, nelere kabul verirler, bunu anlayamıyorlar.). Kurbanın, katilden af dilemesi nedir bilmezler, bilseler yaptıklarının yalakalık olduğunu kavrarlar, ama bu öyle bir hal alırki, kurbanın, katiline aşık olması gibi, hakim olana aşık olurlar. Tarih gösteriyor ki, elde kılıç kesilen toplumların, katili kabullenmekden, yenilgiden başka bir çaresi kalmadığı ortadadır. Alevilik ise aslında, çok geniş toplumsal bir kültür kaynaşımına sahiptir. İslam dan daha geniştir, tarihsel kökleri bakımından da daha kadimdir. Ama bunlar eskide kaldı, bu gün aldığı şekil bir inanç sistemidir ve ağırlıklı olarak islami motif taşır. Çünkü insan nasıl değişiyorsa, inançlarıda değişiyor, insan nasıl bir canlı ise kültürde insan gibidir, canlıdır, değişkendir, doğum ve ölümlüdür. İsmi değil cismi önemlidir.

Neyse uzamasın, bana göre elbetde aleviliğin kendi kökenince savunulması saygıdeğer bir çabadır, bende alevilik islam değildir diyorum, savunuyorum, ama bilime ve dini inançlardan kurtulmaya harcanacak çaba, bu çabaya harcanacak çaba ve zamandan daha önemli, üstelikde daha kitlesel, perspektif olarak daha geniş ve kabullenilebilirdir diye düşünüyorum. Günümüz aleviliğinden ya Allah, ya Muhammed, ya Ali inancını, Allah'ın kılıçlığını! müslümanlığı aldığınızda geriye bir şey kalmıyor, zira aleviliğin asimilasyon sürecinde aldığı boyut budur. Bir şeyi değiştirmek ancak o şeyin değişim öncesi tahlilini yapmakla ve hoşumuza gitsin ya da gitmesin kabullenebilmekle mümkünr. Neyi değiştireceğini bilmeyen, bir değişim gerçekleştiremez. Önce var olanın ne olduğunu ortaya koymak gerekir-ki kabul etmeseniz de, özünde alevilikde yeri olmasa da, var olan kendisini islam görüyor-(yani sizlerin nasıl olması gerektiği-olduğunu söylemeniz değil, öncelikle var olanın ne olduğunu ortaya koymanız ve tahlilini yapmanız gerekiyor.)

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 01-08-2012, 17:37
DEMAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
DEMAN DEMAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili spartacus can, yazinin tümüne tesekkür ederek katiliyor ve altina imzami atiyorum...

Su anki Alevizm görüntüsü her ne kadar islami bir görüntü cizsede, bu halimizle bile kabul görmedigimiz asikardir...Ben coktandir demiyorum, amma ya allah-ya muhammed-ya ali demekle müslüman olmadigimiz, gecenlerde yasanan hain saldiridanda bir kez daha belli olmus oldu...

Yobaz saldirgan, "olay benim davam degil, islam davasidir", demekle ciplak gercegi dile getirmis...

Onlar bizlerin kendimizi müslümandan saymamizi ve hatta islamin hicbir sartini yerini getirmememize ragmen, gercek müslüman biziz, alevilik (Alevizm) islamin özüdür dememiz (biz demiyoruz), onlari olduklarindan daha cok kudurtuyor ve saldirganlastiriyor...

Facebook ta bircok sayfada paylastim, Turan Eser in adminlik yaptigi Alevihaberler sayfasindan, derhal atildim...orada cagrimi begenen birkac kisi oldu ve bana hak verdigini aciklayan bir kisi bile cikti, nasil olduysa...

Bu cagrima karsi cikanlarin, cikmasalarda begenme lütfunda bulunmayip, desteklemeyenlerin ise genelde Türk-Kürt ve Zaza ulusalcilari, millietcileri olduklarini gördüm...

Alevizm bir doga dinidir, lütfen semavi dinlerle ayni kategoriye koyarak, karsi cikmayalim...Alevizm, insana ve tabiata asla zarari dokunmayan, aksine onlari koruyan bir felsefeye sahiptir...

Benim bu cagrima destek cikan, köstek olmayan dostlarima tekrar tesekkür ediyorum ve sözlerimi saygideger cok anlamli bir kral çıplak siiriyle son veriyorum...

Sevgi ve saygilar...

VAH BE ALEVİM

Geçti bunca yüzyıl lanet etmekle

Ettin de ne oldu söyle Alevim
Muaviye Yezit Osman ve Ayşe
Sövdünde ne oldu söyle Alevim

Onlar kavga etti taht-ı baht için

Yediler bir birin sefahat için
Hepsi akrabaydı aynı sülale
Derdi seni tuttu ah be Alevim

Sanırsın kendini hasso Müslüman

Edersin Yezide lanet her zaman
Unutma o bir emirül müminan
Senin bunda ilgin yok be Alevim

Sen bir Alevisin onlar Müslüman

Onlara gelmişti peygamber kur-an
Müminin hesabı yalnız Allahlan
Senin se hesabın dar da Alevim

Yüz yıllar boyunca yandın asıldın

Senin olmayanı senindir sandın
Ömer Osman ile yoktur bir derdin
Sen kendi derdine yan be Alevim

Onlar amca oğlu hısım akraba

Resul iki kızın verdi Osmana
Ali ile Osman oldu bacanak
Sen önce bunları bil be Alevim

Boşuna kızarsın bu hazretlere

Yok yere salarsın kendini derde
Çekmişler gözüne bir kara perde
Kaldır şu perdeyi gör be Alevim

Övünür her yerde dersin aydınım

Bilimdir rehperim sevgidir dinim
Meğerse bunların hepsi laf imiş
Bir masal peşinde tüh be Alevim

Ne yapsak ne etsek uyarsak seni

Ah bi uyansan da görsen kendini
Yıkman gerek şu cehalet bendini
Yoksa boğulacan vah be Alevim

Sinan IŞIK

27-11-2011

"Ben senin yalanlarınla ve hilelerinle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ama bende senin önünde diz çökmedim, bu da sana dert olsun"...Pir Sêy Rıza

4 MAYIS: DÉSIM JENOSİDİNİ ANMA GÜNÜ

https://www.facebook.com/Alevism

https://www.facebook.com/BirAlevininKimlikMucadelesi
Alt 16-08-2012, 16:35
DEMAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
DEMAN DEMAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Benim dinim Aleviliktir diyebilecegiz!

Benim dinim Aleviliktir diyebilecegiz!

En azından Almanya'daki Aleviler artık rahatlıkla ve göğüslerini gere gere "Dinim din-i Aleviliktir" diyebilirler. Zira Alevilik Almanya'da Yahudilik, Hıristiyanlık ile İslam'dan ayrı ve üstelik bunlarla eşit statüde bir din olarak kabul ve ilan edildi.

http://www.alevizyon.com/haberler/be...bilecegiz.html

"Ben senin yalanlarınla ve hilelerinle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ama bende senin önünde diz çökmedim, bu da sana dert olsun"...Pir Sêy Rıza

4 MAYIS: DÉSIM JENOSİDİNİ ANMA GÜNÜ

https://www.facebook.com/Alevism

https://www.facebook.com/BirAlevininKimlikMucadelesi
Alt 28-08-2012, 23:06
kral ciplak kral ciplak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

DEMAN´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Benim dinim Aleviliktir diyebilecegiz!

En azından Almanya'daki Aleviler artık rahatlıkla ve göğüslerini gere gere "Dinim din-i Aleviliktir" diyebilirler. Zira Alevilik Almanya’da Yahudilik, Hıristiyanlık ile İslam’dan ayrı ve üstelik bunlarla eşit statüde bir din olarak kabul ve ilan edildi.

http://www.alevizyon.com/haberler/be...bilecegiz.html

Sevgili DEMAN...

Son günlerde ortaya çıkan bu haberi ilgiyle ve aynı zamanda şüphe ile karşılayarak dikkatlice vede defaatle okudum...
Şeytan ayrıntıda gizlidir sözünün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlamış oldum...
Haberin başlığı ve verilişi Alevileri heyecanlandıracak şekilde olsa da, aslında gerçek hiç te öyle değil...
Zaten öyle olmasını da beklemiyordum...
Yani haberin başlığı ile içeriğindeki farklılıklar benim şüphelerimin ne kadar yerinde olduğunu gösterdi...
Bana göre böyle bir anlaşmanın içinde ve hatta başında İslamcılar vede Alman devleti varsa bu işte mutlaka bir bit yeniği olması gerekirdi ve öyle çıktı...

Berlin Alevi Toplumu internet sayfasında bu haberi ayrıntılı şekilde vermişler... http://www.alevi.org/genel-haberler/...rag-yapld.html... Bu sayfadaki haberi defalarca okudum ve yanılmadığımı anladım...

Bu anlaşmada baş rolleri oynayanlar Alman devleti ve İslamcılardır...
Aleviler ise sadece figüran olarak kullanılmış...

Görünen o ki, koskoca Alevi toplumu İslamcıların icazetine sığınmış...
İslamcılar Alevilere bir lütufta bulunmuş ama aslında pastanın en büyük bölümünü kendileri götürmüş...
Bu güne kadar Almanyada resmi statü kazanamayan İslamcılar, bölgesel de olsa Alevilerin sırdına basarak bu engeli aşmışlar...
Hemde bir taşla iki kuş vurmuşlar...
Bir yandan resmi statü kazanırken,
öte taraftan da Aleviliği İslam içi göstermeyi başarmışlar...
Berlin sayfasındaki haberin detaylarındaki bazı tanımlar dikkatli okuyucular tarafından mutlaka görlecektir...
Meseleyi gizlemek için kurnazlık yapmışlar...
Tabi bu işi yapan sadece İslamcılar ve Almanlar değil...
Onlara yardım eden de sözde Alevi temsilcileridir...
Yani anlı şanlı AABF...

Meseleyi şöyle kotarmışlar...
İslam üst kimliği altında,
Müslümanlar ve Aleviler olarak ikiye bölmüşler...
Müslümanlar büyük abi olmuş...
Aleviler de küçük kardeş...
Küçük kardeşin söz sahibi olması için büyük abinin izin vermesi gerekmiş...
Aşağılık bir durum...
Alman ve İslamcı ortak yapımı film...

AABF bu rezilliğe ortak olmuş,
utanmadan da büyük abisine serzenişte bulunmuş,
Almanyada eşit olmamıza izin veriyorsunuz da niye Türkiyede bizi yok sayıyorsunuz diye...
Bir süre önce benzer bir olay vardı Almanyada...
AABF Alman devletinden inanç ödeneği almak için müracaat ettiğinde,
Alman devleti AABF ye " Gidin Müslüman kardeşlerinizle anlaşın birlikte gelin yoksa size para veremeyiz " demişti...
Bunun üzerine AABF MÜSLÜMAN KARDEŞLERİNE BAŞVURDUĞUNDA ONLARIN ŞARTLARI UYGUN OLMADIĞI İÇİN BUNU KABUL ETMEMİŞLERDİ...
Şimdi de tanınma konusundaki engellerini aşmak için AABF-nin sırtına basmışlar...

AABF Alevilerin diasporası olması gerekirken,
bırakalım diaspora olmayı,
Türkiyedekilerden bile daha teslimiyetçi bir tutum sergilemektedir...
YUH OLSUN... Başka ne diyelim...

Konu kral ciplak tarafından (28-08-2012 Saat 23:13 ) değiştirilmiştir.
Alt 28-08-2012, 23:32
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kin Ve Nefret, Kin Ve Nefreti Uyandırır.

En başta gelen DÜRÜSTLÜKTÜR. İnançlarını örterek gizleyenler dürüst olabilir mi?

İnsanlıktan söz edebilmek için kimseyi aşağılamadan, ötekileştirmeye yeltenmeden çalışmak gerek.

Bu konuda DALAY LAMA gibi olmak gerek. Çinliler Budistleri Tibet'teki yurtlarından ettikleri halde

DALAY LAMA Çinliler için Onlar bizim gurularımız diyebilen bir kişi.

Bunun nedenini de Çinlilerin yaptıkları ile ancak Budistlerin ŞEFKAT duygularını daha da geliştirmiş olmalarına bağlamaktadır.

Bizde ise, yok filanca bana şunu yaptı, yok falanca bize bunu dedi dedikçe, fazla uzağa gitmenin imkanı da olmaz. Dava da bitmez. Kin ve nefret ancak kin ve nefreti uyandırır.

Sevecenlikten gayrı bu yolda, başka bir çıkış da yoktur.

Önerilen Siteler

Etiket
alevizm, gizli izzettinler, kral ciplak