Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi > Etimoloji

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 03-08-2012, 15:42
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Türkçe problemi

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kitaplarina gore durum tam tersi ALKA.

Zira islamiyette, kullar Allah'i modere edemezler. Yani Allah istedigi kuluna vahiy gonderecekse, hayir gonderemessin diyemezler.

Allah dilemedikce, siz dileyemessiniz ornegindeki gibi.
Burada oldukça ilginç sözcükler de öğrenmeye başladık.

Mesela ''kullar Allah'i modere edemezler'' Kulların Allahı ''modere ''edemediklerinden anladığım tek şey var. Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu!

Başka bir açıklama yapılabilir mi?
Alt 03-08-2012, 18:09
kader - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
kader kader isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sesli´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Mesela ''kullar Allah'i modere edemezler'' Kulların Allahı ''modere ''edemediklerinden anladığım tek şey var. Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu!

Konunun içine çığ gibi düşmüşsünüz .Sahi konumuz languistikmi ?.
Vahiymi?
Buna rağmen eleştiri kriterinizden rahatsız oldum.Eleştirdiğiniz söylemin alternatifini getirmeniz ahlaki olurdu.
Ciddiyetten uzak (kopan kuyruğa telafi eleştiri) eleştiri değildir.
Sapla samanı karıştırmayın ayırmanız güç olur.
Alt 03-08-2012, 21:04
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Evet Turkce'yi cok iyi bildigim soylenemez. Bu konuda da hicbir zaman iddiam olmadi.

Ancak siz mod kelimesini baska yerde kullanip Turkce'yi kirletmiyorsaniz, ben de modere kullandigimda Turkce kirlenmiyor olmali.

Surada nicin Turkce'nizi kirlettiniz mesela?

Haydi diyelim ki bizler basit üyeleriz. Bu forumdaki yazılarımızı bazı durumlarda silmeyi başaramıyoruz. Ve idarecilerden rica ederek silinmesini sağlamaya çalışıyoruz.
Ama '' SUPER MODERATOR'' veya ''KIDEMLİ ÜYE '' olup da aynı duruma düşen arkadaşlar da olunca, insan ne de olsa şaşırmadan edemiyor...
Alt 03-08-2012, 21:10
xcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
xcan xcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Evet Turkce'yi cok iyi bildigim soylenemez. Bu konuda da hicbir zaman iddiam olmadi.

Ancak siz mod kelimesini baska yerde kullanip Turkce'yi kirletmiyorsaniz, ben de modere kullandigimda Turkce kirlenmiyor olmali.

Surada nicin Turkce'nizi kirlettiniz mesela?
Çok güldüm...
Sende gül emi
Alt 04-08-2012, 02:41
Üye

Standart ''MODERE'' diye bir sözcük var mı?

TÜRKÇE'ye karşı olanlara ben de karşıyım. Ben hiç bir yerde '' MOD'' diye bir sözcük kullanmadım. Sesli'yi de kendi gibi göstermek için verilen alıntı şu;
======================
Sesli´isimli üyeden Alıntı
Haydi diyelim ki bizler basit üyeleriz. Bu forumdaki yazılarımızı bazı durumlarda silmeyi başaramıyoruz. Ve idarecilerden rica ederek silinmesini sağlamaya çalışıyoruz.
Ama '' SUPER MODERATOR'' veya ''KIDEMLİ ÜYE '' olup da aynı duruma düşen arkadaşlar da olunca, insan ne de olsa şaşırmadan edemiyor...

===============================
Dikkat edilirse sizlerin kendinizi nasıl sunduğunuzu göstermektedir. Ve tırnak içinde oluşları bir alıntı olduğunun göstergesidir.

En büyük erdem yanlışını bilmek ve özür dilemekten geçer. Kişi yanlışını bilmez de karşısındakini de kendi gibi sanırsa, oldukça büyük bir yanılgıya düşer.

Türkçede ''MODERE ETMEK '' diye bir sözcük yok. Türkçe'yi kirletmeye kimsenin hakkı da yok. Bilmeyenler öğrensin. Düşüncelerini ifade edemeyenlerin tartışma forumlarında bu kabil gezintisi güzel mi oluyor?
Alt 04-08-2012, 02:45
Üye

TÜRKÇE'ye karşı olanlara ben de karşıyım. Ben hiç bir yerde '' MOD'' diye bir sözcük kullanmadım. Sesli'yi de kendi gibi göstermek için verilen alıntı şu;
======================
Sesli´isimli üyeden Alıntı

===============================
Dikkat edilirse sizlerin kendinizi nasıl sunduğunuzu göstermektedir. Ve tırnak içinde oluşları bir alıntı olduğunun göstergesidir.

En büyük erdem yanlışını bilmek ve özür dilemekten geçer. Kişi yanlışını bilmez de karşısındakini de kendi gibi sanırsa, oldukça büyük bir yanılgıya düşer.

Türkçede ''MODERE ETMEK '' diye bir sözcük yok. Türkçe'yi kirletmeye kimsenin hakkı da yok. Bilmeyenler öğrensin. Düşüncelerini ifade edemeyenlerin tartışma forumlarında bu kabil gezintisi güzel mi oluyor?
Eleştiri güzelde alternatif yok .
Soruyorum
Modere yerine hangi sözcük uygun olurdu?
Alt 04-08-2012, 02:55
Üye

kader´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Konunun içine çığ gibi düşmüşsünüz .Sahi konumuz languistikmi ?.
Vahiymi?
Buna rağmen eleştiri kriterinizden rahatsız oldum.Eleştirdiğiniz söylemin alternatifini getirmeniz ahlaki olurdu.
Ciddiyetten uzak (kopan kuyruğa telafi eleştiri) eleştiri değildir.
Sapla samanı karıştırmayın ayırmanız güç olur.
Sayın Kader,
Herhalde siz de TÜRKÇE karşıtı olacaksınız ki ''languistikmi?'' demekte bir sakınca görmemişsiniz. Eleştirimden rahatsız olmanız sizin sorununuz oluyor. Alternatif getirmemi istemeniz de pek ahlaki değil. Çünkü sayın yazarın ''MODERE'' diye uydurduğu sözcüğün manası da belirsiz. TÜRKÇE olmayan bir sözcüğe alternatifi sizin gibi olanlar getirebiliyorsa, buna şaşmamak gerek.

Siz sayın yazarın avukatı olsaydınız davayı da kaybederdiniz. Çünkü bilmeden ve anlamadan laf olsun diye yazmışsınız.
Alt 04-08-2012, 02:58
Üye

Estagfurullah´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Eleştiri güzelde alternatif yok .
Soruyorum
Modere yerine hangi sözcük uygun olurdu?
Sayın Estafurullah,

Alternatifi benden değil de sayın Neva'dan sormanız daha uygun olmaz mı? Çünkü ben ''MODERE ETMEK'' diye Türkçe bir anlam çıkaramıyorum. Bu uyduruk sözcüğü yazandan sorsanız, O kişi de kafasını toplayark ne demek istiyorsa onu anlaşılır bir şekilde yazsa daha uygun olmaz mı?
Alt 04-08-2012, 03:08
Üye

Sayın Estafurullah,

Alternatifi benden değil de sayın Neva'dan sormanız daha uygun olmaz mı? Çünkü ben ''MODERE ETMEK'' diye Türkçe bir anlam çıkaramıyorum. Bu uyduruk sözcüğü yazandan sorsanız, O kişi de kafasını toplayark ne demek istiyorsa onu anlaşılır bir şekilde yazsa daha uygun olmaz mı?
Bakın sesli arkadaşım .
Eleştiri bir kültürdür.
Öz türkçesinide bilmediğini üzülerek görüyorum
Eleştiri=Yanlışlama
Öz türkçe ile ilgili traş yapacağı zaman uydurma berberler .
Samimi iseler doğruyu ortaya hoyarlar.
Siz sisteme eleştiri getirdiğiniz zaman Sistem kötü .
İyisistemide sistemin kendisi bulsun gibi;Kafadan gayrımüsellah bir cümle kurmamalısınız.
Öz türkçe katliamı olur.
Hatta öz türkçe asimilasyonu olur.
Alt 04-08-2012, 03:32
istatistik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
istatistik istatistik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Eleştiride bulunmak için, kimin, neyi, nerede ve nereden yazdığı gibi konuları tam olarak bilebilmek gerekir kanısındayım. Aksi durumda bir iddia ile ortaya atılmak, iddia sahibini olmadık durumlara düşürebilir.

Türkçenin etkin kullanımına yönelik eleştiriler konusunda da izlenilen yol yanlış. Bir kimseyi, kullandığı kelime Türkçe değil diye eleştirmek istiyorsanız, ortaya bir alternatif sunabilmeniz gerekir. Alternatif sunamıyorsanız da sen bu dili katlediyorsun bu kelimeyi kullanma gibi bir tepki vermek de mantıklı değildir. Ha diyorsan ki ben burada ne dendiğini anlamıyorum, o zaman neyi eleştirdiğin konusunda da bir fikrin yok derim. Zira daha yazılan konusunda bir aydınlanma yaşayabilmiş değilsindir. Bunun yerine, anlaşılmayan kısmın farklı bir yolla anlatılmasının talep edilmesi ve daha sonra bir alternatif sunulması daha mantıklı olacaktır.

Eleştirinin de bir yöntemi ve mantığı olmalıdır. Sırf karşı çıkmaya dayalı bir eeştiri ile bir yere varılmaz.

Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)

SERBEST KALEM

Önerilen Siteler