Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-08-2012, 15:40
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Standart AK Parti'nin oy oranı % 8 geriledi

Yapılan son bir araştırmaya göre AKP'nin oy oranı yüzde 8 gerilemiş. Bunun nedeni de halkın hükümetin Suriye politikasından memnunsuzluğu olmuş. İlginç..

Bu yıl AK Parti'ye hiç yaramadı!
Andy - Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin son zamanlarda yaşanan siyasi gündemin seçmen nezdinde nasıl algılandığını tespit etmek adına yaptığı araştırmada çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Bu düşüşte partinin son zamanlardaki Suriye politikasının etkili olduğu ön görülüyor çünkü 'Hükümetin Suriye konusunda attığı adımları nasıl değrelendiriyorsunuz?' sorusuna ankete katılanların yüzde 67'si olumsuz olarak yanıt vermiş.

Devamı
http://siyaset.milliyet.com.tr/bu-yi...22/default.htm
Alt 29-08-2012, 16:06
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Hükümetin Irak veya Libya politikasını destekleyen Akp'liler,hükümetin Suriye politikasını desteklemez olmuşlar..!
Niye kardeşim?
Irak ve Libya'daki insanlar müslüman değil mi?
Bu nasıl bir ikiyüzlülüktür..?!

Akp'nin oy oranı düşerken,Chp'nin oy oranı da düşmüş..
Bu millet komple Mhp'ye ya da Bdp'ye mi oy verecek yoksa?
Belki de ileride sadece Mhp ve Bdp kalır bu ülkede..
Bir tarafta ırkçılar,diğer tarafta bölücüler..!

Emperyalistlerin istediği de bu değil mi zaten?!
Alt 29-08-2012, 16:16
Anti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Anti Anti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hiçbir sosyal politika üretmeyip sadece milliyetçi, etnik yapılar üzerinden siyaset yapan partilerin bu tip kaos ortamlarından nasıl yararlandığını görüyoruz.
Yalnız ben bu denli bir oy kaybettiğini sanmıyorum AKP'nin, Suriye üzerine yapılan politika yüzde 8'lik bir düşüş sağlamaz.
Başka sebepler aranabilir.
Yüzde 8 oy demek en az 5 milyon oy demektir.
Yakın süreçte AKP'yi yıkıma uğratacak bir olay da olmadı, şehit haberleri hariç.
Onu da bu kitle doğrudan AKP'ye bağlayacak değildir.
Zaten şehit haberlerine verilen otomatik milliyetçi tepki, MHP ve BDP'ye yaramış gözüküyor.
Ve dikkat çekici nokta, BDP'nin yüzde 8 oy oranına ulaşmış olmasıdır.
Yüzde 10'u aştıkları takdirde bizleri neler bekliyor, neler yaşarız.
Bunu kestirmek zor.
En azından seçim barajı kaldırılabilir, böyle bir öngörü yapabiliriz.
Yüzde 5 olsa iyi olurdu.

Tanrı, insanı yarattı ve ona "yürü ya kulum" dedi, "ben artık yokum."
Alt 29-08-2012, 16:39
Üyeliğini Sonlandırmış

Anti´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hiçbir sosyal politika üretmeyip sadece milliyetçi, etnik yapılar üzerinden siyaset yapan partilerin bu tip kaos ortamlarından nasıl yararlandığını görüyoruz.
Yalnız ben bu denli bir oy kaybettiğini sanmıyorum AKP'nin, Suriye üzerine yapılan politika yüzde 8'lik bir düşüş sağlamaz.
Başka sebepler aranabilir.
Yüzde 8 oy demek en az 5 milyon oy demektir.
Yakın süreçte AKP'yi yıkıma uğratacak bir olay da olmadı, şehit haberleri hariç.
Onu da bu kitle doğrudan AKP'ye bağlayacak değildir.
Zaten şehit haberlerine verilen otomatik milliyetçi tepki, MHP ve BDP'ye yaramış gözüküyor.
Ve dikkat çekici nokta, BDP'nin yüzde 8 oy oranına ulaşmış olmasıdır.
Yüzde 10'u aştıkları takdirde bizleri neler bekliyor, neler yaşarız.
Bunu kestirmek zor.
En azından seçim barajı kaldırılabilir, böyle bir öngörü yapabiliriz.
Yüzde 5 olsa iyi olurdu.
Türk siyasetinin geleceğine dair sizin öngörünüz nedir sayın Anti?
Akp ile Abd devam mı edecek?
Chp oylarını artıracak mı?
Yoksa emperyalistler Mhp'ye genç ve dinamik bir başkan yerleştirip Akp'nin aldığı oyları milliyetçilik söylemleri ile Mhp'ye mi taşıyacaklar?
İleride Akp ve Chp'nin Anap ve Dyp gibi yok olması sizce muhtemel mi?
Dediğiniz gibi Bdp'liler oylarını artırıyorlar..Yoksa Bdp daha mı artıracak oylarını?

Nedir sizin tahmininiz acaba?
Alt 29-08-2012, 16:43
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

AKP nin oy oranının düşmesi normal... Tabi bu anketler bir günde hatda 1 saatde değişebilir...

Seçim zamanına kadar isterse %15 düşsün, hükümet olduğu sürece, bu medya ve sindirilmiş medya da yanında olduğu sürece, gündemler rahatca değiştirildiği sürece, insanların bağımlılıklarını okşayan 3-5 propaganda yaparlar olur biter...

Türkiye'de yaşayan toplum, insan modeli, objektifliğinden tamamen uzak, subjektif şeylerle yaşayan kendisine, kendi gerçeğine yabancı modeldir. Ayranı olmaz içmeye, tahtırevanla gider sıçmaya.. Kafası hayal aleminde, vücudu dert aleminde. Bir tarafı kalk gidek der öbürü halt yeme otur...

Basit bir iki yüce dinimiz, milletimiz, yok dillere destan tarihimiz, kabaran göğsümüz, kıpraşan kelebeklerimiz denir, olmazsa bir iki AKP bürosuna bomba süsü konur, o da olmazsa insanlara saldırılır(Gazi, Sivas gibi), o da olmazsa, bir kaç adam tutulur, sakalına, namazına müdahale ettirilir, olmadı başka türlü aidiyet bağlarına yüklenilir, birileri saldıran düşman ilan edilir, bunlarda kendilerine iç-dış düşmanlar icat edip, karşısında cengaverler gibi savaşan sanal-yapay kahraman olur, masa başında 2 söz savururlar olur biter..

Toplum bu biçimde yönetilip, yönlendiriliyor, müsait.. hele birde soyguncu yeşil sermaye iyice sisteme hakim hale geldi ki, bu toplumun durumu her yönden bilhassa bilinç kapalılığı yönünden daha da içler acısı hale gelmiş. Yine de üzülmesinler öldüklerinde cennete gidecekler. hele bir ölsünler o zaman. Bu dünya nelerine gerek, hem gemicikleri olmamışsa dert mi, ne yapacak fani dünya da gemiciği.. Şeyhi, şıyhı, efendileri ne yiyor ona değil, ne diyor ona bakacaklar...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 29-08-2012, 17:19
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bdp ilginç bir parti. Entellektüeller açısından çok zengin bir parti. Ama bir o kadar da parti tabanı ya da araştırmacı insanlar haricinde çoğu kimse bunlardan bihaber...
Alt 29-08-2012, 18:04
Anti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Anti Anti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Türk siyasetinin geleceğine dair sizin öngörünüz nedir sayın Anti?
Akp ile Abd devam mı edecek?
Chp oylarını artıracak mı?
Yoksa emperyalistler Mhp'ye genç ve dinamik bir başkan yerleştirip Akp'nin aldığı oyları milliyetçilik söylemleri ile Mhp'ye mi taşıyacaklar?
İleride Akp ve Chp'nin Anap ve Dyp gibi yok olması sizce muhtemel mi?
Dediğiniz gibi Bdp'liler oylarını artırıyorlar..Yoksa Bdp daha mı artıracak oylarını?

Nedir sizin tahmininiz acaba?
AKP hakkında konuşabilmemiz için Numan Kurtulmuş'un partiye resmi katılımını ve bundan sonraki süreci beklememiz gerekiyor.
Neticesinde AKP'nin "lider odaklı siyasi parti" olduğu aşikâr.
Yerel seçimlerde dahi insanlar Tayyip Erdoğan'a oy veriyorlar, birçok yerde ceketimizi assak kazanırız dediler. Urfa'da da yaptılar bunu ama Fakıbaba'yı yiyemediler.
Tabi yerel seçim ile genel seçim farklı olacaktır, ama partilerin önüne geçebilecek bu tarz isimler ile AKP mutlaka uzlaşma yoluna gidecektir. Bunu da bizzat Tayyip Erdoğan yapacaktır.
Numan Kurtulmuş'un partiye katılması ile beraber bir haleflik durumu yaşanacaktır AKP'de, bu partiye ikiye bölecek mi? Bunu şu an söylemek zor. Süreci yavaş ilerletiyorlar ve bu sebeple olumsuz bir görüş oluşmasınında önüne geçtiklerini düşünüyorum.
Şu an başarılı politika izliyorlar bu hususta.
Üniversite harçlarını kaldırdılar, örgün ve açık öğretim öğrencileri için önemli bir adım attılar. Ama bu seferde ikinci öğretim öğrencilerinin ve ailelerinin ve hatta genel anlamda kamuoyunun tepkisini çektiler. Bunun üzerinde bir oynama da yapmayacaklar, dik duracaklar, böyle gözüküyor.
Harçların kaldırılması önemli bir seçim atılımı oldu, meydanlarda harçları kaldırdık diye güzel bir sloganları olacak, seçim döneminde muhalefet, özellikle CHP ikinci öğretimlerden bahsedecek, böyle bir çıkmaz yol gözükmekte şimdiden.
Tayyip Erdoğan sonrası süreci iyi kritik edebilmemiz için belirttiğim üzere Numan Kurtulmuş'un katılımını beklemek zorundayız.

CHP'de ise Güneydoğu sorununa yönelik atılımlar mevcut. Şu an laiklik ikinci plana atılmış gözüküyor. Ben Güneydoğu sorununda atılan adımların hassas olması gerektiğini düşünüyorum. Laikliği ise ana tema yapmama kararını tamamen destekliyorum. Eğer CHP kendisi ile ilgili bir şeylerden taviz verecek ise bu laiklik olabilir. Tabi bunu yaparken de siyasal islam ile arasına mutlak surette duvar inşa etmelidir. Yoksa laik kaygılarla kendisine oy veren sahil kesimlerinde büyük bir oy kaybı yaşar, özellikle bunu yerel seçimde yaşarsa genel seçimlerde yıkıma uğrayabilir.
Tabi dini bir açılım sürecinde batıdaki oylarını kaybederken Orta Anadolu'daki oy oranı yükselebilir. Ben bu tip politikaların destekçisi olurum, CHP'nin elitist yapısından kurtulması demek siyasal islamcı ve sağ partilerin en büyük dayanağının çürütülmesi ile eşdeğer olacaktır.
Şu an için bir tahmin yapmak gerekir ise CHP'nin oy oranının bir miktar düştüğünü düşünüyorum, sebebi de seçim süreçlerinde Kılıçdaroğlu'nun basın tarafından oldukça yüksek noktalara konulmasıydı, bu hava şu an dağılmış durumda.
Yine de Kılıçdaroğlu oldukça çalışkan, kendisini internetten dahi takip ederken bunu görmek mümkün, özellikle ramazan ayını dolu dolu, halkın arasında geçirdi. Bunlar artı puanlar.

MHP için tahminlerde bulunmak zor. Çünkü üzerine fikir koyabileceğimiz bir politikaları yok. Engin Alan ile ilgili tek kelime etmiş değiller. Ergenekon ve Balyoz davası sürecinde daha sert bir politika izlemelerini beklerdim ama kuru milliyetçi söylemler ile kendilerini buradan soyutladılar. Sanki onlardan beklenen tepkiyi İşçi Partisi koyuyor, Perinçek ve diğerlerinin etkisi ile.
Yaklaşan MHP seçimleri öncesinde Bahçeli bu işi yine kotaracak gibi geliyor ama MHP'nin de bir değişim içerisine gitmesi gerektiği aşikâr. 2002 mağlubiyetinde Bahçeli istifasını sunmuştu, o zaman bir değişim süreci yaşanabilirdi ama sonra tekrar geri döndü, kaldığı yerden devam etti. Bahçeli taban tarafından eleştiriliyor, bunun da sebebi Ülkü Ocakları'nın militan yapısını değiştirmesiydi. Bu bizler için oldukça güzel bir gelişmedir ve bunun için Bahçeli'ye de teşekkür etmeliyiz. Ama partililer bu konuda kızgınlar. Sokaklardan çekilmek onlar için yıkım niteliğinde.

BDP ise oy oranını yukarıda ki rakama çıkardıysa değişik bir siyasi yol izleyecektir. Risk alıp bir sonraki genel seçimde parti olarak katılabilirler. Böyle bir durumda barajı aşarlarsa vekil sayıları yükselecektir. Şansları mevcut, dört sene gerçekten uzun bir süre. PKKlılar ile yolda kucaklaşmaları Türk kamuoyu nezdinde tepki çekmiş olsa da zaten genel anlamda böyle bir izlem olduğu için kendileri bunu dert etmiyordur. Sadece PKK ve savaş karşıtı solcular, Kürtler tarafından hoş görülmemiş olabilirler, bunu da medyada ya da kendi hayatımda tespit edebilmiş değilim. O yüzden sağlıklı yorum yapamam.

Yerel seçimler gerçekten de kritik bir sürecin temelini atacak, hemen sonrasında gelecek olan cumhurbaşkanı seçimlerinde olası bir Tayyip Erdoğan liderliği, AKP'yi açmaza sürükleyebilir. Yazımın temeline koyduğum üzere bu süreci analiz edebilmek için Numan Kurtulmuş sonrası AKP'yi beklememiz gerekiyor.

Tanrı, insanı yarattı ve ona "yürü ya kulum" dedi, "ben artık yokum."
Alt 29-08-2012, 20:06
AlbatrosS AlbatrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Oyların düşmesinin birkaç sebebi var;

1. Akp yanında duran Liberal-demokrat kesimin entelektüel desteğinin/gazının önemli oranda kesilmesi. (Bunu kimse küçümsemesin, AKP'nin ''demokrasi'' söylemini üreten en önemli entelektüel kesimlerden bahsediyoruz. )

2. Kürt sorununda artık ayyuka çıkan ''statükocu'' tavrı: Bu durumda başta kendine oy veren Kürtlerden tepki görmekte. (Uludere ve sonrasındaki tavır AKP Kürtleri arasında bile ciddi bir travma durumunda.)

3. Eğitim reformu: İmam-hatipler cüz'i bir İSLAMCI kesimin hayali olmasının ötesinde bir anlam ifade etmiyor aslında. Okulların dönüşümü ve bu paralelde yaşanan mağduriyetler birçok yoksul AKP'liyi bile çileden çıkaracak cinsten.

4. Kpss vb sınavlarda yaşanan skandallar: 3. maddeyle birlikte düşünülübilir. Bu öyle bir tehlike arz ediyor ki, zannediyorum yeni eğitim reformu düzenlemesiyle birlikte yaşanan memnuniyetsizliği bir parça ''harçların kaldırılması'' ile telafi etmeye çalıştılar.

5. AKP'li muhafazakar aydınları bile çileden çıkaran bazı iş ve söylemler(Ali Bayramoğlu gibi yazarların ciddi eleştirileri var)

6. Ekonomideki durağanlık, iktidarın otoriter dil ve söylemleri, uzlaşmaz tavrı vb'leri...
Bunlar ilk iki dönemden oldukça farklı.

Son olarak ''iktidar yıpranması''nı da düşündüğümüzde ben bir dahaki genel seçimlerde oylarının %45 civarında olmasını bekliyorum. %45-47 arası AKP için kabul edilebilir bir düşüştür. %45'in altıysa başarısızlık olarak görülecektir.

Kürt sorunu ve muhafazakar otoriterlik konusunda bu tarz dayatmalara devam ederlerse, bazılarının düşündüğünün aksine, toplumdan ciddi bir reaksiyon gelecektir.
Alt 29-08-2012, 21:58
Üyeliğini Sonlandırmış

Anti´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
...............................
Yazımın temeline koyduğum üzere bu süreci analiz edebilmek için Numan Kurtulmuş sonrası AKP'yi beklememiz gerekiyor.
Sayın anti;Numan Kurtuluş'u bende beğeniyordum,ta ki Akp ile kanka olana kadar..!
Antiemperyalist bir politika izliyoruz/izleyeceğiz diyen Numan Kurtuluş,geçmişte radikal İslamcı bir profil çizen Erdoğan'ın laik ülkenin başına ''değiştim'' diyerek geçmesine benzer Akp'ye katılması,Numan Kurtulmuş'a değer/önem veren insanların güvenlerini boşa çıkarmıştır..Numan Kurtulmuş'un bu dönüşü,Akp içinde de bilinirken Akp'lilerin uzun siyasal deneyimlerine rağmen Numan Kurtulmuş'u aralarına kabul etmeleri zor gözüküyor..Numan Kurtulmuş Akp içinde bir misyon edinse bile Akp'liler tarafından büyük bir oranda sevilmeyecektir..Hem deneyimsiz olması,hem de ani bir dönüş yapması Akp'lilerin Numan Kurtuluş'u dışlayacağı hissi veriyor bana..10-15 senedir aktif siyaset yapan insanlar,daha hiç mecliste bulunmamış Numan Kurtulmuş'a meydanı bırakmazlar..!
Tabi emperyalistlerin Numan Kurtulmuş hakkında ne düşündüğü herşeyden önemli..Çünkü ülkeyi emperyalistler yönetiyor..!

Türkiye'nin geleceğine dair 2 öngörüm var;

1-Türkiye peyderpey Şeriate doğru gidecektir..

Emperyalistler Akp ile bütünleşmelerini bozmayacaklar,Chp ve Mhp'yi de kendi uyduları olarak kullanmaya devam edip,hem alevileri/azınlıkları hem de Atatürk ve İnönü gibi değerleri iyice yok edecekler..!
(Yarınki resepsiyon iptal edildi mesela..!)
Eğitim sistemindeki değişikler,muhaliflerin susturulması,diktatörlük yapılarak padişahlığa zemin hazırlanması,müslümanlara yönelen yapılan pozitif ayrımcılık,alevilere veya dinsizlere tinerci gözüyle bakılması gibi olgular,geleceğin karanlık olması iddiasını destekleyen argümanlardır..!
Bu süreçte en önemli şey muhalefetin nasıl bir tepki verdiğidir..Chp ve Mhp içindeki başkanların veya yardımcıların çıkan kasetlerine karşılık,her iki parti tabanı sessiz kalmayı yeğlemiştir..Bu muhalefet partilerinin,iktidar partisinin yaptığı herşeye karşı sessiz kalması gayet normaldir..Verilen tepkilerde tıpkı Türkiye'deki sendikaların verdiği tepki gibidir..Tamamen göstermelik,göz boyama..!
Muhalefet halledildi mi zaten,geriye planları gerçekleştirmek kalıyor..Hedefte 2023 olarak konulmuş..9 sene sonra tekbir sesleri duyacağız hepimiz..!

2-Türkiye tıpkı Suriye gibi bir iç savaş yaşayacaktır..

Avrupa'da artan bir ırkçılık söz konusu..Bir taraftan da İslam'a karşı bir nefret..Türkiye'de de buna benzer birşey planlanmış olabilir..
Akp'yi ekonomiyi kullanarak yıkan emperyalistler,rotayı terörden bıkmış bir halkın tercih edebileceği Mhp'ye çevirebilir..Mhp'ye genç ve dinamik bir başka bulundu mu,bu ülkede artan bir ırkçılık sağlanabilir..Zaten Akp'nin din ile ortadan ikiye böldüğü ülkeyi iç savaşa sürüklemek adına,hem Mhp hem de Bdp desteklenebilir..Türkiye'de bu iki parti servise sunularak,diğer partiler ilga edilerek,ülke de kaosun yaşatılması sağlanabilir..!
Din ile pratikte parçalanamayan ülke etniklik kullanılarak parçalanabilir..Emperyalistlerin yapması gereken sadece güzel konuşan birkaç politikacı..!
Alt 03-09-2012, 01:27
ozgur_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_ ozgur_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Seçim dönemlerinde yapılan onlarca anketten sadece 1-2 tanesi seçim sonuçlarına uyuyor, diğer anketler 3-5 puan sapıyor. Bu sapmaların çoğuda akp lehine oluyor. örneğin çoğu ankette akp % 45 olduğu halde seçimde akp % 48 çıkabilmekte. Muhtemelen örnekleme metotlarından kaynaklana bir nedenle akp şuana kadar anketlerin hep usutunde yer almış. Ancak burdaki ankete bakacak olursak akp yinde bir düşüş trendinde görunuyor.

Burda ilginç olan BDP oy oranının çok zikzaklı olması. oysa özellikle bdp'nın en büyük özelliği kemikleşmiş seçmene sahip olması, bdp seçmeni kolay kolay başka partiye oy vermediği gibi, başka partilere oy vernlerde kolay kolay bdp oy vermemekte. bu nedenledirki bdp her seçimde hemen hemen bir önceki seçim kadar oy almakta. Buda anketin siyasi resmi doğru çektiği konusunda soru işareti doğurmakta...

Önerilen Siteler