yani bırak ayı mars venüs gibi gezegenlerde güneşin yakıtı tükenince güneşin içine girecek.
verdiğiniz yanlış bilgiler yüzünden hepimizin kafası karışıyor, 15 saattir ansiklopedileri karıştırıyorum güneş yakıt olarak ne kullanıyor tükenirse ne yapabiliriz diye.
Küçük kütleli yıldızlardan süpernova patlaması. Bir çift yıldızın üyesi beyaz cüce bileşeninden madde toplar (solda). Kütlesi kritik kütleyi aşınca ve patlamalı çekirdek tepkimeleri gelişir ve yıldız patlar (ortada), uzaya dağılır, geride bir yıldız kalmaz (sağda) (Kaynak:NASA)
Bir yıldızın nükleer reaksiyonlarda kullanıp enerji ürettiği yakıt olan hidrojen tükenince eğer yeteri kadar büyüklerse kendi içlerine çöküp kara delik oluştururlar.
Yıldızlar oluştuklarında yaklaşık kütlelerinin %70’i hidrojen, %28’i helyum, geri kalanı da ağır öğelerdir.
Ancak bizim güneş bu yıldızlardan değildir yakıtı tükenince genleşir ve dünyayıda içine alıcak bir patlama meydana gelir üzerindeki herşey evrene saçılır, bunlar altın, demir vs gibi çok çeşitli elementlerdir hepsi nükleer reaksiyon sonucu oluşur ve tüm bunlar gelecekte yeni gezegenleri oluşturan bileşenlerdir misal bizim dünyamızdaki elementler milyarlarca yıl önce bir yıldızın çekirdeğinde dövülmüştür.
Yıldızın enerjisi tükendikçe çekirdeği küçülür ve hidrojen atomları birbiriyle daha sık çarpışır hale gelir ve çok fazla enerji açığa çıkar çekirdek küçüldükçe basınç git gide artar, dünya git gide ısınır.
Yıldızın çekirdeğindeki hidrojen tükenince geriye yukarıdada görüldüğü gibi helyum kalır, helyum çok yüksek basınçta ve ısıda yanar, hidrojenin tükenmesi ve çekirdeğin küçülüp basıncın artması ayrıca dış katmanın devasa basıncı bu şartları sağlar ve helyum füzyonu başlar, okadar büyük bir enerji açığa çıkarki güneş dağılmaya başlar ve çok büyük güneş patlamaları olur ve güneşim parçaları evrene yayılmaya başlar bu bizim güneşimiz gibi küçük güneşlere mahsus diğer devasa yıldızlar (yukarıda görüldüğü gibi bizim yıldızımız inanlmaz küçüktür) inanılmaz büyük patlamalar yaratarak güneş sistemlerini tamamen yok eder ve kara delik oluşturur.
güneş o kadar genleşirki yukarı bakıldığında güneşten başka hiç birşey görülmez.
ortalama 200 kat daha büyük bir hal alır ve dünyadaki yaşam sona erer dünyada su kalmaz atmosfer yok olur bütün toprak pişer ve toz ve meteor olarak dağılır gazlar ve su uzaya dağılır ileride bir gün yeni bir gezegene gitmek üzere.
helyum bitince ne mi olucak e okadarınıda araştırı verin.
ayrıca uzun zaman önce izlediğim bir belgeselide paylaşmak istiyorum çok kısıtlı bilgi içermesine rağmen güneşimizin sonu hakkında güzel bir belgesel olduğu düşüncesindeyim
ya biz buraya nasıl geldik kim çarpıtıyor bu konuları
verdiğiniz yanlış bilgiler yüzünden hepimizin kafası karışıyor, 15 saattir ansiklopedileri karıştırıyorum güneş yakıt olarak ne kullanıyor tükenirse ne yapabiliriz diye.
Yalanında bu kadardı güneşin hidrojen kullanıldığını ilk öğretimde fen dersinde öğretiyorlar en azından bizim öğretmenimiz öyle öğretmişti
ayrıca ne ansiklopedisi nerede bu ansiklopedi neyin peşindesin kendini ilk okul çocuğunun bildiği bilgiler ile komik duruma düşürdüğünün farkında mısın?
Güneşin yakıtı hidrojendir e bunu öğrendin tükenince ne olur ? helyum füzyonu olur, oda ne mi? hidrojenden çok daha büyük enerji üreten bir element e ne olur dersin bir kaç milyar yılda helyum yanar sonra oda bitince güneşin çekirdeği beyaz cüce olur.
Nasılmı kurtulunur? şuanda güneş sistemimizin yaşam dışı olan bir bölgesine gidersek kurtulunur ancak.
Helyum füzyonu ve güneşin 200 kat büyümesi marsta dahi yaşamı olanaksız kılar daha uzaklara gitmemiz gerekir, orada dünyakadar olan jupiter uyduları var europa gibi güneşin sağladığı ısı onları yaşama el verişli kılar mevcut bio teknoloji ve gezegen mühendisliği çalışmalarıyla bir kaç yüz yılda orayı dünya gibi bir yere çevire biliriz.
yıldızların büyüklüğü açısından bu video daha çok yıldızı içeriyor bunuda izlemenizi tavsiye ederim ve artık yıldız konusunu kapatıp konunun aslına dönelim.
Yalanında bu kadardı güneşin hidrojen kullanıldığını ilk öğretimde fen dersinde öğretiyorlar en azından bizim öğretmenimiz öyle öğretmişti
ayrıca ne ansiklopedisi nerede bu ansiklopedi neyin peşindesin kendini ilk okul çocuğunun bildiği bilgiler ile komik duruma düşürdüğünün farkında mısın?
Güneşin yakıtı hidrojendir e bunu öğrendin tükenince ne olur ?
Ancak egitim sistemi ezbercidir cok zaman, dusunmeye yoneltmez.
Uzayin/evrenin kendisi madde iken, gunes'e omur bicmek ne kadar anlamli?
Dön objektif olarak bak kim araya dalıp birine durduk yere yalancı demiş hemde gerçek olan bir bilgiye yalan demiş?
Ben mi?
Katibe Bartleby´isimli üyeden Alıntı
bunu ben mi yazdım?
Hadi 15 saati mecaz olarak söyledin uzun zaman için, be iyide güzel kardeşim google diye bir şey var ansiklopedileri karıştıracağına
yıldızın yakıtı yazsaydın karşına şu tablo çıkardı
Yakıt
malzemesi Sıcaklık
(milyon Kelvin) Yoğunluk
(kg/cm³) Yanma süresi
?
H 37 0.0045 8.1 milyon yıl
He 188 0.97 1.2 milyon yıl
C 870 170 976 yıl
Ne 1,570 3,100 0.6 yıl
O 1,980 5,550 1.25 yıl
S/Si 3,340 33,400 11.5 gün
ne 15 saati ne ansiklopedisi ilk önce bana yalancı diyorsun?
sonra yalan atıyorsun?
sonra beni kafayamı taktın diyorsun?
sonra tuzağa düşmeyeceğim diyorsun?
Açık söyleyeyim ben bir şey anlamadım.
10 saniyede ulaşılabilecek bir bilgiye nasıl oluyorda 15 saatte ulaşamıyorsun? ve üstelik elinin altında internet varken ansiklopediden ulaşmaya çalışıyorsun ve araya girip bana yalancı diyorsun?
Siz yalnızca inanılmazsınız değil, aynı zamanda berbatsınız. Neden böyle söylediğimi #119. mesajımda açık bir şekilde görebilirsiniz.
Bu tartışma "Yasin 40. ayet için yorumlarınızı istiyorum" olarak açılmıştı ama son 2-3 tabdır Güneş'in bir süpernovaya dönüşmesi sonrasındaki olayları tartışıyorsunuz.
Bu mudur yani tartışma?
Hatırlıyorum da, daha önceden başka tartışmalarda ilgisiz birçok mesaj yazıldığında, bu mesajlar Neva ya da diğer moderatör arkadaşlar tarafından konu dışı gerekçesiyle çöpe atılmıştı.
Neyse, ben bu arkadaşların son mesajlarını Güneş'in süpernova olması halinde, meydana gelebilecek astronomi olayları anlamak isteyen bir gözle baktıklarını düşünüyor ve gereksiz de olsa hoşgörüyle bakıyorum.
Şimdi, tartışmaya kaldığımız yerden devam edersek; #119. mesajımdan sonra ne söyleyebiliriz, ona bir bakalım.
Kuranı yazan cahil arapların Ay ve Güneşin dünyanın etrafında birbirlerini kovaladıklarını sandıkları apaçık görülüyor. Bu ayetten bundan başka bir anlam çıkmaz. Cehalet.
Onların cehaleti o çağ için bir parça mazur görülebilir. Ama bu çağda bu cehaleti savunmak karanlık bir dogmatik saplantıdır. İşte insanlığın yüz karası olan utanç asıl budur. Hadi onlar cahilce yazıp geçmiş gitmişler.
Aslında o çağ için bile bu cehaletin affı çok zordur. Bu cahiller hiç mi gözlerini kaldırıp gökyüzüne bir bakmamışlar? Çok kez gökyüzünde Ay ve Güneş birlikte görülür. Ay-Güneş ve gece-gündüz çelişkisini birlikte vurgulamak tanımı çok zor bir cehalet. İnsan bu kadar da cahil nasıl olabilir? O çağda bile bu kadar da cahil olunmaz.