Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi > Etimoloji

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 01-10-2012, 22:53
Dark_Prince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dark_Prince Dark_Prince isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Hava atmak maksadında filan değilim ama ben hangi dilden olursa olsun sevdiğim kelimeleri kullanmayı çok severim,tabi genel olarak bilinen yabancı kelimelerse kullanırım. Yani az bilinen bir yabancı kelimeyse kullanmam.

Süper kelimesini çok kullanırım, idareci yerine Moderator kelimesini daha çok severim. Tamam derken çok sık "oke" kelimesini kullanırım ama Okey değil Oke, çünkü böylesini daha çok seviyorum. Örneğin Görüşürüz derken de İspanyolca Adios kelimesini kullandığım çok olur, veya Hasta La Vista, içimde hiçbir art niyet yok sadece sevdiğim için.

Türkçe'yi Amerika'dan çok Araplar tahrip etmişlerdir, örneğin biz ateistler bile alışkanlık olduğu için umarım yerine inşallah kelimesini kullanırız her ne kadar tam karşılıklar olmasalar da.

Tanrı'nın Adımlarını İzle Ama Asla Takip Etme!

Blog Facebook
Alt 02-10-2012, 07:31
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Bazı insanlar da üstüne basa basa sadece Türkçe sözcükler kullandıklarını söyleyerek övünürler ve hava atmaya ya da kendilerini bununla bilgiç göstermeye çalışırlar. Allah cümletimizi bu gibilerden korusun
Alt 02-10-2012, 08:57
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hangi sözcük Türkçe, hangisi değil.
Maksat saf Türkçe ise , İngilizce, Farsça, Arapça ve Fransızca kelimeleri çıkarsak Türkçe diye bir kalmaz.

Sanırım elde 10-15 kelimelik bir dil kalır

Ben de yakın zamana kadar dil dil diye tutturanlardandım ama keskin sınırlarla bunu çizmek çok zor ayrıca doğru da değil.
Süper kelimesi, Türkçe de benimsendi ise ve halk kullanıyorsa onu kabul etmek gerekir. Elbette büyük ünlü uyumu, küçük ünlü uyumu ortadan kaldırılmalı demiyorum.Türkçeyi Türkçe yapan öğretiler kalmalı ama halk bir şeyi benimsendi ise ve o yaygınlaşmışsa Türkçe olmuştur artık.En azından dilimize giren ama kullandığımız yabancı sözcükler kategorisinde değrlendirilebilir.

Ben de zaman zaman yabancı kelimeleri kullanıyorum ama hava atmak için değil.Gayri ihtiyari.Hava atmak meselesine gelince.İngilizce bildiği için hava atan ya da bunu kullanmak isteyen kaldığını sanmıyorum. En azından ben hava atmak istesem çok iyi derecede bildiğim Çinceyi, Rusçayı,Farsçayı vs.. kullanırım.Birçok arkadaşımızın İngilizce kelimeleri alışkanlıktan dolayı kullandığını düşünüyorum.hava atmak için değil.

İngilizce bilmeyen kalmadı ki, neyin havası bu
Alt 03-10-2012, 00:42
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Dilde insan gibi canlıdır ve bu gün hayatımızın her alanını dikenli çit gibi ören tabucu zihniyetlerin insana olduğu gibi dile de yabancılaştığı bir gerçek. Bir şeriatçıların bir de ırkçıların kof sloganları, spam tarzlı, kıyametçi siyaseti, insanlara hayatı zindan, dünyayı dar ediyor...

Neden telefon, televizyon deriz? Saysam sayamam, zira dil bir İLETİŞİM ARACI. Asli değeri buradadır ve bu kadar gereksiz bir açıyla, siyasete alet etmemek gerekir.. Örnek. Örneğin television dilimize televizyon, phone, telefon olarak geçmiş, kökün kime ait olduğu değil, önemli olan bu kelime dile bir biçimle girmiş mi? Girmiş(dil tabu değil, iletişim aracı). Yine bazı türkçe kelimelerde başka dillere geçmiştir(Şimdi bu bir oyun mu?).

Dilde yozlaşma ise farklı bir kavram. Hiç bir iletişim aracının yozlaşmaması gerekir, bilhassa dil, çünkü dil yozlaşırsa, araç işlevini kaybeder. Tabi dile dışarıdan giren bir kelimenin, karşılığı varsa o tercih edilmelidir. Yok ise, işte o zaman dile giriyor ya da o an türetilmesi gerekir...
Sesli´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
''Super'', benim bilgime göre ''ÜSTÜN'' demektir. ''Moderator'', ise tartışmalarda ortamı yatıştımaya çalışan idareci.

Amerikanın bizi idare edişi, aslında uzun bir zamandan beri uygulanan bir Amerikan yöntemi, İslamın dahi ''MODERATE'' yani ''ILIMLI'' olması,aslında bir Amerikan icadı değil mi?

Üstün idareciler varsa, üstün olmayanlar da var demek olmuyor mu?
Bütün idareciler toptan üstün olsaydı, bu nitelemelere gerek de kalmazdı sanıyorum.

Bu gibi uyduruk sözcüklerin akla getirdiği de bunlara uygun olacak düşüncelerdir. Ne denir!

Esenlik dileklerimle,
Birincisi islamın ılımlılığı ABD merkezli değil, zira ABD yüzyıllık stratejisinde daha az maaliyetli, daha kolay yoldan sonuç alıcı biçimde, ılımlı değil, ılımsız islamı seçti ve gündelik siyasetinde, statükosunda sibop olarak kullandı, kullanıyor.. Nerede, neyin tercih edilip edilmeyeceğini dönemin ve coğrafyanın koşulları ve geçerli durum(konjonktür) belirliyor. Bu gün Türkiye de islam neden ılımlı deyip, ardından illa ABD yi aramak bana göre hayıflanmaktır. Heleki şiddeti bir şeylere karşı olmanın kıstası olarak görmek, cehalettir. Emperyalizm nedir bilinmezse, sistem nedir bilinmezse, emperyalizm deyince kof subjektif, kurgusal, sığ zeminler aranırsa, yıllardır resmi ideolojin koltuk değneği olan din ve ırkçılık alternatif sanılırsa(bu kadar cahillik!)........ neyse.

Osmanlı toplumunda din aşırı değildi diye düşünüyorum(yani halk açısından bu böyle). Aşırılıklar, sadece siyasetin ihtiyaç duyduğu biçimde, gayrı meşruiyetin, meşru zemini olarak, resmi ideoloji ve sistemin tepe noktasında kullanıldı(günümüz Türkiye'sinde de hem din, hemde ırkçılık çerçevesinde görüldüğü gibi.) Türkiye'de ıslamın ılımlılığı Anadolu inançlarından, tasavvuf ve yerleşik bir çok kültüründe harmanlanmasından kaynaklı.. Bu gün her ne kadar bu yön törpülenmeye, yok edilmeye çalışılsa da bu böyle.. Türkiye'de toplumsal islamileşme-sekterleşme, TC ile başlamıştır.

Siz kullandığınız kelimelere bakmıyor musunuz? Örneğin "idare" nedir? Ya "dahi"kelimesi?

Bir diğeride Süper kelimesini yanlış bir zeminde tanımlamışsınız. Teknik bir tanım -YETKİ- yapmanız gerekirken, gündelik dil tanımına geçmişsiniz. Süper Moderatör ile Moderatör arasındaki fark nitelik çerçevesinde değil, teknik yetki çerçevesindedir. Yani üstün idareceiler, daha az üstün idareciler gibi ne idüğü belirsiz tanımlama size ait -ki maalesef bu açınızı da gösteriyor.

Böyle mi eleştiriyorsunuz? Sizi, objektif ve tutarlı bir eleştiri yapmaktan, siyaset yapmanız mı alıkoyuyor, yoksa yöntem açısından tüm bildiğiniz bu kadar mı?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 03-10-2012, 00:57
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

spartacus

super moderator dennce benim aklıma , yönetici yardımcısı geliyor.Doğru bir tanım mı acaba?
Alt 03-10-2012, 01:18
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
spartacus

super moderator dennce benim aklıma , yönetici yardımcısı geliyor.Doğru bir tanım mı acaba?
Sevgili Olimpiyat

tanım çerçevesinde değilde teknik olarak düşünürsek;

1.) Teknik olarak forumu kullanım becerisi.
2.) Forum kuralları ve uygulama sürecinde gelişim.
3.) Birde genelden değilde bazı forumlardan sorumlu olma noktasında başvurduğumuz bir yöntem denebilir ve zamanla Moderatörler, Süper Moderatör yetkisini alır, ya da direk öyle başlar.

Hal böyle olunca biz mecburen sistemde 2 farklı yetki tanımlıyoruz.

Forum sistemimiz, YK ve Moderatörlerden oluşuyor. Tümünün bileşimi ise Genel Yönetim'i oluşturuyor. Yani tüm Moderatörlerimiz de asli olarak yönetici..

"Süper" burada "kullanım açısından ayrıcalıklı" durum oluyor denebilir -Ki bu kelimenin bir diğer kullanımı da aslında bu. Kişisel ya da şahsi bir vasıf değil, kullanım-yetki çerçevesinde, teknik bir ayrıcalık

Ekstra olarakta bir diğer yönüne vurgu yaparsam, Yönetici kelimesi de kullanılabilir, ama bu kelime tam karşılamıyor(editör kelimesi gibi... yani tercih sebebi değil.)... Farzedelim kullandık, Forum Yöneticisini, 2 farklı biçimde kullandığımızda zaten bu kelime hem karşılamıyor hemde yapısı gereği farklı durumu izah etmek zorlaşıyor... "Forum Yöneticisi", "Daha Fazla Teknik Yetkisi-Sorumluluğu olan Forum Yöneticisi" demek gerekir ki, bu tarz seçimi tercih etmemiz için, gerekli bir sebebimiz yok... Bunlar dışında "Düzenleyici" desek, bu da hali, hazır teknik terimi karşılamıyor, oysa kişilerin yönetici vasfı var vs. Moderatör kelimesi hem yönlendirici, hem olay yöneticisi hemde çeki, düzen verici gibi niteliklere sahip.. Forum sistemimizde tanrı bile var, ama bu Zeus demek değil, tamamen teknik ve programlama, kodlamayla ilgili, kişisel değil

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu

Konu spartacus tarafından (03-10-2012 Saat 01:34 ) değiştirilmiştir.
Alt 03-10-2012, 01:40
guide - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
guide guide isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Dilin yalın haliyle kalması gerektiğini savunmak bence gereksizdir, komiktir. Dil, yaşayan bir varlıktır; bizim tarafımızdan gelişimini sürdürmelidir. İlköğretimde hepimiz öğrenmişizdir; devlet tarafından diline müdahale edildiğinde otobüse>çok oturgaçlı götürgeç, anneye>doğurgaç, İstiklal Marşı'na> ulusal düttürü gibi saçma sapan karşılıklar vardı.

Türkçe diline giren yabancı kelimeler, yazı dilinden arındırılmaya çalışılsa bile, halk dilinden temizlenemez ki. Bir çoğumuz, bir çok yabancı kelimeyi farkında olmadan kullanıyoruz, aynı şekilde ingilizce konuşurken de ingilizce olduğunu sandığımız kelimeyi (örneğin:assistant fransızca kökenli bir kelimeymiş) başka dillerden alıp telafuz ediyoruz,oysa farkında bile değiliz. Ne değişiyor? Sorun oluyor mu? Bence yaşayan dile müdahale etmek anlamsızdır. Bu yüzden dil, ne asimile olur ne de yozlaşır sadece GELİŞİR.

Her dil, içinde bulunduğu şartlara ve ihtiyaçlara göre yeni gelişmeler kaydeder. Çağın medeni gelişmelerine, kültürün verimine ifade aracı olarak dil sürekli yenilik halindedir. Dilde yozlaşma fikri hoş görülemez diye düşünüyorum. Keza büyük medeniyet hamleleriyle, içinde yaşadığımız toplumun kullandığı birbirinden farklı kitle iletişim araçlarıyla dili sadeleştirmek, yabancı kelimelerden arındırmak mümkün değildir. En basitinden bir çok bilgisayar proğramı ingilizce- enter yazıyor diye giriş yapmayacak mıyız

Yenilik arzusuyla dile giren herbir kelime kabulümdür. Eski çağrışımlar yerine, bir tazelik bir yenilik arzusu bu kelimelerin kullanımını da yaygınlaştırmaktadır. Tabi ki yeniliği yabancı kelimelerden yapalım demiyorum, dilimize illa ki yabancı kelime sokalım türkçe kelime kullanmayalım demiyorum; ama türkçedeki bir kelimenin, kullandıklarımızdan başka türkçe karşılığı yoksa neden yeni kelimeler katmayalım ki? Mesela; bakkal yerine>market diyoruz, gösteri yerine>show diyoruz. Bu kelimeler ülkemizde kırsal alanlarda dahi bu halleriyle yaygın şekilde kullanılıyor. Gösteriş meraklılarına gelince, öncelikle şunu söylemeden geçemeyeceğim. İngilizceyi artık herkes biliyor. Uzun yıllar Antalya'da yaşayıp da yaz aylarında Ruscayı da öğrenmemen imkansız gibi bir şey. Turizmde çalışıyorsan bir de, bir çok dili en azından kelime kelime öğrenmek çok kolay hale geliyor. Başka dilden (yaygın olan dillerden bahsediyorum, ing-alm-rusc gibi) sözcüklerle gösteriş yapmak, hava atmak olası görünmüyor bana. Git çince japonca öğren gel bana gösteriş yap havanı at, takdir ederim Farklı görünmek,dikkat çekmek için konuşma ve yazılarda kullanılan gereksiz yabancı kelimeleri de hoşgörüyle karşılıyorum bazen. En azından , bu insan benim bilmediğim farklı bi kelimeyi biliyor, yabancı bir kelime öğrenmiş,kendisine bir şey katmış diyorum ve başkalarında da merak uyandırabiliyorlar..Ama bunların artı olarak değil de; özenti olarak kullanılmaları farkında olmadan yaygınlaşmasına sebep olmakla birlikte kişinin kendisini çirkin gösteriyor.

İnsan, anadilini iyi öğrenip; yabancı dil öğretimine/öğrenimine ağırlık verirse konuştuğu dil gelişir. Bugün dilimizin bozulduğu ve kirlendiği yolundaki düşünceler, dilimizin tam olarak bilinmemesinden ileri gelmektedir. Bu durum, dili kullanan kişinin dil anlayışı, kültürü ve bilgi seviyesi ile ilgilidir diyorum.
Alt 03-10-2012, 16:54
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bazı akıllı dostlarımız ''halk kabul edince mesele de çözümlenmiş olur'' gibisinden atışlarda blununca gel de buna gülme!

''Halk AKP'yi de kabul etti. Halk şeriat taraflısı. Halk dinsel idareden yana, halk susmayı seviyor.'' dedikçe dibe gidersiniz...

Halkı olumlu yöne doğru yönlendirmek varken, halkı kendi haline bırakınca ne olacağı da açıkça bellidir.

Dil bir ülkenin en başta gelen, yani varlığının devamı için ve de egemenlik için gerekli bir olgunun adı.

Türkçe sözcükler dururken yabancı sözlükler kullananların kişilik bakımından pek sağlıklı olmadıkları bilimsel bir gerçektir.

Bilime karşı olanlar ''hoşuma gidiyor yabancı sözcükleri yeğ tutarım'' deyince, bu kişilerin uyuşturuculara bağımlılardan farkı da pek kalmıyor! İster uyuşturucu bağımlısı olun, ister yabancı sözcüklere bağımlı olun, siz sağlıklı değilsiniz demektir.

İngiliz ingilizce, Fransız Fransızca, İspanyol İspanyolca, Japon japonca, Çinli Çince,
konuştuğu gibi TÜRK de TÜRKÇE konuşur.

Yabancı bir ülkeye gittiğinizde siz o ülkenin dilini orada konuşabiliyorsanız, o zaman siz oldukça bilgili bir kişi sayılırsınız. TÜRK yurdunda Abuzittince konuşanlar Abuzittinlerdir...
Alt 03-10-2012, 16:57
idontneedagod - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
idontneedagod idontneedagod isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Sesli´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Türkçe sözcükler dururken yabancı sözlükler kullananların kişilik bakımından pek sağlıklı olmadıkları bilimsel bir gerçektir.
Bu çıkarımı nasıl yaptığınızı öğrenebilir miyiz?

altyazılandırdığım videolar

Herşey incelikten kırılır, insan ise kabalıktan kırılır.
Alt 03-10-2012, 17:03
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın Spartacus,

Diyorsunuz ki;''Bir diğeride Süper kelimesini yanlış bir zeminde tanımlamışsınız. Teknik bir tanım -YETKİ- yapmanız gerekirken, gündelik dil tanımına geçmişsiniz. Süper Moderatör ile Moderatör arasındaki fark nitelik çerçevesinde değil, teknik yetki çerçevesindedir. Yani üstün idareceiler, daha az üstün idareciler gibi ne idüğü belirsiz tanımlama size ait -ki maalesef bu açınızı da gösteriyor.

Böyle mi eleştiriyorsunuz? Sizi, objektif ve tutarlı bir eleştiri yapmaktan, siyaset yapmanız mı alıkoyuyor, yoksa yöntem açısından tüm bildiğiniz bu kadar mı?''

Diyelim ki Sesli isimli üye eleştirmeyi beceremiyor. Pekiyi o zaman siz burada lütfetseniz de bizde öğrensek.

Bu SUPER sözcüğü ne demektir? Bu sözcük Türkçe mi yoksa yabancı bir sözcük müdür?

''SUPER'' sözcüğünün ''teknik '' sözcüğü ile ilgisi nasıl olmaktadır?

''SUPER'' sözcüğünün ''YETKİ'' sözcüğü ile ilgisi nasıl olmaktadır?

Bunları öğrenmek bize bilgi verecektir. Buyrun sizi dinliyorum:

Önerilen Siteler