la la la´isimli üyeden Alıntı
hiçbir yerini
ateistlerde ahlak yoktur demiyorum ancak ahlakın ateist için bir bağlayıcılığı yoktur diyorum.
bir din ne kadar zalim ve ahlaksız olursa olsun dinsizlikteki ahlaksızlık ve zulüm potansiyeli kadar ahlaksızlık ve zulüm taşımaz.
|
Ahlak nedir? Siz ahlakı neye göre değerlendiriyorsunuz bacak arası mı?
Bana sorarsan atıyorum belirli şeyler yapmanın karşılığında cennetle müjdelenmek dahi bir ahlak sorunudur. Zira bu insanın iradesini hiçe saymasını öngörecek kadar belirgin bir düzeye erişiyorsa, ne denir adına dalkavukluk mu? İşte bu bile bir ahlak sorunudur.
Halbuki ahlak insani bir edinimdir, doğuştan gelmez, insanlar yaşadıkları çevre, ortam vb sosyal etkileşimlerle belirli kurallar edinirler, belirli düşünme ve davranış biçimleri geliştirirler ve belirli çerçeveler oluştururlar.
Dinsiz olmanın insanı ahlaksız yapacağı yönündeki hurafeler ne yazık ki yine dinin insan olgusu üzerine ters yaklaşımından kaynaklanır. Örneğin din olmasa acıkmayacak, susamayacak mısınız? Din olmasa üşümeyecek ya da bir dolu gayet doğal insani edinimleriniz olmayacak mı?
Bilinen gerçek şudur ki insanların psikolojisinden tutunda duygularına varana değin en önemli belirleyici unsur bilinç altıdır, baskılanmış duygulardır vs. Bırakın ahlakı aksine dinlerin günümüz yaşam biçimi üzerinde oynadığı rol her türlü açıdan ne yazık ki olumsuzdur ve bu olumsuzlukla ilgili dünya coğrafyasındaki istatistikler bence yeterlidir. Ahlaka en çok ahlaksızlar ihtiyaç duyar zira birisi yoksa diğeri de yoktur, gereği yoktur. En iyi ahlak ona ihtiyaç duyulmadığında hayat bulur, zira ahlaka ihtiyaç duyuyorsanız aksini yaşıyorsunuz demektir.
Atıyorum Lübnan'da daha 12 yaşındaki çocukları seks için satın alan o canım Aarabistanlılara hangi dini ahlak engel olmuştur, yaptıkları namussuzluk dahi dinen meşrulaştırılmıştır? Yoksa dünya da tüm kötülükleri yapanlar ve suç işleyenler ateistler midir?
Kısaca elinizde ne gibi somut veriler var? Bildiğimizin ve dünya gerçeklerinin aksine siz insanı ve ahlakı neye göre değerlendiriyorsunuz? kendinize bakarak mı?